Interventie voorbeeld

Er zijn veel interventies die als doel hebben om cliënten te helpen met mentale klachten. Welke is veilig, kortdurend en doelgericht? In dit artikel wordt een voorbeeld van een coachingsinterventie besproken die steeds meer toegepast wordt vanwege de positieve resultaten.

interventie voorbeeld

Het is logisch dat niet alle interventies geschikt zijn voor ieder persoon. Sommige cliënt willen bijvoorbeeld graag praten over hun mentale klachten met de zorgverlener of coach. Anderen hebben wel een hulpvraag maar willen daar liever niet over praten. Denk aan mensen die last hebben van seksueel misbruik of trauma's.

Het is afhankelijk van de behoefte van de cliënt welke interventie geschikt is voor die persoon. We bespreken in dit artikel een manier van coaching waarbij de cliënt:

  • De oorzaak van het mentale probleem niet hoeft te delen
  • Er geen heftige herbeleving is
  • Vaak één tot drie sessies per klacht voldoende zijn

Professionals die in in de jeugdzorg werken zien de toegevoegde waarde van de methode in hu werk. Ze maken gebruik van de interventietechniek om gesprekken makkelijker en effectiever te maken. In de video delen ze hun beweegredenen, resultaten en voorbeelden:

Voorbeeld van een veilige interventie

Een uit Nederland ontwikkelde interventie voor cognitieve en emotionele klachten is de MatriXmethode. Deze manier van gerichte vragen stellen is door Ingrid Stoop ontwikkeld. Het gaat daarbij om het neutraliseren en vervangen van de innerlijke beleving die de cliënt ervaart bij de hulpvraag.

voorbeeld interventie 

Deze coachingsinterventie is veilig omdat de professional inhoudelijk niet belast hoeft te worden van de oorzaak. Het is namelijk niet nodig dat de cliënt inhoudelijk zijn probleem deelt. Daarmee worden sociaal-wenselijke antwoorden voorkomen. Ook kan de coachee heel diep gaan in zijn mentale proces, terwijl de begeleider niet precies weet wat er is gebeurd of mogelijk gaat gebeuren.

Om je een goed beeld te geven over deze interventie, is er een korte video beschikbaar. Daarbij legt Ingrid Stoop, bedenkster van de MatriXmethode, uit wat de door haar ontwikkelde hulpmiddel inhoudt.  Ook professionals die deze manier van coaching gebruiken, delen hun ervaringen:

Conclusie: Interventie voorbeeld

Er zijn veel interventies beschikbaar om cliënten te helpen met hun mentale klachten. Het is afhankelijk van de cliënt welke interventie geschikt is. Een voorbeeld van een veilige aanpak is de MatriXmethode. Daarbij hoeft de cliënt inhoudelijk niet te praten over zijn cognitieve of emotionele hulpvraag. Wel wordt het probleem verlicht tot een kaal feit, waardoor hij of zij zelf het probleem op de eigen manier oplost.

------------

Ben je een professional en wil je het verschil maken? De MatriXmethode biedt een kortdurende, veilige en doelgerichte coachingsinterventie. Uit onderzoek en ervaringen blijkt dat cliënten vaak binnen één tot drie sessies van hun hulpvraag af zijn.

Ook interessant:

MEER WETEN?

Effectieve gesprekken en blije cliënten krijgen?

Krijg inzichten in hoe je je cliënt effectief begeleidt naar zijn eigen oplossing bij IQ- en EQ-hulpvragen. Zonder dat je belast hoeft te worden met de probleeminhoud.

Of ontdek live en online hoe de veilige gesprekstechniek werkt, inclusief expertsessies met ontwikkelaar Ingrid Stoop.

Download over de MatriXmethode