Wat is een black box?

Black box psychologie betekenis

Een black box is een Engelse benaming die in het Nederlands 'zwarte doos' betekent. Maar welke betekenis heeft een black box in de psychologie? Want de Nederlandse vertaling niets te maken met de daadwerkelijke betekenis waarover we het hier hebben.

Black box: betekenis in de psychologie

Een simpele uitleg van de 'black box' is de verzameling van persoonlijke geheimen waar iemand liever niet over praat. Deze staan opgeslagen in het langetermijngeheugen als een negatief beladen feit.

Denk aan mentale en psychische problemen zoals:

  • enkelvoudige trauma's
  • meervoudige trauma's
  • angsten
  • seksueel misbruik
  • emotionele blokkades

Iedereen heeft persoonlijke geheimen waar liever niet over wordt gepraat. Ook veel cliënten houden dat liever voor zich, want dat is privé. Vaak speelt schaamte of angst voor een terugval een rol. Die geheimen blijven daarom bewaard in de black box, totdat er een moment is dat iemand het moet of wil vertellen.


Betekenis 'black box': persoonlijke geheimen waar liever niet over wordt gepraat. Gelukkig hoeft dat ook niet met deze interventie.


Gelukkig hoeft met de MatriXmethode iemand die geheimen niet te delen. Iemand hoeft dus niet angstig te zijn om de geheimen te onthullen. Wel worden die persoonlijke obstakels op de eigen manier verwerkt zodat iemand er geen last meer van heeft.

Geheimen blijven vaak in de black box

Veel interventies zijn vaak ineffectief als iemand niet wil, mag, durft of kan praten over het mentale of psychische probleem. Vaak kom je als professional niet tot onderliggende problemen, omdat er niet over gesproken wordt. Het is simpelweg te pijnlijk of te persoonlijk.


black box betekenis

Toch willen veel professionals van alles weten van de geheimen die staan opgeslagen in het hoofd van de cliënt. Vaak wordt gevraagd wanneer, waar, met wie en hoe iets gebeurd is. Maar als iemand daar liever niet over praat, blijft het probleem aanwezig in het hoofd. De professional krijgt geen toegang tot de geheime black box. En als iemand dan toch iets vertelt of moet vertellen, dan kunnen dat antwoorden die eigenlijk niet waar zijn.

Animatie over de black box

In deze animatie wordt kort uitgelegd wat een black box is. Daarbij krijg je ook inzichten in de veilige oplossing die wordt toegepast door honderden professionals in diverse werkgebieden:

Toepassing in de psychologie

Iedere cliënt met een duidelijke hulpvraag wil wel van een probleem af, maar weet vaak niet hoe. Als er liever niet wordt gepraat over de oorzaak, dan gaat iemand op zoek naar andere oplossingen. Het gebruik van drugs of medicijnen bijvoorbeeld. Helaas zijn zulke 'oplossingen' slechts tijdelijk werkzaam en lossen niets op, maar verdoven tijdelijk.

Met de MatriXmethode hoeft de cliënt niet te praten over de oorzaak van het probleem. Wel wordt de lading van de persoonlijke geheimen verwerkt tot kale feiten op de eigen manier. Ook de professional wordt niet belast met het probleemverhaal. Daardoor blijft niet alleen de black box van de cliënt in tact, maar ook van de professional.

Voorbeeld

Stel dat je iets vervelends hebt meegemaakt vroeger, zoals seksueel misbruik. Dat kan een heftig voorval zijn geweest waar je je nu, jaren later, nog steeds voor schaamt. Je durft er niet over te praten met anderen, hoe persoonlijk de relatie ook is. Je bent wellicht bang dat de emotionele lading te overhand neemt. 

Ook wil je liever niet dat je jezelf onwennig voelt, want het is een ingrijpend moment in je leven geweest. Vroeger vond je het al vervelend om erover na te denken, laat staan om erover te praten. Omdat het voorval nog op het netvlies staat, is het onderdeel van je leven geworden. Ondanks dat je de emotionele lading liever niet wil voelen of herinneren. 

Iedere black box is veilig bij de MatriXmethode

De coachingstechniek die Ingrid Stoop heeft ontwikkeld, de MatriXmethode, is een veilige manier van specifieke vragen stellen. Daarbij is er geen heftige herbeleving en hoeft de oorzaak niet gedeeld te worden. Dat maakt deze interventie uniek, veilig en doelgericht. 

Bij veel interventies moet er gepraat worden over het probleem. Soms ontstaan sociaal-wenselijke antwoorden, terwijl het mentale of psychische probleem in het hoofd aanwezig blijft. 

Deze persoonlijke geheimen worden succesvol aangepakt met de MatriXmethode met de volgende stappen:

  1. Ontladen
  2. Neutraliseren
  3. Vervangen

Conclusie

De betekenis van de black box is in één zin uit te leggen: persoonlijke geheimen waar liever niet over wordt gepraat. Veel cliënten die psychologische hulp krijgen willen, mogen, kunnen of durven niet over mentale en psychische problemen praten. Denk aan seksueel misbruik of een trauma.

Gelukkig hoeft de inhoud niet gedeeld te worden als er hulp wordt geboden met de MatriXmethode. De persoon haalt zelf de lading van het vooral eraf door de kracht van de verbeelding te gebruiken. Dat is veilig voor de cliënt en de professional, omdat er geen heftige herbeleving plaatsvindt en er niet inhoudelijk gepraat wordt over het probleem.

------------

Ben je een professional en wil je het verschil maken? De MatriXmethode biedt een kortdurende, veilige en doelgerichte coachingsinterventie. Uit onderzoek en ervaringen blijkt dat cliënten vaak binnen één tot drie sessies van hun hulpvraag af zijn.

Ook interessant:

MEER WETEN?

Meer werkplezier met minder moeite?

Ontvang kosteloos één van de digitale boeken of publicaties in je mailbox. Voorkom moeilijke, tijdrovende trajecten en protocollen die het gesprek complex maken.

Krijg meetbaar effectievere resultaten met deze unieke en veilige methode, zonder te worden belast met de probleeminhoud.

Downloads MatriXmethode
arrow_drop_up arrow_drop_down