MatriXemotiemodel

MatriXemotiemodel

Het MatriXemotiemodel is door Ingrid Stoop ontwikkeld. Het geeft een praktische uitleg over hoe emotionele problemen zoals angsten, trauma's en rouw worden ontladen, geneutraliseerd en vervangen. Het biedt een oplossing voor zowel negatief beladen fragmenten die in het verleden daadwerkelijk zijn gebeurd of mogelijk in de toekomst gaan plaatsvinden. Daar heeft iemand namelijk nu al een beleving bij.

Als die beleving een negatief lading heeft, dan wordt de MatriXmethode ingezet. Zonder dat inhoudelijk gepraat hoeft te worden over het probleem. Ook is er geen herbeleving.

MatriXemotiemodel

Het praktische brein

Bij de MatriXmethode gaat het altijd over het praktische brein. Want als de dokter een foto maakt van iemands hoofd, dan komt hij geen nare fragmenten tegen. Maar toch ervaart de hulpvrager negatief beladen fragmenten. Het MatriXwerkmodel is ontwikkeld zodat het visueel duidelijk wordt hoe het praktische brein werkt. Ook wordt inzichtelijk gemaakt wanneer de MatriXmethode wordt toegepast en hoe een negatief beladen situatie wordt ontladen, geneutraliseerd en vervangen.

Video: het MatriXemotiemodel uitgelegd

Uitleg in tekst

Een negatief onthouden fragment van een situatie die in het verleden is gebeurd of mogelijk in de toekomst gaat gebeuren, kan op een veilige manier worden verwerkt. Daarbij spelen drie stappen een belangrijke rol in dit proces:

  • Ontladen
  • Neutraliseren
  • Vervangen

Want in het verleden hebben er positieve (+) en negatieve situaties (–) plaatsgevonden. Positieve gebeurtenissen geven iemand een blij, positief gevoel. Maar negatieve herinnering bevatten storende, beladen fragmenten van een specifieke situatie. En deze moeten in het langetermijngeheugen worden ontladen, geneutraliseerd en vervangen.

Door het stellen van specifieke MatriXvragen verdwijnt de negatieve lading die iemand NU ervaart. De persoon met de hulpvraag gaat actief aan de slag met de innerlijke beleving die in het brein wordt gecreëerd. Een negatieve beleving wordt dan in het werkgeheugen ontladen en teruggezet als onbeladen feit in het langetermijngeheugen. Dat kan positief of neutraal zijn. Feiten blijven feiten, maar de innerlijke beleving die iemand ervaart kan wel worden veranderd.

Uitleg MatriXemotiemodel.

Ook negatieve situaties die mogelijk in de toekomst gaan gebeuren, kunnen worden ontladen, geneutraliseerd en vervangen. Iemand kan namelijk nu al een voorstelling hebben over een nare situatie die mogelijk zal gaan gebeuren. Ook met die innerlijke beleving wordt de beladen fragmenten vervangen door een neutrale of positieve herinnering.

Situaties waar iemand nu al tegen op ziet, roepen een negatieve emotie op. De persoon met de emotionele belemmering heeft nu al een doemscenario bedacht. Ook bij die situatie wordt het plaatje, geluid, gevoel, reuk, smaak en gedachte ontladen, geneutraliseerd en vervangen. 

Door de specifieke MatriXvragen te stellen over de beleving die iemand NU al bij heeft, verdwijnt de negatieve lading. Vervolgens krijgt de gedachte een positieve of neutrale lading.

MatriXemotiemodel gebruiken

Om te weten hoe je het MatriXemotiemodel gebruikt, is het belangrijk dat je weet hoe de methode werkt en dat je precies weet welke vragen er gesteld worden. Een voordeel is dat je met de MatriXmethode nooit iemand emotioneel kan 'verwonden': er zijn geen negatieve bijwerkingen vanaf de ontwikkeling van de methode in 1991. Om zoveel mogelijk resultaat te behalen tijdens gesprekken met hulpvragers, is het belangrijk om exact te weten hoe de methode toe te passen.

Er zijn diverse trainingen om de methode eigen te maken. Je krijgt naast praktische kennis en vaardigheden ook de mogelijkheid om de gesprekstechniek zelf te ervaren. Dat ben je nog beter in staat om anderen effectief te helpen met cognitieve en emotionele klachten.

Conclusie

Het MatriXwerkmodel is een praktische manier om een negatief beladen hulpvraag aan te pakken. Denk aan angsten, trauma's, rouw en andere onverwerkte emoties. Met behulp van het specifiek stellen van de juiste vragen en gebruik te maken van het Emotiemodel, wordt doelgericht de oorzaak van de hulpvraag ontladen, geneutraliseerd en vervangen.

------------
Stel je eens voor dat je een doelgerichte gesprekstechniek beheerst, zonder afhankelijk te zijn van complexe protocollen, wachtlijsten en dossiervorming. En dat je niet belast hoeft te worden met de oorzaak van het probleem. Zou dat jouw werk leuker maken? Maak het verschil met de MatriXmethode als kortdurende, doelgerichte coachingstechniek bij mentale klachten.

Ook interessant:

Reactie plaatsen

MEER WETEN?

Wil je effectieve gesprekken en het verschil maken?

Ontvang kosteloos een download in je mailbox en voorkom moeizame, ineffectieve gesprekken met je cliënt.

Krijg effectieve resultaten door met gerichte vragen direct tot de kern van de hulpvraag te komen. Deze unieke en veilig toepasbare methode bevrijdt jou en je cliënt van gesprekken die gaan over de probleeminhoud.

Downloads MatriXmethode