langetermijngeheugen aangetast

Door Ingrid Stoop - Ontwikkelaar MatriXmethode

Langetermijngeheugen aangetast

Het langetermijngeheugen kan zijn aangetast door verschillende redenen. Een oorzaak is bijvoorbeeld het gebruik van verdovende middelen, zoals alcohol en drugs. Ook kan iemand het gevoel hebben dat het langetermijngeheugen is beschadigd als iemand last ervaart van een mentale druk of overbelasting. Toch hoeft een beschadigd langetermijngeheugen geen obstakel te zijn om cognitieve of emotionele problemen aan te pakken.

Wanneer iemand hulp zoekt en van een mentaal of psychisch probleem af wilt, dan is de MatriXmethode een kortdurende interventie die helpt. Waarom en hoe werkt het? In dit artikel met video’s wordt het uitgelegd. 

Het praktische brein

Wat is het praktische brein? Dat is het brein dat iemand denkbeeldig heeft opgeslagen in het langetermijngeheugen. Het medische brein houdt de hersenen in, dat is wat iemand ziet als er bijvoorbeeld een röntgenfoto wordt gemaakt. Maar het praktische brein is het denkbeeldige hoofd waar informatie staat opgeslagen. Dat gedeelte van het brein wordt gebruikt bij het aanpakken van cognitieve of emotionele problemen.

Het brein bestaat uit het: 

  • Sensorisch geheugen
  • Werkgeheugen
  • Langetermijngeheugen

Iemand die last heeft van een mentaal probleem, wil hulp krijgen om het probleem op de eigen manier op te lossen. Door de juiste vragen te stellen op het juiste moment door de juiste persoon is dat mogelijk. Ook als het geheugen van de cliënt is aangetast, is er een oplossing mogelijk. Want als iemand nog steeds een beleving heeft bij een gebeurtenis dat is gebeurd of mogelijk gaat gebeuren, dan is deze manier van coaching toepasbaar.

Het aangetaste langetermijngeheugen

Als het langetermijngeheugen is aangetast, is het belangrijk dat daar het probleem wordt aangepakt. Dat kan op veilige en doelgerichte manier gedaan worden door het stellen van specifieke vragen aan de cliënt. Daarbij worden drie verschillende soorten stappen genomen, afhankelijk van de hulpvraag.

Uitleg bij cognitieve problemen (video)

Dus als je informatie wilt opslaan, moet dit worden onthouden op de volgende manieren:

  1. Stap 1: Clusteren
  2. Stap 2: Inrichten 
  3. Stap 3: Memoriseren

Uitleg bij emotionele problemen (video)

Als alle zintuigen worden gebruikt bij een emotioneel probleem, zoals een angst of trauma, dan wordt het een kaal feit. In het langetermijngeheugen staat het daar wel opgeslagen, maar het heeft geen lading meer. 

Ook in een aangetast langetermijngeheugen kunnen trauma’s worden onthouden. Deze moeten in drie stappen worden verwerkt:

  1. Stap 1: Ontladen 
  2. Stap 2: Neutraliseren 
  3. Stap 3: Vervangen

Conclusie: Langetermijngeheugen aangetast

Cliënten die last hebben van een aangetast langetermijngeheugen heeft vaak nog steeds een beleving ergens bij.  Denk aan een angst, trauma of vol hoofd. Die beleving is en wordt opgeslagen als neutrale, positieve of negatieve informatie. Als het een negatieve lading heeft, dan moet het probleem worden vervangen. Met de MatriXmethode worden alle zintuigen gebruikt om tot die eigen oplossing te komen door de cliënt zelf.

Ben je er klaar voor?

Over de schrijver

Ingrid Stoop - Ontwikkelaar MatriXmethode

Als ontwikkelaar van de MatriXmethode geef ik professionals (hbo-niveau) handvatten om cliënten met mentale problemen doelgericht te begeleiden. Zonder dat de probleeminhoud besproken hoeft te worden. Al vanaf het begin in 1991 gun ik iedereen de regie over het eigen hoofd. Wanneer slaan we samen met jou de handen ineen? Ik train je graag.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Geef een reactie