Ingrid traint professionals met de MatriXmethode.

MatriXmethode uitleg

Wat is de MatriXmethode precies en hoe werkt deze interventie? En waarom passen steeds meer professionals de methode toe in hun werk? Krijg uitleg over de methode als veilige aanpak bij mentale klachten. En zie wat ontwikkelaar Ingrid Stoop heeft ontdekt en ontwikkeld tot nu.

De MatriXmethode is een interventie op basis van coaching. Rond 1990 is deze ontwikkeld door Ingrid Stoop na het volgen van diverse (internationale) opleidingen, jarenlange praktijkervaring en honderden coachings.

Ze ontdekte hoe ieder individu een eigen oplossing kan bedenken en toepassen om mentale klachten onder controle te krijgen. Haar missie ontstond: "Regie over eigen hoofd", waarbij de cliënt zelf de handvatten krijgt om mentale problemen op de eigen manier aan te pakken. De professional begeleidt hem of haar daarbij, zonder dat inhoudelijk verteld hoeft te worden wat er precies is gebeurd, wanneer, waar en met wie.

Toepasbaarheid

De MatriXmethode van Ingrid Stoop is een manier van vragen stellen. Daarbij is het niet nodig dat de oorzaak of inhoud van het probleem verteld hoeft te worden. Dat maakt het veilig voor de cliënt en voor de professional. De cliënt wordt actief aan het werk gezet door denkbeeldig de cognitieve of emotionele klacht aan te pakken op de eigen manier.

Cognitieve problemen

Bij cognitieve klachten zoals een vol hoofd, mentale overbelasting en moeite met informatie onthouden horen drie fases:

 1.  Fase 1: Clusteren
 2. Fase 2: Inrichten
 3. Fase 3: Memoriseren

De persoon bedenkt en past zelf een eigen, nieuwe strategie toe om informatie op een handigere manier te onthouden. Uit onze onderzoeken en ervaringen blijkt dat deze manier van zelfregie door de cliënt in korte tijd een positief resultaat biedt.

Emotionele problemen

Bij emotionele klachten zoals een trauma, angst of rouw zijn er ook drie fases, namelijk:

 1. Fase 1: Ontladen 
 2. Fase 2: Neutraliseren 
 3. Fase 3: Vervangen 

Daarbij is het niet belangrijk dat de de oorzaak gedeeld hoeft te worden. De cliënt kan heel diep gaan, terwijl de professional uit de inhoud blijft. Daardoor blijft het hoofd van de professional opgeruimd en neemt het verhaal niet mee naar huis.

In de animatie wordt uitgelegd hoe de MatriXmethode werkt bij het verwerken van bijvoorbeeld trauma's en angsten:

Uit onderzoek blijkt dat vaak slechts één tot drie sessies per hulpvraag voldoende zijn. De meeste cliënten, ongeveer 90 tot 95%, heeft geen last meer van de mentale klacht. Hoewel een vervelende situatie wel is gebeurd, is de lading van het probleem afgehaald. De cliënt krijgt daardoor de regie over zijn of haar eigen hoofd.

Enkele voordelen van de MatriXmethode als interventie zijn:

 • De cliënt hoeft de inhoud van het probleem niet te delen
 • Er is geen heftige herbeleving of langdurig traject nodig
 • Vaak zijn één tot drie sessies voldoende per hulpvraag
 • Het is toepasbaar bij zowel cognitieve als emotionele klachten
 • Niet de professional, maar juist de cliënt wordt aan het werk gezet bij het ontdekken en toepassen van de eigen oplossing

De MatriXmethode is een veilige coachingsinterventie bij cognitieve en emotionele klachten. Aan de hand van het stellen van vragen door de professional, verandert de cliënt zijn eigen beleving bij een situatie of gebeurtenis.

Het is niet nodig dat de professional en de cliënt langdurig in een traject zit. Ook is het niet nodig dat de oorzaak van het probleem gedeeld hoeft te worden. Dat maakt de methode kortdurend en doelgericht.

------------

Ben je een professional en wil je het verschil maken? De MatriXmethode biedt een kortdurende, veilige en doelgerichte coachingsinterventie. Uit onderzoek en ervaringen blijkt dat cliënten vaak binnen één tot drie sessies van hun hulpvraag af zijn.

Ook interessant:

MEER WETEN?

Wil je effectieve gesprekken en het verschil maken?

Ontvang kosteloos een download in je mailbox en voorkom moeizame, ineffectieve gesprekken met je cliënt.

Krijg effectieve resultaten door met gerichte vragen direct tot de kern van de hulpvraag te komen. Deze unieke en veilig toepasbare methode bevrijdt jou en je cliënt van gesprekken die gaan over de probleeminhoud.

Downloads MatriXmethode