
Wat is een enkelvoudig trauma?
In de huidige zorg en jeugdzorg wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen diverse soorten trauma's. Een enkelvoudig trauma wordt bijvoorbeeld anders omschreven dan een meervoudig trauma. Beide soorten trauma's zijn onthouden fragmenten van heftige gebeurtenissen die daadwerkelijk zijn gebeurd. Het trauma is daarbij opgeslagen in het langetermijngeheugen als een beladen feit.
Hieronder wordt uitgelegd wat een enkelvoudig trauma is en waarom dit vaak niet anders is dan een ander soort trauma.
Enkelvoudig trauma: oorzaken en extra uitleg
Er wordt over een enkelvoudig trauma gesproken als door een heftige, ingrijpende gebeurtenis iemands leven is ontregeld. Denk daarbij aan een nare gebeurtenis zoals een auto-ongeval, seksueel misbruik of een terroristische aanslag. De persoon kan daardoor dagelijks last hebben van dit psychische probleem.
Zulke soort mentale problemen hebben altijd te maken met de beleving van die heftige situatie die iemand heeft onthouden. Denk daarbij aan het plaatje, geluid, gevoel, reuk, smaak en/of gedachte. Als iemand aan de heftige situatie denkt, wordt er direct één van deze zintuigen geactiveerd.
Video: uitleg over wat een trauma is
Bijwerkingen van enkelvoudige trauma's
Een enkelvoudig trauma leidt soms tot nare bijwerkingen zoals:
- Stress
- Ontwijkingsgedrag
- Depressie
- Onzekerheid
- Gebrek aan zelfvertrouwen
- Angsten.
Er komt zelfs voor dat er zelfmoordneigingen ontstaan als een trauma niet op de juiste manier wordt aangepakt.
Er is een manier om zulke soort trauma's op een veilige en kortdurende manier te verwerken. Daar zometeen meer over.
Enkelvoudig en meervoudig trauma
Zoals hierboven al is beschreven, wordt een trauma ingedeeld in een enkelvoudig of meervoudig trauma. Dit is echter een benaming van de heftigheid van het voorval. Ieder soort trauma is een momentopname van een heftige gebeurtenis. De onthouden informatie en beleving die daarbij hoort, wordt het trauma genoemd. Ieder trauma is anders, want een gebeurtenis is nooit exact hetzelfde.
Bij de MatriXmethode is het verschil tussen beide soort trauma's niet belangrijk. Een trauma is daardoor op kortdurende, doelgerichte manier te verwerken.
Voorbeeld
Stel dat je nietsvermoedend de achterdeur openmaak van jouw huis. Je wilt nog even snel wat halen voordat het weekeinde begint. Het is al laat in de avond. Op het moment dat je de deur openmaakt, staat er een man in zwarte kleding voor je. Je hebt geen idee waarom hij daar staat en wat hij wil. Plotseling zie je dat hij een groot mes heeft. Dat maakte indruk, want het mes was wel 30 cm.
Je bedenkt in een flits diverse doemscenario's. Ineens richt hij het mes op je gezicht, waarbij de man zegt: "Mee naar binnen. Geef al het geld dat je hebt. Nu." Je bedenkt je geen seconde en de onbekende man gaat met je mee naar binnen. Het enige wat je wilt, is jezelf zo snel mogelijk uit de situatie bevrijden. Het lijkt uren te duren, want de overvaller zegt dat hij niet weggaat zonder zijn buit. Je ziet het mes steeds in je gedachte, je hoort zijn stem en je voelt je machteloos. Na enkele minuten vertrekt hij met kostbare artikelen waar je zo trots op was, inclusief je portemonnee. De overvaller is weg in een oogwenk.
Wat achterblijft is een onverwerkt trauma dat veel indruk heeft gemaakt. Het gevolg is dat je 's avonds niet meer naar buiten durft. En dat je bang bent om opnieuw iemand te zien met een enorm mes in zijn hand. Je slaapt er wekenlang niet goed door en je gezellige vrijdagavonden zijn vanaf nu minder plezierig.
Herbeleving
Bij veel interventies bestaat de kans dat er een heftige herbeleving van de nare gebeurtenis plaatsvindt. Sommige cliënten zijn vaak bang om de situatie opnieuw mee te maken en dat is onprettig.
Door gebruik te maken van de MatriXmethode als coachingsinterventie is er geen heftige herbeleving. De oorzaak van het trauma wordt aangepakt, zonder dat er een herbeleving plaatsvindt van de onthouden, heftige gebeurtenis. Wel wordt het traumatische fragment bij de kern aangepakt, waardoor het een onbeladen feit wordt. Een situatie is wel gebeurd, maar de lading verdwijnt.
De fases bij traumaverwerking
Een trauma wordt verwerkt in drie fases met de MatriXmethode:
- Fase 1: Ontladen
- Fase 2: Neutraliseren
- Fase 3: Vervangen
Met de MatriXmethode wordt door de cliënt gefocust op die nare, ingrijpende gebeurtenis. Doordat de coach/professional gerichte vragen stelt, wordt het trauma eerst ontladen. Vervolgens wordt het trauma geneutraliseerd tot een kaal feit. Uiteindelijk wordt de heftige gebeurtenis die was onthouden, vervangen door een neutraal of positief herinnering.
Conclusie
Een enkelvoudig trauma is een heftig fragment van een ingrijpende gebeurtenis dat daadwerkelijk is gebeurd. Als iemand terugdenkt aan dat specifieke voorval komt er direct een plaatje, geluid, gevoel, reuk, smaak en/of gedachte naar boven. Daarbij is er geen afleiding, maar juist volledige focus. De cliënt bedenkt en past zelf de eigen oplossing toe.
Door het stellen van de juiste vragen wordt het trauma ontladen, geneutraliseerd en vervangen. De MatriXmethode is daarbij een doelgerichte, kortdurende interventie. Het is vrij van negatieve bijwerkingen en zorgt binnen één tot drie sessie per hulpvraag direct voor resultaat.
------------
Ben je een professional en wil je het verschil maken? De MatriXmethode biedt een kortdurende, veilige en doelgerichte coachingsinterventie. Uit onderzoek en ervaringen blijkt dat cliënten vaak binnen één tot drie sessies van hun hulpvraag af zijn.
Ook interessant: