Deze wetenschappelijk onderzochte, oplossingsgerichte methodiek is klaar voor de doorbaak

Door Ingrid Stoop – Ontwikkelaar MatriXmethode

Deze wetenschappelijk, oplossingsgerichte methodiek is klaar voor de doorbraak

De oplossingsgerichte MatriXmethode is na een wetenschappelijk, kwalitatief onderzoek van vijf jaar onderbouwd. Daarmee staat de interventie, die is ontstaan uit de praktijk, klaar om innoverende professionals en organisaties een oplossing te bieden bij mentale hulpvragen. Dat geldt zowel curatief als preventief.

Wat houdt deze methode in, hoe is het tot stand gekomen, wat zijn de resultaten en hoe kunnen professionals oplossingsgericht werken zonder dat hun hoofd vol raakt? In dit artikel krijg je inzichten.

Wil je eerst weten wat deze methodiek veilig toepasbaar is, direct resultaat laat zien en toegepast wordt in diverse werkgebieden die te maken hebben met mentale problemen? Ontdek het in de animatie:

Wat is de MatriXmethode als oplossingsgerichte interventiemethode?

De MatriXmethode is een unieke, wetenschappelijk onderbouwde interventiemethode. Deze is sinds 1991 in ontwikkeling. Op een veilige en kortdurende wijze worden negatieve herinneringen, sociaal-emotionele vraagstukken en cognitieve hulpvragen aangepakt. Het bijzondere is, is dat inhoudelijk niet over het probleem gepraat hoeft te worden.

Door een kwalitatief, wetenschappelijk onderzoek bij jongeren is de effectiviteit gemeten waarbij de kracht van neuroplasticiteit centraal stond. Meer daarover later in dit artikel.

Om je alvast meer informatie te geven over de methode en mijzelf als ontwikkelaar, heb ik een video voor je. je krijgt in enkele minuten uitleg over waarom ook voor jouw werk deze aanpak essentieel is:

Hoe de oplossingsgerichte interventie methode met minimale interactie tot maximale resultaten leidt

Een groot voordeel van de methode is dat wanneer een oplossing wordt gezocht, de cliënt de regie krijgt en behoudt. Dat is vaak bij andere interventies niet het geval, omdat vaak veelvuldig over het probleem gepraat moet worden, soms zelfs een herbeleving plaatsvindt en de professional een tips en adviezen heeft met alle goede bedoelingen uiteraard. 

Tijdens het vijf jaar durende onderzoek is gemeten hoe negatief beladen herinneringen worden geherprogrammeerd bij het neutraliseren van negatieve triggers.

Een voordeel van deze interventiemethode is, dat het is ontstaan uit de praktijk. Daardoor is er geen beïnvloeding geweest van boeken over de psychologie en andere therapeutische benaderingen. Dat is een bewuste werkwijze om de zuiverheid van de MatriXmethode te behouden. Ook helpen de ervaringen van opgeleide professionals de praktische toepassing van deze gedachtegoed verder te verscherpen en te ontwikkelen. Daardoor is de missie ontstaan: Iedereen de regie over het eigen hoofd.

Werken met de MatriXmethode: eenvoudig, veilig en doelgericht

Bij het toepassen van een coachingsinterventie hoort vooraf de coaching een theoretische uitleg. Toch kan je een oplossingsgerichte manier van coachen jezelf eigen maken door daadwerkelijk ermee aan de slag te gaan. In de praktijk kom je namelijk echte cliënten tegen die jouw hulp nodig hebben bij diverse mentale problemen.

De MatriXmethode is ontstaan uit praktijkervaring. Met het wetenschappelijk onderzoek wordt de theoretische onderbouwing uitgelegd. Deze basis is belangrijk voor verder onderzoek en aansluiting op de huidige markt. In de uitgegeven boeken over deze methode staat informatie beschreven die uitleg geven over hoe en waarom een methode werkt.

De cliënt gaat doelgericht naar de kern van het probleem doordat tijdens het gesprek uit de probleeminhoud gebleven wordt

De theoretische uitleg is als volgt: tijdens een coaching staat de beleving centraal die wordt ervaren bij een hulpvraag. Tijdens het gesprek maakt de coachee gebruik van zes zintuigen om het problemen aan te pakken of te voorkomen op de eigen manier:

  1. Zien (plaatje)
  2. Horen (geluid)
  3. Voelen (gevoel)
  4. Ruiken (reuk)
  5. Proeven (smaak)
  6. Denken (gedachte)

Een ander voorbeeld is dat de persoon altijd centraal staat en dus niet het dossier of protocol. Tijdens het gesprek blijft de hulp-, zorgverlener of coach uit de probleeminhoud. Daardoor kan de hulpvrager heel diep in zijn eigen hoofd zijn beleving veranderen.

emotie model

Kwalitatief wetenschappelijk onderzoek over sociaal-emotionele ontwikkeling bij jongeren

Het begin van het kwalitatief wetenschappelijk onderzoek begon toen hoogleraar Rieteke Hut van de Open Universiteit in 2018 een ervaringscoaching kreeg. Ze was zo verrast over het resultaat dat ze de MatriXmethode wetenschappelijk wilde laten onderzoeken. Dat is de aanzet geweest van vijf jaar (doorlooptijd) studie vanuit de Open Universiteit en drie onderzoeken over de MatriXmethode. Het heeft aangetoond dat sociaal-emotionele problemen van mensen laagdrempelig en effectief veilig worden aangepakt met de MatriXmethode interventie. 
Het is geen behandeling, het is een interventie bij blokkades en belemmeringen waarbij de cliënt zelf aan de slag gaat.

Doordat in korte tijd grote positieve veranderingen zichtbaar zijn, biedt de methode mogelijkheden om psychisch ziekteverzuim en de wachtlijst door mentale problemen te verminderen en te voorkomen. Cliënten weten na een sessie, ook op lange termijn is de ervaring, hoe de eigen inzet, blijheid en opluchting wordt ervaren.

Omdat zelfregie centraal staat bij het doelgericht stellen van MatriXvragen, weten cliënten hoe ze zelf mentale hulpvragen kunnen aanpakken zonder zichzelf in verlegenheid te brengen, een nare situatie te moeten herbeleven of inhoudelijk te praten over het probleem. Hoe, waar, wanneer, met wie, waarom; dat ziet en weet alleen de persoon zelf. Dat er een probleem is wordt wel verteld, dat is immers de hulpvraag waarmee iemand komt. 

  1. Verkenningsstudie 2019. In het eerste onderzoek heeft MSc Rieteke Hut in 2019 een verkenningsstudie uitgevoerd van de MatriXmethode toegepast op de verwerking van trauma gerelateerde herinneringen en toekomstbeelden.
  2. Kwalitatief onderzoek 2020. Vervolgens heeft MSc Rieteke Hut in 2020 een kwalitatief onderzoek uitgevoerd naar de werkwijze en de werkzame elementen van de MatriXmethode interventie beschreven.
  3. Pilotstudie 2024. Het sluitstuk is de internationale wetenschappelijke publicatie van PhD Ellin Simon (2024) in journal of behavior therapy and experimental psychiatry: An imagery rescripting based intervention in children and adolescents who endured a negative life event: A pilot study, satisfaction and feasibility survey. Deze pilotstudie onderzocht het gebruik van Imagery Rescripting (ImRs) als interventie voor kinderen die negatieve levensgebeurtenissen hebben meegemaakt. 


wetenschappelijke onderzoeken matrixmethode

Hoewel de theorie belangrijk is, is het vooral de praktische werking een reden waarom de interventie werkt. Het is gebaseerd op duizenden individuele coachings en mijn kennis die ik opdeed tijdens de opleidingen die ik gevolgd heb (in onder andere Nederland, Amerika, Zuid-Afrika).

Opleidingen heb ik altijd bij de bron gevolgd.  Zuivere informatie haal je immers bij de bron. Kopieën zijn kopieën. Dat maakt de training uniek: je krijgt rechtstreeks van de bron alle kennis en leert zelf je vaardigheden verbeteren. Gebruik je het niet, dan gebruik je het niet. Max Verstappen stapte ook niet in een Formule 1 auto en wint races. Rembrandt begon ook ooit met zijn eerste tekeningen.  Expert worden in je vak betekent altijd zelf aan de slag want je praktische vaardigheden leer je niet uit een boekje, die leer je in de praktijk.

Vervolgens heb ik dus aan de hand van al die jarenlange praktijkervaringen ontdekt hoe de persoon zelf zijn of haar mentale probleem verwerkt, beïnvloedt en verandert op een manier die bij de persoon zelf past. Trucjes, ezelsbruggetjes en tips van anderen werken daarom vaak niet. De persoon heeft en behoudt altijd zelf de regie, dat is krachtig.

Wil je weten hoe ik tot deze gesprekstechniek, deze interventie, ben gekomen? Bekijk de video:

Nu je weet hoe deze interventie tot stand is gekomen, is het belangrijk om te begrijpen wat de praktische werking van het brein inhoudt. Wat dat heeft namelijk invloed om de denkprocessen die iemand heeft tijdens een coachingsgesprek.

In de video leg ik kort uit hoe in theorie de praktische werking van het brein werkt, ik leg het uit op mijn manier:

Voorbeeld van de toepasbaarheid van de methode

Op het YouTube-kanaal staan veel voorbeelden van cliënten, coachingsgesprekken en ervaringen met de methode. De toepasbaarheid wordt daar laten zien met toestemming van de cliënt.

De MatriXmethode is breed toepasbaar en kan ingezet worden bij diverse sociaal-emotionele problemen. Uit wetenschappelijk onderzoek en eerder onderzoek blijkt dit, welke te vinden zijn op onze site.

Een interessant voorbeeld is de toepassing van de methode bij cliënten met oorlogstrauma’s. Vaak is het voor deze cliënten te belastend om de inhoud van hun traumatische herinneringen gedetailleerd te bespreken. De MatriXmethode biedt hier een uitkomst, doordat het mogelijk is om de methode toe te passen zonder de expliciete inhoud van de herinneringen te hoeven onthullen. Onderzoek toont aan dat dit, ondanks het ontbreken van de onderliggende details, toch tot grote effectgroottes kan leiden.


onderzoeken resultaten matrixmethode

De methode kan verder uitgebreid worden door naast de visuele en auditieve perceptuele kenmerken die nu al binnen ImRs worden gebruikt, ook aandacht te besteden aan reuk, smaak en gevoel. Ook het reconsolideren van gedachtes is mogelijk met de MatriXmethode, wat de effectiviteit van de interventie kan verhogen. Het zien, horen, voelen, ruiken, proeven en denken zijn elementen die allemaal worden nagevraagd in deze gesprekstechniek. Hebben ze wel of geen lading, de cliënt is de enige die het ervaart en kan ontladen wanneer het een onderdeel is.

De MatriXmethode heeft nog een belangrijk voordeel: door de puntsgewijze aanpak binnen het MatriXemotiemodel is er sprake van een korte en gedeeltelijke vorm van imaginaire exposure. Dit maakt de methode minder belastend voor cliënten, waardoor stabilisatie voorafgaand aan de therapie niet nodig is en de kans op decompensatie tijdens een sessie minimaal is.
De MatriXmethode is geen therapie, geen behandeling, het is een interventie in een behandeling of therapiesessie.

Deze bevindingen, gebaseerd op uitgebreid kwalitatief onderzoek, tonen de kracht en toepasbaarheid van de MatriXmethode aan. Het biedt een waardevolle toevoeging aan het arsenaal van interventies voor sociaal-emotionele problemen, met name voor cliënten die moeite hebben om hun negatieve ervaringen te bespreken.

Bekijk voor meer voorbeelden van de toepasbaarheid van de MatriXmethode het YouTube-kanaal van Ingrid Stoop.


youtube ingrid stoop matrixmethode

De methode wordt ook praktisch uitgelegd in een korte video. Bij een hulpvraag en de inzetbaarheid van de MatriXmethode wordt er gefocust op bewuste herinneringen die staan opgeslagen/onthouden in het langetermijngeheugen.

Dit zijn de soorten geheugen van het praktische brein:

  • Sensorisch geheugen
  • Werkgeheugen
  • Langetermijngeheugen

Mentale problemen die in het langetermijngeheugen staan opgeslagen, zoals een onverwerkte emotie, worden verwerkt tot de kale feiten zoals ze hebben plaatsgevonden. Of onjuist onthouden informatie wordt aangepast door de persoon zelf.

Zolang een vervelende situatie of verkeerd woord in het langetermijngeheugen verkeerd staat opgeslagen, blijft de negatieve lading aanwezig. Één voor één wordt door middel van doelgerichte en specifieke vragen het negatief of verkeerd opgeslagen fragment aangepakt. Door de perso0on zelf.

In de video wordt de werking ervan duidelijker uitgelegd bij het handiger onthouden van informatie:

Ze hebben te maken met negatieve fragmenten die in het langetermijngeheugen staan opgeslagen. Als iemand daar last van heeft, moet het beladen fragment of fragmenten uit het langetermijngeheugen worden ontladen en geneutraliseerd in het werkgeheugen. Vervolgens wordt het onbeladen feit vervangen door iets neutraals of positiefs in het langetermijngeheugen.

Een manier om dit op een veilig toepasbare manier aan te pakken, wordt duidelijk in de video:

Waarom een gesprekstechniek en coaching op deze manier maatschappelijke vraagstukken vermindert en voorkomt

De toenemende druk in de maatschappij leidt tot een stijging van het aantal mensen met psychische klachten. Niet voor niets weten veel cliënten niet meer welke hulp effectief is en op korte termijn zorgt voor zichtbare verandering. Ook veel professionals, die een hoge werkdruk ervaren, weten soms niet meer wat te doen en sturen cliënten door of, in het ergste geval, geven ze iemand het stempel onbehandelbaar.

Natuurlijk moet er altijd goed gekeken worden of een cliënt een duidelijke hulpvraag heeft en de hersenen niet dusdanig zijn aangetast waardoor de denkbeeldige processen niet of minder goed werken. Helaas is al jaren belend dat ineffectieve hulp een negatieve invloed heeft op individuen, gezinnen en de samenleving als geheel. De kosten voor maatschappelijke hulpverlening en gemiste arbeidsproductiviteit door psychische problemen zijn enorm. En tijdens de school – en studietijd. Daar heeft Stichting BalansZorg in Leiden een oplossing voor. Ze delen zelf hun ervaringen en resultaten nadat ze nu een oplossing bieden voor cliënten met mentale problemen:

Coaching op basis van de MatriXmethode kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen en voorkomen van maatschappelijke vraagstukken op het gebied van mentale gezondheid. Door kinderen, jongeren en volwassenen te helpen de regie te krijgen en te behouden bij hun mentale hulpvraag of hulpvragen, kan de methode een positief effect hebben op het verminderen en voorkomen van psychische problemen:

  • Effectieve aanpak van diverse sociaal-emotionele problemen: Omdat uit de probleeminhoud gebleven kan worden tijdens coaching gesprekken, is een verbetering van de mentale gezondheid en het algehele welzijn van jongeren al op korte termijn mogelijk.
  • Preventie van toekomstige problemen: Wanneer jongeren en volwassenen weten hoe de regie te krijgen en te behouden over negatieve herinneren uit het verleden en doemscenario’s in de toekomst, kan de methode verdere psychische problemen voorkomen. Dit bespaart de maatschappij op de lange termijn geld en vermindert de druk op de hulpverlening en zorgsector.
  • Verhoogde productiviteit: Door de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren, kan de methode leiden tot een toename van de productiviteit op school en in de werkplek.

Investeren in de mentale gezondheid van kinderen, jongeren en volwassenen door middel van coaching op basis van de MatriXmethode kan positief uitpakken voor onze samenleving. De methode heeft het potentieel om maatschappelijke vraagstukken op het gebied van mentale gezondheid te verminderen en te voorkomen, met alle positieve gevolgen van dien.

Naast eerder genoemde voordelen, biedt de MatriXmethode nog een aantal unieke kenmerken die haar tot een waardevolle tool maken voor het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken:

  • Wetenschappelijk onderzoek: De methode is gebaseerd op de nieuwste inzichten uit de neurowetenschap en psychologie en is grondig onderzocht met behulp van practice based evidence onderzoek. En wetenschappelijk literatuuronderzoek.
  • Oplossingsgericht: De methode gaat uit van de oplossing die de cliënt zelf bedenkt, creëert en toepast door strategieën te gebruiken die past bij de persoon. Zonder adviezen, tips en complexe protocollen die zich vaak vooral richten op iemands gedrag.
  • Preventief en curatief: De methode zorgt dat cliënten bestaande problemen zelf aanpakken en oplossen en preventief mentale problemen voorkomen met de vaardigheden die ze krijgen.

Door te investeren in deze methode, investeren we in de toekomst van onze samenleving. Dat weten ook andere professionals, die sinds al jarenlang met succes de coachingsinterventie inzetten. Hier een voorbeeld:

Vragen bij cognitieve problemen (zoals een vol hoofd en leerproblemen)

Deze interventie is ook goed toepasbaar bij cognitieve problemen. Zowel bij jongeren als bij volwassen. Ook hier geldt dat iemand gefocust moet zijn om een sessie effectief te laten verlopen. Wel worden er ander soort vragen gesteld bij het aanpakken van een cognitieve hulpvraag.

Net zoals bij emotionele problemen is het belangrijk dat de beleving die iemand ervaart, centraal staat. Hoe is het onthouden, hoe wil je het onthouden en hoe ga jij dat doen?

Is er eerst een vol hoofd, of ontstaat een vol hoofd?
“Alles staat door elkaar in mijn hoofd”, “het is zo druk in mijn hoofd”, “mijn hoofd knalt bijna uit elkaar”, zijn veelgehoorde uitspraken bij de volgende hulpvragen:

  • Vol hoofd
  • Concentratieproblemen
  • Gebrek aan focus
  • Leerproblemen
  • Dyslexie
  • Dyscalculie
  • Informatie niet kunnen onthouden
  • Problemen met automatiseren
  • Hoofdpijn
  • Tinnitus (oorsuizen)
  • Onverklaarbare tintelingen
  • Stress
  • Onzekerheid
  • Faalangst
  • Gepest worden
  • Slaapproblemen

Je kunt vast en zeker nog meer hulpvragen bedenken die hierop lijken. Het gaat er om dat cliënten de regie (terug)krijgen over de eigen leer-en denkprocessen bij deze cognitieve hulpvragen.

Enkele vragen die gesteld worden:

  • Jouw volle hoofd, hoe werkt het voor jou? En wat zou je willen? Hoe ga je dat doen?
  • Hoe zou het voor je zijn als je ook informatie denkbeeldig buiten je hoofd kan onthouden?
  • Welke onderwerpen wil je eerst een plek geven?
  • Wat kan je maken voor het thema werk of school?
  • Hoe, waar en waarmee ga je die informatie opslaan, onthouden en terugvinden?

Zoals je ziet wordt de kracht van het visualiseren gebruikt. En dat dat effectief is, weten ze op het Stedelijk Vakcollege in Zutphen. Ze werken met deze interventie op basis van coaching. Ze delen zelf hun ervaringen en resultaten:

https://www.youtube.com/watch?v=AejYyXFCaOMhttps://www.youtube.com/watch?v=tUyqOmmCgOg

Intrinsieke motivatie is een belangrijk uitgangspunt, anders lukt de coaching niet en duren gesprekken onnodig lang. Tijdens dit proces begeleidt de coach de coachee of hulpvrager om zelf de eigen oplossing te bedenken en toe te passen.

Oplossingsgerichte methode waarbij de eigen regie bij een specifieke hulpvraag centraal staat.

Het is krachtig om mensen te laten ervaren dat zelfredzaamheid daadwerkelijk het probleem aanpakt. Oplossingsgericht. En dat begint als mensen de regie (terug)krijgen over hun eigen leer-en  denkprocessen.

In de volgende voorbeelden krijg je daar meer inzichten in.

Voorbeeld 1: In het onderwijs

Onderwijsprofessionals voeren vaak gesprekken over leerproblemen en volle hoofden. Zulke hulpvragen uiten zich vooral in het gedrag dat iemand vertoont. In het onderwijs zijn leraren en docenten vooral bezig met kinderen te leren WAT te leren. Er wordt vergeten om kinderen te leren HOE te leren. Informatie moet namelijk niet alleen worden begrepen en gelezen, maar ook worden onthouden en teruggevonden.

Dat begint met de basisinformatie van taal en rekenen. Het alfabet is bijvoorbeeld onmisbaar om woorden te kunnen lezen en op te schrijven. De tafels zijn belangrijk om sommen te maken. Dat is de basis in het onderwijs, zonder dat leerlingen worden overspoeld met leuke plaatjes van kikkertjes, dolfijntjes en allerlei mooie kleurtjes.

Het alfabet is niets meer dan 26 letters. Tijdens een coaching kan je bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:

  • Wat kan je denkbeeldig maken om het alfabet te onthouden en terug te vinden?
  • Waar ga je de informatie van taal in of op zetten?
  • Wil je het een kleur geven en zo ja, welke?

Wat is het resultaat? In de video delen enkele onderwijsprofessionals hun ervaringen:

Voorbeeld 2: Jeugdzorg

In de jeugdzorg komen veel jongeren terecht met gedrags- en mentale problemen. Ze zijn de regie over hun eigen hoofd kwijt. Een methodiek die steeds vaker wordt toegepast is een effectieve interventie waarbij de cliënt uit de probleeminhoud blijft. Er wordt niet inhoudelijk doorgevraagd over het probleem zelf, maar wel over de beleving die iemand daarbij ervaart.

Een voorbeeld is een of meer trauma’s of angsten die een gepest kind heeft opgelopen. Die situaties kunnen zo ingrijpend zijn geweest, dat het kind last heeft van slaapproblemen, flashbacks, nachtmerries,  huilbuien, angststoornissen of ontwijkingsgedrag. Dat komt doordat de nare gebeurtenissen van de feiten triggers hebben met negatieve ladingen. Natuurlijk moet pesten stoppen, dat is waar iedereen naar streeft.  Weet je dat de pester ook problemen heeft die zich in het hoofd afspelen en waar die niet over praat?

Mijn visie op de hulpverlening is heel erg veranderd. Het kan en moet echt anders om goede hulp te bieden. Dit is iets dat gewoon helpt. – Mireille Molenaar, professional in de jeugdzorg

De triggers die de gepeste ervaart zijn de plaatjes van de gebeurtenissen die gepaard gaan met geluid, gevoel, reuk, smaak en/of gedachtes.
De nare gebeurtenissen én ook al de doemscenario’s komen zijn latent aanwezig en komen op wanneer er ook maar iets gebeurt wat daarmee te maken heeft.
Je kunt je vast voorstellen dat wanneer iemand diverse keren opgewacht is onderweg naar huis door de pester en zijn/haar meelopers dat die angst er steeds is dat het nog een keer gebeurt.
Het is slechts één voorbeeld.

Een manier van vragen stellen die de cliënt terug laat gaan naar de gebeurtenis:

  • Ga eens terug naar die vervelende situatie van toen: heb je daar nog een negatief plaatje, geluid, gevoel, reuk, smaak of gedachte bij?
  • Wat is de negatieve lading van jouw beleving van het plaatje dat je nog ziet, van 0 tot 10? 10 is het meest vervelend.
  • Wat wil je met dat specifieke detail op dat plaatje doen wat jij onthouden hebt van wat er toen gebeurde? Wil je er iets bij zetten? iets afhalen?

Wil je de ervaringen en resultaten weten van de jeugdzorgprofessional Mireille Molenaar? Ze werkt al enkele jaren met de methodiek en vertelt graag over haar ervaringen en voorbeelden:

Voorbeeld 3: Zorg (GGZ)

Een ander voorbeeld om een resultaatgericht gesprek te voeren, komt vaak voor in de zorg (GGZ). Bijvoorbeeld door de POH-GGZ, de praktijkondersteuner van de huisarts. Deze begeleidt de cliënt bij het krijgen van zelfregie bij mentale hulpvragen. Dit gebeurt in de meeste gevallen zonder het voorschrijven van medicatie.

Met deze methodiek kan de professional zorgen voor aanzienlijk minder verwijzingen naar de tweedelijnszorg, zoals een psycholoog. Want als uit de probleeminhoud wordt gebleven, kan de cliënt zelf toch zijn of haar hulpvraag aanpakken. Natuurlijk blijven doorverwijzingen belangrijk maar wanneer preventief resultaten kunnen worden geboekt is dat een groot voordeel voor de cliënt zelf.

“Waarom krijg jij wel voor elkaar wat een psychiater niet voor elkaar krijgt? Dat was een reactie van een patiënt die ik heb geholpen” – Saskia Savelsbergh, persoonlijk begeleider GGZ

Een voorbeeld van een gesprek dat de praktijkondersteuner-GGZ voert bij stress, is bijvoorbeeld:

  • Klopt het dat als een arts een foto van je hersenen maakt, er alleen hersenen op die afdruk staan en geen wirwar aan allerlei informatie en onverwerkte emoties die je zelf ervaart?
  • Zo ja, zou je rust in het hoofd willen door het volle hoofd op te ruimen (en dus niet leeg te maken) zodat informatie handiger wordt onthouden op jouw eigen manier?
  • Stel dat je informatie ook buiten je hoofd kan onthouden, zou je dat willen?

“Eerst was ik vooral bezig met het begeleiden en ondersteunen van mensen. Nu zorg ik daadwerkelijk voor oplossingen en positieve verandering. Het geeft veel tevredenheid, waardering en werkplezier” – Adrie van der Wijst, POH-GGZ

Informatie is niet aan de buitenkant zichtbaar, maar toch heeft iemand daar een eigen beleving bij. Met deze interventie is het mogelijk om dankzij verbeeldingskracht de beleving zelf te veranderen.

Wil je weten wat de ervaringen en resultaten zijn in de zorg (GGZ)? De huisarts, POH-GGZ en twee cliënten/patiënten vertellen graag over hoe ze de methode ervaren. En welke resultaten ze hebben behaald:

Voorbeeld 4: Hulpverlening

Ook in de hulpverlening is er weinig tijd, veel werkdruk en -stress. Jongeren vinden het niet altijd fijn om langdurig te moeten praten. De vraag is ook: vertellen ze alles wat ze in hun hoofd hebben? Durven, kunnen, mogen en willen ze dat? Er blijft veel informatie achter… En voor hulpverleners is is het noteren in dossiers van wat ze horen een tijdrovende klus. Ze besteden liever tijd aan het begeleiden van de jongeren zelf zodat die weer verder kunnen. Hoewel het bijhouden van dossiers vaak vereist is, neemt het veel tijd in beslag. Uiteindelijk gaat het erom dat de cliënt geholpen wordt. Niet dat het dossier gevuld wordt met allerlei extra informatie wat vooral over het gedrag gaat en een puzzel vormt met vele puzzelstukjes om het achterliggende probleem of problemen te ontdekken.

Zo is er een voorbeeld van een hulpverlener (ambulancemedewerker) die tijdens zijn vrije dag werd geconfronteerd met een ongeluk. Hij zag een jongen van 24 jaar die door rood reed en frontaal tegen een vrouw van 80 aan botste. Hij zag het met zijn eigen ogen gebeuren. De oudere vrouw was in shock geraakt en de auto was onberijdbaar. Wonderbaarlijk had ook de jonge man niets ernstigs, behalve een kapotte auto en wat schaafwonden.

Ik ken een hoop behandelingen en ben altijd sceptisch. Nu heb ik eindelijk weer een glimlach op mijn bek” – Professional in de TBS-sector.

Nadat de hulpverlener een ambulance had ingeschakeld, bood hij de oudere vrouw slachtofferhulp aan. Hij had eerder dat jaar de training gevolgd zodat hij sneller hulp kan bieden.

Hij stelde de volgende vragen aan de oudere vrouw:

  • Als u weer aan die situatie terugdenkt, wat is dan het eerste wat in u op komt?
  • Stel dat u het naarste in het plaatje (bij een ‘zien’) kan wissen, zou u dat willen? Hoe beleeft u de situatie nu (nadat het plaatje is vervangen door een ander plaatje) van 0 tot 10, waarbij 10 het ergst is?

Met deze manier van vragen stellen wordt er gebruik gemaakt van de verbeeldingskracht. De persoon zelf heeft daar een beleving bij die denkbeeldig kan worden vervangen door een neutrale of zelfs positieve beleving.

Zo is een hulpverlener in de TBS-sector gecoacht omdat hij last had van een vervelende herinnering die nog op zijn netvlies stond. Hij is geholpen met de MatriXmethode om zijn belevingswereld te veranderen. De effectiviteit van dat gesprek deelt hij in de video:

Training volgen?

Resultaten bereik je niet zomaar. Dat doe je samen met je cliënten. Daarvoor heb je kennis en praktische vaardigheden nodig zodat je met vertrouwen anderen kunt helpen.
Wanneer je onzeker bent voelen mensen dat meteen en ‘haken’ ze af, geven ze sociaal wenselijke antwoorden en hebben geen zin omdat het toch niet werkt.
Dat is waar je zelf tijd en energie in zult steken; vaardiger worden in hetgeen je doet. Zo werkt het met de training MatriXmethode ook. Zet je het vaak in, maak je je vlieguren en zijn er mensen geholpen met de nieuwe handvatten? Dan vertellen ze het door en kun je nog meer mensen begeleiden om eigen issues samen met jou op te ruimen.
Naast de theorie ga je vooral praktisch oefenen, met elkaar, met de trainer die feedback geeft om de uitvoering van de interventie te verbeteren.
En deze oplossingsgerichte coachingstechniek gun ik andere professionals ook die sneller en effectiever willen werken.

“Je gaat in een halfuurtje dieper met deze methode dan dat een therapeut zal gaan”– Jeltje Rijks, gedragswetenschapper en jeugdzorgwerker

In enkele dagen kan je deze methodiek eigen maken om mensen met mentale praktisch en direct te helpen. De training vindt plaats op locatie of online. Er is een beperkt aantal deelnemende cursisten. Dat biedt veel voordelen. Dankzij de volledige focus en korte lijntjes met de medecursisten en de trainer, maak je de theorie snel eigen. Tijdens en na de training zijn al veel vriendschappen en samenwerkingen ontstaan. De deelnemers komen namelijk met hetzelfde doel: cliënten doelgericht begeleiden om de regie te laten krijgen over hun eigen hoofd.

Heb je interesse in de opleiding of training? Wil je de coachingstechniek eigen maken om op een oplossingsgerichte en snelwerkende manier mensen te helpen? Bekijk eerst de ervaringen van andere professionals die al met de methode werken:

coachingsgesprek

Kort over de oplossingsgerichte methode en kwalitatief, wetenschappelijk onderzoek

In een tijd van toenemende mentale problemen, biedt de MatriXmethode een veelbelovende interventie. Deze oplossingsgerichte en praktische methode, die theoretisch is beschreven door wetenschappelijk onderzoek, pakt de kern van de mentale problematiek aan. Zonder dat iemand langdurig in een traject belandt, over de probleeminhoud moet praten of een vervelende situatie moet herbeleven.

Op het YouTube-kanaal staan veel voorbeelden van coachingsgesprekken, ervaringen en resultaten die laten zien hoe en dat de methode werkt. Nu, na jaren onderzoek, is de MatriXmethode klaar om door te breken bij mentale hulpvragen. Wanneer zet jij de stap?

coachingsgesprek

Ben je er klaar voor?


Training kiezen
Training kiezen

Facebook
Linkedin



Over de schrijver

Ingrid Stoop – Ontwikkelaar MatriXmethode


Link


Facebook


Linkedin

Als ontwikkelaar van de MatriXmethode geef ik professionals (hbo-niveau) handvatten om cliënten met mentale problemen doelgericht te begeleiden. Zonder dat de probleeminhoud besproken hoeft te worden. Al vanaf het begin in 1991 gun ik iedereen de regie over het eigen hoofd. Wanneer slaan we samen met jou de handen ineen? Ik train je graag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *