arrow_drop_up arrow_drop_down
Het ontstaan van het MatriXmethode Instituut
2 november 2020 

Het ontstaan van het MatriXmethode Instituut

Voordat de MatriXmethode nog niet was ontdekt en ontwikkeld, was de traditionele zorg vaak hetzelfde en eenzijdig. Als een cliënt een hulpvraag voor een mentaal of psychisch probleem had, was vooral praten over het probleem vaak een manier om dit aan te pakken. In de huidige zorg is dat vaak nog steeds het geval, alhoewel er ook steeds meer ruimte is voor nieuwe oplossingen.

Nu, jaren later, weten we dat traditionele oplossingen niet altijd de juiste oplossing is. Praten verlicht vaak wel, maar lost niet alles op. Tegenwoordig is dat anders omdat er nieuwe ontwikkelingen en interventietechnieken zijn, zoals de MatriXmethode.

Van een idee naar een missie

Ik ontdekte in 1991 hoe het praktische brein werkt na het volgen van diverse (internationale) opleidingen en vele cliënten. Dat is anders dat het medische brein, want bij de MatriXmethode gaat het altijd over de innerlijke beleving die iemand heeft. Toen ik in de jaren 90 één specifieke vraag stelde aan een jonge cliënt ging er een wereld open. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn cliënten die ik toendertijd zes keer per dag, zes dagen per week had.

Na deze dag wist ik dat iedereen, van jong tot oud, op hun eigen manier informatie verwerkt, opslaat, onthoudt en terugvindt. Zowel bij IQ- (zoals informatie onthouden, stress, volle hoofden) als bij EQ-gerelateerde problemen (zoals angsten, trauma's, onverwerkte emoties, onverklaarbare pijnklachten).

Nu, jaren later, is de missie van het MatriXmethode Instituut: “Al het gedoe de wereld uit door het eigen hoofd zelf te regisseren”. Hoe? Dankzij de honderden professionals die nu een veilige, snelle en effectieve oplossing bieden in hun werk met mensen.

De resultaten tonen aan dat het werkt

Al snel zag ik de effectiviteit van deze interventietechniek. Slechts enkele sessies waren vaak al voldoende, terwijl iemand al maanden of zelf jaren hulp kreeg. Toen wist ik dat dit kon zorgen voor een revolutie in de geestelijke gezondheidszorg, hulpverlening, jeugdzorg en overige werkgebieden.

Toen ik de cliënt na een paar weken belde, was de persoon er niet meer bezig en was het zelfs vergeten. Dat komt doordat het probleem geen mentale lading meer had. Omdat we tijdens de MatriXsessies altijd uit de inhoud van het probleem blijven, wist ik zelf ook niet meer over welk probleem het precies ging.

Iedereen heeft de eigen oplossing voor het eigen probleem. De weg daarnaartoe is de MatriXmethode.

De professionals die de MatriXmethode toepassen, krijgen dezelfde resultaten. Ik weet nu dat iedere cliënt altijd de tools heeft om een mentaal of psychisch probleem zelf op te lossen met deze methode, dankzij de hulp van de professional. Zonder dat over de oorzaak van het probleem wordt gepraat.

De kracht van de MatriXmethode

Met deze interventietechniek:

 • Krijgt iedere cliënt (weer) zelf de regie over het eigen hoofd
 • Wordt door de cliënt slim gebruik gemaakt van het praktische brein
 • Zijn slechts enkele sessies per hulpvraag al voldoende, zonder dossiervorming en wachtlijsten
 • Wordt zorg betaalbaar en is er gegarandeerd een hoge slagingskans
 • Hoeft nooit de oorzaak van het probleem verteld te worden door de cliënt
 • Iedereen heeft de eigen oplossing voor het eigen probleem. De weg daarnaartoe is de MatriXmethode.

Het verschil maken

Iedere professional met minimaal hbo-werk- en denkniveau en die anderen effectief wil helpen, kan gebruik maken van de MatriXmethode. Dit kan complementair worden toegepast, dus naast dat de hulpverlener al succesvol doet.

Het is een veilige methode, zelfs voor cliënten die instabiel of uitbehandeld zijn. Alles dat zich in het hoofd afspeelt is op een veilige, snelle en effectieve manier te verwerken en op te lossen met de MatriXmethode.

Ook jij kan het verschil maken.

Tijdlijn: de MatriXmethode (+ de tijdlijn van pionier Ingrid Stoop

De MatriXmethode is niet ontstaan en ontwikkeld in één dag. De MatriXmethode is ontwikkeld door Ingrid Stoop door het stelen van één specifieke vraag in 1990: hoe werkt dat in jouw hoofd?

Tot de dag van vandaag is deze methode in ontwikkeling en dat zal altijd zo blijven. Daardoor wordt deze aanpak steeds sneller en effectiever. Ook een voordeel van de methode is dat een sessie altijd veilig en nooit heftig is. Zelfs instabiele en uitbehandelde cliënten hebben er baat bij, zonder kans op decompensatie of (heftige) herbeleving.

Tijdlijn MatriXmethode

Bekijk de ontwikkelingen van de MatriXmethode:

 • 1991: De methode begon met het stellen van één specifieke vraag: “Hoe werkt jouw hoofd?”
 • 1992Naast het onthouden en terugvinden van informatie werd ontdekt dat ook emoties eigen processen zijn.
 • 1994Ook onderwijsprofessionals zien aanzienlijk verbeterde schoolprestaties en willen de tool zelf leren.
 • 1995De interesse naar de methode groeit snel en de 1e training start voor professionals die met mensen werken.
 • 1998Enkele honderden opgeleide professionals, die tools missen in hun werk, boeken óók bijzondere resultaten.
 • 2000: De drie MatriXmodellen ontstaan: MatriXemotiemodel, MatriXhoofdopruimmodel, MatriXwerkmodel.
 • 2004Op Curaçao worden professionals in het onderwijs, jeugdzorg en organisaties getraind om de MatriXmethode toe te passen.
 • 2006: Op de Antillen groeit de vraag naar de MatriXmethode en professionals worden getraind.
 • 2007In Kenia worden professionals uit het onderwijs en hulpverlening getraind.
 • 2009De eerste versie van het boek ‘De MatriXmethode van Ingrid Stoop®' wordt uitgebracht.
 • 2011Diverse IQ- en EQ-gerelateerde HBO-onderzoeken over de effectiviteit worden uitgevoerd en gepubliceerd.
 • 2012: In het hele land worden maandelijks lezingen georganiseerd met én voor professionals.
 • 2015: Het 9e boek over de MatriXmethode wordt gepubliceerd.
 • 2015: De training wordt geaccrediteerd door het SKJ, Registerplein, V&VN.
 • 2017: Via online modules leren naast professionals ook particulieren IQ-gerelateerde problemen op te lossen.
 • 2018Het onderzoek naar de werkzame elementen is gestart door Rieteke Hut van de Open Universiteit.
 • 2019MatriXtrainers worden opgeleid om professionals te begeleiden tijdens de nieuw ontwikkelde training (blended learning).
 • 2020: De trainingen zijn ook geaccrediteerd door het KNMG en LV POH-GGZ.
 • 2020Rieteke Hut heeft haar onderzoek bij angsten en trauma's afgerond (cum laude).

Wil je je kennis verbreden en meer weten over de MatriXmethode en de bijbehorende ontwikkelingen? Bekijk welke download of boek jij wilt ontvangen, dan ontvang je zo nu en dan een interessant inzicht.


Ook interessant:

Over de schrijver
Als ontwikkelaar, trainer en pionier van de MatriXmethode heb ik een missie: al het gedoe tussen de oren de wereld uit. Samen met de MatriXtrainers groeit dagelijks het aantal blijvende glimlachen. De resultaten en onze beloften liegen er niet om. En dat gun ik iedereen.
Reactie plaatsen