Gebruik maken van deze interventietechniek: wat zijn de kosten en baten?
23 oktober 2020 
11 min. leestijd

Gebruik maken van deze interventietechniek: wat zijn de kosten en baten?

Zoals je hebt kunnen zien op de website en video's die er zijn, is de MatriXmethode een breed toepasbare interventie bij mentale problemen. Zowel bij emotionele als cognitieve hulpvragen is het inzetbaar. De regie over het eigen hoofd, dat gunnen we iedereen.

Maar wat zijn de kosten, bijvoorbeeld van een training of coaching? En nog belangrijker: wat levert het op? In dit artikel krijg je daar antwoord op.

Kosten en mentale gezondheid

Voordat we het hebben over de investering voor een coaching of training van de MatriXmethode, geef ik je eerst inzichten over de kosten bij mentale problemen. Er wordt namelijk wereldwijd veel geld uitgegeven aan het mentale welbevinden van mensen. Nederland staat wereldwijd op plaatst 9.

Enkele resultaten van het onderzoek die is gedaan:

 • Gemiddeld kost een coaching 110 euro per uur
 • Een cliënt/patiënt met mentale problemen in het ziekenhuis kost 623 euro per dag
 • Een hulptraject van 30 dagen kost 6400 euro
 • Nederland is 245% duurder dan de gemiddelde kosten voor mentale gezondheid

Je ziet dat het des te meer belangrijker is dat mensen snel en oplossingsgericht de regie over hun eigen hoofd krijgen. Voor ons is de mentale gezondheid van ieder individu belangrijker dan het geld, lange trajecten en belangen die een rol spelen.

Kosten training icoon

We zien namelijk hoeveel tijd en geld er bespaard kan worden* met de MatriXmethode al interventie. Als jij werkplezier, een goede reputatie en tevreden cliënten belangrijk vindt, dan zit je bij ons goed.

*Uitvraag bij diverse opgeleide POH's-GGZ duidt op een succesratio van tachtig tot negentig procent en een kostenbesparing van 110.000 euro per jaar. Wetenschappelijk onderzoek is in voorbereiding en moet meer duidelijkheid bieden.

Het totale overzicht van de bedragen die gemoeid gaan met de mentale gezondheid vind je hier: https://www.kenkou.io/mental-health-eur/.

Kosten mentale gezondheid

Coaching of training

Zie je de toegevoegde waarde van de MatriXmethode als kortdurende coachingstechniek? Wil je sneller resultaat, zonder dat de inhoud van het probleem/de oorzaak gedeeld hoeft te worden? Dan is deze aanpak een prima alternatief en geschikt voor uiteenlopende hulpvragen.

Dankzij jarenlange ontwikkelingen biedt deze manier van coaching een doelgerichte interventie bij zowel IQ- als EQ-gerelateerde problemen. Denk daarbij aan emotionele problemen en mentale overbelasting.

De kosten (een beter woord is investering) verschillen per:

Op dit moment passen enkele honderden getrainde professionals het dagelijks succesvol toe. Dit zijn professionals in de hulpverlening, de jeugdzorg, het onderwijs, zorg en professionals met een eigen praktijk. Daarbij gelden diverse tarieven, afhankelijk per professional en doelgroep.

coachingsgesprek training

Kosten/investering

De prijs van een training of MatriXsessie verschilt. Dit heeft te maken met:

 1. Ben je een professional die een oplossing zoekt voor je cliënten? Dan wil je weten wat de investering is voor een training.
 2. Of ben je een cliënt met een hulpvraag? Dan heb je informatie nodig over de uurtarieven van een coaching/sessie.

Op dit moment verzorgt het MatriXmethode Instituut trainingen (online/blended-learning en op locatie) aan professionals.

Wel is het mogelijk om via onze website een professional te vinden die de MatriXmethode (telefonisch/online en op locatie) toepast voor cliënten. De tarieven verschilt per doelgroep en hulpvraag. Het wordt daarom aangeraden om contact op te nemen met een professional bij jou in de buurt.

coachingsgesprek

Baten

Vrijwel voor iedere sector levert dit veel op: een besparing qua tijd en geld bijvoorbeeld. Wat zou het opleveren als je cliënt binnen één tot drie sessies weer op de rit is? En anderen vertellen over de veilige sessie, omdat de oorzaak van het probleem niet gedeeld hoeft te worden?

Je stelt daarbij concrete MatriXvragen, zodat je cliënt zelf de eigen oplossing bedenkt en toepast. Het is vrij van wachtlijsten en de sessies zijn veilig, want het is vrij van heftige herbelevingen.

Enkele voordelen op een rij:

 • Na een korte intake wordt je cliënt direct geholpen
 • Er zijn geen wekenlange wachtlijsten
 • De professional blijft uit de probleeminhoud
 • Het is vrij van (heftige) herbeleving
 • Het is online, telefonisch en op locatie toepasbaar

Een extra voordeel voor mensen die met een hulpvraag bij de huisarts aankloppen, is dat het eigen risico van de cliënt intact blijft.

Ook vertelt Saboor Abed, een huisarts in Barneveld, diverse voordelen:

Trainingen

De trainingen worden verzorgd door trainers die de MatriXmethode veelvuldig toepassen, veel ervaring hebben en de vereiste kwaliteiten hebben. Daardoor krijg je op elke vraag het juiste antwoord om jezelf te verbeteren en te ontwikkelen. Stel al je vragen die je hebt en houd vooral niets achter. Pas dan snap je precies hoe de MatriXmethode werkt en word je steeds beter.

Er zijn drie trainingen voor professionals waarbij alles van de MatriXmethode wordt geleerd. Daarmee heb je alle kennis, tools en vaardigheden om de MatriXmethode in de praktijk toe te passen bij zowel IQ- als EQ-problemen.

Andere professionals passen nu de MatriXmethode toe na het succesvol afronden van de training. Ze vertellen zelf waarom ze de training aanraden:

Aanbod en investering

1. Training Op locatie

In totaal zijn er vier opleidingsdagen en een groeitraject van vijf online momenten. Ook zijn er diverse PE-punten te bepalen omdat de training is geaccrediteerd bij verschillende beroepsverenigingen (van 25 tot 48 PE-punten). De prijs is 1995 euro (BTW-vrij) en inclusief hand-outs, starterspakket t.w.v. € 120.

2. Training Online/blended-learning

Binnen twee maanden krijg je alle kennis, tools en vaardigheden om de interventietechniek toe te passen. Deze training is inclusief een groeitraject van vijf online momenten. Ook zijn er diverse PE-punten te bepalen omdat de training is geaccrediteerd bij verschillende beroepsverenigingen (van 25 tot 48 PE-punten). De prijs is 1895 euro (BTW-vrij) en inclusief hand-outs, starterspakket t.w.v. € 120, toegang tot de online trainingen en contactmomenten.

3. Incompany training (online/blended-learning of op locatie)

Ook is het mogelijk om alles over de MatriXmethode te krijgen via een incompany training. Dit is online mogelijk en op locatie. Na het succesvol afronden ontvangt de deelnemer PE-punten, net zoals bij de traditionele en flexibele training. De investering is afhankelijk van het aantal deelnemende personen en de locatie waar de training wordt gevolgd door de professionals.

Je ontvangt na het succesvol afronden van een training een officieel certificaat van het MatriXmethode Instituut.

Welke training past bij jou?

Resultaten

Er is een doelgerichte interventie die snel resultaat biedt bij mentale blokkades en belemmeringen zoals trauma's en angsten. En waarbij (ineffectieve) gesprekken met bijvoorbeeld een psycholoog worden voorkomen.

Enkele voordelen van de tussenkomst zijn:

 • De probleeminhoud blijft privé (veilig voor de cliënt en voor de professional)
 • De hulpvrager komt direct tot de kern van de klacht
 • Het probleem wordt beschouwd (er vindt geen herbeleving of afleiding plaats)
 • Vaak is de hulpvrager binnen één tot drie sessies van de specifieke hulpvraag af
 • De interventie werkt bij zowel cognitieve als emotionele klachten
 • Coachingsgesprekken worden leuker, sneller en effectiever
 • Je voorkomt vastlopende trajecten en gesprekken

Er zijn verschillende onderzoeken en onderzoeksresultaten gemeten die laten zien dat de interventie werkt. Wetenschappelijk onderzoek is in ontwikkeling en zal meer duidelijkheid bieden. Maar tot nu toe zijn de resultaten hoopgevend, gezien de effectiviteit van de interventie tijdens het groeitraject.

Onder andere deze resultaten zijn bekend:Klachten MatriXmethodeOok is tijdens dit traject een vraag hoe lang iemand al last had. Want sommige cliënten wachten soms vele maanden tot jaren voordat ze professionele hulp zoeken. Een reden kan zijn dat iemand liever niet over het probleem praat, of niet erover mag, durft of kan praten.

Terwijl als iemand de regie krijgen over het eigen hoofd, kan het probleem direct aangepakt worden. Zonder dat over de probleeminhoud gepraat hoeft te worden. Dat is vaak wat bij veel andere interventietechnieken en methodieken wel gedaan wordt.

Effectiviteit MatriXmethodeOok is gemeten hoe zwaar het probleem is die iemand ervaart. Een trauma of seksueel misbruik kan bijvoorbeeld een hele grote impact hebben gehad op iemand leven:

Effectiviteit MatriXmethodeTot slot is gemeten hoe effectief de MatriXmethode is geweest tijdens en na de coaching. Want het doel is dat de persoon met de hulpvraag de baas wordt over zijn eigen hoofd. En dat deze interventie effectief is, wordt duidelijk met de laatste meting: Onderzoek effectiviteit MatriXmethode------------
Stel je voor dat je een doelgerichte gesprekstechniek beheerst waarmee je wekelijks kostbare, ineffectieve praaturen bespaart. En je een unieke interventie hebt die direct resultaat oplevert, ook online of telefonisch. Zou dat jouw gesprekken leuker maken? Maak ook het verschil met de MatriXmethode als de meest breed toepasbare coachingstechniek bij mentale problemen.

Ook interessant:

Al sinds de ontwikkeling van mijn MatriXmethode vanaf in 1991 gun ik iedereen de regie over het eigen hoofd. Als bedenker, spreker, auteur en trainer heb ik een oplossingsgerichte coachingsinterventie ontwikkeld. Daarmee zie je binnen één tot drie sessies per hulpvraag een blije cliënt, zonder dat de onderliggende probleeminhoud besproken hoeft te worden. Met de duizenden professionals die mijn methodiek inzetten, maken zij nu het verschil in hun werk. Zie jij ook de meerwaarde? Ik train je graag.
Reactie plaatsen

MEER WETEN?

Wil je je gesprekken effectiever maken?

Ontvang kosteloos één van de digitale boeken of publicaties in je mailbox. Voorkom moeilijke, tijdrovende trajecten en protocollen die het gesprek complex maken.

Krijg meetbaar effectievere resultaten met deze unieke en veilige methode, zonder te worden belast met de probleeminhoud.

Downloads MatriXmethode