arrow_drop_up arrow_drop_down
Kritiek op de MatriXmethode. Waarom wel en waarom niet?
17 oktober 2020 

Kritiek op de MatriXmethode. Waarom wel en waarom niet?

Is er kritiek op de MatriXmethode? En zo ja, is dat terecht? Je kunt pas oordelen als je zelf het gezien, ervaren of gehoord dat het werkt of juist niet. Er zijn immers genoeg video's en ervaringen te vinden over deze aanpak.

Als iemand de kracht van de MatriXmethode niet zelf heeft ervaren of heeft gezien, dan is het logisch dat er vragen zijn. Want in de traditionele, reguliere geestelijke gezondheidszorg of mentale, psychische wereld is het normaal om over problemen te praten. Ook is er vaak een wachtlijst en zijn diverse sessies nodig.

Mensen met een specifieke hulpvraag, van jong tot oud, zoeken een oplossing voor iets dat ze hebben meegemaakt of mogelijk gaan meemaken. Daardoor zijn normaal gesproken veel behandelingen en gesprekken voor nodig. Serieuze problemen moeten natuurlijk zorgvuldig worden behandeld.

Het lijkt te simpel, te snel en te eenvoudig.

In de huidige, traditionele geestelijke gezondheidszorg zijn vaak vele behandelingen nodig om mentale en/of psychische problemen op te lossen. Met de MatriXmethode zijn vaak slechts één tot drie sessies per specifieke hulpvraag voldoende. Het is een veilige interventie die snel effect heeft, zonder negatieve na-effecten.

Als iemand sceptisch is of kritiek heeft, dan is de eerste stap om de informatie bij de bron te halen en zelf op onderzoek te gaan.

We willen ons niet vergelijken met andere methodieken. Wat we wel willen laten zien is waarom de MatriXmethode veilig, snelwerkend en effectief is. Deze interventietechniek onderscheidt zich namelijk op diverse manieren.

Kritiek: terecht of onterecht?

Zonder te praten over het probleem je cliënt van een mentale of psychische blokkade afhelpen. Het lijkt te simpel, te snel en te eenvoudig. Is kritiek op de MatriXmethode terecht of klopt het wat daadwerkelijk wordt beloofd?

Vaak begrijp je pas dat de methode zo krachtig is als je het zelf ervaart. Naast de ervaringen zijn er ook diverse video's en onderzoeken beschikbaar om te beoordelen of de kritiek terecht is.

Bijvoorbeeld de professional die zelf haar ervaring vertelt vóór het begin van de training en tijdens de vierde dag:

Enkele beloften

Er zijn diverse beloften, mits de MatriXmethode op de juiste manier wordt toegepast. Omdat deze interventietechniek steeds in ontwikkeling is, zijn er alvast twee extra toegevoegd.

  • De oorzaak of inhoud van het probleem hoeft niet gedeeld te worden
  • Iemand hoeft niet stabiel te zijn
  • De cliënt ontdekt en past zelf de eigen oplossing toe
  • Er is nooit een (heftige) herbeleving
  • Alle zintuigen worden gebruikt

Hoe onderscheidt de MatriXmethode zich?

Doordat de MatriXmethode steeds in ontwikkeling is, ontstaan er meer aspecten die zich onderscheiden. De afgelopen jaren zijn er diverse voordelen en beloften op papier gezet:

1. Het is altijd veilig voor de cliënt: de oorzaak van het probleem wordt niet gedeeld
2. Een sessie is nooit heftig
3. Zelfs uitbehandelde personen zijn te helpen
4. Er vindt nooit een herbeleving plaats
5. Vaak zijn slechts één tot drie sessies voldoende

Ook de volgende professional die in de TBS-sector werkt, had meerdere andere behandelingen gehad voordat hij graag geholpen wilde worden met de MatriXmethode. Hij is zo blij verrast en enthousiast dat hij zijn ervaring via de camera wil vertellen:

Voordelen van de MatriXmethode

Er zijn diverse voordelen en die zijn per werkgebied verschillend. Ook komen er steeds nieuwe voordelen bij.

Een opsomming van enkele voordelen van deze interventie op een rij:

  • Veelzijdig – Het is zowel een oplossing bij mentale als psychische problemen
  • Tijd- en kostenbesparend – Vrij van wachtlijst en dossiervorming
  • Veilig – De oorzaak of inhoud van het probleem wordt nooit verteld
  • Effectief – Onderzoeken en honderden ervaringen laten de effectiviteit zien, ook op lange termijn
  • Uniek – Alle zintuigen worden aangepakt bij het oplossen én voorkomen van het probleem

Per specifieke hulpvraag is vaak twintig minuten voldoende om een probleem aan te pakken. Dat is immers de tijd dat iemand gefocust kan zijn.

Ook andere professionals weten nu de voordelen na het volgen van de training. Bijvoorbeeld deze HR-manager, die zegt dat er nooit schade aangebracht van worden bij een cliënt als de MatriXmethode wordt toegepast:

Professionals ervaren het zelf

Tijdens de training over de MatriXmethode ervaren de deelnemers zelf ook de MatriXmethode. Niet alleen om te oefenen, maar ook om eigen mentale en/of psychische problemen op te lossen. Zelfs deelnemers die kritisch zijn, hoeven niets te vertellen over de oorzaak van het probleem of de situatie te herbeleven.

Ook al wil, durft, kan of mag niet gepraat worden. Dat hoeft ook niet, want die geheimen blijven in de persoonlijke ‘black box'. Wel kan iemand zelf die emotionele fragmenten ontladen tot een kaal feit, zodat de persoon er geen last meer van heeft. Of het nu gaat over een probleem wat in de toekomst mogelijk gaat gebeuren of in het verleden daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Van een blok aan het been naar een glimlach

Mentale en psychische problemen worden eerst opgelost tijdens de training en vervolgens in de praktijk met cliënten en patiënten. De deelnemers ontdekken hoe en wanneer werkt.

Ook professionals die al hun certificaat hebben behaald leren de methode eigenlijk pas na de training. Wanneer iemand actief aan de slag gaat met de geleerde kennis, vaardigheden en tools wordt al op korte termijn ontdekt wat werkt en wat niet.

Dat hebben Adrie van der Wijst, een POH-GGZ in Barneveld en huisarts Saboor Abed ook gemerkt in hun huisartsenpraktijk:

Het verschil maken in je werk met mensen

Werk je met mensen en zoek je een veilige, snelwerkende en aantoonbaar effectieve aanpak voor mentale en/of psychische problemen? Met de geaccrediteerde trainingen van de MatriXmethode maak je gegarandeerd het verschil in je werk met mensen. Zodat je anderen al op korte termijn helpt en je cliënt weer de regie krijgt over het eigen hoofd, zonder dat langdurige gesprekken en wachtlijsten nodig zijn.

Maak het verschil met de MatriXmethode.


Ook interessant:

Over de schrijver
Als ontwikkelaar, trainer en pionier van de MatriXmethode heb ik een missie: al het gedoe tussen de oren de wereld uit. Samen met de MatriXtrainers groeit dagelijks het aantal blijvende glimlachen. De resultaten en onze beloften liegen er niet om. En dat gun ik iedereen.
Reactie plaatsen