MatriXemotiemodel

Emotiemodel om te gebruiken met de MatriXmethode

Het MatriXemotiemodel is een veelgebruikt model tijdens een MatriXsessie. Het is ontwikkeld door Ingrid Stoop. Het geeft een praktische uitleg over de werking van de methode bij emotionele hulpvragen (EQ). Denk aan angsten, trauma's en rouw. Deze worden daarmee ontladen, geneutraliseerd en vervangen.

Bij de MatriXmethode gaat het altijd over het praktische brein

Het biedt een oplossing voor zowel negatief beladen fragmenten die in het verleden daadwerkelijk zijn gebeurd of mogelijk in de toekomst gaan plaatsvinden. Daar heeft iemand namelijk nu al een beleving bij.

Als die beleving een negatief lading heeft, dan wordt de MatriXmethode ingezet. Zonder dat inhoudelijk gepraat hoeft te worden over het probleem. Ook is er geen herbeleving.

MatriXemotiemodelHet praktische brein

Bij de MatriXmethode gaat het altijd over het praktische brein. Want als de dokter een foto maakt van iemands hoofd, dan komt hij geen nare fragmenten tegen. Maar toch ervaart de hulpvrager negatief beladen fragmenten. Het MatriXwerkmodel is ontwikkeld zodat het visueel duidelijk wordt hoe het praktische brein werkt. Ook wordt inzichtelijk gemaakt wanneer de MatriXmethode wordt toegepast en hoe een negatief beladen situatie wordt ontladen, geneutraliseerd en vervangen.

Het MatriXemotiemodel uitgelegd (video)

Uitleg in tekst

Een negatief onthouden fragment van een situatie die in het verleden is gebeurd of mogelijk in de toekomst gaat gebeuren, kan op een veilige manier worden verwerkt. Daarbij spelen drie stappen een belangrijke rol in dit proces:

  • Ontladen
  • Neutraliseren
  • Vervangen

Want in het verleden hebben er positieve (+) en negatieve situaties (–) plaatsgevonden. Positieve gebeurtenissen geven iemand een blij, positief gevoel. Maar negatieve herinnering bevatten storende, beladen fragmenten van een specifieke situatie. En deze moeten in het langetermijngeheugen worden ontladen, geneutraliseerd en vervangen.

Door het stellen van specifieke MatriXvragen verdwijnt de negatieve lading die iemand NU ervaart. De persoon met de hulpvraag gaat actief aan de slag met de innerlijke beleving die in het brein wordt gecreëerd. Een negatieve beleving wordt dan in het werkgeheugen ontladen en teruggezet als onbeladen feit in het langetermijngeheugen. Dat kan positief of neutraal zijn. Feiten blijven feiten, maar de innerlijke beleving die iemand ervaart kan wel worden veranderd.

Uitleg MatriXemotiemodel.

Ook negatieve situaties die mogelijk in de toekomst gaan gebeuren, kunnen worden ontladen, geneutraliseerd en vervangen. Iemand kan namelijk nu al een voorstelling hebben over een nare situatie die mogelijk zal gaan gebeuren. Ook met die innerlijke beleving wordt de beladen fragmenten vervangen door een neutrale of positieve herinnering.

Situaties waar iemand nu al tegen op ziet, roepen een negatieve emotie op. De persoon met de emotionele belemmering heeft nu al een doemscenario bedacht. Ook bij die situatie wordt het plaatje, geluid, gevoel, reuk, smaak en gedachte ontladen, geneutraliseerd en vervangen.

Door de specifieke MatriXvragen te stellen over de beleving die iemand NU al bij heeft, verdwijnt de negatieve lading. Vervolgens krijgt de gedachte een positieve of neutrale lading.

MatriXemotiemodel gebruiken

Om te weten hoe je het MatriXemotiemodel gebruikt, is het belangrijk dat je weet hoe de methode werkt en dat je precies weet welke vragen er gesteld worden. Een voordeel is dat je met de MatriXmethode nooit iemand emotioneel kan 'verwonden': er zijn geen negatieve bijwerkingen vanaf de ontwikkeling van de methode in 1991. Om zoveel mogelijk resultaat te behalen tijdens gesprekken met hulpvragers, is het belangrijk om exact te weten hoe de methode toe te passen.

Er zijn diverse trainingen om de methode eigen te maken. Je krijgt naast praktische kennis en vaardigheden ook de mogelijkheid om de gesprekstechniek zelf te ervaren. Dat ben je nog beter in staat om anderen effectief te helpen met cognitieve en emotionele klachten.

Andere professionals hebben er al ervaring mee. Ze delen zelf hun bevindingen na het volgen van de training over de MatriXmethode:

Over de MatriXmethode bij emotionele hulpvragen (EQ)

Normaalgesproken moet er gepraat worden over de probleeminhoud waar een cliënt last van heeft. Waarom is dat met deze interventietechniek niet nodig?

Praten over problemen lucht soms wel op, maar zorgt er vaak voor dat iemand na een tijdje weer last krijgt van het daadwerkelijke probleem. Misschien in minder mate, toch wordt dat als onprettig ervaren. Dat komt onder andere doordat soms niet alles verteld wordt door de cliënt uit angst, schaamte of zorg-moeheid. De hulpvrager is zich wel bewust van de onderliggende oorzaak, die blijft vaak geheim en wordt niet gedeeld met iemand. Door het gericht stellen van vragen, komt de persoon zelf tot de kern van de hulpvraag. Het is niet nodig dat inhoudelijk over de oorzaak gepraat wordt. Dat voorkomt ook dat de professional een vol hoofd ervaart na een werkweg.

Waarom is MatriXmethode toepasbaar bij vervelende herinneringen van situaties die daadwerkelijk zijn gebeurd en doemscenario's die al zijn bedacht?

Iedereen heeft een eigen beleving ergens bij. Zowel bij situaties die daadwerkelijk zijn gebeurd als bij situaties die mogelijk gaan plaatsvinden. Met specifieke vragen wordt de beleving veranderd door de persoon zelf. De cliënt is zelf de eigenaar van de beleving van het onthouden plaatje, geluid, gevoel, reuk, smaak of gedachte. En daar kan alleen de persoon zelf iets aan veranderen in het eigen hoofd. De professional stelt de juiste vragen, zonder de inhoud te hoeven weten.

Als cliënten eenmaal weten hoe de regie te krijgen over het eigen hoofd, hebben ze mijn hulp dan nog nodig?

Wij geloven dat een betere wereld mogelijk is als mensen weten hoe ze zelf de baas worden en blijven over hun eigen denkprocessen. Dan zal er een afname zijn van ellenlange gesprekken, wachtlijsten en psychisch verzuim. Doordat de professional de kennis en vaardigheden beheerst om iemand binnen enkele sessies op de rit te krijgen, zal de cliënt deze positieve ervaring voor de rest van zijn leven meenemen. Vind jij goede hulp en een goede reputatie ook belangrijk?

Waarom is deze interventie bij cognitieve en emotionele problemen toepasbaar?

Mentale problemen hebben te maken met leer- en denkprocessen. Iedereen is uniek en ervaart een hulpvraag op de eigen manier. Er wordt vaak vooral de nadruk gelegd op het gedrag dat iemand vertoont. Beter is om de onderliggende oorzaak van dat gedrag aan te pakken. En dat heeft te maken met de manier hoe iemand iets wilt onthouden in het langetermijngeheugen.

Stel dat je nu aan een hond denkt... Dan heb je waarschijnlijk niet meteen een 'Affenpinscher' in je gedachte. Daarom kan praten over het probleem wel wat opluchting geven, maar toch zal de persoon zelf aan de slag moeten gaan met zijn eigen beleving die wordt ervaren bij de specifieke hulpvraag. Cognitieve en emotionele problemen hebben allebei te maken met eigen leer- en denkprocessen. Het delen van de inhoud is niet van belang, wel de beleving die iemand zelf ervaart. En de enige die daar zelf wat aan kan veranderen in het eigen hoofd, is de persoon met de hulpvraag.

Wat is het verschil met andere interventies die ook hulp bieden bij emotionele hulpvragen?

We weten alles over de MatriXmethode. Andere professionals weten alles over hun interventietechnieken. Haal de juiste informatie altijd bij de bron. Op onze website en (online) kanalen vind je alle informatie over de methode. Bijvoorbeeld over waarom het werkt, waarom de professional niet hoeft te verdwalen in de probleemverhalen en waarom een herbeleving wordt voorkomen. Door zelf de regie te nemen en onderzoek te doen, weet je waarom de MatriXmethode in korte tijd voor een blijvende glimlach en opluchting zorgt.

Conclusie

Het MatriXwerkmodel is een praktische manier om een negatief beladen hulpvraag aan te pakken. Denk aan angsten, trauma's, rouw en andere onverwerkte emoties. Met behulp van het specifiek stellen van de juiste vragen en gebruik te maken van het Emotiemodel, wordt doelgericht de oorzaak van de hulpvraag ontladen, geneutraliseerd en vervangen.

———
Stel je eens voor dat je een veilige gesprekstechniek beheerst waarmee je direct tot de kern van de hulpvraag komt. Zonder te hoeven verdwalen in andermans probleemverhalen. Zou dat jouw werk prettiger en effectiever maken? Met deze unieke interventie begeleid je jouw hulpvrager naar zijn eigen oplossing voor het mentale probleem (IQ en EQ). Ook online of telefonisch.

Ook interessant:

Reactie plaatsen

MEER WETEN?

Effectieve gesprekken en blije cliënten krijgen?

Krijg inzichten in hoe je je cliënt effectief begeleidt naar zijn eigen oplossing bij IQ- en EQ-hulpvragen. Zonder dat je belast hoeft te worden met de probleeminhoud.

Of ontdek live en online hoe de veilige gesprekstechniek werkt, inclusief expertsessies met ontwikkelaar Ingrid Stoop.

Download over de MatriXmethode