Waarom de oorzaak niet gedeeld hoeft te worden (inclusief animatie)
30 januari 2021 
in Angst
4 min. leestijd

Waarom de oorzaak niet gedeeld hoeft te worden (inclusief animatie)

Weet je dat bij veel interventietechnieken de oorzaak van de hulpvraag gedeeld wordt, terwijl iemand dat liever niet wil?De denkbeeldige verzameling van persoonlijke geheimen wordt ‘de black box’ genoemd. Misschien herken je dat wel. Door deze black box wordt er liever niet over gepraat over het probleem, dat is geheim. Iedereen, ook je cliënt, maakt er gebruik van. Maar hoe pak je dat aan?

Er is een oplossing waarbij de persoon niet over zijn mentaal en/of psychisch probleem hoeft te praten. De cliënt bedenkt daarbij zelf de eigen oplossing. Terwijl dat het geheim niet gedeeld wordt, ontdekt de persoon zelf een manier om de lading ervan af te halen. De manier waarmee dat gedaan kan worden, is de MatriXmethode.

Mentale en/of psychische geheimen

Soms zitten in de black box geheimen die een obstakel zijn in het dagelijks leven. Daar horen vaak drie eigenschappen bij:

 • Schaamte: uit schaamte praat iemand liever niet over het probleem, want het gevoel kan ontstaan dat iemand daarover een negatieve oordeel geeft of er wordt herinnerd aan de situatie
 • Angst: iemand kan een angst hebben om een heftige, pijnlijke of vervelende situatie te herbeleven en daar wordt liever niet over gepraat
 • Onderschatting: soms lijkt een bepaalde herinnering onschuldig, terwijl het veel impact heeft op het (dagelijks) leven

Bij veel interventietechnieken die professionals toepassen moet de cliënt praten over het probleem. De cliënt weet dat hij of zij een hulpvraag heeft die in de weg zit maar uit schaamte, angst of onderschatting wordt daar niet over gesproken.

Het gevolg: het probleem blijft in het hoofd (de individuele black box) van de persoon aanwezig met een bepaalde lading. Vervolgens zorgt dat ervoor dat problemen zich kunnen opstapelen en het probleem erger wordt op termijn.

Oorzaak niet willen delen, wel een oplossing willen

De professional die iemand helpt, zoals een hulpverlener of coach, ziet vaak aan het gedrag dat het probleem in de weg zit, maar weet niet wat zich precies in het hoofd afspeelt. Praten over het probleem lucht vaak wel op, maar het probleem blijft opgeslagen in het langetermijngeheugen.

Bij het gebruikmaken van traditionele behandelmethodes wordt vaak gepraat over het probleem, terwijl de cliënt dat soms liever niet wilt. Gelukkig hoeft iemand niet over de oorzaak van het probleem te praten als de MatriXmethode wordt toegepast.

Hoe zit dat precies?

Uitleg van persoonlijke geheimen: ‘black box’

Iedereen heeft er één: de persoonlijke black box waar mentale en psychische geheimen staan opgeslagen. Met een animatie weet je waarom de persoonlijke ‘hersenspinsels’ veilig zijn bij de MatriXmethode. De professional die het toepast, blijft uit de inhoud en wordt dus niet belast met de oorzaak van het probleem.

Ook hoeft de cliënt een nare situatie niet te herbeleven en te praten over het probleem. Dat maakt het veilig, zowel voor jou als professional als voor je cliënt.

In deze animatie wordt het uitgelegd:

Zintuigen gebruiken

Iedere vervelende, heftige of nare situatie heeft te maken met het gebruik van bepaalde zintuigen. Enkele voorbeelden:

 • Plaatje/beeld

Er kan bijvoorbeeld een heftig verkeersongeval door jou veroorzaakt zijn, omdat je in slaap was gevallen. Uit schaamte praat je daar liever niet over met iemand.

 • Geluid

Ook is het mogelijk dat je ooit bent gepest en iemand iets heel vervelends heeft gezegd. Dat specifieke woord of die specifieke woorden staan nog op je netvlies en daar praat je liever niet over.

 • Gevoel

Er kan worden herinnerd naar een vervelend gevoel, omdat je ooit bent geslagen of mishandeld. De pijn van die klap in het gezicht weet je nog als de dag van gisteren. Omdat je daar liever niet aan wordt herinnerd, vermijd je iedere discussie of begin je er zelf nooit over.

 • Smaak

Je hebt iets gegeten waardoor je direct aan een nare gebeurtenis wordt herinnerd. Iedere keer als je die smaak proeft, praat je liever niet daarover om discussie te voorkomen.

 • Reuk

Jaren geleden kan je cliënt verslaafd zijn geweest aan een medicijn of drug. Als hij bij de apotheker of langs een coffeeshop loopt, komt de geur direct weer tevoorschijn. Uit angst of schaamte wordt daar liever niet over gepraat.

 • Gedacht

Je was met een groep vrienden op vakantie en je kreeg enorme ruzie met iemand die nu niet meer je vriend is. Wel is die persoon nog steeds bevriend met de anderen in de groep. Je weet de situatie nog precies en daardoor praat je liever niet over die gebeurtenis als jullie weer samen zijn en over vakantie praten.

Enkele voordelen van deze interventietechniek

Er zijn tientallen interventies/coachingstechnieken die dagelijks worden ingezet. Maar hoe veilig, snelwerkend en effectief zijn deze? Het kan zijn dat sommige cliënten graag over hun problemen praten met je. Vaak geeft dat een opluchting en wordt het probleem verzacht.

Maar uiteindelijk blijft het probleem in het hoofd van de cliënt aanwezig, waardoor (op langere termijn) een probleem weer opkomt en zelfs erger geworden is. En jouw hoofd wordt vol, omdat je al die verhalen dagelijks aanhoort.

Met de MatriXmethode:

 • Hoeft je cliënt niet de oorzaak van het probleem met je te delen
 • Is de interventie vrij van (heftige) herbelevingen
 • Ontdekt de cliënt zelf de eigen oplossing
 • Is er geen wachtlijst
 • Zijn vaak één tot drie sessies per specifieke hulpvraag voldoende

Ervaringen?

Heb jij de MatriXmethode zelf ervaren? Zo ja, herken je de aanpak in deze animatie? Of heb je het nog niet ervaren, maar begrijp je wel waarom deze methode zo veilig is? Deel je ervaring of stel een vraag als je die hebt.


Ook interessant:

Al sinds de ontwikkeling van mijn MatriXmethode vanaf in 1991 gun ik iedereen de regie over het eigen hoofd. Als bedenker, spreker, auteur en trainer heb ik een oplossingsgerichte coachingsinterventie ontwikkeld. Daarmee zie je binnen één tot drie sessies per hulpvraag een blije cliënt, zonder dat de onderliggende probleeminhoud besproken hoeft te worden. Met de duizenden professionals die mijn methodiek inzetten, maken zij nu het verschil in hun werk. Zie jij ook de meerwaarde? Ik train je graag.
Reactie plaatsen

MEER WETEN?

Wil je je gesprekken effectiever maken?

Ontvang kosteloos één van de digitale boeken of publicaties in je mailbox. Voorkom moeilijke, tijdrovende trajecten en protocollen die het gesprek complex maken.

Krijg meetbaar effectievere resultaten met deze unieke en veilige methode, zonder te worden belast met de probleeminhoud.

Downloads MatriXmethode