Onderzoek door ACT coach en trainer Rieteke Hut heeft geleid tot een systematische en doelgerichte methode-beschrijving van de MatriXmethode. Deze methode-beschrijving vormt de opmaat naar erkenning van de MatriXmethode als een evidence based interventie, onderbouwd met wetenschappelijke kennis dus en getoetst door middel van methodologisch verantwoord wetenschappelijk onderzoek. De vervolgstappen om hiertoe te komen, kunnen nu concreet worden gezet.
Wat de methode uniek maakt
De MatriXmethode is een in 1991 door Ingrid Stoop ontwikkelde gespreksmethode om mensen af te helpen van onder andere hun angsten, trauma's of andere problemen uit het verleden of vrees voor de toekomst. Wat de methode uniek maakt is dat mensen niet praten over wat hen belast, maar dat ze door gerichte vragen van de MatriXpractitioner hun eigen beleving ervan neutraliseren en zo de lading eraf halen.
Voor professionals
De MatriXmethode wordt nu nationaal en internationaal door veel professionals toegepast en heeft al duizenden mensen geholpen om snel en op eigen regie definitief van hun angst, trauma of ander probleem af te komen. De trainingen zijn geaccrediteerd met diverse PE-punten: KNMG 25, Registerplein 48, SKJ Kwaliteitsregister Jeugd 48, V&VN 30, ABSG 30. Toepassing van de MatriXmethode is voorbehouden aan hbo- en wo-professionals die werken met mensen met mentale en psychische problemen, specifiek in de zorg, de jeugdzorg en het maatschappelijk werk.
Wetenschappelijk onderzoek
De cliënttevredenheid is buitengewoon groot en professionals geven aan de toepassing van de methode als een verrijking van hun werk te beschouwen. Praktijkstudies bevestigen deze waardering, maar wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt vooralsnog. Vandaar het verzoek aan Rieteke Hut. Zij koos voor een reductionistische aanpak, waarbij ze focuste op één toepassingsgebied van de MatriXmethode, namelijk de verwerking van trauma gerelateerde herinneringen en toekomstbeelden.
De onderzoeksuitkomst laat zien dat de MatriXmethode op onderdelen raakvlakken vertoont met EMDR en perceptuele Imagery Rescripting, en op andere facetten ook met het ‘self as context' perspectief van ACT, maar ook unieke eigenschappen heeft. De puntsgewijze aanpak van de MatriXmethode maakt de methode mogelijk minder belastend voor de cliënt. De cliënt stabiliseren in aanloop van de therapie, lijkt hierdoor in tegenstelling tot bij andere trauma-verwerkingstherapieën niet nodig te zijn. De zelfregie van de cliënt die centraal staat, lijkt vergelijkbaar met de ‘Solution-Focussed Brief Therapy'.
Zelfoplossend vermogen
De nadruk op zelfregie en het zelfoplossend vermogen van de cliënt en het creëren van placebo-effecten als hoop en vertrouwen worden beschouwd als ‘common factor' voor elke hulpverlening. Ook het werken volgens een standaardprotocol voor het stellen van de MatriXvragen en de rolverdeling tussen MatriXpractitioner en cliënt worden als ‘common factor' aangemerkt.
Het onderzoek heeft de bouwstenen opgeleverd om de MatriXmethode erkend te krijgen als ‘goed beschreven' en ‘onderbouwde' interventie. Op basis van de conclusies uit dit onderzoek kunnen de daarvoor benodigde vervolgstappen worden gezet.
Over de MatriXmethode en het MatriXmethode Instituut
De MatriXmethode is een in 1991 ontwikkelde interventietechniek bij mentale en psychische problemen. Het is een snelle en veilige methode waarmee een professional iemand kan helpen om weer zelf de regie te krijgen over het eigen hoofd. De methode is zowel preventief als curatief toepasbaar. Er is geen wachttijd, geen dossiervorming of complex protocol nodig.
Ontwikkelaar Ingrid Stoop
De MatriXmethode is ontwikkeld en in de loop der jaren steeds verder verfijnd door Ingrid Stoop. Zij werkte aanvankelijk in het bankwezen, maar verdiepte zich in de orthomoleculaire geneeskunde toen haar moeder op jonge leeftijd ziek werd. Omdat ze gefascineerd raakte door de processen die zich in het hoofd van mensen afspeelden, richtte zij zich vervolgens op neurolinguïstisch programmeren en op The Work van Byron Katie.
Negatieve triggers definitief wegnemen
De MatriXmethode wordt beheerd door het MatriXmethode Instituut. De methode is gebaseerd op het gegeven dat mensen fragmenten van negatieve ervaringen in de vorm van plaatjes, geluiden, gevoelens, smaken, geuren en gedachten opslaan in hun lange termijn geheugen. Door alle zintuigen te gebruiken, worden de triggers van zo'n negatieve situatie definitief weggenomen. De persoon in kwestie laat dus zelf zijn probleem verdwijnen. Hij hoeft daarbij niet de inhoud van dit probleem te delen met de professional. Dit voorkomt dat het probleem niet kan worden opgelost omdat de persoon er niet over wil, durft, kan of mag praten. Bovendien betekent deze werkwijze dat de professional niet emotioneel wordt belast met de probleemverhalen die hij van zijn cliënten hoort.
Veilige, snelwerkende en effectieve oplossing
De MatriXmethode richt zich op het blijvend oplossen van angsten, trauma's, emotionele problemen, onverklaarbare (pijn)klachten, moeite met informatie onthouden, vol hoofd, burn-out en stress. Hierbij is geen sprake van negatieve bijwerkingen. In een of enkele sessies – live of telefonisch – met een professional ontdekt iemand zelf zijn enige en blijvende oplossing voor het probleem dat hij ervaart. De aanpak is in alle gevallen toepasbaar, ook als iemand al andere hulp heeft gezocht zonder blijvend resultaat, of als iemand als instabiel en/of uitbehandeld wordt beschouwd.
Bijzondere resultaten
De methode werd in het verleden veel ingezet als alternatieve geneeswijze. Na accreditaties is deze alternatieve coachings- of gesprekstechniek sinds twee tot drie jaar al veel ingezet in de zorg. Toepassing van de MatriXmethode is voorbehouden aan hbo- en wo-professionals die werken met mensen met mentale en psychische problemen, specifiek in de zorg, de jeugdzorg, het onderwijs en maatschappelijk werk.
Drastische daling verwijzingen
Trainingen
Het MatriXmethode Instituut beschikt inmiddels over een vast team van tien MatriXtrainers die de professionals trainen om zichzelf MatriXpractitioners te mogen noemen en daarmee de methode toe te mogen passen bij cliënten. De trainingen zijn sinds 2020 ook online te volgen, met praktische oefendagdelen onder begeleiding van MatriXtrainers.
In de basistraining (totale tijdbelasting 33 uur) krijgen zij uitleg over de MatriXmethode en leren zij deze in de praktijk toepassen. De basistraining vormt de eerste stap naar aanvullende modules en leergangen. Jaarlijkse nascholing, intervisiemomenten na de training zijn belangrijk om deze techniek zorgvuldig te blijven uitvoeren. Ook is er de Traditionele Training nog steeds gegeven door Ingrid Stoop zelf. Hier leer je de principes achter de MatriXmethode begrijpen.
Ben of ken jij…
Op dit moment zijn we op zoek naar wetenschappers die deze methode verder onderzoeken met evidence-based-traject. De basis is gelegd, nu hoort daar vervolgonderzoek bij.
Heb jij wetenschappelijke ingangen of ken jij iemand die zich bezighoudt met evidence-based-onderzoeken? Dan kom ik graag met je in contact. Ik ben te bereiken via ronald@matrixmethode.nl of telefonisch op het nummer 06 – 86 86 04 06.