Hoe een trauma verwerken

Hoe een trauma verwerken

Er zijn vele behandeltechnieken waarmee cliënten geholpen worden om een trauma te verwerken. Iedere interventietechniek is anders en biedt andere resultaten. De effectiviteit is afhankelijk van de techniek die de behandelaar geleerd heeft of kennis van heeft. Maar hoe wordt een trauma verwerkt, zonder dat de oorzaak gedeeld hoeft te worden? Krijg een korte uitleg over de MatriXmethode als één van de interventies die wordt toegepast bij traumaverwerking.

Traumaverwerking: hoe doe je dat?

Er zijn mensen die over hun trauma (moeten) praten. Vaak is het verhaal al vele malen verteld en geeft (tijdelijke) verlichting. Adviezen worden gegeven en oplossingen worden aangedragen voor het verwerken van trauma. Het gevaar is dat adviezen, adviezen zijn van anderen en dus niet werken voor de cliënt. Want oplossingen van anderen zijn in het brein van anderen bedacht. Daardoor is die oplossing vaak minder effectief dan dat de cliënt de eigen oplossing bedenkt en toepast.

Een traumatische gebeurtenis is een eigen interpretatie van een heftige situatie dat daadwerkelijk is gebeurt. Vaak is het een milliseconde van die heftige gebeurtenis die nog op het netvlies staat opgeslagen. Daarbij spelen de beelden, geluiden, gevoelens, reuk, smaak en gedachtes een belangrijke rol. Vaak heeft iemand, soms zelfs jaren later, nog steeds een negatieve herinnering. Toch is het niet nodig dat iemand een lange tijd met deze negatieve elementen blijft zitten. Het is namelijk belangrijk om het fragment van de gebeurtenis te neutraliseren tot een 'kaal' feit. Het proces van een traumatisch moment te verwerken kan de persoon alleen maar zelf op de eigen manier. Een hulpmiddel daarbij is de MatriXmethode, waardoor de persoon de heftige elementen van het trauma op de eigen manier beïnvloedt en aanpak aan de hand van specifieke van vragen. Het onthouden moment van die nare situatie wordt daarbij door de cliënt zelf ontladen, geneutraliseerd en vervangen.

Ervaring (video)

Voorbeeld: een trauma verwerken

In de afgelopen jaren zijn er veel cliënten geholpen met deze coachingstechniek als interventie. Een van de coachings ging over een politieagent (Mark genaamd) die samen met zijn collega bij een ongeval op de snelweg aankwam. Daarbij is een auto van een brug afgereden het water in. Door deze heftige gebeurtenis was hij al maanden niet op het bureau geweest en kon hij niet werken. Hij sliep niet en had een kort lontje thuis.

De dag dat hij een trauma opliep wist hij nog goed. Hij en zijn collega kregen een melding op het moment dat ze een broodje aten met zijn tweeën. Met grote vaart reden ze op het ongeval af dat had plaatsgevonden naast de brug van een kanaal. De auto met drie inzittenden - een kind, moeder en vader - was naar beneden gereden en lag met de neus in het water.

Toen ze aankwamen, sprak zijn collega nog door de telefoon met de andere hulpdiensten en Mark kwam als eerst bij de auto aan. Het bebloede gezicht van de vader staat nog op zijn netvlies. De ogen van de man waren gesloten toen hij vroeg of de man nog leefde. Mark weet nog precies wat de man zei voordat hij overleed. De stem hoorde hij zachtjes bij zijn linkeroor als hij 's ochtend opstaat.

Tot het moment dat hij niet de juiste hulp kreeg, zat Mark getraumatiseerd en gespannen thuis. Die gebeurtenis was als een flashback dagelijks in zijn gedachten. Iedereen zei dat hij erover moest praten en daardoor zich eroverheen moest zetten. Het was al zolang geleden gebeurd, maar de beelden en de stem van de man komt elke dag terug. Maar praten was niet de oplossing om het trauma te verwerken.

Hoe trauma verwerken

Waarom deze interventie wel hielp

Een van de voordelen van de MatriXmethode is dat de cliënt niet over het probleem hoeft te praten. Vaak is een gebeurtenis zo heftig geweest, dat er liever niet over gepraat of nagedacht wordt. En als er wel over wordt gepraat, blijft uiteindelijk het probleem wel tussen de oren zitten.

Omdat met deze interventietechniek de cliënt op de eigen manier een heftige situatie ontlaadt, neutraliseert en vervangt, wordt het trauma een onbeladen, kaal feit. Het ongeluk is wel gebeurd, maar de gebeurtenis heeft geen lading meer. Door het specifiek stellen van de juiste vragen, wordt bedenkt en past hij zelf de eigen oplossing toe. Ook worden alle zintuigen gebruikt bij het verwerken van het trauma: het plaatje, geluid, gevoel, de reuk, smaak en gedachte van het trauma. En juist daardoor is dit zo krachtig.

 Conclusie

Het trauma van Mark is een heftige gebeurtenis dat daadwerkelijk is gebeurd. Doordat hij die herinnering op zijn manier negatief had onthouden, had hij daar dagelijks last van. Door het stellen van de juiste vragen met de MatriXmethode ontlaadt, neutraliseert en vervangt hij zijn eigen herinnering door een neutrale of zelfs positieve beleving. Door het op die manier te beschouwen, is er geen herbeleving en kan hij zelf zijn trauma verwerken zonder de oorzaak te hoeven delen. De traumatische gebeurtenis wordt opgeslagen als een kaal feit. Dat doet hij zelf, op zijn eigen manier. Hij weet immers wat hij er zelf van heeft onthouden. Hij slaapt weer en heeft zijn collega’s verrast om weer met ze aan het werk te gaan.

------------

Ben je een professional en wil je het verschil maken? De MatriXmethode biedt een kortdurende, veilige en doelgerichte coachingsinterventie. Uit onderzoek en ervaringen blijkt dat cliënten vaak binnen één tot drie sessies van hun hulpvraag af zijn.

Ook interessant:


MEER WETEN?

Wil je effectieve gesprekken en het verschil maken?

Ontvang kosteloos een download in je mailbox en voorkom moeizame, ineffectieve gesprekken met je cliënt.

Krijg effectieve resultaten door met gerichte vragen direct tot de kern van de hulpvraag te komen. Deze unieke en veilig toepasbare methode bevrijdt jou en je cliënt van gesprekken die gaan over de probleeminhoud.

Downloads MatriXmethode