Snel weer aan het werk na heftig ongeval
21 oktober 2021 
in Trauma
7 min. leestijd

Snel weer aan het werk na heftig ongeval


Dit is het verhaal van Lisette Gastel. Ze is getraind en helpt zowel jongeren als ouderen die last hebben van emotionele belemmeringen zoals angsten en trauma's.

Onlangs werd ik gebeld door een vrachtwagenchauffeur. Tijdens zijn werk is hij betrokken geraakt in een heftig ongeval. Op een kruising is een fietsster onder zijn vrachtwagen terecht gekomen. In de branche van vrachtwagens ook wel ‘dode hoek incident’ genoemd. Dat dit hem is overkomen, vind hij verschrikkelijk. Toch wil hij weer snel aan het werk, zonder dat deze nare gebeurtenis in zijn hoofd blijft spoken.

snel aan het werk na ongeval

Niet over het ongeval willen praten

Sinds het ongeval heeft hij last van het beeld van de vrouw onder zijn vrachtwagen, dat op zijn netvlies gebrand staat. Doorslapen is een probleem, zijn malende gedachten kan hij niet stilzetten. Al het gevraag en gepraat over hem zorgt ervoor dat hij helemaal in zichzelf keert. Zijn standaardzin is: “Ik wil er niet over praten”.

Zijn werkgever wijst hem erop dat dit niet helpend is in zijn herstel en dat er iets moet gebeuren. Deze chauffeur is geen prater en wil snel goede hulp én weer snel aan het werk. Dat is niet zo makkelijk, blijkt in de praktijk. De wachtlijsten zijn lang. Hij is ook bang dat over het ongeval ‘gepraat moet worden’.

Snel aan het werk

De chauffeur wil dus liever niet inhoudelijk praten over de nare gebeurtenis. Zijn werkgever wil dat de chauffeur snel de juiste hulp krijgt. Want iedere dag dat hij niet werkt, kost dat veel geld en blijft er veel werk liggen.

Zonder dat we elkaar kennen, bestaat er vertrouwen in wat ik doe en de methode die ik inzet. Hem spreekt het aan dat er niet over de inhoud gesproken hoeft te worden. Ik leg hem uit dat ik alleen vragen stel en dat hij zelf aan het werk gaat met zijn traumatische gebeurtenis. Wel is hij bang om de situatie opnieuw te herbeleven. Ik leg hem uit dat dat niet gebeurt, maar dat hij op zijn eigen manier het incident uitsluitend beschouwt.

snel aan het werk na ongeval

De coaching na het ongeluk

In een sessie van een uur kan de chauffeur de trigger van deze milliseconde naar 0 brengen. Als we starten is hij nog wat sceptisch. Naarmate de sessie vordert, ontspant hij meer. Zijn schouders zakken en zijn ademhaling wordt rustiger.

"Ik had niet gedacht dat dit zo simpel en effectief zou zijn" - getraumatiseerde vrachtwagen-chauffeur (cliënt van Lisette Gastel)

Ik begin met het MatriXwerkmodel uit te leggen. Hij snapt daarmee hoe zijn praktische brein werkt bij het verwerken van het ongeluk. Het intensief bezig zijn met zichzelf tijdens de sessie vindt hij wonderlijk en effectief. Als we klaar zijn breekt er een stralende lach door op zijn gezicht.

Hij zegt het zelfvertrouwen weer te voelen wat hij kwijt was. Hij voelt zich anders en zegt: ‘Ik had niet gedacht dat dit zo simpel en effectief zou kunnen zijn. Ik ben je oprecht dankbaar, Lisette’.  De volgende dag stapt hij weer in de vrachtwagen.

Uitleg van deze aanpak

Hoe ik dit doe, is vooral te begrijpen als je de methode zelf ervaart. Je kunt veel video's bekijken, ervaringen lezen of horen van anderen dat het werkt. Maar door het zelf te ervaren, weet je dat deze gesprekstechniek inderdaad werkt.

De enige die namelijk iets kan veranderen in je hoofd, ben je zelf. Daarom zijn er verschillende manieren om de MatriXmethode te ervaren. Ontdek hoe het werkt en je weet dat dit ook voor jou een veilige, doelgerichte manier is om van mentale klachten af te komen.

Door het zelf te ervaren, weet je dat deze gesprekstechniek werkt.

Het MatriXwerkmodel geeft wel een duidelijk beeld hoe de methode werkt bij emotionele hulpvragen. Denk daarbij aan angsten, trauma's en rouwverwerking.

Wil je daar mee over weten? In deze video legt Ingrid Stoop, ontwikkelaar van de MatriXmethode, het uit:

Effectiviteit

Snel, kortdurend en effectief geholpen worden vinden veel van mijn cliënten fijn. Dit past uitstekend bij het huidige tijd perk, want men heeft al zo weinig tijd. Er hoeft niets verteld te worden over de oorzaak van het probleem.

De onderzoeken die beschikbaar zijn tonen aan dat het werkt en effectief is. Bekijk de resultaten en oordeel zelf of deze manier van coaching bij jou past. Het biedt in ieder geval een oplossing voor de lange wachtlijsten. Ook is het is veilig, aanzien inhoudelijk niet gepraat hoeft te worden over de oorzaak van het probleem.

Er hoeft niets verteld te worden over de oorzaak van het probleem.

Zie jij ook de meerwaarde? Lisette heeft haar ervaringen gedeeld met een video. Ze vertelt wat haar functie is en waarom ze de methode toepast:

Ervaring (tijdens en ná de coaching)

Wil je weten hoe de methode werkt? En waarom dit een veilige manier van vragen stellen is, omdat inhoudelijk niet over de oorzaak gepraat hoeft te worden?

Een getraumatiseerde veteraan had jaren geleden een nare gebeurtenis meegemaakt. Hij had wel al eens hulp gehad, maar dat was niet heel effectief. Hij stond 's morgens ermee op en ging 's avonds ermee naar bed.

Toen hij hoorde over de MatriXmethode wist hij dat dit een veilige manier was om van zijn getraumatiseerde fragmenten af te komen. De coaching is opgenomen op een video waar je ziet hoe de methode werkt en welke antwoorden hij heeft. Ook is een jaar later na de coaching een tweede video opgenomen waar hij vertelt of hij nog steeds van het probleem af is:

Conclusie

De MatriXmethode is een breed inzetbare gesprekstechniek die toepasbaar is bij allerlei soorten mentale klachten. Als je snel weer aan het werk wilt na een heftig ongeval, dan is deze interventie een veilige, kortdurende en doelgerichte manier. Er zijn weinig woorden nodig voor een hoge succesratio.

------------
Stel je eens voor dat je een doelgerichte gesprekstechniek beheerst, zonder afhankelijk te zijn van complexe protocollen, wachtlijsten en dossiervorming. En dat je niet belast hoeft te worden met de oorzaak van het probleem. Zou dat jouw werk leuker maken? Maak het verschil met de MatriXmethode als kortdurende, doelgerichte coachingstechniek bij mentale klachten.

Ook interessant:

De missie van het MatriXmethode Instituut is dat jouw cliënt weer de regie krijgt over het eigen hoofd. Zonder dat je belast hoeft te worden met de inhoud van het probleem. Wil jij je werk nog leuker en waardevoller maken met deze veilige, kortdurende en doelgerichte coachingstechniek als interventie? Krijg dan alle kennis en vaardigheden om de MatriXmethode op de juiste manier toe te passen in je werk, naast alles dat je al doet.
Reactie plaatsen

MEER WETEN?

Wil je effectieve gesprekken en het verschil maken?

Ontvang kosteloos een download in je mailbox en voorkom moeizame, ineffectieve gesprekken met je cliënt.

Krijg effectieve resultaten door met gerichte vragen direct tot de kern van de hulpvraag te komen. Deze unieke en veilig toepasbare methode bevrijdt jou en je cliënt van gesprekken die gaan over de probleeminhoud.

Downloads MatriXmethode