Uitstelgedrag aanpakken: oorzaken en tips voor als je de cursus wilt volgen
08 februari 2022 
10 min. leestijd

Uitstelgedrag aanpakken: oorzaken en tips voor als je de cursus wilt volgen

Uit ervaring weet ik dat veel mensen last hebben van uitstelgedrag. Je wilt bijvoorbeeld een cursus of training wel doen, maar toch stel je het uit of kies je voor iets anders. Hoewel je wel interesse hebt, durf je niet niet de stap te zetten. 


Hoe uitstelgedrag aan te pakken, terwijl jouw hulp nu nodig is?


Wat zijn de oorzaken van dit gedrag? Hoe kan je dit op de eigen manier aanpakken, verminderen en overwinnen? In dit artikel geef ik je inzichten in het uitstelgedrag dat misschien jou ervan weerhoudt om de knoop door te hakken.

Uit ons interne onderzoek kwam naar voren wat de oorzaken zijn van uitstelgedrag:

uitstelgedrag oorzaken

Zoveel mensen, zoveel redenen. Omdat iedereen anders is, zijn de meeste reacties (42%) van elkaar verschillend. Dat geeft weer dat de beweegreden van ieder individu anders is. Dat is precies waarom de MatriXmethode als interventie zich richt op de persoon zelf en niet op systemen en processen.

De antwoorden bij 'Anders' zijn de volgende:

  • Geen puf
  • Confrontatie
  • Bang dat ik het niet kan
  • Nog niet helemaal duidelijk
  • Geen zin
  • Chaos 
  • Niet altijd weten hoe iets op te lossen 
  • Sleur
  • Zie het als drempel
  • Waar te beginnen?
  • Wie zit op mij te wachten?
  • Vastzitten aan gewoontes
  • Geen energie 
  • Nog tijd zat
  • Angst voor controle verlies 
  • Onvoldoende kennis
  • Gebrek aan zelfvertrouwen
  • Faalangst
  • Steeds meer taken 

Zo zijn er nog meer redenen die mensen hebben en daardoor wachten om stappen te zetten. Dat is zo zonde, want van uitstel komt vaak afstel.

Toch zijn er ook mensen die wel actie ondernemen om te groeien. Dat zouden meer mensen moeten doen die anderen willen helpen met mentale klachten. Want tijd is het meest kostbare bezit wat we hebben en die tikt door. Ook nu de wachtlijsten oplopen en de complexiteit in jouw sector toeneemt.

"Van uitstel komt vaak afstel"

Er zijn in de afgelopen jaren en nu veel mensen die last hebben van mentale klachten. Dat kunnen zowel cognitieve als emotionele problemen zijn. Hulp die wordt geboden werkt vaak niet voldoende, is lastig uit te voeren en kosten veel (praat)uren.

Mensen die last hebben van bijvoorbeeld een depressie of een burnout zouden niet maandenlang met de hulpvraag moeten rondlopen. Dat is veel te lang en zorgt voor meer problemen, vooral op langere termijn.

Ook kinderen die last hebben van ADD, faalangst, angsten en trauma's moeten zo snel mogelijk goede hulp krijgen. Mensen worden afhankelijk van wachtlijsten en wachttijden. Terwijl vaak daardoor iemand zorg-moe en depressief wordt.


"Waar wacht jij nog op?"


Ik vind het jammer dat veel professionals mij en mijn methode al heel lang kennen en pas jaren later de training volgen. Waarom zo lang wachten, terwijl oplossingsgerichte hulp nu zo hard nodig is, ook in jouw werkgebied?

hoelang ken je de matrixmethode

Als je ziet welke voordelen deze interventietechniek biedt voor jou en jouw werk, wat is dan een redenen om de beslissing uit te stellen? Je kunt de resultaten en effectiviteit van de interventie overal zien (bijvoorbeeld op YouTube en de website), reacties en ervaringen van cliënten en professionals zijn er genoeg. Waar wacht jij nog op?

Er is altijd een (goede of minder goede) reden voor uitstelgedrag. Die reden heeft ook te maken met een bepaalde beleving die daaraan gekoppeld is.

Deze kan bijvoorbeeld zijn:

  • Een gedachte: "Ik ben onzeker"
  • Een gevoel dat je hebt: "Als ik eraan denk, voel ik een bal in mijn buik"
  • Een geluid dat je hoort: "Een stemmetje in mijn hoofd zegt dat ik het niet kan"

Dat zijn eigen interpretaties die je ervaart. Bij de MatriXmethode richten we ons altijd op alle zintuigen: Zien, Horen, Voelen, Ruiken, Proeven en Denken. Door één of meerdere van deze zintuigen aan te pakken, zorg je ervoor dat je jouw uitstelgedrag aanpakt en overwint. Want je bent de enige die iets aan jouw beleving kan veranderen.

Hier boven heb ik al enkele tips beschreven en in de video hieronder vertel ik daar meer over. Iedereen heeft een eigen, unieke reden voor zijn of haar uitstelgedrag.

Toch is het volgende goed om te weten:

  • Door steeds hetzelfde te doen, krijg je steeds dezelfde resultaten

Mensen zijn vaak geneigd om te wachten totdat iets wél werkt. Maar als je niet de juiste kennis en vaardigheden beheerst, kan je dezelfde resultaten verwachten die je altijd al kreeg. Bied dus hulp aan waar zowel jij plezier van krijgt en je voldoening uithaalt met effectieve resultaten.

  • Werk slimmer en doelgerichter i.p.v. harder en complexer

In onder andere de jeugdzorg, hulpverlening, het onderwijs en zorg (GGZ) lopen veel mensen al jaren achter de feiten aan. De werkdruk loopt op, het ziekteverzuim is hoog en de motivatie verdwijnt. Zonde, want je hebt voor jouw werk gekozen om iets voor anderen te betekenen en goede hulp te bieden, toch? 

Zorg dat je de competenties hebt om slimmer en doelgerichter te werken in plaats van harder. Maak het verschil met interventies die wel zorgen voor positieve verandering, weinig moeite kosten en je energie opleveren.

  • Voorkom dat jij het werk moet doen voor een ander

Je doet jouw werk om anderen te begeleiden en effectief te helpen. Natuurlijk is dat zinvol werk. Maar wat vaak wordt vergeten is dat de professional het werk moet doen voor een ander, terwijl de persoon die bij je komt last heeft van een mentale klacht. 

Voorkom dus dat jij aan het werk wordt gezet voor een ander. De hulpvrager heeft een mentale klacht en moet zelf aan het werk om zijn eigen strategie/beleving te veranderen. Jij begeleidt, de persoon zelf pakt zijn mentale probleem aan op zijn eigen manier.

Cursus en kernwaarden

Faalangst, trauma’s, kopzorgen en lichamelijke stressklachten. Het komt steeds vaker voor. Een behandeling bij de psycholoog duurt vaak lang en kan flink oplopen in de kosten. Ik kom met een oplossing die niet zo moeilijk en ingewikkeld hoeft te zijn.

Ik ben auteur van acht boeken over zelfontwikkeling. Na een hele mond vol met ingewikkelde studies heb ik een praktische interventie ontwikkeld die logisch is én werkt. De MatriXmethode gaat terug naar de kern van het probleem en zorgt ervoor dat iedere persoon met een specifieke hulpvraag de regie krijgt over het eigen hoofd.

Enkele kernwaarden van de MatriXmethode zijn:

  1. Effectiviteit – De resultaten laten zien dat de aanpak werkt.
  2. Beschikbaarheid – Extra tools naast alles dat je al succesvol gebruikt bij de aanpak van mentale problemen, ook online
  3. Zelfregie – Ook jongeren krijgen (weer) de regie over het eigen hoofd
  4. Toepasbaarheid – Voor iedereen met een eigen hulpvraag
  5. Snelheid – Korte trajecten en zonder dossiervorming direct tot de kern van het probleem

Hoe de MatriXmethode werkt

In de tientallen jaren dat ik actief ben in het coachen en trainen van mensen heb ik één en ander ondervonden. Psychologen, hulpverleners en zorgverleners praten en praten maar over de problemen met de persoon. Vaak lossen al die gesprekken, vooral op lange termijn, weinig op. 

Het bepraten van het probleem is slechts het herhalen van een gebeurtenis. Professionals stellen via een tekstboek een diagnose en gaan vervolgens een behandeling aan. De MatriXmethode gaat echter terug naar het begin van het probleem.

"Dat wat je aanpakt, is weg. Dat maakt het effectief" - Jeltje Rijks, gedragswetenschapper

Het draait allemaal om de controle over het eigen brein. Als eerst stel je een aantal vragen over het zien, horen, voelen, ruiken, proeven en denken. Dat is het principe. Vanuit hier kun je angsten, trauma's, burnouts, ADD, emoties en stressklachten aanpakken. Het werkt eigenlijk als een soort van schijfdefragmentatie.

Bij emotionele klachten wordt de pijnlijke herinneringen teruggehaald en de fragmenten ontleed op een simpele manier. Daadoor wordt het fragment en het probleem zelf geneutraliseerd door de hulpvrager.

De volgende professionals zijn werkzaam in de jeugdzorg. Hoewel de MatriXmethode voor diverse beroepsgroepen en werkgebieden toepasbaar is, geeft de video een duidelijk beeld waar de cursisten tegenaan liepen. Ook leggen ze kort uit hoe de methode in grote lijnen werkt:

Stel je eens voor dat geld geen rol speelt. Wat zou je het liefste willen doen? Bedenk daar een goed plaatje bij van jezelf. Zet er een mooi geluid bij, een krachtig gevoel, een fijne reuk of smaak en een krachtige gedachte. Dit fragment hou je dan bij je doordat jij het jezelf voorstelt.

Het is eigenlijk heel simpel, waar andere hulp zo complex lijkt. Dat is onder andere de reden dat het werkt. Het enige wat de cliënt moet doen is de tijd nemen om de ‘schijf te defragmenteren’. Het gaat in ieder geval een stuk sneller dan de huidige wachttijd en de vele behandelingen bij de psycholoog, die soms maanden of jaren duren.

Misschien wel het allermooiste: Met deze methode hoeven niet de persoonlijke ervaringen gedeeld te worden. Hoe minder je weet van de persoon, hoe beter je te werk kan gaan.

Ook andere professionals zien de voordelen in hun werk. Wil je weten welke redenen zij heeft? Als je gemotiveerd bent, kan je net als haar iets unieks toepassen in je werk:

Méér MatriXmethode

De MatriXmethode werkt niet alleen om persoonlijke herinneringen effectief op te ruimen, het kan ook helpen het geheugen handiger te gebruiken. Als je informatie opruimt in je hersenen, dan kun je er ook gemakkelijker weer bij wanneer je het weer nodig hebt. Klinkt heel logisch natuurlijk.

Een beter geheugen draagt ook weer bij aan een hoger IQ en een hoger EQ. In de video leg ik dit proces kort uit:

Veel professionals wachten vaak jaren voordat ze de stap zetten om de cursus of training te volgen. Dat is jammer, want elke dag zijn er zoveel mensen die oplossingsgerichte hulp nodig hebben bij hun mentale klachten. Bij het aanpakken van mentale klachten gaat het er niet om dat je langdurig moet praten. Wel is het belangrijk dat je de kennis en vaardigheden beheerst om de oorzaken doelgericht en veilig aan te pakken. 

De MatriXmethode is een manier waarmee je anderen helpt om cognitieve en emotionele problemen te overwinnen, te verminderen en zelfs te voorkomen. Wanneer zet jij de stap?

------------
Stel je eens voor dat je een unieke, doelgerichte gesprekstechniek beheerst die het minst tijdrovend is. Terwijl zonder complex protocol en dossiervorming je betere resultaten krijgt. En je niet belast hoeft te worden met de oorzaak van het probleem. Zou dat jouw werk leuker maken? Maak het verschil met de MatriXmethode als veilige, betrouwbare en meest breed toepasbare coachingstechniek bij mentale klachten.

Ook interessant:

Als ontwikkelaar van de MatriXmethode geef ik professionals (hbo-niveau) handvatten om cliënten met mentale problemen doelgericht te begeleiden. Zonder dat de probleeminhoud besproken hoeft te worden. Al vanaf het begin in 1991 gun ik iedereen de regie over het eigen hoofd. Wanneer slaan we samen met jou de handen ineen? Ik train je graag.
Reactie plaatsen

MEER WETEN?

Effectieve gesprekken en blije cliënten krijgen?

Krijg inzichten in hoe je je cliënt effectief begeleidt naar zijn eigen oplossing bij IQ- en EQ-hulpvragen. Zonder dat je belast hoeft te worden met de probleeminhoud.

Of ontdek live en online hoe de veilige gesprekstechniek werkt, inclusief expertsessies met ontwikkelaar Ingrid Stoop.

Download over de MatriXmethode