
Trauma verwerken
Er zijn veel mensen die te maken hebben gehad met een trauma. Soms heeft iemand zelfs meerdere trauma’s. Het verwerken ervan lijkt een langdurig proces, maar dat hoeft niet zo te zijn. Als je een trauma verwerkt op de juiste manier, dan zijn vaak één tot drie sessies per hulpvraag voldoende.
Met een hulpvraag wordt bedoeld: een mentaal of psychisch probleem zoals een trauma. Soms is een traumatische gebeurtenis zo heftig of ingrijpend geweest dat iemand daar liever niet over praat. Die mentale geheimen blijven vaak, ondanks het volgen van een protocol of erover te praten, in het hoofd aanwezig als niet de juiste hulp wordt geboden.
Met de MatriXmethode wordt een trauma op een doelgerichte manier verwerkt:
- Stap 1: Ontladen
- Stap 2: Neutraliseren
- Stap 3: Vervangen
Stappen bij het verwerken van een trauma
Zoals hierboven al kort is beschreven, zijn er drie stappen om een trauma succesvol aan te pakken. Om maximaal resultaat te krijgen met deze trauma-interventie, dienen deze stappen op de juiste manier te worden gevolgd.
Stap 1: Ontladen
Eerst wordt het trauma ontladen. De professional of coach stelt de juiste vragen op het juiste moment, zodat de cliënt de focus behoudt. Het trauma wordt ontladen en de persoon gaat denkbeeldig terug naar de heftige situatie die ooit daadwerkelijk is gebeurd. Er is geen heftige herbeleving, want de situatie wordt niet opnieuw ervaren. Vervolgens worden alle zintuigen gebruikt: zien (plaatje), horen (geluid), voelen (gevoel), ruiken (reuk), proeven (smaak) en denken (gedachte).
Stap 2: Neutraliseren
Nadat het trauma is ontladen, wordt het geneutraliseerd tot een kaal feit. De heftige, ingrijpende gebeurtenis is wel ooit gebeurd natuurlijk, maar door het stellen van de juiste vragen zal het trauma geen lading meer krijgen. De lading is volledig van het trauma afgehaald als de cliënt aangeeft dat de gebeurtenis een 0 is. De heftigheid wordt namelijk gemeten op basis van de cijfers 10 tot en met 0.
Stap 3: Vervangen
Als het trauma is ontladen en geneutraliseerd, wordt het vervangen door iets neutraals of positiefs. Deze stap is belangrijk, omdat dan de traumatische gebeurtenis volledig wordt ontkracht. Daardoor wordt het als iets neutraals of positiefs in het langetermijngeheugen onthouden. Als er vervolgens weer gedacht wordt aan dat traumatisch fragment, dan heeft dat geen negatieve gevolgen meer.
Voorbeeld
Als je als kind vroeger op straat liep en een hond je ineens aanviel, dan kan het zijn dat je bang bent geworden voor honden. Ook jaren later kan de vervelende herinnering nog aanwezig zijn als het niet op de juiste manier wordt verwerkt. De aanval van de hond kan nog op het netvlies staan. De specifieke details die nog zijn onthouden, komen direct tevoorschijn als eraan wordt gedacht. Dat kan bijvoorbeeld het plaatje zijn, zoals de enge tanden. Ook kan het geluid van de blaffende hond steeds naar voren komen of het angstige gevoel dat je toen had.
Als dat ingrijpende voorval nog direct een bepaalde emotie opwekt, dan moet het worden ontladen, geneutraliseerd en vervangen. Vervolgens wordt het trauma verwerkt tot een kaal feit en heeft de traumatische gebeurtenis geen negatieve lading meer.
Conclusie
Een trauma wordt verwerkt doordat de juiste vragen worden gesteld. De heftige gebeurtenis wordt daarmee ontladen, geneutraliseerd en vervangen. De heftige gebeurtenis is wel daadwerkelijk gebeurd en iemand kan soms jaren later nog een vervelende herinnering eraan hebben. Door gebruik te maken van de MatriXmethode hoeft dat niet zo lang te duren. Veel trauma's worden daarmee op een effectieve manier aangepakt en verwerkt door de persoon zelf.
----------
Ben je een professional en wil je het verschil maken? De MatriXmethode biedt een kortdurende, veilige en doelgerichte coachingsinterventie. Uit onderzoek en ervaringen blijkt dat cliënten vaak binnen één tot drie sessies van hun hulpvraag af zijn.
Ook interessant: