Is een trauma een angst?

Is een trauma een angst?

Een vraag die vaak wordt gesteld is of een trauma een angst is. Ook al lijken het verschillende termen, toch hebben ze diverse overeenkomsten maar ook verschillen. Hieronder wordt dat uitgelegd.

Wanneer is iets een trauma en wanneer een angst. Een trauma is een heftige gebeurtenis dat in het verleden daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Een angst daarentegen hoeft niet daadwerkelijk gebeurd te zijn. Ook kan iemand bijvoorbeeld een angst hebben voor iets dat in de toekomst mogelijk zal gaan gebeuren.

Je weet nu dat een trauma een herinnering is van een voorval dat daadwerkelijk is gebeurd. In de volksmond klinkt een trauma heftiger dan een angst, want er zit meer lading op. Toch is er een groot verschil. Een angst kan te maken hebben met verschillende nare fragmenten of gebeurtenissen. Een trauma is één specifieke gebeurtenis die iemand ooit heeft meegemaakt. Daarom is een angst niet hetzelfde als een trauma.

Een angst is...

Een angst is een vervelende gebeurtenis dat iemand heeft meegemaakt of mogelijk in de toekomst gaat meemaken. Ook kan een angst diverse soorten situaties omvatten. Een dierenangst hoeft niet voor alle soorten dieren te geleden. Het kunnen verschillende angsten zijn: hondenangst, kattenangst, spinnenangst etcetera. En ook daarin kan er onderscheid worden gemaakt. Iemand kan bijvoorbeeld een spinnenangst hebben voor één specifieke spin en niet voor alle spinnen.

Een trauma is...

Een trauma is een heftige, ingrijpende gebeurtenis dat daadwerkelijk is gebeurd. Denk aan een verkeersongeval of een terroristische aanslag. Iemand weet nog precies wat er is gebeurd en het engste van die situatie staat nog op het netvlies. Als eraan terug wordt gedacht ontstaat direct een plaatje, geluid, gevoel, reuk, smaak of gedachte.

Stel, je gaat volgend jaar op vakantie naar een warm land. Je hebt er veel zin in, maar je hebt ook twijfels. Want je hebt nu al een doemscenario bedacht van een gebeurtenis dat mogelijk gaat gebeuren. Als je in het vliegtuig zit, kan het namelijk gebeuren dat er enorm turbulentie ontstaat. Een grote angst dat je hebt is dat de motor van het vliegtuig van het vliegtuig afvalt door de hevige wind. Je hoort de stem van de piloot al in je oren schreeuwen 'Mayday, mayday'. Ook merk je het wanhopige gevoel in je buik, omdat je aan het lot bent overgelaten. Je het al meteen een plaatje in je hoofd van een huilende passagier naast je. Die oude vrouw bidt, maar weet dat het haar laatste dag is. 

Stel, je hebt een heftige gebeurtenis meegemaakt in het verleden. Bijvoorbeeld een auto-ongeluk. 

Je weet nog precies wat er gebeurde: je moest heel hard remmen, je zag de auto voor je op je afkomen en wist dat je een enorme botsing ging maken. Wat je het meeste bij is gebleven is het bange gezicht van de bestuurder voor je. Elke keer als je de auto instapt, hoop je maar dat je dezelfde angstige blik in de ogen niet meer ziet en je het niet meer meemaakt. Toch heb je daar nog iedere keer last van, want het voorval staat nog als de dag van gisteren op je netvlies. Je krijgt direct een brandend gevoel in je buik, en je lichaamstemperatuur stijgt. Ook word je steeds eraan herinnerd als je het piepende geluid van de slippende autobanden hoort.

Een angst is niet hetzelfde als een trauma. Een trauma is namelijk altijd één specifiek fragment van een heftige gebeurtenis dat daadwerkelijk is gebeurd. Een angst kunnen meer dan één fragmenten zijn die zowel in het verleden zijn ontstaan als mogelijk in de toekomst gaan gebeuren.

------------

Ben je een professional en wil je het verschil maken? De MatriXmethode biedt een kortdurende, veilige en doelgerichte coachingsinterventie. Uit onderzoek en ervaringen blijkt dat cliënten vaak binnen één tot drie sessies van hun hulpvraag af zijn.

Ook interessant:

MEER WETEN?

Effectieve gesprekken en blije cliënten krijgen?

Krijg inzichten in hoe je je cliënt effectief begeleidt naar zijn eigen oplossing bij IQ- en EQ-hulpvragen. Zonder dat je belast hoeft te worden met de probleeminhoud.

Of ontdek live en online hoe de veilige gesprekstechniek werkt, inclusief expertsessies met ontwikkelaar Ingrid Stoop.

Download over de MatriXmethode