Welke interventies helpen bij trauma's?

Welke interventies helpen bij trauma's?

Het zal je niet ontgaan zijn dat er veel soorten coachingstechnieken zijn die worden ingezet bij trauma's. Denk aan de MatriXmethode en EMDR. Maar welke interventie helpt en waarom werkt het beter dan andere hulpmiddelen?

In bijvoorbeeld de huidige geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en jeugdzorg is er veel aanbod, maar is er maar weinig hulp die kortdurend werkt en doelgericht is. En soms helpt een interventie wel tijdelijk, maar niet op langere termijn.

Er is een manier waarbij de cliënt niet over de oorzaak van de traumatische gebeurtenis hoeft te praten. Het trauma wordt wel verwerkt op de eigen manier.

Diverse soorten interventies bij trauma's

Zoals bekend zijn er veel soorten interventies. Deze zijn vaak minder effectief door diverse redenen. Enkele redenen zijn:

  • Afhankelijkheid van een complex protocol
  • Vele praatsessies en herbelevingen zijn vaak heftig
  • De cliënt krijgt niet de regie

Doordat een protocol vaak te complex is, staat voornamelijk het systeem centraal en niet de cliënt. Dat is jammer, want de persoon die het trauma heeft, heeft zelf ook de eigen oplossing. Vele gevoerde gesprekken en praten over het probleem verlicht soms wel. Maar, vooral op langere termijn, is het probleem er nog. Het trauma moet namelijk volledig verwerkt worden om er geen last meer van te hebben.

Een herbeleving zorgt ervoor dat een situatie opnieuw wordt beleefd en dat is vaak niet prettig. Soms verschijnen er zelfs tranen en wil de cliënt de heftige herinnering liever niet opnieuw meemaken. Iemand is daarvoor soms te angstig.

Oplossingen die anderen aanbieden zijn soms wel nuttig en bruikbaar. Toch is dat niet de eigen oplossing van de persoon zelf die er last van heeft. Het trauma moet namelijk wordt ontladen, geneutraliseerd en vervangen om het te verwerken. Vooral dan helpt deze interventie bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen.

Uitleg (video)

Interventie uit Nederland

Ontwikkelaar Ingrid Stoop heeft de MatriXmethode als coachingsinterventie ontwikkeld. Daarbij is het niet nodig dat de oorzaak van het trauma gedeeld hoeft te worden. Ook is er geen heftige herbeleving of complex protocol nodig. Vaak zijn binnen één tot drie sessies het getraumatiseerde fragment ontladen tot een kaal feit. Iemand heeft er dan geen last meer van, ondanks dat een heftige gebeurtenis wel echt gebeurd is natuurlijk.

Waarom praten over het trauma vaak niet helpt

Normaalgesproken gaat een cliënt naar bijvoorbeeld een psycholoog. Vervolgens moet de client over het trauma praten. Er wordt gevraagd wat er is gebeurd, wanneer, wie er aanwezig waren, wat dit voor gevolgen heeft gehad in het leven en ga zo maar door. Dat is dus veel informatie die gedeeld wordt, en de psycholoog of hulpverlener moet aanhoren. Zelfs als iemand liever niet over het probleem wil praten.

Uiteindelijk zorgt dat ervoor dat sessies lang duren, er meerdere behandelingen nodig zijn en een trauma niet snel verwerkt wordt. Praten verlicht wel, maar lost niet het trauma op. Want de nare herinnering van een heftige situatie staat nog steeds in het hoofd van de cliënt opgeslagen.

Omdat het daar is opgeslagen - namelijk in het langetermijngeheugen - heeft de persoon daar nog een beleving bij. Die nare herinnering kan zijn opgeslagen als een heftig, ingrijpend plaatje, geluid, gevoel, reuk, smaak en/of gedachte.

Conclusie

Er zijn diverse soorten interventies voor trauma’s, waaronder de MatriXmethode. Sommige coachingstechnieken helpen, maar soms helpen ze minder goed. Een interventie die vrijwel altijd werkt, kortdurend en doelgericht is, is bijvoorbeeld de aanpak die Ingrid Stoop heeft ontwikkeld. Daarbij is het niet nodig dat de cliënt over de oorzaak van het probleem hoeft te praten. Ook is er geen heftige herbeleving. Dat maakt het veilig voor de cliënt en voor de professional. De dossiers blijven daardoor klein en zijn er slechts enkele sessies nodig per trauma.

------------

Ben je een professional en wil je het verschil maken? De MatriXmethode biedt een kortdurende, veilige en doelgerichte coachingsinterventie. Uit onderzoek en ervaringen blijkt dat cliënten vaak binnen één tot drie sessies van hun hulpvraag af zijn.

Ook interessant:

MEER WETEN?

Wil je effectieve gesprekken en het verschil maken?

Ontvang kosteloos een download in je mailbox en voorkom moeizame, ineffectieve gesprekken met je cliënt.

Krijg effectieve resultaten door met gerichte vragen direct tot de kern van de hulpvraag te komen. Deze unieke en veilig toepasbare methode bevrijdt jou en je cliënt van gesprekken die gaan over de probleeminhoud.

Downloads MatriXmethode