Gesprek met een psycholoog helpt niet voldoende? Dit zou één van de oorzaken kunnen zijn. En een oplossing?
Als je last hebt van een mentale klacht, dan is een gesprek met de huisarts en doorverwijzing naar de POHGGZ of een psycholoog vaak de eerste stap. Bij de psycholoog is er eerst een intakegesprek, wel of niet met wachtlijst. Vervolgens wordt een behandelplan gemaakt, nieuwe afspraken gepland en volgen de gesprekken waar vooral veel gesproken wordt. Maar wat doe je als de praatsessies niet effectief zijn? Of als iemand zenuwachtig is?
In dit artikel krijg een voorbeeld van een gesprek

Hoe je een effectief coachingsgesprek voert of kortdurende coachingsgesprekken krijgt met een bewezen vragenlijst. Hoewel iedere hulpvraag, cliënt en casus uniek is, krijg je in het onderstaande voorbeeld een idee van een korte interventie tijdens een tweedelijns behandeling/therapiesessie/ behandelplan. Inclusief voorbeelden van een interventie die direct mentale blokkades en belemmeringen aanpakt. En waarbij de hulpvrager zelf aan de slag gaat.

Begin van het gesprek: intake en voorbereiden
De meeste psychologen hebben eerst een intake. In dat gesprek wordt gevraagd:
- Waar de patiënt last van heeft
- Hoelang hij of zij daar al mee rondloopt
- Hoe de persoonlijke leefstijl is
- Of er iets in het verleden is gebeurd
- Welke gedragsproblemen er spelen
- en meer over de persoonlijke situatie
Als een cliënt, jong of oud, zich moet voorbereiden voor het eerste gesprek, kan iemand zenuwachtig zijn. Of geen zin meer hebben, omdat er liever niet over het probleem gepraat wordt. Ook kan het zijn dat er al hulp is ingezet en de patiënt de overtuiging heeft dat niets werkt. Ook is het lastig om precies te vertellen wat er zich in het hoofd afspeelt. Door angst, schaamte, schuldgevoel of dat het toch altijd zo zal blijven zoals het onthouden is.
Straks deel ik een voorbeeld van een gesprek waarbij het intakegesprek kort duurt en zenuwachtigheid geen enkele rol hoeft te spelen.
Eerste gesprek met een psycholoog
Na het intakegesprek vindt het eerste gesprek plaatst. Vaak duurt het een uur tot twee uur. Hoewel een psycholoog beter kan vertellen hoe zijn werkdag eruitziet, hoor ik van diverse psychologen dat hun hoofd aardig vol zit met alle verhalen van hun patënten. Iedere patiënt heeft een eigen verhaal…
Want stel dat je geen 36 sessies (hoorde zelfs dat 60 sessies standaard zijn in een behandelplan van een organisatie) nodig hebt om je patiënt te kunnen helpen?
Dat je gebruik kunt maken van een korte interventie in je behandelplan. Hoe zou jij dat vinden? Geef je de voorkeur voor de lange of juist de korte weg? Wat past bij jouw werkwijze? Waar heb jij vertrouwen in? Hoe kun jij jouw patiënten het beste helpen? Het is belangrijk dat je juist jouw kennis en vaardigheden optimaal inzet, dat maakt jou succesvol en geeft vertrouwen.

Wat te doen wanneer gesprekken niet werken?
Psychologen worden ingezet voor diverse mentale hulpvragen en psychische klachten. Daar hebben vele patiënten baat bij. Ook zijn er patiënten die er geen baat bij hebben gehad. Het kan de aansluiting zijn die niet paste, de aanpak die niet aansloot en minder effectief was dan gehoopt. Niet alle gesprekken met hulpverleners zijn succesvol. En dat kan aan vele factoren liggen.
Wat ik vaak hoor is dat mensen niet meer steeds alles willen vertellen wat ze als plaatjes en gedachtes in hun hoofd zien en denken. Zeker niet aan een vreemde. En wanneer het allemaal opgeschreven wordt in dossiers. Die ook weer door vervangers gelezen gaan worden en overleggen zijn die over hen gaan met anderen.
Dat is onveilig en ook de reden dat mensen juist informatie achterhouden waar het echt omgaat. Je herkent het vast dat je aan iemand vragen stelde en je merkt dat er informatie achterblijft waar ze niet niet over durven, mogen, kunnen en willen praten. Ook ikzelf vertel echt niet tegen anderen waar ik mee bezig ben in mijn hoofd. Ik kan wel vertellen dat ik aan iets leuks denk maar het plaatje blijft toch echt privé. De ander kan nooit dat plaatje met het geweldig mooie detail waar ik heel blij van word, kunnen visualiseren. Ook bij een naar plaatje is dat gewoonweg niet mogelijk. Zo zijn er hulpvragers die me vertellen dat ze bijv. faalangst hebben, een schuldgevoel, eenzaam zijn, de plaatjes die ze hebben onthouden zien ze zelf meteen. Praten erover zou heel veel tijd kosten en de ander ziet nooit wat zij ‘zien’. Denk maar eens aan militairen die uitgezonden zijn geweest. Of het kind dat gepest wordt, etc. etc. Die plaatjes en die eigen beleving zijn uniek.
Wat kan er gedaan worden als praten niet de oplossing is? Want gesprekken voeren, tips, adviezen en oefeningen geven kan iedereen, maar doelgericht en oplossingsgericht iemand helpen vereist andere competenties.
Oorzaak
Ik heb wel een vermoeden waarom mensen zenuwachtig of bang zijn en opzien tegen een gesprek met een psycholoog. De professional moet te vertrouwen zijn, weten waar hij het over heeft, niet te nieuwsgierig zijn en de persoon centraal zetten. En veiligheid en vertrouwen zijn vaak hulpvragen van de cliënt.
Ondanks mogelijke twijfels, wordt er vaak tweedelijns hulp gevraagd van een psycholoog.
Mensen maken ook die keuze omdat het vergoed wordt of werd. Het eigen risico is ook een drempel voor mensen.
Maar is de investering die mensen zelf maken een voorwaarde voor hulp die past?
Er wordt steeds vaker gezocht naar hulp die aansluit bij de hulpvrager, het is inmiddels een web geworden van aanbieders.
En wat als hulpvragers wel vertellen dat ze een hulpvraag hebben maar er inhoudelijk niet over durven, mogen, willen en kunnen praten?
Dat ze angstvallig hun mond houden om welke reden dan ook?
Bij het aanpakken van angsten wordt er niet gesproken maar hard gewerkt door de hulpvrager zelf. Angst

Veel mensen hebben last van een angst of fobie. Soms zit een emotionele blokkade zo in de weg, dat het dagelijkse leven in de weg zit. Er kan ontwijkingsgedrag ontstaan. Simpele taken of activiteiten dan ineens een.. en schaamte is een veelvoorkomende oorzaak van ineffectieve gesprekken.
Gelukkig kan het anders, zonder langdurige praatsessies.

Voorbeeld
Wat veel professionals in de hulpverlening, zorgverlening, coaches en psychologen vergeten is dat mensen de regie over hun eigen hoofd kwijt zijn. Ze willen weer de baas worden over hun eigen denkprocessen. Ze streven naar onafhankelijkheid. Toch staan veel mensen daar niet bij stil. Want er wordt vaak gedacht dat de professional, in dit geval een psycholoog, altijd de oplossing heeft voor andermans hulpvragen. Was het maar zo dat problemen met een toverstafje verdwijnen, dat zou te mooi zijn om waar te zijn. Niemand heeft een toverstafje. Wel heeft iedereen de eigen regie, dat is het goed nieuws!
Dat is net zoals dit voorbeeld:
Je gaat naar een supermarkt en hebt een specifiek ingrediënt nodig. Helaas merk je al snel dat het product zo specifiek is dat het alleen bij speciaalzaken te koop is. Zeg je dan tegen de manager van de supermarkt dat zij maar een oplossing moeten bedenken? Of je maakt met iedereen ruzie en de anderen moeten veranderen?
Veel cliënten denken en hopen dat bijv. de psycholoog een oplossing heeft voor de hulpvragen van hun patiënten. Zij hebben er immers voor geleerd. Maar de persoon die ergens last van heeft, heeft zelf de oplossing voor de hulpvraag. Tips en adviezen geven zijn niet de oplossing, of blijken het tijdelijke oplossingen te zijn. Uiteindelijk is het belangrijk dat mensen de regie krijgen over hun eigen hoofd. Niemand anders kan dat voor de cliënt doen, alleen de persoon zelf. De kracht van de visualisatie, Albert Einstein zei het al.

Het stellen van specifieke vragen over wat iemand ziet, hoort, voelt, ruikt, proeft en denkt is het inzetten van die eigen beleving. Die eigen regie, zoals met de MatriXmethode
Over de MatriXmethode: wat is en hoe werkt deze coachingsinterventie bij mentale problemen? Is dat mogelijk, zelfs als de probleeminhoud privé blijft.
Nog een voorbeeld
Neem dit als voorbeeld:
Merk je een onaangename geur in de kamer? Dan is de simpelste ‘oplossing’ om een geurtje de kamer in te spuiten. Het effect van dat geurtje is tijdelijk merkbaar en verdwijnt weer.
Vervolgens moet er tekens weer opnieuw dezelfde handeling verricht worden om een stinkende kamer lekker te laten ruiken, de oorzaak blijft echter.
De oorzaak van de vervelende geur moet aangepakt worden voor een blijvend resultaat. Bijvoorbeeld schimmel of een verstopte leiding.
Toch wordt nu vaak afleiding gezocht om maar niet met het eigen probleem bezig te zijn of het niet te voelen. Verdoven is één van de afleidingen. Dat is misschien een makkelijke stap, maar lost het echte probleem niet op.

De oorzaak, die moet aangepakt worden. Door gebruik te maken van de MatriXmethode als interventie
Over de MatriXmethode: wat is en hoe werkt deze coachingsinterventie bij mentale problemen? krijgt de persoon zelf de regie over zijn eigen hoofd.
Het is effectief
Bekijk de effectiviteit van de MatriXmethode bij IQ- en EQ-vraagstukken. Direct te ontvangen in je mailbox Én te bekijken via je pc of mobiel, als inzet bij cognitieve en emotionele problemen. Denk aan angsten (voor iets dat in het verleden is gebeurd of doemscenario’s die al zijn bedacht), trauma’s, pesten, jezelf niet kunnen zijn, geen nee durven zeggen etc. etc.
Wanneer een traumatische ervaring de hulpvraag is kan die op diverse manieren verwerkt worden. Bij de inzet van de MatriXmethode wordt het traumatische moment niet herbeleeft en hoeft er niet over gepraat te worden hoe het moment onthouden is. Net als bij (seksueel)misbruik, gepest worden, PTSS en andere aangrijpende gebeurtenissen niet over het verhaal gesproken wordt maar juist hoe het onthouden is aangepakt wordt. Nogmaals, de MatriXmethode is geen behandeling, geen therapie. Wel wordt het in een behandelplan ingezet. Het is een interventie waarbij de nare gebeurtenis verwerkt wordt. Iedere hulpverlener heeft een eigen werkwijze en doet wat in het protocol hoort wat ingezet wordt wat hoort bij hulpvragen zoals de net genoemden.
Zenuwachtig?
Ook zenuwachtigheid is een eigen beleving die iemand ervaart. Stress, ergens tegenop zien. Dat is altijd een plaatje en daarbij speelt het gevoel en gedachte ook een rol. De hulpvrager is de enige die daar een antwoord op kan geven.

Mentale en psychische problemen hebben vrijwel altijd te maken met blokkades die staan opgeslagen in het langetermijngeheugen. Dit kunnen emotionele problemen zijn, maar ook angsten en trauma’s . Als je cliënt.. zijn. Voordat er een gesprek met een psycholoog wordt gevoerd, is het vaak spannend omdat er veel gepraat wordt en verteld moet worden.
- “Zeg je niet teveel?”
- “Klinkt het niet te beschamend?”
- “Wat zou hij of zij daar er van vinden?”
- “Zelfs met mijn ouders of goede vrienden praat ik hier niet over”
- “Wat gebeurt er met de informatie die ik met de psycholoog deel?”
Dat zijn allemaal vragen die als belemmerende gedachtes opkomen als iemand zenuwachtig is voordat een gesprek plaatsvindt. Maar weet je dat als je nerveus bent, het lastig is om een goed gesprek te voeren?
Gelukkig kan het anders: sneller en doelgerichter op een veilige manier.
Anoniem praten of online met mensen
Als mensen liever anoniem willen praten, dan heeft dat een reden. Iemand kan bang zijn om over het probleem te praten met iemand, er is geen vertrouwen of de cliënt schaamt zich ergens voor. Ook online kan een gesprek gevoerd wordt, bijvoorbeeld met een psycholoog. Maar ook dan bestaat de kans dat de cliënt niet alles kan, mag, wil of durft te vertellen.
Iemand kan bijvoorbeeld bang zijn voor een herbeleving. Er wordt dan wel gepraat over het probleem, maar niet alles. Daardoor blijft het echte probleem in het hoofd aanwezig. Een gesprek voeren lucht soms wel op, maar lost het probleem niet op. Het blijft als een herinnering in het hoofd onthouden.

Niet kunnen praten over gevoelens (met iemand of het kind)
Een veelvoorkomend probleem is dat mensen hun gevoelens en gedachten niet delen met anderen. Dat is privé. Soms kan daardoor een specifiek probleem jarenlang rondspoken in het hoofd. Het brein is een geweldig mechanisme. Maar als iemand niet de regie heeft over het brein, dan blijft het echte probleem aanwezig.
Door middel van specifieke vragen stellen met de MatriXmethode als coachingsinterventie hoeft inhoudelijk niet gepraat te worden over het probleem. Dat maakt de interventie veilig en ook doelgericht.
Voorbeeld van een interventie
Het hoofd van Erik staat altijd aan, ook als hij in bed ligt. En vooral nu hij binnenkort het vliegtuig weer in moet, doet hij ’s nachts geen oog dicht.
Erik vraagt mij om hulp.
Erik: Had ik maar een knop om mijn hoofd aan en uit te zetten. Alle gedachten en plaatjes bewegen als bliksemschichten door mijn hoofd, het lijkt wel alsof ik een ingebouwde gedachtenmachine met projector heb die constant aan staan. Het houdt nooit op. Kon ik die gedachten maar opvangen of minder heftig binnen laten komen, nu verstoort zelfs één enkel plaatje mijn nachtrust volledig.
Mijn psycholoog zegt dat ik het mij inbeeld. Misschien heeft hij gelijk. Het gebeurt allemaal in mijn hoofd. Ik heb veel verbeeldingskracht, ik verzin van alles en doe dat het liefst in plaatjes. Ik hoor er ook altijd geluid bij; een stem of muziek. Die schreeuw van toen bijvoorbeeld zit er nog steeds. Ik word er gewoon gek van. Maar niet alleen van die plaatjes en die geluiden. Ik krijg er ook een misselijkmakend gevoel bij, alsof er een steen in mijn buik zit en een brok in mijn keel. Ik kan soms zelfs niet meer praten. Zodra er iets naars gebeurt draait mijn gedachtenmachientje overuren. Kon ik het maar stoppen. Ik wil dat het rustig wordt.
Ingrid: Het gebeurt allemaal in jouw hoofd, klopt dat?
Erik: Ja, zo voel en ervaar ik het wel.
Ingrid: Het goede nieuws is dat je er zelf iets aan kunt doen, het is immers jouw hoofd! Het andere nieuws is dat je dan wel moet gaan leren focussen en concentreren. Het beste nieuws is dat je zelf de regie hebt en zelf je eigen issues kunt oplossen.
Erik: Lost u het niet voor me op dan? U bent toch mijn behandelaar, ik betaal u om mijn problemen op te lossen!
Ingrid: Coaching is krachtiger omdat het je inzicht geeft in wat er speelt en je vervolgens zelf de touwtjes in handen kunt nemen. De coach stelt vragen waarmee je zelf het probleem kunt oplossen.
Erik: Dat lijkt me heel spannend.

Ingrid: Het valt mee hoor! Dat ene plaatje van die angst om te vliegen dat je hebt onthouden van 3 november 2006, 14.10 uur. Heb je dat nog?
Erik: Ja.
Ingrid: Wat is daar het meest nare van?
Erik: De ogen van de stewardess die de drankjes serveert.
Ingrid: Wat zou er niet moeten zijn?
Erik: Als ik die ogen zou kunnen veranderen, zou het plaatje niet zo eng zijn.
Ingrid: Doe dat maar.
Er verschijnt een glimlach op zijn gezicht.
Erik: Huh, dat is vreemd, die brok in mijn keel voelt meteen anders, niet zo heftig meer.
Ingrid: Wat zou je nog met die overgebleven brok willen doen?
Erik vernietigt de brok, slaakt een diepe zucht en laat zijn schouders zakken.
Erik: Hoe kan dit zomaar ineens veranderd zijn? Blijft dit zo?

Ingrid: Ja. Het is jouw plaatje dat jij hebt onthouden en jouw gevoeldat het nog steeds oproept. Dat plaatje heb je nu veranderd en daarmee het gevoel ook. Je kunt het allemaal weer maken zoals het was natuurlijk, maar ik weet niet of jij daarvoor kiest.
Erik: Natuurlijk niet, het is net zo lekker zo! Werkt het ook als ik nog een keer ga vliegen, ben ik dan mijn stress kwijt?
Ingrid: Heb je nog een ander fragment dat jou in de weg zit?
Erik: Ja, ik heb er nog twee die met vliegen te maken hebben.
Ingrid: Dan pakken we die ook aan.
Later ontvang ik een mailtje waarin Erik schrijft dat hij de meest ontspannen vlucht en zakenreis heeft ervaren sinds lange tijd. Hij bedankt nogmaals en vertelt het aan anderen hoe het hem geholpen heeft.
Oplossing
De MatriXmethode is een gesprekstechniek
Over de MatriXmethode: wat is en hoe werkt deze coachingsinterventie bij mentale problemen? Het is een techniek van vragen stellen die ingaat op jouw strategie van jouw BELEVING van een probleem. Niet op de inhoud ervan. Dit in tegenstelling tot veel andere methodes en interventies.
Door het stellen van de juiste vragen word je je bewust van jouw beleving van hoe je iets onthouden hebt en haal je daar zelf de lading af waardoor het een neutraal feit wordt. De methode maakt helder wat er in je hoofd omgaat en welke strategie je onbewust gebruikt om ervaringen en informatie op te slaan. Zodra je je bewust bent van deze strategie en deze ontlaadt, neutraliseert en vervangt, heb je daar geen last mee van. Voor altijd. En je voorkomt bovendien toekomstige problemen. Wat niet is aangepakt blijft, dat is nog niet aangepakt. De cliënt bepaalt waarmee hij/zij aan de slag gaat.
Resultaten van effectieve interventie
Er is een doelgerichte interventie die snel resultaat biedt bij mentale blokkades en belemmeringen. En waarbij lange trajecten en praatsessies overbodig worden. Niet altijd want er zijn ook hulpvragers die juist het probleem willen houden. Juist veel willen praten. Dat herkennen hulpverleners vast.
Enkele voordelen van de tussenkomst in behandelplannen zijn:
- De probleeminhoud blijft privé (veilig voor de cliënt en voor de professional)
- Minder belastend voor hulpvrager en hulpverlener
- De hulpvrager komt direct tot de kern van de klacht
- Het probleem wordt beschouwd (er vindt geen herbeleving of afleiding plaats)
- Vaak is de hulpvrager binnen één tot drie sessies van de specifieke hulpvraag af
- De interventie werkt bij zowel cognitieve als emotionele klachten
- Gesprekken worden leuker, sneller en effectiever
- Je voorkomt vastlopende trajecten en gesprekken
Er zijn verschillende onderzoeken en onderzoeksresultaten gemeten die laten zien dat de interventie werkt. Wetenschappelijk onderzoek
Bekijk de effectiviteit van de MatriXmethode bij IQ- en EQ-vraagstukken. Direct te ontvangen in je mailbox én te bekijken via je pc of mobiel.
Maar tot nu toe zijn de resultaten hoopgevend, gezien de effectiviteit van de interventie
Deze resultaten zijn bekend:

Ook is tijdens dit traject een vraag hoe lang iemand al last had. Want sommige cliënten wachten soms vele maanden tot jaren voordat ze professionele hulp zoeken. Een reden kan zijn dat iemand liever niet over het probleem praat, of niet erover mag, durft of kan praten.
Terwijl als iemand de regie krijgen over het eigen hoofd, kan het probleem direct aangepakt worden. Zonder dat over de probleeminhoud gepraat hoeft te worden. Dat is vaak wat bij veel andere interventietechnieken en methodieken wel gedaan wordt.
Ook is gemeten hoe zwaar het probleem is die iemand ervaart. Een trauma of seksueel misbruik kan bijvoorbeeld een hele grote impact hebben gehad op iemand leven:

Tot slot is gemeten hoe effectief de MatriXmethode is geweest tijdens en na de coaching
Heb je een hulpvraag? Vind een getrainde professional die de MatriXmethode toepast bij IQ- en EQ-hulpvragen.
Het doel is dat de persoon met de hulpvraag de baas wordt over zijn eigen hoofd. En dat deze interventie effectief is, wordt duidelijk met de laatste meting:
Uiteraard zijn bovenstaande onderzoeksresultaten waardevol. Maar wat ook waardevol is, is als anderen zelf over de interventie en hun successen vertellen. Die ervaringen laten zien en horen dat de toepasbaarheid van de interventie daadwerkelijk doeltreffend is:
Conclusie: Oorzaak en oplossing als gesprek met een psycholoog niet helpt
Praten en gesprekken voeren wordt al genoeg gedaan. Psychologen, coaches, zorg- en hulpverleners doen goed werk. Toch ontbreekt vaak een belangrijk onderdeel: de cliënt wordt niet geholpen om de regie te krijgen over het eigen hoofd.
Door het stellen van specifieke MatriXvragen is dat mogelijk, zonder dat de probleeminhoud gedeeld hoeft te worden. Waar de meeste professionals niet bij komen tijdens een gesprek en daardoor een interventie uiteindelijk niet helpt, kan positief worden veranderd met deze gesprekstechniek.
————
Stel je voor dat je een gesprekstechniek beheerst die direct de onderliggende oorzaak van het probleem aanpakt. Zonder dat jouw hoofd vol raakt doordat je steeds andermans probleemverhaal aanhoort. Zou dat jouw werk effectiever en prettiger maken? Met deze unieke, breed toepasbare interventie krijg je direct blijvend resultaat. Ook online of telefonisch.
Ook interessant:
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!