Werken voor Centrum voor jeugd en gezin (CJG)? Drie tips als je reageert op een vacature in 2022
04 januari 2022 
14 min. leestijd

Werken voor Centrum voor jeugd en gezin (CJG)? Drie tips als je reageert op een vacature in 2022

Veel (probleem)jongeren hebben snel en goede hulp nodig. Er wordt genoeg gepraat met de jeugd, maar de in 2021 is de wachtlijsten niet verminderen en het dossier wordt telkens groter. Werken in de jeugdzorg zou effectief en leuk moeten zijn, toch?

In dit artikel krijg je inzicht in en tips over hoe je met minder contactmomenten en praatsessies meer resultaat krijgt in 2022. Want iedere jongere heeft recht op effectieve hulp, zonder langdurig in een traject te zitten. Of over het probleem te moeten praten. Als je reageert op een vacature, dan voorkomt deze interventie veel verloren uren en een hoge werkdruk.

Waarom CJG?

Wat is de reden waarom in veel gemeente een CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) is? Daar werken verschillende jeugdzorgwerkers en hulpverleners samen. Via een jeugdteam kan een kind van het CJG extra hulp en begeleiding krijgen. Veel jongeren hebben last van mentale klachten, gedragsproblemen en andere hulpvragen. Als op school of thuis iemand niet gedraaid komt, dan is professionele hulp onmisbaar.

Het doel van de centra voor Jeugd en Gezin is om verschillende vormen van voorlichting en begeleiding te combineren. Ze werken samen met bijvoorbeeld jeugdzorg en andere bureau's. Gemeenten faciliteren jongeren en ouders om makkelijk aan te kloppen bij een CJG. Dan gaat het bijvoorbeeld over opgroeien en opvoeden. Enkele gemeenten hebben ervoor gekozen om het aantal inlooppunten te verminderen of te organiseren op plekken waar veel ouders komen.

Vragen over psychische klachten kunnen ook worden gesteld. Dan wordt vaak iemand doorgestuurd naar een psycholoog of huisarts. Het zou mooi zijn als medewerkers van het CJG meer kennis en vaardigheden krijgen om cliënten sneller te helpen met mentale klachten. Daardoor wordt onder andere voorkomen dat iemand langdurig onder behandeling komt of iemand afhankelijk wordt van een wachtlijst of doorverwijzingen.

Wachtlijsten en dossier bij CJG, Jeugdzorg of Bijzondere Jeugdzorg

Al jaren zijn in de jeugdhulpverlening of jeugdzorg veel problemen met de oplopende wachtlijsten en dossiervorming. Veel instanties en tussenpersonen proberen goede hulp te bieden, maar in werkelijkheid zorgt het ervoor dat een cliënt meer problemen kan krijgen.

Tijdens gesprekken wordt inhoudelijk veel gepraat, maar er wordt vrijwel nooit gevraagd wat de onderliggende, innerlijke oorzaak is. Want die oorzaak wordt gevormd door denkprocessen die zich in het hoofd afspelen. Helaas wordt teveel nadruk gelegd op iemands gedrag en er is te weinig aandacht voor de onderliggende oorzaak van dat gedrag. Waarom is dat? Dat vertel ik later.

Hoeveel minder wachtlijsten bij de CJG, Jeugdzorg of Bijzondere Jeugdzorg zouden er zijn als geen drie tot vijf hulpverleners betrokken zijn, maar slechts één of twee per cliënt? En wat zal dat beteken voor het dossier dat nu steeds groter wordt en bijgehouden moet worden? En de wachtlijsten? In 2021 was deze al lang en dat moet vooral niet langer worden in 2022.

Dossiervorming en wachtlijsten zorgen vooral voor meer werk, meer stress en meer kosten. Terwijl de belangrijkste taak van de jeugdzorgwerker is om iemand de juiste begeleiding te geven, zodat iemand weer binnen enkele gesprekken op de rit is.

Vacature gevonden bij Centrum voor Jeugd en Gezin?

Ben je op zoek naar een nieuwe baan of wil je werken bij het Centrum voor Jeugd en Gezin? Leuk. Maar denk eraan dat je werk productiever kan als je de juiste competenties hebt die je helaas niet leert tijdens de meeste opleidingen. Want tijdens veel training of cursussen krijg je veel theoretische (basis)kennis. Terwijl je vooral leert werken met mensen door gesprekken te voeren in de praktijk.

Hoe zou het zijn als je tijdens het vinden van een aantrekkelijke vacature kunt zeggen dat je een effectieve manier hebt om cliënten te helpen met mentale klachten? Het werk bij de CJG wordt leuker, omdat je direct de toepasbare competenties beheerst die gesprekken effectiever maken. Het is mogelijk als je de MatriXmethode beheerst.

Een manier om gesprekken over psychische klachten te voeren en direct een oplossing aan te bieden, staat niet in een boek. De MatriXmethode is een praktische gesprekstechniek die door honderden gesprekken met daadwerkelijke cliënten tot stand is gekomen. Deze jarenlange praktijkervaringen hebben ervoor gezorgd dat deze techniek nu zo doelgericht en veilig toepasbaar is.

Werken in Ypenburg, Pijnacker, Leiden, Vlaardingen, Schiedam of ergens anders bij een CJG?

Er zijn veel centra voor Jeugd en Gezin in heel Nederland. In elke (grote) stad of provincie zijn er wel één of meerdere te vinden. Als je wilt werken bij een CJG, dan hoef je vaak niet lang te reizen. Enkele plaatsen waar Centra voor Jeugd en Gezin gevestigd zijn, zijn:

  • Ypenburg
  • Rotterdam
  • Capelle aan den IJssel
  • IJmuiden
  • Den Haag
  • Utrecht
  • Pijnacker
  • Leiden
  • Vlaardingen
  • Schiedam
  • Spijkenisse
  • Harderwijk
  • Midden-Limburg
  • Veenendaal
  • Amsterdam
  • Apeldoorn
  • Roermond
  • Alphen aan den Rijn
  • Papendrecht
  • Rijnmond
  • Barendrecht
  • Alkmaar
Deze lijst is nog veel langer, maar dan heb je een beeld waar je terecht kunt. Op het internet vind je gegarandeerd een locatie bij jou in de buurt. Ook daar staan ze te wachten op jouw toegevoegde waarde en hebben ze je hulp hard nodig.

Minder contactmomenten en meer resultaten

Tijdens een training die ik geef, zeg ik vaak dat hulpverleners of jeugdzorgwerkers hun manier van denken zouden moeten veranderen. Dat wil zeggen: hun geest openen en meer denken met het hoofd in plaats van de geleerde interventietechnieken uit de boeken.

Als al jarenlang zichtbaar is dat langdurige trajecten, wachtlijsten en complexe protocollen zorgen voor veel problemen, dan wordt het tijd om iets in het systeem te veranderen.

De vele contactmomenten met cliënten kosten in de meeste gevallen veel tijd en een verhoogde werkdruk. Dat kan niet de bedoeling zijn van het mooie werk en de goedbedoelde intenties die deze professionals hebben.

Hulp die wordt geboden als professionals van een CJG of jeugdzorginstantie een efficiëntere interventietechniek beheersen. Het biedt al binnen één of enkele gesprekken positieve resultaten biedt. De MatriXmethode als veilig toepasbare interventietechniek kan een oplossing bieden voor de huidige problematiek.

Enkele jeugdzorgwerkers weten dat. Ze hebben ervaren wat deze methodiek oplevert in hun werk met mensen die last hebben van mentale problemen:

Geestelijke gezondheidszorg, we hebben er állemaal mee te maken. Er is altijd wel iemand in de omgeving die er last van heeft. Bijvoorbeeld in de privé- of werkomgeving.

Het kan iedereen overkomen dat iemand gepest wordt, last heeft van een traumatische ervaringen, angsten heeft, stemmen in het hoofd hoort, er slecht geslapen wordt omdat gedachtes door het hoofd dwalen. We zijn állemaal mensen. Van onze individuele en eigen denkprocessen hebben we plezier of juist last. Dat is niet nieuw. Dat is er zolang we al bestaan.

Wat wel nieuw is dat er álles aan gedaan wordt om mensen met (mentaal) gedoe te helpen met het oplossen van hun problemen. Daar zijn heel veel deskundigen mee bezig, vaak zelfs maanden tot jaren. Er worden oplossingen bedacht of gecreëerd voor andermans problematiek. En daar komen huidige aanpakken blijkbaar niet zo goed uit.

Soms durf ik het niet hardop te roepen, maar eigenlijk is het tenenkrommend hoe het werkt met wachtlijsten in de jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg. Wanneer iemand een mentaal probleem heeft, moet de persoon zo snel mogelijk hulp krijgen. Dan wordt voorkomen dat hij/zij dingen gaat doen waar de omgeving en de maatschappij niet blij van worden. Helaas wordt vaak de nadruk gelegd op het gedrag, dus wat aan de buitenkant zichtbaar is, en niet op de onderliggende oorzaak van dat gedrag.

Slecht in je vel zitten zorgt nu eenmaal voor ongewenste activiteiten. Zolang anderen andermans emotionele of cognitieve problemen moeten oplossen met protocollen, dossiervorming en alleen met wetenschappelijk bewezen methodes is het einde zoek.

Ervaringen in de (gesloten) jeugdzorg of met het CJG zijn er genoeg. Deze zijn helaas niet altijd even positief. Ik heb wel een idee waarom. Ook geef ik in de video aan wat een manier is om de problemen in de jeugdzorg aan te pakken:

Wanneer zien mensen in dat problemen tussen de oren eigen individuele processen zijn die alleen door de persoon zelf te beïnvloeden zijn? Praten over problemen lucht vast op maar kost veel tijd, capaciteit, geld en energie. Het gaat om het oplossen en niet om iemand afhankelijk te maken van iemand of een organisatie.

Het mentale probleem én de oplossing speelt zich af in het eigen hoofd van de hulpvrager. Altijd en bij iedereen. De regie over het eigen brein is daarom zo belangrijk.

Voorbeeld uit de praktijk

Ook in de hulpverlening hebben mensen zelf te maken met mentale problemen. Het hoofd van Erik, een jeugdzorgprofessional die last van stress had, staat altijd aan. Ook als hij in bed ligt. En vooral nu hij binnenkort het vliegtuig weer in moet, doet hij ‘s nachts geen oog dicht.

Erik vroeg mij om hulp.

Erik: Had ik maar een knop om mijn hoofd aan en uit te zetten. Alle gedachten en plaatjes bewegen als bliksemschichten door mijn hoofd, het lijkt wel alsof ik een ingebouwde gedachtenmachine en beeldprojecter heb die constant aan staan. Het houdt nooit op. Kon ik die gedachten maar opvangen of minder heftig binnen laten komen. Nu verstoort zelfs één enkel plaatje mijn nachtrust volledig.

Mijn psycholoog zegt dat ik het mij inbeeld. Misschien heeft hij gelijk. Het gebeurt allemaal in mijn hoofd. Ik heb veel verbeeldingskracht, ik verzin van alles en doe dat het liefst in plaatjes. Ik hoor er ook altijd geluid bij; een stem of muziek. Die schreeuw van toen zit er nog steeds. Ik word er gewoon gek van. Maar niet alleen van die plaatjes en die geluiden. Ik krijg er ook een misselijkmakend gevoel bij, alsof er een steen in mijn buik zit en een brok in mijn keel. Ik kan soms zelfs niet meer praten. Zodra er iets naars gebeurt draait mijn gedachtenmachientje overuren. Kon ik het maar stoppen. Ik wil dat het rustig wordt.

Ik: Het gebeurt allemaal in jouw hoofd, klopt dat?

Erik: Ja, zo voel en ervaar ik het wel.

Ik: Het goede nieuws is dat je er zelf iets aan kunt doen, het is immers jouw hoofd! Het andere nieuws is dat je dan wel moet gaan leren focussen en concentreren. Het beste nieuws is dat je zelf de regie hebt en zelf je eigen issues kunt oplossen.

Erik: Lost u het niet voor me op dan? U bent toch mijn behandelaar, ik betaal u om mijn problemen op te lossen!

Ik: Coaching is krachtiger omdat het je inzicht geeft in wat er speelt en je vervolgens zelf de touwtjes in handen kunt nemen. De coach stelt vragen waarmee je zelf het probleem kunt oplossen.

Erik: Dat lijkt me heel spannend.

Ik: Het valt mee hoor! Dat ene plaatje van die angst om te vliegen dat je hebt onthouden van 3 november 2006, 14.10 uur. Heb je dat nog?

Erik: Ja.

Ik: Wat is daar het allernaarst van?

Erik: De ogen van de stewardess die de drankjes serveert.

Ik: Wat zou er niet moeten zijn?

Erik: Als ik die ogen zou kunnen veranderen, zou het plaatje niet zo eng zijn.

Ik: Doe dat maar.

Er verschijnt een glimlach op zijn gezicht.

Erik: Huh, dat is vreemd, die brok in mijn keel voelt meteen anders, niet zo heftig meer.

Ik: Wat zou je nog met die overgebleven brok willen doen?

Erik vernietigt de brok, slaakt een diepe zucht en laat zijn schouders zakken.

Erik: Hoe kan dit zomaar ineens veranderd zijn? Blijft dit zo?

Ik: Ja. Het is jouw plaatje dat jij hebt onthouden en jouw gevoel dat het nog steeds oproept. Dat plaatje heb je nu veranderd en daarmee het gevoel ook. Je kunt het allemaal weer maken zoals het was natuurlijk, maar ik weet niet of jij daarvoor kiest.

Erik: Natuurlijk niet, het is net zo lekker zo! Werkt het ook als ik nog een keer ga vliegen, ben ik dan mijn stress kwijt?

Ik: Heb je nog een ander fragment dat jou in de weg zit?

Erik: Ja, ik heb er nog twee die met vliegen te maken hebben.

Ik: Dan pakken we die ook aan.

Later ontving ik een mailtje waarin Erik schrijft dat hij de meest ontspannen vlucht en zakenreis heeft ervaren sinds lange tijd.

Drie tips: werken voor Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Er zijn verschillende manieren om het werk met jongeren leuker en effectiever te maken. Het is belangrijk dat niet jij als professional aan het werk wordt gezet, maar dat jij juist de jongere cliënt of hulpvrager begeleidt om zelf aan de slag te gaan met zijn hulpvraag. Want het probleem zit in het hoofd van de persoon zelf. Daardoor is het krijgen van zelfregie door de cliënt zelf een manier om zelf het probleem aan te pakken.

Tip 1: Blijf uit de probleeminhoud

Een veelvoorkomend probleem is dat mensen vaak geneigd zijn om over mentale problemen te (moeten) praten. Vaak zeggen ze dat dat een manier van opluchting is. Het kan ook zijn uit medelijden en aandacht. Iedereen heeft daar weer andere redenen voor, want iedereen is uniek. Helaas kan het hoofd na een werkdag best vol zitten met al die verhalen van die cliënten.

Als iemand liever niet over zijn probleem praat uit bijvoorbeeld angst of schaamte, dan kosten (vervolg)afspraken onbedoeld veel tijd en moeite. Want als iemand niet mag, durft, wil of kan praten, dan gaat die persoon dat ook echt niet doen. Het daadwerkelijke probleem, de hulpvraag, blijft dan wel aanwezig in het hoofd. Het levert de hulpverlener en de cliënt veel op als inhoudelijk niet over de mentale klacht gepraat hoeft te worden. Hij of zij verwerkt dan het probleem door de juiste vragen te stellen en het de klacht verwerkt tot een kaal feit.

Tip 2: Zorg dat het dossier klein blijft

Een dossier zorgt vooral voor rompslomp en ingewikkelde trajecten. Als iemand een cliënt wilt helpen, wordt het dossier aangevuld met veel informatie. Als na die hulp het probleem niet opgelost is, wordt iemand doorverwezen naar een andere begeleider of hulpverlener. Meer papierwerk en bemiddelaars zorgen voor meer dossiervorming en langdurige trajecten. Terwijl uiteindelijk de cliënt goed geholpen wilt worden en niet van de ene hulpverlener naar de andere gaat.

Praat daarom niet over het probleem, maar over de oorzaak van het probleem. En begeleidt de persoon om zelfregie te krijgen over het eigen hoofd. Dat doe je zonder dat de probleeminhoud met je gedeeld hoeft te worden.

Tip 3: Stel de juiste vragen

Zoals eerder al beschreven, levert praten over het probleem niet altijd een oplossing op. Soms wil iemand praten, maar als iemand dat niet wilt dan blijft het als een geheim in het hoofd opgeslagen. Door de juiste vragen te stellen per hulpvraag, de MatriXvragen, hoeft inhoudelijk niet over het probleem gepraat te worden. De persoon gaat zelf aan de slag met zijn innerlijke beleving. Daardoor kan hij of zij zo diep gaan als ie maar wilt. Dat maakt het veilig voor de cliënt en de professional.

Een beleving veranderen op de eigen manier

De MatriXmethode is een gesprekstechniek, een manier van vragen stellen die ingaat op jouw strategie van de eigen, innerlijke BELEVING van een probleem. Niet op de inhoud ervan. Dit in tegenstelling tot veel andere methodes en interentietechnieken.

Door het stellen van de juiste vragen wordt de cliënt bewust van de beleving en neutraliseer deze zelf. De methode maakt helder wat er in het hoofd omgaat en welke strategie onbewust gebruikt wordt om ervaringen en informatie op te slaan. Daardoor wordt de persoon zelf bewust bent van deze strategie. Vervolgens wordt die strategie geneutraliseerd en vervangen. Daardoor verdwijnt het probleem en worden bovendien toekomstige problemen voorkomen.

Conclusie: Werken en solliciteren voor Centrum voor Jeugd en Gezin in 2022

Werken voor CJG is een uitdagende functie waarbij je te maken krijgt met veel verschillende soorten cliënten en hulpvragen. Helaas verlopen gesprekken niet altijd even makkelijk en succesvol als het gaat om mentale klachten. Een traject of gesprek kan makkelijker en effectiever worden als de jeugdzorgwerker meer competenties heeft dan wordt geleerd tijdens de studie. Tijdens een sollicitatie kan het helpen als je een extra interventietechniek hebt die doelgericht en veilig toepasbaar is. De MatriXmethode is een manier waarbij wachtlijsten worden verminderd. Ook zorgt het ervoor dat de cliënt minder lang in een traject hoeft te zitten en hij of zij zonder de probleeminhoud te delen sneller op de rit is.

------------
Stel je eens voor dat je een unieke, doelgerichte gesprekstechniek beheerst die het minst tijdrovend is. Terwijl zonder complex protocol en dossiervorming je betere resultaten krijgt. En je niet belast hoeft te worden met de oorzaak van het probleem. Zou dat jouw werk leuker maken? Maak het verschil met de MatriXmethode als veilige, betrouwbare en meest breed toepasbare coachingstechniek bij mentale klachten.

Ook interessant:

Als ontwikkelaar van de MatriXmethode geef ik professionals (hbo-niveau) handvatten om cliënten met mentale problemen doelgericht te begeleiden. Zonder dat de probleeminhoud besproken hoeft te worden. Al vanaf het begin in 1991 gun ik iedereen de regie over het eigen hoofd. Wanneer slaan we samen met jou de handen ineen? Ik train je graag.
Reactie plaatsen

MEER WETEN?

Effectieve gesprekken en blije cliënten krijgen?

Krijg inzichten in hoe je je cliënt effectief begeleidt naar zijn eigen oplossing bij IQ- en EQ-hulpvragen. Zonder dat je belast hoeft te worden met de probleeminhoud.

Of ontdek live en online hoe de veilige gesprekstechniek werkt, inclusief expertsessies met ontwikkelaar Ingrid Stoop.

Download over de MatriXmethode