Hoe een trauma verwerken

Hoe een trauma verwerken?

Wil je weten hoe een trauma te verwerken, zonder herbeleving of te moeten praten over de probleeminhoud? Er zijn verschillende behandeltechnieken die worden gebruikt bij traumaverwerking, maar die zijn niet altijd even prettig en effectief.

Er is een veilige manier die anders is dan vaak wordt toegepast. Daarbij hoeft inhoudelijk niet over het trauma gepraat te worden. In dit artikel weet je welke aanpak dat is.

hoe trauma verwerken

De effectiviteit is afhankelijk van de techniek die de behandelaar geleerd heeft of kennis van heeft. Maar hoe wordt een trauma verwerkt, zonder dat de oorzaak gedeeld hoeft te worden? Krijg een korte uitleg over de MatriXmethode als één van de interventies die wordt toegepast bij traumaverwerking.


Een trauma verwerken hoeft niet lang te duren of complex te zijn als de juiste vragen worden gesteld op het juiste moment aan de juiste persoon.


Veel mensen denken dat bij traumaverwerking over het trauma gepraat moet worden. Dat lijkt misschien een manier om het verwerkingsproces te bevorderen, echter is dat niet een oplossing. Wel lucht het vaak (tijdelijk) op. In de meeste gevallen is het verhaal al vele malen verteld zodat het probleem (tijdelijke) wordt verlicht.

Maar waarom worden in de meeste gevallen vooral adviezen gegeven, terwijl een andere aanpak nodig is om een traumatische gebeurtenis de baas te worden? Het gevaar is dat goedbedoelde adviezen, adviezen zijn van anderen. Want stel dat jij ergens last van hebt, heeft dan jouw eigen oplossing de voorkeur of die van iemand anders? In de video wordt uitgelegd wat een trauma is en waarom iedereen het op zijn eigen manier verwerkt:

Een traumatische gebeurtenis is een eigen interpretatie van een heftige situatie dat daadwerkelijk is gebeurd. Vaak is het een milliseconde van die heftige gebeurtenis die nog op het netvlies staat opgeslagen. Daarbij spelen de beelden, geluiden, gevoelens, reuk, smaak en gedachtes een belangrijke rol. Vaak heeft iemand, soms zelfs jaren later, nog steeds een negatieve herinnering doordat het trauma niet volledig is verwerkt.

Bij traumaverwerking gaat het om het meest vervelende fragment van de gebeurtenis, een milliseconde, aan te pakken

Vaak denken mensen dat het nodig is om lange tijd met deze negatieve beleving te blijven zitten. Het is namelijk belangrijk om het fragment van de gebeurtenis te neutraliseren tot een 'kaal' feit. Het proces van een traumatisch moment te verwerken kan de persoon alleen maar zelf op de eigen manier.

Een hulpmiddel daarbij is de MatriXmethode, waardoor de persoon de heftige herinnering(en) van het trauma op de eigen wijze beïnvloedt en aanpakt aan de hand van specifieke van vragen. Het onthouden moment van die nare situatie wordt daarbij door de cliënt zelf ontladen, geneutraliseerd en vervangen.


Drie fases spelen een rol bij het verwerken van een traumatische gebeurtenis: ontladen, neutraliseren en vervangen


Het MatriXwerkmodel wordt tijdens een coachingssessie gebruikt om dit proces toe te lichten voordat het gesprek plaatsvindt. Daarbij spelen drie fases een rol:

traumaverwerking fasesFase 1: Ontladen

traumaverwerking fasesFase 2: Neutraliserentraumaverwerking fasesFase 3: VervangenErvaring van een cliënt (video)

Deze cliënt had al jaren last van een ingrijpend voorval en had daarvoor hulp gehad. Helaas bleef het trauma in haar hoofd aanwezig. Toen ze in contact kwam met de MatriXmethode, heeft ze ervaren hoe het is om niet opnieuw het verhaal te moeten vertellen. Ook is het een voordeel dat er geen (heftige) herbeleving plaatsvindt, wat vaak als onprettig wordt ervaren.

Ze vertelt zelf hoe ze haar trauma heeft verwerkt op een veilige, doelgerichte manier:

Voorbeeld: een trauma verwerken

In de afgelopen jaren zijn er veel cliënten geholpen met deze coachingstechniek als interventie. Een van de coachings ging over een politieagent (Marieke genaamd) die samen met haar collega bij een ongeval op de snelweg aankwam. Daarbij is een auto van een brug afgereden het water in. Door deze heftige gebeurtenis was ze al maanden niet op het bureau geweest en kon ze niet werken. Ze sliep niet en had een kort lontje thuis. 

De dag dat ze een trauma opliep wist ze nog goed. Zij en haar collega kregen een melding op het moment dat ze een broodje aten samen. Met grote vaart reden ze op het ongeval af dat had plaatsgevonden naast de brug van een kanaal. De auto met drie inzittenden - een kind, moeder en vader - was naar beneden gereden en lag met de neus in het water.

hoe trauma verwerken

Toen ze aankwamen, sprak haar collega nog door de telefoon met de andere hulpdiensten en Mark kwam als eerst bij de auto aan. Het bebloede gezicht van de vader staat nog op het netvlies. De ogen van de man waren gesloten toen ze vroeg of de persoon nog leefde. Ze weet nog precies wat ze zei voordat ze overleed. De stem hoorde ze zachtjes bij haar linkeroor als ze 's ochtend opstaat. 

Tot het moment dat ze niet de juiste hulp kreeg, zat Marieke getraumatiseerd en gespannen thuis. Die gebeurtenis was als een flashback dagelijks in haar gedachten. Iedereen zei dat ze erover moest praten en daardoor zich eroverheen moest zetten. Het was al zolang geleden gebeurd, maar de beelden en de stem van de man komt elke dag terug. Praten alleen was niet de oplossing om het trauma te verwerken.

Hoe trauma verwerkenWaarom deze interventie wel hielp (animatie)

Een van de voordelen van de MatriXmethode is dat de cliënt niet over het probleem hoeft te praten. Vaak is een gebeurtenis zo heftig geweest, dat er liever niet over gepraat of nagedacht wordt. En als er wel over wordt gepraat, blijft uiteindelijk het probleem wel tussen de oren zitten.

Omdat met deze interventietechniek de cliënt op de eigen manier een heftige situatie ontlaadt, neutraliseert en vervangt, wordt het trauma een onbeladen, kaal feit. Het ongeluk is wel gebeurd, maar de gebeurtenis heeft geen lading meer. Door het specifiek stellen van de juiste vragen, wordt bedenkt en past ze zelf de eigen oplossing toe. Ook worden alle zintuigen gebruikt bij het verwerken van het trauma: het plaatje, geluid, gevoel, de reuk, smaak en gedachte van het trauma. En juist daardoor is dit zo krachtig.

Ook anderen hebben ervaren hoe krachtig de eigen regie krijgen over de eigen denkprocessen bij emotionele problemen zoals angsten en trauma's.

Een voorbeeld is de ervaring van een vrouw die een auto-ongeluk had meegemaakt. Nadat ze is gecoacht met de MatriXmethode, kan ze weer stappen zetten. Zonder dat het getraumatiseerd voorval haar (dagelijks) meer in de weg zit.

Haar ervaring wil ze graag met je delen:


Een trauma is een heftige gebeurtenis die in een milliseconde ontstaat. Iemand kan daar jarenlang last van krijgen, mits de juiste hulp wordt toegepast om een trauma te verwerken. Hoe iedereen dat op zijn eigen manier doet, staat niet in een boekje. 

Door het stellen van de juiste vragen met de MatriXmethode ontlaadt, neutraliseert en vervangt de persoon zelf de vervelende herinnering op een eigen, unieke manier. Door het probleem op die manier te beschouwen, is er geen herbeleving. Iedereen met een specifieke hulpvraag kan zijn of haar trauma op de eigen manier verwerken, zonder de oorzaak te hoeven delen. De traumatische gebeurtenis wordt opgeslagen als een kaal feit.

------------
Stel je voor dat je een gesprekstechniek beheerst die direct de onderliggende oorzaak van het probleem aanpakt. Zonder dat jouw hoofd vol raakt doordat je steeds andermans probleemverhaal aanhoort. Zou dat jouw werk effectiever en prettiger maken? Met deze unieke, breed toepasbare interventie krijg je direct blijvend resultaat. Ook online of telefonisch.

Ook interessant:

MEER WETEN?

Effectieve gesprekken en blije cliënten krijgen?

Krijg inzichten in hoe je je cliënt effectief begeleidt naar zijn eigen oplossing bij IQ- en EQ-hulpvragen. Zonder dat je belast hoeft te worden met de probleeminhoud.

Of ontdek live en online hoe de veilige gesprekstechniek werkt, inclusief expertsessies met ontwikkelaar Ingrid Stoop.

Download over de MatriXmethode