Opleiding voor jeugdzorgwerkers volgen?

Jeugdzorgwerker opleiding

Ben je als jeugdzorgwerker op zoek naar een passende opleiding? Werken als jeugdzorgwerker biedt veel mogelijkheden waar cliënten je hulp bij nodig hebben. Daarbij gaat het niet alleen om praktische hulp, maar ook een helpende hand bij mentale klachten van je cliënten. 

Er is een effectieve methode die je binnen enkele weken kunt inzetten, zonder dat je hoofd vol raakt met de probleemverhalen van je cliënten.

Zorg dat niet jij, maar de cliënt aan het werk wordt gezet en jouw hoofd opgeruimd blijft

Mentale hulp in de jeugdzorg

Naast de theoretische kennis die je opdoet tijdens een erkende opleiding, krijg je ook te maken met mentale klachten. Je leert daarbij hoe je hulp kunt bieden, maar vaak leer je niet hoe je de cliënt de eigen oplossing laat bedenken voor zijn mentale probleem. 

Praten met mensen helpt soms wel, maar daarbij moet je voorkomen dat jouw eigen hoofd niet vol raakt en dat niet jij, maar de cliënt aan het werk wordt gezet. Er is een manier om de juiste hulp te bieden, zonder dat je belast hoeft te worden met de oorzaak van het probleem van de cliënt.


Ik heb het een paar keer gedaan met kinderen en ik zie dat het werkt - Willianne Verhoog, maatschappelijk werker en schoolmaatschappelijk werker bij Kwadraad


opleiding jeugdzorgwerker

Opleiding voor de Jeugdzorgwerker

Naast de praktische basiskennis voor jeugdzorgwerkers wordt het aangeraden om aanvullende trainingen te volgen. Daardoor wordt je steeds beter in je werk en krijg je meer tools om in te zetten. De training van de MatriXmethode is een goede aanvulling, omdat je een gesprekstechniek krijgt waarbij de cliënt de baas wordt over het eigen hoofd dankzij jouw hulp.

Werken in de jeugdzorg zorgt er vaak voor dat het hoofd van de jeugdzorg-professional overbelast raakt met de probleemverhalen die worden verveld. Deze verhalen zijn niet nodig bij de MatriXmethode. 

Wel is het belangrijk dat de cliënt de regie krijgt over het eigen hoofd, zonder langdurig in een traject te zitten. Daarbij wordt voorkomen dat jij en je cliënt afhankelijk worden van het systeem en complexe protocollen. Doordat de oorzaak achter het probleem niet gedeeld hoeft te worden, is dit een veilig aanpak voor zowel de cliënt als de professional.

opleiding jeugdzorgwerker

Mensen in de jeugdzorg worden overspelt door informatie over systemen, methodieken en processen. Ze raken overspoeld en hebben een vol hoofd - Jeltje Rijks, gedragswetenschapper SKJ

Ervaring van jeugdzorgwerkers (video)

Er zijn diverse professionals die al jaren met de MatriXmethode werken. Daarbij bieden ze een veilige, kortdurende interventie om in te zetten bij cognitieve of emotionele klachten. 

Enkele voordelen zijn:

  • Cliënten hoeven niet inhoudelijk de oorzaken van het probleem te delen
  • Er zijn geen negatieve bijwerkingen en lange trajecten
  • Vaak zijn één tot drie sessies per hulpvraag voldoende 

Conclusie

De opleidingen die worden aangeboden in de jeugdzorg bieden een goede opstap om cliënten goed te kunnen helpen. Het werk kan veiliger en kortdurend worden met de MatriXmethode als interventiemethode bij mentale klachten van de jongeren

Daarbij wordt niet de professional aan het werk gezet, maar juist de cliënt die een hulpvraag heeft. Tijdens deze opleiding krijg je als jeugdzorgwerker alle praktische tools, kennis en vaardigheden die direct toepasbaar zijn in de praktijk.

------------

Ben je een professional en wil je het verschil maken? De MatriXmethode biedt een kortdurende, veilige en doelgerichte coachingsinterventie. Uit onderzoek en ervaringen blijkt dat cliënten vaak binnen één tot drie sessies van hun hulpvraag af zijn.

Ook interessant:

MEER WETEN?

Effectieve gesprekken en blije cliënten krijgen?

Krijg inzichten in hoe je je cliënt effectief begeleidt naar zijn eigen oplossing bij IQ- en EQ-hulpvragen. Zonder dat je belast hoeft te worden met de probleeminhoud.

Of ontdek live en online hoe de veilige gesprekstechniek werkt, inclusief expertsessies met ontwikkelaar Ingrid Stoop.

Download over de MatriXmethode