Welke interventies helpen bij trauma's?

Welke interventies helpen bij trauma's?

Het zal je niet ontgaan zijn dat er veel soorten coachingstechnieken zijn die worden ingezet bij trauma's. Denk bijvoorbeeld aan de MatriXmethode en traumagerichte cognitieve gedragstherapie. Welke interventie helpt en waarom werkt het beter dan andere hulpmiddelen? 

In bijvoorbeeld de huidige geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en jeugdzorg is er veel aanbod, maar is er maar weinig hulp die kortdurend werkt en blijvend resultaat biedt. Soms helpt een interventie wel tijdelijk, maar niet op langere termijn. 

Er is een manier waarbij de cliënt niet over de oorzaak van de traumatische gebeurtenis hoeft te praten. Het trauma wordt wel verwerkt op de eigen manier.

Veel interventies bij traumaverwerking duren lang, zijn emotioneel ingrijpend en onprettig als er een herbeleving plaatsvindt. Gelukkig is er een veilige interventietechniek die snel resultaat biedt, zonder negatieve bijwerkingen.

Zoals bekend zijn er veel soorten interventies. Deze zijn vaak minder effectief door diverse redenen. Enkele redenen zijn:

  • Afhankelijkheid van een complex protocol
  • Vele praatsessies en herbelevingen zijn vaak heftig
  • De cliënt krijgt niet de regie over zijn eigen denkprocessen

Doordat een protocol vaak opgevolgd moet worden, staat vooral het systeem centraal en niet de cliënt. Dat is jammer, want de persoon die het trauma heeft, heeft zelf ook de eigen oplossing. Vele gevoerde gesprekken en praten over het probleem verlicht soms wel. Maar, vooral op langere termijn, is het probleem er nog. Het trauma moet namelijk volledig verwerkt worden om er geen last meer van te hebben.

Het systeem staat vaak centraal in plaats van de cliënt. Praten over het trauma geeft wel verlichting, maar lost het daadwerkelijke probleem vaak niet op.

Een herbeleving zorgt ervoor dat een situatie opnieuw wordt beleefd en dat is vaak niet prettig. Soms verschijnen er zelfs tranen en wil de cliënt de heftige herinnering liever niet opnieuw meemaken. Iemand is daarvoor soms te angstig. 

Oplossingen die anderen aanbieden zijn soms wel nuttig en bruikbaar. Toch is dat niet de eigen oplossing van de persoon zelf die er last van heeft. Het trauma moet namelijk wordt ontladen, geneutraliseerd en vervangen om het te verwerken. Vooral dan helpt deze interventie bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen.

Interventie uit Nederland

Ontwikkelaar Ingrid Stoop heeft de MatriXmethode als coachingsinterventie ontwikkeld. Daarbij is het niet nodig dat de oorzaak van het trauma gedeeld hoeft te worden. Ook is er geen heftige herbeleving of complex protocol nodig.

Vaak zijn binnen één tot drie sessies per specifieke hulpvraag het getraumatiseerde fragment ontladen tot een kaal feit. Dat kan je vinden in de onderzoeken die er zijn (ook wetenschappelijke onderzoeken) en de ervaringen van professionals en cliënten. Iemand heeft er dan geen last meer van, ondanks dat een heftige gebeurtenis wel echt gebeurd is natuurlijk.

Waarom praten over het trauma vaak niet helpt

Normaalgesproken gaat een cliënt naar bijvoorbeeld een psycholoog. Vervolgens moet de client over het trauma praten. Er wordt gevraagd wat er is gebeurd, wanneer, wie er aanwezig waren, wat dit voor gevolgen heeft gehad in het leven en ga zo maar door. Dat is dus veel informatie die gedeeld wordt, en de psycholoog of hulpverlener moet aanhoren. Zelfs als iemand liever niet over het probleem wil praten.

"Je hebt geen 36 gesprekken nodig om van het trauma af te komen" - Cliënt die is geholpen met de MatriXmethode 

Uiteindelijk zorgt dat ervoor dat sessies lang duren, er meerdere behandelingen nodig zijn en een trauma niet snel verwerkt wordt. Praten verlicht wel, maar lost niet het trauma op. Want de nare herinnering van een heftige situatie staat nog steeds in het hoofd van de cliënt opgeslagen. 

Omdat het daar is opgeslagen - namelijk in het langetermijngeheugen - heeft de persoon daar nog een beleving bij. Die nare herinnering kan zijn opgeslagen als een heftig, ingrijpend plaatje, geluid, gevoel, reuk, smaak en/of gedachte.

Conclusie: Welke interventies helpen bij trauma's?

Er zijn diverse soorten interventies voor trauma’s, waaronder de MatriXmethode. Sommige coachingstechnieken helpen, maar soms helpen ze minder goed. Een interventie die vrijwel altijd werkt, kortdurend en doelgericht is, is bijvoorbeeld de aanpak die Ingrid Stoop heeft ontwikkeld. Daarbij is het niet nodig dat de cliënt over de oorzaak van het probleem hoeft te praten. Ook is er geen heftige herbeleving. Dat maakt het veilig voor de cliënt en voor de professional. De dossiers blijven daardoor klein en zijn er slechts enkele sessies nodig per trauma.

------------
Stel je voor dat je een gesprekstechniek beheerst die direct de onderliggende oorzaak van het probleem aanpakt. Zonder dat jouw hoofd vol raakt doordat je steeds andermans probleemverhaal aanhoort. Zou dat jouw werk effectiever en prettiger maken? Met deze unieke, breed toepasbare interventie krijg je direct blijvend resultaat. Ook online of telefonisch.

Ook interessant:

MEER WETEN?

Effectieve gesprekken en blije cliënten krijgen?

Krijg inzichten in hoe je je cliënt effectief begeleidt naar zijn eigen oplossing bij IQ- en EQ-hulpvragen. Zonder dat je belast hoeft te worden met de probleeminhoud.

Of ontdek live en online hoe de veilige gesprekstechniek werkt, inclusief expertsessies met ontwikkelaar Ingrid Stoop.

Download over de MatriXmethode