Is tinnitus permanent? Met deze coachingstechniek is een sterke vermindering mogelijk
26 maart 2021 

Is tinnitus permanent? Met deze coachingstechniek is een sterke vermindering mogelijk

Tinnitus is een veelvoorkomend probleem, met name voor volwassenen. En niet alleen Nederland, maar overal in de wereld. De vraag is of het een permanent probleem is dat lang blijft aanhouden of dat het mogelijk is om het oorsuizen daadwerkelijk te verminderen. Deze onverklaarbare klacht is een veelvoorkomend probleem waar vaak ook de huisarts geen oplossing voor heeft.

Maar wat is dan wel een manier die helpt en effectief is? Zonder dat iemand jarenlang met een suizend oor te hoeven leven? Er is een aanpak waarbij is aangetoond dat het helpt. Zowel op korte als op langere termijn.

Tinnitus: in Nederland een groot probleem

In Nederland hebben ongeveer 2,5 miljoen mensen* last van tinnitus. Vaak krijgt iemand bijvoorbeeld een apparaat dat de geluiden maskeert. Maar sommigen hebben er zoveel last van dat ze geen uitweg zien en zelfs zelfmoordneigingen hebben. De vervelende piep blijft in veel gevallen bestaan, ondanks eerdere hulpmiddelen.

Het is dus duidelijk dat veel mensen op zoek zijn naar specifieke hulp voor een serieuze hulpvraag: het piepende geluid stoppen. Maar het blijkt dat er weinig effectieve manieren zijn die daadwerkelijk helpen. Of het kost veel tijd en levert uiteindelijk te weinig resulltaat op.

*Op basis van cijfers van RTL-nieuws.

Oorzaken

Wat ik de afgelopen jaren heb gemerkt, is dat veel mensen druk zijn, stress hebben en mentaal overbelast raken. Dit heeft niet alleen effect op de fysieke gesteldheid, maar ook op de mentale gezondheid. Vrijwel alles dat te maken heeft met mentale vraagstukken heeft een oorsprong in het brein van iemand. Oorsuizen heeft daarom vaak te maken met diverse, onderliggende problemen.

Brein amygdala

Het lichaam is altijd in verbinding met het brein. Dat klinkt misschien vreemd, maar eigenlijk is dat logisch. Want als je je bijvoorbeeld ergens aan stoot, dan zorgt het signaal naar de hersenen ervoor dat je in beweging komt. Als er gevaar is, zendt de thalamus via de directe route een signaal uit naar de amygdala. Het brein is dus in verbinding met het lichaam.

Tinnitus heeft, als er geen medische verklaring voor is, te maken het processen die zich in het hoofd afspelen. Deze processen hebben met elkaar te maken, waardoor het dus vaal een probleem is dat tussen de oren zit.

Waarom kan tinnitus weer ontstaan?

In het brein vinden er dagelijks ontelbare activiteiten plaats. Zelfs tijdens de slaap is het brein voortdurend aan de gang. Tijdens deze mentale en psychische processen zijn er dus diverse signalen. Door een gehoorapparaat te gebruiken, lijkt vaak de het oorsuizen te verminderen. Het is een hulpmiddel dat vaak werkt als het wordt gebruikt. Maar als het uit staat, dan verschijnt de piep weer.

Ook mentale processen zijn een beleving die iemand heeft. Met de MatriXmethode wordt altijd gebruik gemaakt van alle zintuigen: zien, horen, voelen, ruiken, proeven en denken. In het geval van tinnitus wordt met name gebruik gemaakt van het horen en het voelen. Het geluid lijkt namelijk op een bepaalde ruis die vaak niet herleid kan worden, maar men ervaart het wel.

Door aan de slag te gaan met de specifieke zintuigen, kan de cliënt weer de regie krijgen over het eigen hoofd. En daardoor tinnitus verminderen.

Autorijden vs oorsuizen

Wat is de overeenkomst van autorijden en tinnitus? Je zou vast denken: niets. Toch hebben beide zo nu en dan onderhoud nodig. Als je autorijdt, dan weet je dat je onderhoud nodig hebt om te kunnen rijden. Ook moet je de auto vullen met brandstof/elektriciteit, anders kom je niet ver.

Met je eigen denk- en leerprocessen in het hoofd is dat precies zo. Ook het hoofd dien je zo nu en dan te onderhouden en/of op te ruimen. Als je dat niet doet wordt je hoofd vol, krijg je eerder stress en verlies je overzicht. En dat kan je alleen op je eigen manier doen, want het is jouw hoofd en dus ook jouw eigen beleving.

Redenen waarom deze interventietechniek helpt

Met de MatriXmethode wordt gebruik gemaakt van het veranderen van de eigen beleving. Daar is meer dan 30 jaar ontwikkeling aan voorafgegaan om nu zo'n doelgerichte interventietechniek te hebben. Het is het resultaat van zeer veel coachings en trainingen. Daardoor is het nu zo verfijnd en specifiek geworden.

Met deze coachingstechniek is het doel dat de cliënt weer de regie krijgt over het eigen hoofd. Daarbij wordt door de persoon een eigen manier bedacht en toegepast om onbegrepen (pijn)klachten, zoals tinnitus, te verlichten en/of te neutraliseren. Dit hoeft niet lang te duren. Vaak ervaart iemand al binnen één sessie een duidelijk verschil.

Ervaringen

Tijdens de video vertelt hij over zijn ervaring net na de coaching met de MatriXmethode en enkele weken later. Door de coaching, het specifiek stellen van de juiste vragen, weet hij nu dat de ruis in zijn oren minder is geworden. Hij heeft daar zelf invloed op. Dus is het een probleem dat permanent aanwezig zal zijn? Nu hij heeft kennisgemaakt met de MatriXmethode weet hij dat er een kortdurende, doelgerichte interventie is om het probleem sterk te verminderen.

Hij vertelt zelf over zijn ervaring van de coaching met de MatriXmethode op zijn tinnitus. Hij heeft daarbij zelf aan de ‘eigen knoppen in het hoofd' gedraaid om de onverklaarbare klacht aan te pakken. Hij vertelt er zelf over:

Verlicht of neutraliseer onbegrepen (pijn)klachten

Met de MatriXmethode los je tinnitus niet op, maar de cliënt ervaart wel een aanzienlijke verbetering in korte tijd. Omdat deze interventietechniek ervoor zorgt dat de cliënt zelf de regie krijgt en behoudt, is het mogelijk dat hij in de toekomst zelf weet hoe dit probleem aan te pakken. En anders heeft bij hulp van zijn vrouw, die de training heeft gevolgd.

Hoe zou het zijn als jij de handvatten krijgt om onbegrepen (pijn)klachten van je cliënt te verlichten of te neutraliseren? Zoals ik eerder al schreef zijn er heel veel mensen die (dagelijks) last hebben van dit probleem, terwijl er bijzonder weinig effectieve oplossingen zijn.

Nog een ervaringsverhaal

Ook Ben heeft ervaren wat deze methode kan doen bij oorsuizen. Eerder had hij al ervaren dat het bij hem werkte, maar na zijn vakantie heeft hij nog een keer laten weten of het daadwerkelijk heeft geholpen.

Omdat veel mensen zich afvragen of mijn methode op langere termijn ook werkt en effectief is, laat ik graag anderen aan het woord. Vier weken na de eerste sessie vertelt hij over zijn tinnitus-ervaring:

Conclusie

Tinnitus is een veelvoorkomend probleem waar weinig doelgerichte oplossingen voor zijn. Met de MatriXmethode wordt tinnitus niet opgelost, maar wel verlicht of geneutraliseerd. Deze onbegrepen klacht is vaak een gevolg van mentale overbelasting en stress. Het is dus niet een fysiek probleem, maar in veel gevallen mentaal (dus tussen de oren).

Een manier om dit aan te pakken is door het doelgericht stellen van de juiste vragen met de MatriXmethode. Daardoor krijgt de cliënt de regie over het eigen hoofd. En wordt tinnitus of een andere mentale hulpvraag in korte tijd aangepakt, zonder de oorzaak van het probleem te hoeven delen.

Heb jij ervaring met tinnitus? Of denk je dat het een probleem is dat permanent aanwezig blijft? En wil je weten wat wél helpt, zonder afhankelijkheid van gehoorapparaten of medicijnen? Deel jouw ervaring(en) hieronder.


Ook interessant:

Als ontwikkelaar en trainer van de MatriXmethode gun ik iedereen de regie over het eigen hoofd. Ik train professionals die cliënten helpen met hun mentale en psychische hulpvragen. Ook professionals zien de toegevoegde waarde in hun werk. Wil je ook meer werkplezier en doelgerichter werken? Ik train je graag.
b
Door

b

op 4 April 2021

en wat kost dat weer?

Ingrid Stoop
Door

Ingrid Stoop

op 4 April 2021

Wat het oplevert is veel belangrijker dan de kosten ;-) Bedoel je de training of een coaching? De training vind je op de website en een coaching verschilt op dit moment per professional die de MatriXmethode toepast. Waar ben je naar op zoek?

Reactie plaatsen

MEER WETEN?

Wil je je gesprekken effectiever maken?

Ontvang kosteloos één van de digitale boeken in je mailbox. Je weet hoe je jouw cliënt doeltreffender kunt helpen. Zonder langdurige, inefficiënte gesprekken en te worden belast met de probleemverhalen van je hulpvrager.
Downloads MatriXmethode