
Interventie in de jeugdzorg - MatriXmethode
In de jeugdzorg komen diverse kinderen en jongeren terecht die de regie kwijt zijn over hun eigen hoofd. Als er gepraat wordt over mentale problemen, zoals een angst of trauma, lucht dat vaak wel tijdelijk op. Maar sommige kinderen willen, kunnen, mogen of durven niet te praten over hun psychische hulpvraag. Daardoor blijft het echte probleem in het hoofd aanwezig en uit zich dat in het gedrag van het kind.
Wachtlijsten en (gedrags)problemen in de jeugdzorg
Praten over het probleem wordt vaak gedaan in de jeugdzorg. Toch is dat vaak niet een oplossing die op langere termijn jeugdproblematiek aanpakt. Kinderen zijn vaak de regie over hun eigen hoofd kwijt. Doordat er veel gepraat wordt, ontstaan er wachtlijsten. Soms is een kind weken tot maanden aan het wachten op goede hulp. Een reden is doordat veel tijd wordt besteed aan het praten over (gedrags)problemen.
Jeugdzorgwerkers zouden er veel baat bij hebben om een interventietechniek te beheersen die het kind helpt de regie te krijgen over het eigen hoofd. Kostbare uren van de jeugdzorgwerker kunnen worden bespaard als niet over de inhoud wordt gesproken, maar juist over de eigen oplossing voor het eigen probleem door het kind.
Kortdurende methodiek en kortdurende interventie
Een veilig toepasbare en oplossingsgerichte interventie in de jeugdzorg is de MatriXmethode. Er zijn weinig woorden nodig voor veel resultaat. Want het kind en jeugdzorgwerker kunnen uit de probleeminhoud blijven. Ook is er geen herbeleving of wordt het kind afhankelijkheid van medicatie. Dat is veilig voor zowel de cliënt als voor de professional.
Wil je meer inzichten en informatie ontvangen over deze methodiek in de jeugdzorg? Wil je weten hoe effectief deze interventie is en wat de ervaringen zijn? Bekijk de artikelen, inclusief video's.