
Praten
Veel mensen zijn gewend dat over mentale klachten, zoals een angststoornis, trauma, depressie, misbruik of andere gevoelens, moeten praten. Bijvoorbeeld met een psycholoog. Praten alleen is vaak niet voldoende, vooral als iemand liever anoniem wilt blijven of niet wil, kan, mag of durft te praten over het probleem.
Gelukkig er een veilige manier voor kinderen en volwassenen als liever niet gepraat wordt over de psychische hulpvraag. Daarbij is het niet nodig om over de probleeminhoud te praten, maar wel krijgt iemand zelf de regie over het eigen hoofd.
Praten met een psycholoog (ook online)
Praten, praten en nog meer praten. Dat wordt vaak gedaan als je een afspraak hebt gemaakt met een psycholoog. Natuurlijk is de hulp die wordt geboden soms prettig, vooral als je wilt praten over het probleem. Toch zijn er ook veel mensen die dat liever niet doen. Het echte probleem blijft daardoor in het hoofd van iemand aanwezig. Ook als je anoniem wilt blijven kan het zijn dat niet alles wordt verteld. Een effectievere manier is om specifieke vragen te stellen en iemand de baas te laten worden over de eigen denkprocessen.
Anoniem praten over trauma, angststoornis, zelfdoding, misbruik of depressie
Ook al wordt er anonieme hulp geboden bij allerlei soorten klachten, is de kans groot dat iemand liever niet over hun probleem praat. Misschien wordt wel iets verteld, maar lang niet alles. Iemand kan daardoor lang last houden van bijvoorbeeld een trauma, angst, seksueel misbruik of depressie.
Oplossing als iemand niet kan praten
Een manier om kinderen en volwassenen te helpen met hun psychische klachten is om vragen te stellen. Dat is dus anders dan praten, waarbij vooral over de probleeminhoud gepraat wordt. Door deze manier van coaching gaat de cliënt of hulpvrager zelf aan het werk met zijn mentale klacht.