pestprotocol

Een effectief pest protocol om pesterijen in het onderwijs en de werkvloer aan te pakken

Door Ingrid Stoop – Ontwikkelaar MatriXmethode

Pestprotocol of anti-pestprotocol? Een voorbeeld van pesterijen in het onderwijs en oplossingen

Facebook
Linkedin


Een effectief pestprotol (of (anti) pestprotocol) wordt steeds belangrijker. Want pesten is helaas een alledaags fenomeen dat zowel op school als op de werkvloer diepe sporen kan nalaten. De statistieken liegen er niet om:

  • 1 op de 7 kinderen in Nederland wordt gepest.
  • Gepeste kinderen hebben vaker last van angst, depressie, een laag zelfbeeld en psychosomatische klachten
  • 1 op de 5 werknemers in Nederland is wel eens gepest op het werk. 
  • Pesten op de werkvloer kan leiden tot verminderde productiviteit, stress, burn-out en zelfs arbeidsongeschiktheid.

De impact van pesten is enorm. Gepeste kinderen en volwassenen kampen vaker met angst, depressie, een laag zelfbeeld en zelfs psychosomatische klachten. De gevolgen op de werkvloer zijn net zo ingrijpend: verminderde productiviteit, stress, burn-out en zelfs arbeidsongeschiktheid. Enig idee wat dat kost? Al snel 250 euro per psychisch zieke werknemer.

Maar er is hoop om op een veilige manier pesterijen aan te pakken. In dit artikel gaan we dieper in op een veilige en vernieuwende methode die de kracht heeft om pestgedrag effectief aan te pakken: de MatriXmethode. Het is daarbij belangrijk dat de persoon die wordt gepest de regie krijgt over de pester én de denkprocessen die zich in het hoofd afspelen. 

https://youtu.be/vQkoWDsxCwM

Wat is een pestprotocol?

Zoals je waarschijnlijk weet is pesten helaas een hardnekkig probleem in onze samenleving. In het bedrijfsleven en in het onderwijs hebben medewerkers dan ook de verantwoordelijkheid om een veilige omgeving te creëren waar pesten geen kans krijgt. Ook al is een pestprotocol een nuttig instrument, er wordt vaak iets belangrijks vergeten. Later in dit artikel ontdek je wat dat precies is.

Een pestprotocol is een document dat scholen gebruiken om pesten aan te pakken, te verminderen of te voorkomen. Het beschrijft wat pesten is, hoe je het herkent, wat je moet doen als je gepest wordt of iemand anders ziet pesten, en welke sancties er zijn voor pestkoppen. Naast deze kernelementen kan het protocol ook aandacht besteden aan preventieve maatregelen, het betrekken van ouders en het bieden van hulp en ondersteuning. Een goed pestprotocol is een dynamisch document dat periodiek geëvalueerd en bijgespijkerd wordt. 

Voordat je meer informatie krijgt over het protocol zelf, is het handig om de volgende animatie te bekijken. Sommige gepeste personen willen liever niet over het onderwerp praten vanwege diverse redenen. Wil je ontdekken waarom niet? In de video wordt het uitgelegd:

https://youtu.be/RLbda2lH4S0

En wat houdt het anti-pestprotocol in?

Een anti-pestprotocol is een preventieve maatregel die scholen en bedrijven nemen om pesten te voorkomen. Het bevat regels en afspraken over hoe mensen met elkaar omgaan, en wat er gebeurt als die regels overtreden worden. Naast regels en afspraken beschrijft het protocol ook de consequenties van overtreding. 

Het anti-pestprotocol zou beter kunnen worden inrichten wanneer de gepeste weet hoe de regie te krijgen over eigen denkprocessen. Dat kan preventief en curatief. Want iedere persoon is anders en ervaart een pesterij op de eigen manier. Wel kunnen met gerichte vragen het leed worden verminderd, zonder dat de persoon inhoudelijk een situatie moet beschrijven of herbeleven. Benieuwd hoe dat precies zit? In de video leg ik het uit voor pesterijen op de werkvloer:

https://youtu.be/KkKP6uYI2Uo

Wat is een voorbeeld van een protocol bij pesterijen?

Een protocol bij pesterijen kan verschillende stappen bevatten, zoals:

  1. Melden: De gepeste leerling of medewerker meldt het pesten aan een vertrouwde volwassene, zoals een leerkracht, mentor of ouder.
  2. Onderzoek: De school of organisatie onderzoekt de melding en praat met de gepeste leerling, de pester(s) en eventuele getuigen. Als de gepeste persoon last heeft, dan is het slim om met de MatriXmethode de juiste vragen te stellen.
  3. Sancties: Er wordt bepaald welke sancties er genomen worden tegen de pester(s). Dit kan een time-out zijn, een schorsing of zelfs verwijdering van school. Tijdens deze stap is het de vraag: waarom pest iemand? Vaak heeft dat te maken met jaloezie of onzekerheid die de pester zelf ervaart.
  4. Hulp: Normaal wordt hulp geboden aan de gepeste leerling om de gevolgen van het pesten te verwerken. Dit proces kan versneld worden als de MatriXmethode in het protocol wordt meegenomen.

https://youtu.be/mx82RWabW6g

Kinderen en volwassenen

Zoals al eerder gezegd, is pesten helaas een veelvoorkomend probleem. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 7 kinderen in Nederland gepest wordt. Pesten kan op verschillende manieren gebeuren, zoals verbaal, fysiek, digitaal of relationeel.

Wanneer kinderen en volwassenen weten hoe ze de regie kunnen krijgen over de pester en de eigen denkprocessen, dan kan veel narigheid worden verminderd. Met name op termijn, want hoe langer een hulptraject duurt of iemand niet om hulp vraagt, hoe groter het probleem kan worden. Met deze vraagtechniek is dat mogelijk.

vraagtechniek.

Het belang van de methode in het basisonderwijs

In het basisonderwijs is het belangrijk om een pestprotocol te hebben. Dit protocol helpt scholen om pesten te signaleren, aan te pakken en te voorkomen. Het protocol zorgt ervoor dat alle betrokkenen weten wat ze moeten doen als er gepest wordt.

Omdat de MatriXmethode een veilige coachingstechniek is die ingezet kan worden om pesten te bestrijden, zal het een waardevolle toevoeging zijn om zulke problemen de baas te worden. De methode helpt kinderen om te leren omgaan met hun emoties, grenzen te stellen en assertief te communiceren. 

Zowel kinderen, jongeren en volwassenen zitten vaak niet te wachten op ellenlange gesprekken, maar wel op snelwerkende oplossingen. Net zoals het verminderen van de duur van een traject. Wanneer iemand nu hulp nodig heeft, zal dat mogelijk moeten zijn en niet pas over een paar maanden en gedurende een paar maanden. Ben je dat met mij eens?

Ook voor pesters op de werkvloer

Zoals eerder ook besproken komt pesten helaas ook voor op de werkvloer. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 werknemers in Nederland wel eens gepest is op het werk. Pesten op de werkvloer kan leiden tot verminderde productiviteit, stress, burn-out en zelfs arbeidsongeschiktheid.

De MatriXmethode kan ook ingezet worden om pesten op de werkvloer aan te pakken. Het helpt medewerkers om de regie te krijgen over hun emoties en gedachten. Dat hebben bijvoorbeeld deze professionals ook ervaren:

https://youtu.be/_BbIfqE3AsQ

Waarom de eigen regie belangrijk is (met model als voorbeeld)

In de huidige maatschappij waar veel mis gaat, worden veel mensen afhankelijk van anderen gemaakt. Bijvoorbeeld doordat verplichte protocollen moeten worden opgevolgd of dossiers gevuld en bijgehouden moeten worden. Terwijl mensen de eigen regie willen krijgen en zelf willen beslissen wat bij de persoon past. Zonder dat iemand anders daar een overheersende rol bij speelt.

Gebruik een MatriXmodel om de eigen regie bij de cliënt en patiënt te laten

De professionals die deze methode toepassen, weten dat als geen ander. Ze leren tijdens de training een oplossingsgerichte gesprekstechniek om in te zetten naast alles dat ze al toepassen. Iedere cliënt heeft ander soort hulpvragen en behoeften. Sommigen willen graag een praatje maken met de begeleidende professional, soms liever niet. Met deze methode zijn langdurige praatsessies niet nodig. Kleine veranderingen in iemands denkproces zorgen voor grote resultaten. Die deel ik later.

Wil je weten wat de eigen regie betekent? En inzichten krijgen in de voorbeelden met het model dat wordt gebruikt? In deze video leg ik het uit:

https://youtu.be/-EIDWGv_fiU

Er zijn drie modellen die worden gebruikt in het proces bij het krijgen van zelfregie. Die zijn:

  • MatriXwerkmodel
  • MatriXemotiemodel
  • MatriXhoofdopruimmodel

Voor dit artikel worden twee modellen toegelicht: het MatriXwerkmodel en het MatriXemotiemodel.

Het MatriXwerkmodel

Een veelgebruikt model dat te maken heeft met de eigen regie heb ik jaren geleden ontwikkeld. Dat is het MatriXwerkmodel. Met dit model wordt duidelijk hoe de interventie werkt bij mentale hulpvragen. 

Daarbij gelden drie fases: het sensorisch geheugen, het werkgeheugen/kortetermijngeheugen en het langetermijngeheugen. De MatriXmethode als interventie wordt toegepast bij psychische problemen die zijn onthouden in het langetermijngeheugen.

Dit model heb ik uitgelegd in een korte video:

https://www.youtube.com/watch?v=jWDxAxFNMVQ&t=4s&pp=ygUXd2Vya21vZGVsIG1hdHJpeG1ldGhvZGU%3D

MatriXemotiemodel

In de volgende video krijg je inzichten in hoe het MatriXemotiemodel werkt bij angsten, trauma’s en emotionele problemen zoals rouwverwerking en pesten. Door het stellen van specifieke MatriXvragen wordt de emotionele lading van de hulpvraag verminderd en vervangen door een neutrale of zelfs positieve beleving.

In de video ontdek je hoe dit model werkt:

https://youtu.be/UEe0XJUe5dQ

Dus, wat is een effectief pestprotocol of anti-pestprotocol?

De voorbeelden en video’s geven je een duidelijker beeld over hoe pesten aan te pakken is. Helaas zal altijd dit probleem voorkomen, maar gelukkig zijn er werkwijze die dit probleem zowel curatief als preventief aanpakken. Zonder dat inhoudelijk over het pestgedrag gepraat hoeft te worden. 

Deze werkvorm is gemakkelijk in te richten in het onderwijs en op de werkvloer, aangezien er weinig woorden nodig zijn om deze veelvoorkomende hulpvraag de kop in te drukken. De MatriXmethode is een veilige coachingstechniek die ingezet kan worden om pesten te bestrijden, net zoals andere mentale problemen (IQ, EQ en psychosomatisch).

Ben je er klaar voor?


Training kiezen
Training kiezen

Over de schrijver

Ingrid Stoop – Ontwikkelaar MatriXmethode


Link


Facebook


Linkedin

Als ontwikkelaar van de MatriXmethode geef ik professionals (hbo-niveau) handvatten om cliënten met mentale problemen doelgericht te begeleiden. Zonder dat de probleeminhoud besproken hoeft te worden. Al vanaf het begin in 1991 gun ik iedereen de regie over het eigen hoofd. Wanneer slaan we samen met jou de handen ineen? Ik train je graag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *