De praktijkondersteuner van de huisarts (POH-GGZ) heeft een belangrijk taak. Voordat je een opleiding gaat doen, is het belangrijk om te weten welke verantwoordelijkheden hij of zij heeft. En natuurlijk wat de ervaringen zijn van de professionals die cliënten begeleidt en de cliënt zelf.
Gesprekken met cliënten vallen of staan met de juiste interventietechnieken die beschikbaar zijn. Welke zijn dat? En hoe kunnen gesprekken effectiever worden, zonder dat het veel tijd en moeite kost? Je ontdekt het in dit artikel, inclusief twee POH'ers-GGZ die hun ervaringen delen nu ze de MatriXmethode toepassen.
"Ik gun iedere huisarts een POH-GGZ die met de MatriXmethode werkt. Dat scheelt heel veel doorverwijzingen en ellende" - Paula Bakker, POH-GGZ bij huisartsenpraktijk ''t Groene Hart'
POH-GGZ, wat is het?
Een praktijkondersteuner van de huisarts, dat is een POH-GGZ. Hij of zij helpt cliënten - de POH-GGZ heeft cliënten, de huisarts heeft patiënten - met mentale klachten. Dat kunnen zowel cognitieve als emotionele belemmeringen zijn.
Wat zijn cognitieve klachten? Bijvoorbeeld:
- stress
- mentale overbelasting/volle hoofden
- burn-out
- moeite met informatie onthouden
Met welke emotionele klachten ondersteunt de POH-GGZ? De lijst is lang, maar dit zijn enkele veelvoorkomende emotionele problemen waar hij of zij mee te maken krijgt:
Hulp door de POH-GGZ wordt vergoed door de zorgverzekeraar, omdat het eerstelijnshulp betreft. Pas als de praktijkondersteuner niet de juiste mentale hulp kan bieden, wordt iemand doorgestuurd naar een psycholoog (tweedelijnszorg) of een psychiater. Vaak zijn dat langere trajecten en diepgaande hulpvragen.
Wat doet een POH-GGZ?
Mensen, jong of oud, die bij de praktijkondersteuner van de huisarts aankloppen, zoeken een oplossing hun psychische problemen. Dat kunnen dus cognitie- of emotie-gerelateerd. Maar ook onverklaarbare (pijn)klachten zoals tinnitus of migraine vallen daaronder. In ieder geval gaat het om problemen die te maken hebben met (negatieve of verkeerd onthouden) overtuigingen en denkprocessen.
Het takenpakket van de praktijkondersteuner is breed en veelzijdig. De bovengenoemde lijst is nog veel langer, maar uiteindelijk gaat het om hulpvragen die te maken hebben met processen die zich in het hoofd afspelen. De praktijkondersteuner van de huisarts begeleidt de persoon zo snel mogelijk om weer aan het werk of naar school te laten gaan. Deze baan mag dus niet worden onderschat, want daarmee wordt iemand geholpen om weer snel op de rit te zijn.
De praktijkondersteuner van de huisarts krijgt te maken met mentale processen die zich in het hoofd afspelen.
Opleiding POH-GGZ
Als je geïnteresseerd bent in mensen die kampen met psychische klachten, dan is het volgen van een opleiding tot POH-GGZ een waardevolle functie. Je doet dan nuttig werk waarmee veel verwijzingen, complexe protocollen en langdurige trajecten worden voorkomen.
Er zijn diverse aanbieders om een (geaccrediteerde) opleiding of cursus te volgen. Vaak is het belangrijk dat iemand minimaal hbo-werk- of denkniveau heeft, mensen centraal wil zetten en oplossingsgericht kan werken.
Als je langdurige gesprekken en het aantal cliënten dat doorverwezen moet worden wilt voorkomen, dan is de MatriXmethode als gesprekstechniek een waardevolle toevoeging.
Opleiding POH-GGZ volgen? Het is mogelijk als je minimaal hbo-werk- en denkniveau hebt
Ervaringen: twee POH'ers-GGZ aan het woord
Paula Bakker is een praktijkondersteuner en werkzaam in de buurt van Leiden. Ze heeft haar kennis en vaardigheden verrijkt na het volgen van de training over de MatriXmethode.
Maar waarom heeft ze de training gevolgd? Wat zijn haar resultaten? En welk advies geeft ze jou als professional of aankomende praktijkondersteuner? Je ontdekt het in haar gesprek met Casper Kemperman van het MatriXmethode Instituut:
Een andere POH-GGZ is Adrie van der Wijst, die werkzaam is bij huisartsenpraktijk Abed in Barneveld. Ze heeft een eigen praktijk om nog meer mensen te helpen. In de video vertelt ze zelf over haar ervaringen, resultaten en waarom ze nu meer werkplezier heeft met de methode:
Ervaringen: Patiënten/cliënten aan het woord
Professionals die de kennis en vaardigheden beheersen, zien al snel positieve resultaten. De huisartsenpraktijk Abed in Barneveld is daar een voorbeeld van:
- >80% minder verwijzing naar de tweedelijnszorg
- Slechts drie sessies per hulpvraag zijn meestal voldoende
- Rust in de praktijk en doeltreffend geholpen cliënten
Steeds meer professionals zien de toegevoegde waarde van de MatriXmethode als extra tool in hun werk. Ze zijn enthousiast doordat de methode snel werkt, veilig is en in korte tijd veel resultaat biedt.
POH-GGZ Jeugd
Ook jongeren lopen tegen mentale klachten aan. Als ze bij de huisarts terechtkomen vanwege diverse emotionele hulpvragen, dan biedt de POH-GGZ Jeugd een passende oplossing waardoor ze vaak niet naar een psycholoog hoeven te gaan. Dat scheelt een langdurig traject, schooluitval of zelfs uithuisplaatsing.
Het belang van een praktijkondersteuner voor jongeren is groot, zeker als iemand liever niet over hun problemen durven, willen, mogen of kunnen praten. Met de MatriXmethode als extra toolbox is de POH-GGZ ook voor de jeugd een nuttig contactpersoon.
Alsjeblieft, jouw MatriXtoolbox voor de POH-GGZ
Een positieve ontwikkeling is dat er in Nederland steeds meer POH’ers-GGZ zijn. Deze professionals zorgen voor snellere hulp in de huisartsenpraktijk. Daarnaast zal de POH-GGZ ervoor zorgen dat er minder cliënten doorgestuurd hoeven worden naar de tweedelijnszorg, zoals een psycholoog.
MatriXtoolbox voor de POH-GGZ ontvangen? Nu digitaal aanvragen, binnen enkele minuten ontvangen per mail.
Hoe zou het zijn als de extra hulp in de huisartsenpraktijk een interventietechniek beheerst naast alles dat hij of zij al succesvol doet? En zonder dat tijdens gesprekken de POH-GGZ niet belast hoeft te worden met de probleeminhoud van de mentale klacht? Dat biedt voordelen voor de cliënt, de huisarts, de professional/POH-GGZ én de zorgverzekeraar.
Wil jij meer weten over de voordelen voor de huisarts, POH-GGZ, cliënt en zorgverzekeraars? Ontvang kosteloos het PDF-document: de MatriXtoolbox voor POH-GGZ. Deel het eventueel met cliënten en professionals in jouw werkgebied.
Conclusie: Opleiding POH-GGZ volgen?
Je wilt patiënten of cliënten graag helpen met hun mentale klachten. Het beroep POH-GGZ is daarvoor een waardevolle baan. Je weet nu wat wat de praktijkondersteuner is, wat hij of zij doet en welke ervaringen er zijn. Ook weet je waar je aan moet letten als je de opleiding wilt volgen.
Tijdens de opleiding leer je vooral werken met verschillende soorten mensen en klachten, en de interventietechnieken die passend zijn. De MatriXmethode als interventie is een waardevolle toevoeging voor iedere praktijkondersteuner van de huisarts.. De reden is omdat het snel resultaat biedt, weinig gesprekken nodig zijn en de effectiviteit hoog is.
———
Stel je eens voor dat je een veilige gesprekstechniek beheerst waarmee je direct tot de kern van de hulpvraag komt. Zonder te hoeven verdwalen in andermans probleemverhalen. Zou dat jouw werk prettiger en effectiever maken? Met deze unieke interventie begeleid je jouw hulpvrager naar zijn eigen oplossing voor het mentale probleem (IQ en EQ). Ook online of telefonisch.
Ook interessant: