Trauma verwerken in fases, zonder dat de inhoud gedeeld hoeft te worden
15 maart 2021 
in Trauma
17 min. leestijd

Trauma verwerken in fases, zonder dat de inhoud gedeeld hoeft te worden

Er zijn drie fases die gevolgd worden bij het verwerken van het trauma. Daarbij hoeft de persoon zelf –  de cliënt – niet de inhoud van het probleem te delen met de professional. Hij of zij bedenkt en past op de eigen manier de eigen oplossing toe, zodat de traumatische gebeurtenis een onbeladen feit wordt. De nare herinnering staat vaak nog op het netvlies en moet worden aangepakt.

In dit artikel vind je enkele ervaringen, waaronder van Maud en Marguerita. Ze vertellen beiden zelf over een gebeurtenis die een trauma opleverde en hoe zij dit hebben verwerkt dankzij professionele hulp. Ook zie je in een video hoe dit proces gaat in de video.

Wat een trauma is

Volgens Wikipedia is een trauma:

Wat is een trauma?

In mijn ogen is een trauma een milliseconde van een specifieke, heftige gebeurtenis die daadwerkelijk is gebeurd in het verleden. Daarbij verschijnt direct een plaatje, geluid, gevoel, reuk, smaak of gedachte als iemand wordt herinnerd aan het voorval. Iemand kan dagelijks last hebben van het trauma of tijdens specifieke momenten, dus wanneer iemand eraan denkt of iets meemaakt dat een relatie heeft met het trauma.

Verwerken van een trauma: drie fases

Eerst kort over de coachingstechniek als interventie bij het verwerken van trauma’s. Er bestaat een verschil tussen huidige, traditionele interventies en de MatriXmethode. Uit Wikipedia blijkt dat in de reguliere zorg andere stappen worden gehanteerd dan wanneer de mijn methode wordt toegepast. In de huidige zorg zijn de verschillende stappen: veiligheid en vertrouwen, herinnering en rouw en het weer tot stand brengen van een band met het dagelijkse leven.

Bij de MatriXmethode zijn er andere fases waar een professional en een cliënt mee te maken hebben. Bij het verwerken van een trauma zijn de stappen:

  • 1e fase: Ontladen – de trigger wordt uit de nare herinnering gehaald tijdens de eerste fases van de coaching
  • 2e fase: Neutraliseren – het fragment van de traumatische gebeurtenis wordt geneutraliseerd, zodat het een kaal feit wordt
  • 3e fase: Vervangen – de vervelende gebeurtenis die nu is geneutraliseerd wordt vervangen een een neutrale of positieve beleving

Deze stappen worden ook uitgelegd met het MatriXwerkmodel. Daarmee wordt de getraumatiseerde gebeurtenis die staat opgeslagen in het langetermijngeheugen verwerkt op de eigen manier:

Trauma verwerken fases

Als deze manier van coaching niet op de juiste manier wordt toegepast, dan wordt er niet alles uitgehaald en dat is zonde. Het is namelijk geen trucje. De fases zijn door middel van jarenlange ontwikkelingen en honderden interventies nu zo kortdurend en doelgericht.

Uit onze ervaring blijkt dat vaak één tot drie sessies per specifieke hulpvraag voldoende zijn. Professionals die het toepassen, beamen dat ook, alhoewel vaak gebruik wordt gemaakt van trajecten en andere interventies door de coach.

Animatie

Een trauma verwerken kan op een veilige manier, zonder dat iemand de oorzaak hoeft te delen. Traumatische gebeurtenissen kunnen soms te ingrijpend zijn geweest dat iemand liever niet praat over het probleem. De situatie kan bijvoorbeeld te heftig  zijn geweest of iemand schaamt zich ervoor.

Gelukkig is het niet nodig dat er inhoudelijk verteld moet worden wat, wanneer en hoe iets precies gebeurd is. Door specifieke vragen te stellen, wordt de kern van de heftige gebeurtenis ontladen, geneutraliseerd en vervangen.

In de animatie wordt uitgelegd waarom het niet nodig is dat hulpvragers en professionals over de oorzaak hoeven te praten:

De ervaring van Maud

“Het begon allemaal zo mooi, te mooi om waar te zijn…

Ik ontmoette iemand, Herman, tijdens de vakantie in Toscane in 1998. Vanaf het eerste moment was het gezellig. We kletsten urenlang, dronken wijn en genoten van zon, zee, strand en elkaar. Hij was met zijn motor, ik was met een groepsreis mee. Mijn gezelschap was aardig maar we hadden elkaar niet zoveel te vertellen en ik schoof al snel bij hem aan tafel.”

Volle maan

“Op de avond voordat het gebeurde scheen de maan fel. We zaten op zo’n steigerhouten bank met groengeel gestreepte kussens. Herman had zijn leren jack naast zich neergelegd. Een uitgeleefd exemplaar waaraan je kon zien dat er al heel wat kilometers mee gereden waren. We raakten in gesprek met reisleider Erik over routes in het prachtige Toscane en ik begon steeds meer te voelen voor die brede stoere Herman. Diep in de nacht namen we afscheid en ik bedankte hem voor de leuke avond. We zouden elkaar de volgende avond vast weer treffen.”

Maud ging door met haar verhaal:

“Ik sliep slecht, droomde en werd badend in het zweet wakker. De droom was zo naar dat ik hem aan niemand vertelde. Ik wilde hem zo snel mogelijk vergeten. Gelukkig boden de historische plekken en boeiende verhalen van de gids voldoende afleiding. Het werd een prachtige dag en ik verheugde me op het weerzien met Herman.”

Ongeluk

“Op de terugweg stonden we in de file. Er was net een ongeluk gebeurd op de weg voor ons. We stapten uit de bus. Ik herkende meteen zijn jack. En zijn motor. Ik zag hoe de buschauffeur een deken over hem heen legde. Ook over zijn gezicht. Dat beeld vergeet ik nooit meer.”

Op dat moment speelden diverse gedachten in haar hoofd. Ze wist het probleemloos na te vertellen, want de hele gebeurtenis is opgeslagen in het langetermijngeheugen:

“De ambulance en politie kwamen tegelijk aan. De buschauffeur vertelde wat hij gezien had en gebood iedereen om weer in de bus te stappen. Hij wilde weg. Ik vroeg hem om nog even te wachten. Ik ging naar Herman en keek recht in zijn angstige ogen. ‘Ik kom je opzoeken in het ziekenhuis,’ fluisterde ik. Met veel moeite mompelde hij iets dat ik niet kon verstaan. Ik hoorde het geluid van de traumahelikopter en het starten van de bus. ‘Dag lieverd,’ zei ik nog heel zachtjes zodat niemand het kon horen en toen werd hij weggedragen.”

Nachtmerries

“Nu, jaren later, zijn dat ene beeld van Hermans de angstige ogen en het geluid van de helikopter nog steeds onderdeel van de nachtmerries die ik vaak heb. Mijn trauma oplossen wilde ik erg graag. Daardoor ging ik wekelijks naar de psycholoog om hierover te praten. Het plaatje werd naarder en naarder en bleef maar in mijn hoofd. En het gevoel dat ik omschrijf als een knoop in mijn maag maakt me nog steeds misselijk zodra het beeld in mij opkomt.”

Verdriet

“Erover praten helpt niet, het pijnlijke beeld blijft door mijn hoofd spoken. Het is een zeer beladen bladzijde in mijn levensboek. Er staan veel prachtige verhalen in dat boek, mooie herinneringen waar ik veel plezier aan beleef. Maar de nare bladzijden vragen veel aandacht en maken me verdrietig.

Mijn vriendin had op YouTube een video gezien over het ‘neutraliseren’ van traumatische beelden met behulp van de MatriXmethode. Ik bekeek die video met een kritische blik. Het kon toch niet waar zijn dat ik zelf dat ene nare beeld uit mijn hoofd zou kunnen halen? Een trauma oplossen kan toch niet zo snel en simpel zijn?

Maar het bleek wel zo te zijn.”

Traumaverwerking: de sessie

Maud is geholpen met de MatriXmethode. Ze maakt een afspraak met een gecertificeerde professional die de MatriXmethode toepast en werd hartelijk ontvangen in haar praktijk. Ze nam plaats in de stoel die bij het raam stond.

Van tevoren had ze een online formulier ingevuld omdat ze graag haar trauma wilde verwerken, zonder de inhoud te hoeven delen. Ze had daarbij ook geschreven graag weer goed te willen slapen zonder gillend wakker te worden. Meer niet. Herman is lief voor haar en zegt voortdurend dat ze niet bang hoef te zijn omdat hij er nog is. Maar dat helpt niet, het zit gewoon in haar hoofd vertelde ze.

Ze zei:

“Ik moet een stip op een blaadje zetten. Dat is die gebeurtenis, dat fragment dat jij hebt onthouden. Meteen komt het plaatje.

“Niets erover vertellen. Wat is het naarste detail dat je ziet?”

Ik zie meteen weer die ogen voor me en in mijn maag komt meteen de knoop weer opzetten. Een bekend maar ongewenst gevoel.

De coach laat me de trigger uit dat ene plaatje halen. De knoop blijft.

“Wat wil je met de knoop in je maag doen?”

Eruit natuurlijk…

Raar eigenlijk een knoop in mijn maag. Die zit er natuurlijk niet maar het gevoel wat ik heb beschrijf ik zo.

Ik haal denkbeeldig de knoop uit mijn maag en verbrand hem in een vulkaan. Dat is handig want dan kan hij echt niet meer terugkomen. Ik zet er een liefdevol gevoel voor in de plaats. Het gaat niet over de inhoud.

Wat een bijzondere aanpak… Ik vertel niets over wat er gebeurd is en los het trauma zelf op. Mijn fragment, mijn trauma was dat plaatje van die angstige ogen en die knoop in mijn maag was daar het gevolg van.

Het zit in mijn hoofd en het is dus logisch dat erover praten niet helpt. Praten maakt het alleen maar erger omdat ik er dan alle details bij haal: de helikopter, de mensen die tegen me aan praatten, de geur van rubber en de deuk in de groene auto die Herman had willen ontwijken. Deze trauma oplossen deed ik dus op mijn eigen manier, zonder langdurige gesprekken te voeren.

Ik slaap weer en geniet met Herman van ieder moment. En onze vakantie dit jaar? Toscane!”

Nog een ervaring met de MatriXmethode

Een cliënt, genaamd Marguerita, is geholpen door een professional die de MatriXmethode toepast in Bodegraven. Omdat ze binnen één sessie al goed geholpen en enthousiast geworden was, heeft ze een artikel geschreven. Een samenvatting van haar ervaring is:

“Hulpverleners worden niet meegezogen in de schrijnende verhalen van hun klanten, maar vooral krijg jij snel weer zelf de regie over de zaken in je hoofd. Op veel huisartsenpraktijken wordt deze methode daarom nu aangeboden, zodat ze minder hoeven door te verwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog. In mijn geval was 1 behandeling al voldoende. Ik bezocht zelf een lokale ZZP-collega van Platform Z. Haar naam is Rianka Van der Neut-Olree en ze hielp voorheen vooral kinderen in haar praktijk in Bodegraven, nu is ze ook werkzaam als BreinCoach waarbij ze dus de MatriXmethode inzet om mensen te helpen.

Ik had geen idee wat ik kon verwachten van 1 sessie met de MatriXmethode. Van Rianka mag ik vaker terugkomen indien nodig. Maar dit hielp al enorm. Het trauma wilde ik weg hebben en verder vroeg ik me af of ik inderdaad dusdanig gek was dat de pijn uit mijn hoofd voortkwam. Dat laatste bleek zeker niet het geval.

Rianka vroeg me vooral om even goed in te voelen in welk zintuig de pijn zat. Maar ik was behoorlijk afgeleid door de pijn in mijn long na het fietstochtje naar haar praktijk. Door de focus werd dat nog scherper.

Trauma verwerken in fases

Ik tekende wat bolletjes op een papiertje. Het belangrijkste was echter om op een cartooneske wijze die pijn en angst letterlijk uit mijn lijf te halen. Wat zou ik daarbij gebruiken? Een hijskraan? Een schep? Alles moest er uit. Toen dat buiten mijn lijf was mocht ik het opruimen. In de fik steken. Met een raket naar de maan schieten. Platstampen. Opvegen. Als het maar weg was. Toen moest ik de plek waar het lag schoonmaken. In mijn hoofd heb ik staan boenen als een gek. Vervolgens was de plek in mijn lijf aan de beurt. Die moest ook schoon. Ik zag mezelf als de ultieme cleaning lady en heb me een partij staan schrobben, vegen en schuim rond laten vliegen. Nu de plek schoon was, mocht ik er een mooie herinnering voor in de plaats brengen. Dus hing ik in mijn glitterjurk, vol in de make-up de kerstslingers op in mijn long! Het sprankelt, het bruist, het feest en de vreugde spat er aan alle kanten vanaf.

De pijn werd wel ietsjes minder. Dat stukje zat vooral in het niet geloofd worden door anderen. Maar het maakt geen flikker uit wat een ander van je denkt. Gaat om jezelf. En ik heb me daar toch als een powervrouw rotzooi opgeruimd, staan poetsen en de boel versierd niet normaal meer! Allemaal in mijn hoofd, maar toch. Het voelde heel grappig en het meest wonderlijke is, dat het trauma verdween. Steeds als ik terugdenk aan hoe ziek ik was, zie ik dat beeld voor me van mezelf in glitterjurk met glamourmake-up staan dansen onder die mooie kerstlampjes en slingers die er hangen. Klaar voor een feestje. En dan krijg ik een blij gevoel! Bizar hè?

Een brandende long had ik nog steeds. Maar, zo zei Rianka, lichamelijke beschadigingen kun je met deze methode niet genezen. De pijn is dus echt omdat het lichaam kapot is gemaakt. Dat heeft tijd nodig. De stress van het trauma is wonderbaarlijk genoeg verdwenen. Steeds weer verbaas ik me (nu méér dan een paar maanden later, de sessie was begin december) als ik bij die nare herinnering mijn eigen pretoogjes zie en niet anders kan dan blij zijn.

Omdat je inhoudelijk niets hoeft te vertellen, kun je deze methode op allerlei situaties toepassen die je in je hoofd zou willen overschrijven.”

Video

Ook Myranda, die al zeventien jaar met een trauma zat, wilde graag van haar probleem af. Daarvoor had ze al ander soort hulp gehad, namelijk EMDR. Helaas zat nog steeds de traumatische gebeurtenis opgeslagen in haar langetermijngeheugen als een beladen feit. Zonder de inhoud te vertellen heeft ze het probleem zelf ontladen, geneutraliseerd en vervangen tijdens een MatriXsessie.

Bekijk zelf de fases die ze heeft doorlopen door gebruik te maken van deze coachingstechniek. In de video zie je hoe ze zelf haar eigen oplossing bedenkt en toepast:

Resultaten

Er is een doelgerichte interventie die snel resultaat biedt bij mentale blokkades en belemmeringen zoals trauma's en angsten. En waarbij (ineffectieve) gesprekken met bijvoorbeeld een psycholoog worden voorkomen.

Enkele voordelen van de tussenkomst zijn:

  • De probleeminhoud blijft privé (veilig voor de cliënt en voor de professional)
  • De hulpvrager komt direct tot de kern van de klacht
  • Het probleem wordt beschouwd (er vindt geen herbeleving of afleiding plaats)
  • Vaak is de hulpvrager binnen één tot drie sessies van de specifieke hulpvraag af
  • De interventie werkt bij zowel cognitieve als emotionele klachten
  • Coachingsgesprekken worden leuker, sneller en effectiever
  • Je voorkomt vastlopende trajecten en gesprekken

Er zijn verschillende onderzoeken en onderzoeksresultaten gemeten die laten zien dat de interventie werkt. Wetenschappelijk onderzoek is in ontwikkeling en zal meer duidelijkheid bieden. Maar tot nu toe zijn de resultaten hoopgevend, gezien de effectiviteit van de interventie tijdens het groeitraject.

Onder andere deze resultaten zijn bekend:Klachten MatriXmethodeOok is tijdens dit traject een vraag hoe lang iemand al last had. Want sommige cliënten wachten soms vele maanden tot jaren voordat ze professionele hulp zoeken. Een reden kan zijn dat iemand liever niet over het probleem praat, of niet erover mag, durft of kan praten.

Terwijl als iemand de regie krijgen over het eigen hoofd, kan het probleem direct aangepakt worden. Zonder dat over de probleeminhoud gepraat hoeft te worden. Dat is vaak wat bij veel andere interventietechnieken en methodieken wel gedaan wordt.

Effectiviteit MatriXmethodeOok is gemeten hoe zwaar het probleem is die iemand ervaart. Een trauma of seksueel misbruik kan bijvoorbeeld een hele grote impact hebben gehad op iemand leven:

Effectiviteit MatriXmethodeTot slot is gemeten hoe effectief de MatriXmethode is geweest tijdens en na de coaching. Want het doel is dat de persoon met de hulpvraag de baas wordt over zijn eigen hoofd. En dat deze interventie effectief is, wordt duidelijk met de laatste meting: Onderzoek effectiviteit MatriXmethode

FAQ - Emotionele hulpvragen (EQ)

Normaalgesproken moet er gepraat worden over de probleeminhoud waar een cliënt last van heeft. Waarom is dat met deze interventietechniek niet nodig?

Praten over problemen lucht soms wel op, maar zorgt er vaak voor dat iemand na een tijdje weer last krijgt van het daadwerkelijke probleem. Misschien in minder mate, toch wordt dat als onprettig ervaren. Dat komt onder andere doordat soms niet alles verteld wordt door de cliënt uit angst, schaamte of zorg-moeheid. De hulpvrager is zich wel bewust van de onderliggende oorzaak, die blijft vaak geheim en wordt niet gedeeld met iemand. Door het gericht stellen van vragen, komt de persoon zelf tot de kern van de hulpvraag. Het is niet nodig dat inhoudelijk over de oorzaak gepraat wordt. Dat voorkomt ook dat de professional een vol hoofd ervaart na een werkweg.

Waarom is MatriXmethode toepasbaar bij vervelende herinneringen van situaties die daadwerkelijk zijn gebeurd en doemscenario's die al zijn bedacht?

Iedereen heeft een eigen beleving ergens bij. Zowel bij situaties die daadwerkelijk zijn gebeurd als bij situaties die mogelijk gaan plaatsvinden. Met specifieke vragen wordt de beleving veranderd door de persoon zelf. De cliënt is zelf de eigenaar van de beleving van het onthouden plaatje, geluid, gevoel, reuk, smaak of gedachte. En daar kan alleen de persoon zelf iets aan veranderen in het eigen hoofd. De professional stelt de juiste vragen, zonder de inhoud te hoeven weten.

Als cliënten eenmaal weten hoe de regie te krijgen over het eigen hoofd, hebben ze mijn hulp dan nog nodig?

Wij geloven dat een betere wereld mogelijk is als mensen weten hoe ze zelf de baas worden en blijven over hun eigen denkprocessen. Dan zal er een afname zijn van ellenlange gesprekken, wachtlijsten en psychisch verzuim. Doordat de professional de kennis en vaardigheden beheerst om iemand binnen enkele sessies op de rit te krijgen, zal de cliënt deze positieve ervaring voor de rest van zijn leven meenemen. Vind jij goede hulp en een goede reputatie ook belangrijk?

Waarom is deze interventie bij cognitieve en emotionele problemen toepasbaar?

Mentale problemen hebben te maken met leer- en denkprocessen. Iedereen is uniek en ervaart een hulpvraag op de eigen manier. Er wordt vaak vooral de nadruk gelegd op het gedrag dat iemand vertoont. Beter is om de onderliggende oorzaak van dat gedrag aan te pakken. En dat heeft te maken met de manier hoe iemand iets wilt onthouden in het langetermijngeheugen.

Stel dat je nu aan een hond denkt... Dan heb je waarschijnlijk niet meteen een 'Affenpinscher' in je gedachte. Daarom kan praten over het probleem wel wat opluchting geven, maar toch zal de persoon zelf aan de slag moeten gaan met zijn eigen beleving die wordt ervaren bij de specifieke hulpvraag. Cognitieve en emotionele problemen hebben allebei te maken met eigen leer- en denkprocessen. Het delen van de inhoud is niet van belang, wel de beleving die iemand zelf ervaart. En de enige die daar zelf wat aan kan veranderen in het eigen hoofd, is de persoon met de hulpvraag.

Wat is het verschil met andere interventies die ook hulp bieden bij emotionele hulpvragen?

We weten alles over de MatriXmethode. Andere professionals weten alles over hun interventietechnieken. Haal de juiste informatie altijd bij de bron. Op onze website en (online) kanalen vind je alle informatie over de methode. Bijvoorbeeld over waarom het werkt, waarom de professional niet hoeft te verdwalen in de probleemverhalen en waarom een herbeleving wordt voorkomen. Door zelf de regie te nemen en onderzoek te doen, weet je waarom de MatriXmethode in korte tijd voor een blijvende glimlach en opluchting zorgt.

Conclusie: 3 fases bij om een trauma te verwerken

De cliënt doorloopt drie essentiële fases om een trauma te verwerken. Met deze kortdurende, doelgerichte manier pakt de cliënt het probleem zelf aan op de eigen manier. Dankzij de specifieke vragen die worden gesteld door de coach – de professional die de MatriXmethode toepast – wordt het trauma ontladen, geneutraliseerd en vervangen. Daarbij geldt dat de inhoud van het probleem, oftewel de oorzaak, niet gedeeld hoeft te worden. Er zijn diverse ervaringsverhalen te vinden en anders zijn er onderzoeken die laten zien dat deze coachingstechniek als interventie werkt.

Wat zijn jouw ervaringen met deze interventie of heb je interesse in het toepassen ervan in jouw werk als professional? Laat het weten en we beantwoorden jouw vragen of suggesties graag.


Ook interessant:

Al sinds de ontwikkeling van mijn MatriXmethode vanaf in 1991 gun ik iedereen de regie over het eigen hoofd. Als bedenker, spreker, auteur en trainer heb ik een oplossingsgerichte coachingsinterventie ontwikkeld. Daarmee zie je binnen één tot drie sessies per hulpvraag een blije cliënt, zonder dat de onderliggende probleeminhoud besproken hoeft te worden. Met de duizenden professionals die mijn methodiek inzetten, maken zij nu het verschil in hun werk. Zie jij ook de meerwaarde? Ik train je graag.
Reactie plaatsen

MEER WETEN?

Wil je effectieve gesprekken en het verschil maken?

Ontvang kosteloos een download in je mailbox en voorkom moeizame, ineffectieve gesprekken met je cliënt.

Krijg effectieve resultaten door met gerichte vragen direct tot de kern van de hulpvraag te komen. Deze unieke en veilig toepasbare methode bevrijdt jou en je cliënt van gesprekken die gaan over de probleeminhoud.

Downloads MatriXmethode