MatriXmethode toepassen: dit zijn de kosten en baten
20 oktober 2022 
14 min. leestijd

MatriXmethode toepassen: dit zijn de kosten en baten

Ben je geïnteresseerd in de MatriXmethode en wil je weten wat de kosten zijn als je de training volgt? Je kunt gebruik maken van het STAP-budget of een termijnbetaling en toch direct de training te volgen. Als je weet wat de meerwaarde is van de interventie voor jou, je cliënt en de samenleving, dan is het tarief van de training en MatriXcoaching relatief laag. Vooral voor organisaties, die jaarlijks miljoenen uitgeven aan 'oplossingen' die op termijn in de praktijk niet (voldoende) blijken te werken.

In dit artikel krijg je inzichten in de kosten (en kostenbesparing) die er bespaard kunnen worden om mensen te helpen met mentale problemen. Ook zie je wat de investering is als je de training van de MatriXmethode wilt volgen als professional met hbo-werk- of denkniveau. Bijvoorbeeld een coach, onderwijsprofessional, hulpverlener of zorgverlener.

"80 tot 90% wordt hier behandeld. Dus ik hoef ze niet door te verwijzen naar de tweedelijnszorg. Dat komt door de POH-GGZ Arie van der Wijst die de MatriXmethode toepast" - Saboor Abed, huisarts in Barneveld*

Wil je eerst weten waarom deze interventietechniek veilig en snel toepasbaar is? Bekijk hoe tijd en geld bespaard kan worden met laagdrempelige en kortdurende coachingsgesprekken:

Kosten

Stel dat er 1% minder psychisch ziekteverzuim zal zijn in Nederland, dan levert dat de maatschappij al vele miljoenen tot miljarden euro's op. Daarbij zijn de kosten in andere landen niet meegerekend, wat deze berekening nog veel hoger maakt. Er gaat veel geld gemoeid met het oplossen en voorkomen van psychische problemen. Veel theoretische innovatieven worden bedacht en uitgerold, terwijl in de praktijk blijkt dat deze helaas niet altijd succesvolle resultaten opleveren.

De kosten van de uitgaven aan geestelijke gezondheid in Nederland is enorm hoog. De NZa heeft een onderzoek van Vektis gedeeld over de uitgaven voor de mentale hulp in de GGZ. Dat dit een hoge kostenpost is, blijkt uit onderstaande grafiek. Er worden jaarlijks miljarden uitgegeven en deze lijn stijgt jaarlijks:

kosten ggzDaar zijn andere kosten zoals het psychisch ziekteverzuim in organisaties, de hulp in de jeugdzorg en hulpverlening bijvoorbeeld niet bij meegerekend. Je ziet dat er dus veel behoefte is om snelwerkende, veilig toepasbare en effectievere hulp te bieden. Dat is mogelijk als professionals (meer) kortdurende interventietechnieken beheersen die zorgen voor positieve resultaten. Zonder dat iemand weer na enkele weken terug bij af is.

Want heb je enige idee hoe deze hoge kosten en langdurige trajecten ontstaan? In veel gevallen doordat er allerlei onnodige informatie over de probleeminhoud en het verleden gedeeld moet worden door cliënten. Daarnaast hebben professionals vaak te weinig praktische tools toepassen die direct zorgen voor positief resultaat.

Er is behoefte aan snelwerkende, veilig toepasbare en effectievere interventies om de hoge kosten van psychische hulp te verminderen. Het is mogelijk als professionals tools gebruiken die direct resultaat opleveren. Wat zou het opleveren als je cliënt binnen één tot drie sessies weer op de rit is? 

Enkele weetjes:

  • Een psychisch zieke werknemer kost ongeveer 200 tot 250 euro per dag
  • Vaak is iemand minimaal vier tot twintig weken niet in staat om te werken
  • De wachtlijst bij een psycholoog of zorgprofessional is al snel vijf weken

De voordelen hebben ook huisarts Saboor Abed uit Barneveld en zijn POH-GGZ Adrie van der Wijst gemerkt. Dankzij het toepassen van de methode is er 110.000 euro bespaard voor de zorgverzekeraar. Dat komt doordat zijn patiënten/cliënten niet over de probleeminhoud hoeven te praten en binnen enkele gesprekken de regie krijgen over hun eigen denkprocessen. In de video vertellen ze zelf over hun ervaringen en resultaten:

Ook de wachtlijsten in de jeugdzorg en GGZ zijn al jaren een groot probleem. Of de hoge werkdruk die wordt ervaren in veel organisaties. Als een psychisch zieke werknemer al gemiddeld 200 tot 250 euro per dag kost, dan begrijp je dat de kosten snel kunnen oplopen.

Daarom is het des te belangrijker dat mensen snel en oplossingsgericht worden geholpen om de baas te worden over de eigen mentale problemen. Voor ons is de mentale gezondheid van ieder individu belangrijker dan het geld, lange trajecten en belangen die een rol spelen. Hopelijk zien meer organisaties dat, zodat niet het verdienmodel centraal staat maar juist de hulpvrager.


*Uitvraag bij een huisartsenpraktijk en een opgeleide POH-GGZ duidt op een succesratio van tachtig tot negentig procent. Daarmee is een kostenbesparing van 110.000 euro per jaar gerealiseerd. Wetenschappelijk onderzoek moet meer duidelijkheid bieden.


Je hebt gezien dat de investering in de training een schijntje is van de kosten die worden uitgegeven aan psychische zorg. Een interventietechniek toepassen die daadwerkelijk het verschil maakt tijdens je gesprekken, levert veel meer op dan veel goedbedoelde hulpmiddelen, adviezen en medicijnen.

Wil je een bijdrage leveren om de wachtlijsten te verminderen, het psychisch ziekteverzuim te verlagen of minder tijd kwijt te zijn aan belastende gesprekken? Zo ja, dan is er goed nieuws voor je. Want MatriXcollega's hebben nu meer werkplezier en ervaren een opgeruimd hoofd na iedere werkdag. Je leert een coachingstechniek die je kunt toepassen naast alles dat je al succesvol gebruikt.

Lisette Gastel, trainer en werkzaam in de hulpverlening, geeft meer uitleg over de methodiek en wat het de professional oplevert na de MatriXtraining:

Goed om te weten: als je de MatriXmethode wilt leren toepassen, dan hoef je niet een langdurige opleiding te volgen. Tijdens een opleiding volg je lessen van een docent. De training over de MatriXmethode bestaat uit de theoretische kennis direct toepassen in de praktijk. Inclusief sessies met een trainer of coach (waarmee je oefeningen doet om je eigen vaardigheid te ontwikkelen).


De MatriXmethode toepassen is net zoals autorijden: je leert het pas door het te doen in de praktijk.


De training op locatie en blended-learning (online) worden verzorgd door trainers die de MatriXmethode al jaren toepassen, veel ervaring hebben en de vereiste kwaliteiten beheersen. Je krijgt op elke vraag antwoord om jezelf te verbeteren en te ontwikkelen. De trainer staat altijd voor je klaar. Het is belangrijk dat je begrijpt hoe de MatriXmethode werkt en je het toepast in je gesprekken. 

Door veel te oefenen en de geleerde materie toe te passen in de praktijk, word je steeds beter in je gesprekken. Dat is ook zo met autorijden: je leert het pas door het te doen.

Training - Op locatie

In totaal zijn er vier opleidingsdagen en een online ontwikkeltraject waar je je MatriXkennis- en vaardigheden optimaliseert voor nog betere resultaten. Ben je aangesloten bij een beroepsvereniging? Dan krijg je na het afronden van de training diverse accreditatiepunten. 

De investering van deze training is op dit moment 1995 euro (BTW-vrij). Deze investering kan op ieder moment worden verhoogd. Je krijgt alle MatriXcompetenties die je nodig hebt om direct tot de kern van de hulpvraag te komen. Parkeren is gratis (afhankelijk van de locatie). De live expertsessies, het starterspakket t.w.v. 120 euro, een jaar lidmaatschap van het online kenniscentrum voor kennisverrijking en lunch, koffie/thee zijn inbegrepen in de prijs.

Training MatriXmethode met Ingrid Stoop

Training - Blended-learning

Binnen enkele maanden krijg je alle MatriXkennis, -tools en -vaardigheden om de interventietechniek toe te passen. Deze training is inclusief een ontwikkeltraject na het afronden van de e-learning. Ook zijn er diverse accreditatiepunten van de beroepsvereniging waar je bij bent aangesloten.

De investering van deze training is op dit moment 1895 euro (BTW-vrij). Ook deze investering kan op ieder moment worden verhoogd. Deze prijs is inclusief hand-outs, oefenmomenten, starterspakket t.w.v. € 120, toegang tot de online trainingen, een jaar gratis lidmaatschap van het online kenniscentrum voor kennisverrijking en contactmomenten.

coachingsgesprek training

Incompany training - Blended-learning of op locatie)

Ook is het mogelijk om alle competenties van de MatriXmethode te krijgen via een incompany-training. Dit is online/blended-learning mogelijk en op locatie. Als de deelnemer aangesloten is bij een beroepsvereniging, dan ontvangt hij of zij diverse accreditatiepunten. De investering is afhankelijk van het aantal deelnemende professionals, het soort training en de locatie waar de training wordt gevolgd.

Tijdens de training maak je een nieuwe manier van coaching eigen. Deze aanpak is gegarandeerd anders dan de technieken die je al kent. Dat komt doordat de coach of ander soort professional altijd uit de probleeminhoud kan blijven en toch het daadwerkelijk probleem (blijvend) opgelost wordt. Het verhaal achter het probleem blijft dus privé. Dat is fijn en veilig voor jou als professional en ook voor de coachee of persoon die je helpt.

Zie je de toegevoegde waarde van de MatriXmethode als veilige, kortdurende coachingstechniek? Dan is deze interventietechniek een prima aanvulling (of alternatief) om mensen te helpen met hun cognitieve en emotionele hulpvragen.

In de video krijg je een korte uitleg over de methodiek, de training en de cursisten:

Heb je zelf een hulpvraag en heb je behoefte aan MatriXcoaching? Er zijn tientallen professionals die bij ons op de site vindbaar zijn. Iedereen beheerst de juiste MatriXcompetenties en meer interventietechnieken om je goed te helpen met je hulpvraag jouw cognitieve of emotionele blokkades en belemmeringen.

De prijs (investering) van een MatriXsessie verschilt per professional. Iedere coach hanteert namelijk een eigen tarief en werkvorm. Via hun website kan je zien wat de kosten/investeringen zijn. Iedere begeleidende professional is vrij om zelf te bepalen wie de doelgroep is, welke mentale problemen aangepakt worden en hoe lang een traject duurt.

De coaching kan telefonisch, online en op locatie plaatsvinden. Je kiest zelf wat prettig is voor jouzelf of iemand die je het gunt.

coachingsgesprekResultaten

Je hebt al eerder gezien van de ervaringen dat professionals snel resultaat zien bij hun cliënten. En waarbij (ineffectieve) gesprekken met bijvoorbeeld een psycholoog worden voorkomen.

Ook vertelt Saboor Abed, de huisarts in Barneveld, over de voordelen en resultaten nu de MatriXmethode wordt ingezet in zijn huisartsenpraktijk:

Enkele voordelen van de tussenkomst zijn: 

  • De probleeminhoud blijft privé (veilig voor de cliënt en voor de professional)
  • De hulpvrager komt direct tot de kern van de klacht
  • Het probleem wordt beschouwd (er vindt geen herbeleving of afleiding plaats)
  • Vaak is de hulpvrager binnen één tot drie sessies van de specifieke hulpvraag af
  • De interventie werkt bij zowel cognitieve als emotionele klachten
  • Coachingsgesprekken worden leuker, sneller en effectiever
  • Je voorkomt vastlopende trajecten en gesprekken

Er zijn verschillende onderzoeken en onderzoeksresultaten gemeten die laten zien dat de interventie werkt. Wetenschappelijk onderzoek is in ontwikkeling en zal meer duidelijkheid bieden.

Onder andere deze resultaten zijn bekend:Klachten MatriXmethodeOok is tijdens dit traject een vraag hoe lang iemand al last had. Want sommige cliënten wachten soms vele maanden tot jaren voordat ze professionele hulp zoeken. Een reden kan zijn dat iemand liever niet over het probleem praat, of niet erover mag, durft of kan praten.

Terwijl als iemand de regie krijgen over het eigen hoofd, kan het probleem direct aangepakt worden. Zonder dat over de probleeminhoud gepraat hoeft te worden. Dat is vaak wat bij veel andere interventietechnieken en methodieken wel gedaan wordt.

Effectiviteit MatriXmethodeOok is gemeten hoe zwaar het probleem is die iemand ervaart. Een trauma of seksueel misbruik kan bijvoorbeeld een hele grote impact hebben gehad op iemand leven:

Effectiviteit MatriXmethodeTot slot is gemeten hoe effectief de MatriXmethode is geweest tijdens en na de coaching. Want het doel is dat de persoon met de hulpvraag de baas wordt over zijn eigen hoofd. En dat deze interventie effectief is, wordt duidelijk met de laatste meting: Onderzoek effectiviteit MatriXmethode

Binnen enkele dagen tot enkele weken kan een professional met hbo-werk- of denkniveau de MatriXmethode leren toepassen. De kracht van deze kortdurende interventie is dat de probleeminhoud niet gedeeld hoeft te worden tijdens een gesprek. Er zijn weinig woorden nodig voor een hoog rendement. Tijdens de training krijg je alle MatriXcompetenties om mensen met cognitieve (IQ) en emotionele (EQ) problemen veilig en doelgericht te helpen.

Ook is het mogelijk om een coaching aan te vragen. De professional die de methodiek toepast bepaalt zijn eigen tarief en tijdsinvestering. Het is afhankelijk van de hulpvraag hoe lang een traject duurt en wat de kosten zijn. Feit is dat veel geld, tijd en frustratie voorkomen wordt als je gebruik maakt van de MatriXmethode als interventie. Wanneer zet jij de stap?

----------

Stel je eens voor dat je een veilige gesprekstechniek beheerst waarmee je direct tot de kern van de hulpvraag komt. Zonder te hoeven verdwalen in andermans probleemverhalen. Zou dat jouw werk prettiger en effectiever maken? Met deze unieke interventie begeleid je jouw hulpvrager naar zijn eigen oplossing voor het mentale probleem (IQ en EQ). Ook online of telefonisch.

Ook interessant:

Als ontwikkelaar van de MatriXmethode geef ik professionals (hbo-niveau) handvatten om cliënten met mentale problemen doelgericht te begeleiden. Zonder dat de probleeminhoud besproken hoeft te worden. Al vanaf het begin in 1991 gun ik iedereen de regie over het eigen hoofd. Wanneer slaan we samen met jou de handen ineen? Ik train je graag.
Reactie plaatsen

MEER WETEN?

Effectieve gesprekken en blije cliënten krijgen?

Krijg inzichten in hoe je je cliënt effectief begeleidt naar zijn eigen oplossing bij IQ- en EQ-hulpvragen. Zonder dat je belast hoeft te worden met de probleeminhoud.

Of ontdek live en online hoe de veilige gesprekstechniek werkt, inclusief expertsessies met ontwikkelaar Ingrid Stoop.

Download over de MatriXmethode