Wat is misofonie?

Wat is misofonie?

Misofonie, wat is dat? Heb je daar ooit van gehoord of heb je er zelf last van? Wat maakt dat iemand er last van heeft? Misofonie is een emotioneel probleem waar veel mensen mee zitten. In dit artikel wordt het uitgelegd.

Het is een heftige emotionele reactie die iemand geeft op omgevingsgeluiden. Het emotionele probleem is een irritatie die iemand heeft van de geluiden die de ander maakt. Hij/zij hoort het geluid, de irritatie komt meteen op. Er gebeurt vervolgens van alles in het hoofd en lijf van de persoon die zich eraan stoort. Vaak is het geluid dat één specifieke persoon maakt. 

Heb je wel eens last van smakken, slikken, tikken, ademhalen, snurken? Dan heb je misofonie

De emotionele lading die iemand heeft bij misofonie is vaak een grote ergernis die de persoon ervaart. Deze meest voorkomende problemen zijn geluiden zoals smak- en slik-geluiden. Ook kan iemand behoorlijk last hebben van het tikkende geluid met een pen of bestek. Of ademhaling, snurken van de ander behoort tot misofonie.

Wat is misofonie

Stel dat er vijf mensen aan een tafel zitten. Het kind die ook aanwezig is, raakt geïrriteerd als zijn broertje smakt. Smakt zijn vader of zusje, dan is er niets aan de hand. Hij lijkt gefixeerd en gefocust te zijn op het geluid dat een specifiek iemand maakt. De persoon die zich ergert, heeft direct een bepaalde beleving bij het smakkende geluid. Het blijft in het hoofd aanwezig als de lading niet wordt weggehaald bij de persoon die zich ergert.

Misofonie is vaak aan één persoon te koppelen

Een oplossing voor misofonie is het ontladen van de emotionele belemmering. Omdat er irritatie is, komt er direct een naar gevoel of gedachte naar voren. Een manier om dit aan te pakken is het geluid denkbeeldig zacht en uitzetten. 

Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld het smakkende geluid denkbeeldig een plek te geven en ermee te doen wat iemand al altijd had willen doen. De zwaarte van het geluid wordt dan ontladen en geneutraliseerd met de MatriXmethode.

wat is misofonie

Misofonie is een emotioneel probleem waarbij een geluid hoort bij een specifiek persoon. Het gaat vaak om een smakkend of slikkend geluid. In veel gevallen is deze emotionele belemmering een irritatie die iemand bij een specifiek persoon ervaart. Een oplossing is de MatriXmethode, waarbij de misofonie wordt ontladen tot een kaal feit.

------------

Ook interessant:

MEER WETEN?

Effectieve gesprekken en blije cliënten krijgen?

Krijg inzichten in hoe je je cliënt effectief begeleidt naar zijn eigen oplossing bij IQ- en EQ-hulpvragen. Zonder dat je belast hoeft te worden met de probleeminhoud.

Of ontdek live en online hoe de veilige gesprekstechniek werkt, inclusief expertsessies met ontwikkelaar Ingrid Stoop.

Download over de MatriXmethode