Het ontstaan van het MatriXmethode Instituut
02 november 2020 
6 min. leestijd

Het ontstaan van het MatriXmethode Instituut

Uit mijn ervaring weet ik dat de huidige zorg een traditionele manier is die elk jaar weer tegen vele problemen aanloopt. Ook wordt zorg complexer en duurder. Als een cliënt een hulpvraag voor een mentaal of psychisch probleem had, was vooral praten over het probleem vaak een manier om dit aan te pakken. In de huidige zorg is dat vaak nog steeds het geval, alhoewel er ook steeds meer ruimte is voor nieuwe, alternatieve oplossingen.

Nu, jaren later, weten we dat traditionele oplossingen niet altijd de enige, juiste oplossing is. Praten verlicht vaak wel, maar lost niet alles op. Tegenwoordig is dat anders omdat er nieuwe ontwikkelingen en coachingstechnieken zijn, zoals de MatriXmethode.

Ik ontdekte in 1991 hoe het praktische brein werkt na het volgen van diverse (internationale) opleidingen en vele cliënten. Dat is anders dat het medische brein, want bij de MatriXmethode gaat het altijd over de innerlijke beleving die iemand heeft. Toen ik in de jaren 90 van de vorige eeuw één specifieke vraag stelde aan een jonge cliënt, ging er een wereld voor me open. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn cliënten die ik toentertijd zes keer per dag, zes dagen per week in mijn praktijk ontving. En zonder dat ze steeds opnieuw moesten terugkomen.

Na deze dag wist ik dat iedereen, van jong tot oud, op hun eigen manier informatie verwerkt, opslaat, onthoudt en terugvindt. Zowel bij IQ- (zoals informatie onthouden, stress, volle hoofden) als bij EQ-gerelateerde problemen (zoals angsten, trauma’s, onverwerkte emoties, onverklaarbare pijnklachten).

Nu, jaren later, is de missie van het MatriXmethode Instituut: “Regie over eigen hoofd”. Hoe? Dankzij de honderden professionals die cliënten een veilig, kortdurend en doelgericht alternatief bieden.

Al snel zag ik de effectiviteit van mijn coachingstechniek. Slechts enkele sessies per specifieke hulpvraag waren vaak al voldoende, terwijl iemand al maanden of zelf jaren hulp kreeg. Toen wist ik dat dit kon zorgen voor een ‘revolutie; in de huidige zorg, hulpverlening, jeugdzorg en overige werkgebieden.

Toen ik de cliënt na een paar weken belde, was de persoon er niet meer bezig en was het zelfs vergeten waarvoor hij hulp had aangevraagd. Dat komt doordat het probleem geen mentale lading meer had, hij was er niet meer mee bezig. Omdat we tijdens de MatriXsessies uit de inhoud van het probleem blijven, wist ik zelf ook niet meer over welk probleem het precies ging. Elke intake of dossier hoefde ik niet te bewaren, want veel cliënten waren van hun probleem af.

Iedereen heeft de eigen oplossing voor het eigen probleem. De weg daarnaartoe is de MatriXmethode.

De professionals die de MatriXmethode toepassen, krijgen dezelfde resultaten. Ik weet nu dat iedere cliënt de tools in handen heeft om cliënten met een mentaal of psychisch probleem te helpen de eigen oplossing te bedenken. Zonder dat over de oorzaak van het probleem gedeeld hoeft te worden.

Met deze interventietechniek:

 • Krijgt de cliënt zelf weer de regie over het eigen hoofd
 • Wordt gebruik gemaakt van het praktische brein
 • Zijn slechts enkele sessies per hulpvraag al voldoende
 • Wordt zorg betaalbaar en is er een hoge slagingskans
 • Hoeft de oorzaak van het probleem niet gedeeld te worden door de cliënt

Een professional met minimaal hbo-werk- of denkniveau en die anderen wil begeleiden naar de eigen oplossing, kan gebruik maken van de MatriXmethode. Dit kan complementair worden toegepast, dus naast de werkzaamheden die de professional al doet.

Ook jij kan het verschil maken.

De MatriXmethode is niet ontstaan en ontwikkeld in één dag. De MatriXmethode is ontwikkeld door Ingrid Stoop door de jaren heen en zelfs nu zijn worden er nog jaarlijks nieuwe elementen toegevoegd. Daardoor wordt het nog meer kortdurend en doelgerichter. Het ontstond door het stellen van één specifieke vraag in 1990: hoe werkt dat in jouw hoofd?

Tijdlijn MatriXmethode

Bekijk de ontwikkelingen van de MatriXmethode:

 • 1991: De methode begon met het stellen van één specifieke vraag: “Hoe werkt jouw hoofd?”
 • 1992: Naast het onthouden en terugvinden van informatie werd ontdekt dat ook emoties eigen processen zijn.
 • 1994: Ook onderwijsprofessionals zien aanzienlijk verbeterde schoolprestaties en willen de tool zelf leren.
 • 1995: De interesse naar de methode groeit snel en de 1e training start voor professionals die met mensen werken.
 • 1998: Enkele honderden opgeleide professionals, die tools missen in hun werk, boeken óók bijzondere resultaten.
 • 2000: De drie MatriXmodellen ontstaan: MatriXemotiemodel, MatriXhoofdopruimmodel, MatriXwerkmodel.
 • 2004: Op Curaçao worden professionals in het onderwijs, jeugdzorg en organisaties getraind om de MatriXmethode toe te passen.
 • 2006: Op de Antillen groeit de vraag naar de MatriXmethode en professionals worden getraind.
 • 2007: In Kenia worden professionals uit het onderwijs en hulpverlening getraind.
 • 2009: De eerste versie van het boek ‘De MatriXmethode van Ingrid Stoop®’ wordt uitgebracht.
 • 2011: Diverse IQ- en EQ-gerelateerde HBO-onderzoeken over de effectiviteit worden uitgevoerd en gepubliceerd.
 • 2012: In het hele land worden maandelijks lezingen georganiseerd met én voor professionals.
 • 2015: Het 9e boek over de MatriXmethode wordt gepubliceerd.
 • 2015: De training wordt geaccrediteerd door het SKJ, Registerplein, V&VN.
 • 2017: Via online modules leren naast professionals ook particulieren IQ-gerelateerde problemen op te lossen.
 • 2018: Het onderzoek naar de werkzame elementen is gestart door Rieteke Hut van de Open Universiteit.
 • 2019: MatriXtrainers worden opgeleid om professionals te begeleiden tijdens de nieuw ontwikkelde training (blended learning).
 • 2020: De trainingen zijn ook geaccrediteerd door het KNMG en LV POH-GGZ.
 • 2020: Rieteke Hut heeft haar onderzoek bij angsten en trauma’s afgerond (cum laude).

Wil je je kennis verbreden en meer weten over de MatriXmethode en de bijbehorende ontwikkelingen? Bekijk welke download of boek jij wilt ontvangen, dan krijg je zo nu en dan ook een interessant inzicht.

------------
Stel je eens voor dat je een doelgerichte gesprekstechniek beheerst, zonder afhankelijk te zijn van complexe protocollen, wachtlijsten en dossiervorming. En dat je niet belast hoeft te worden met de oorzaak van het probleem. Zou dat jouw werk leuker maken? Maak het verschil met de MatriXmethode als kortdurende, doelgerichte coachingstechniek bij mentale klachten.

Ook interessant:

Al sinds de ontwikkeling van mijn MatriXmethode vanaf in 1991 gun ik iedereen de regie over het eigen hoofd. Als bedenker, spreker, auteur en trainer heb ik een oplossingsgerichte coachingsinterventie ontwikkeld. Daarmee zie je binnen één tot drie sessies per hulpvraag een blije cliënt, zonder dat de onderliggende probleeminhoud besproken hoeft te worden. Met de duizenden professionals die mijn methodiek inzetten, maken zij nu het verschil in hun werk. Zie jij ook de meerwaarde? Ik train je graag.
Reactie plaatsen

MEER WETEN?

Wil je effectieve gesprekken en het verschil maken?

Ontvang kosteloos een download in je mailbox en voorkom moeizame, ineffectieve gesprekken met je cliënt.

Krijg effectieve resultaten door met gerichte vragen direct tot de kern van de hulpvraag te komen. Deze unieke en veilig toepasbare methode bevrijdt jou en je cliënt van gesprekken die gaan over de probleeminhoud.

Downloads MatriXmethode