
Eigen regie
Heb je een idee wat de eigen regie inhoudt? Veel mensen staan daar niet bij stil. Toch is het één van de belangrijkste pijlers om mentale problemen te voorkomen en op te lossen. Maar hoe, met welk model en wat zijn concrete voorbeelden? Al die inzichten krijg je in onze artikelen.
Eigen regie
Met de eigen regie wordt bedoeld dat je zelf de baas bent of wordt over je eigen leer- en denkprocessen. Hoewel je waarschijnlijk daar niet dagelijks bewust mee bezig bent, bepaalt het wel voor een groot gedeelte hoe jij je leven indeelt. Als je niet de regie hebt, neemt of behoudt dan wordt je afhankelijk van anderen.
Model
Het MatriXwerkmodel legt kort uit hoe denkprocessen denkbeeldig werken in iemands hoofd. Dit is dus niet een uitleg van het medische brein, want dat houden de hersenen in. Het denkbeeldige brein gaat over kennis dat je onthoudt (cognitie) en emoties die je ervaart. Iedere persoon heeft zelf een eigen beleving bij zulke denkprocessen: een plaatje, geluid, gevoel, reuk, smaak en een gedachte.
Na deze video weet je hoe het denkbeeldige brein en het model werken:
Waarom is het bevorderen van de eigen regie belangrijk?
Helaas zijn er al jaren veel wachtlijsten, wachttijden, een hoge werkdruk, veel psychisch ziekteverzuim en hoge kosten. Mensen die last hebben van mentale problemen worden vaak afhankelijk van goedbedoelde gesprekken en medicijnen. Het is belangrijk om de eigen regie te bevorderen, zodat mensen zelf weten hoe ze de regie krijgen over hun eigen hoofd.
Voor de professional is dat ook fijn omdat dossiervorming, verwijzingen en een vol hoofd verminderd of voorkomen kunnen worden. Voor cliënten is de eigen regie belangrijk om in korte tijd de baas te worden over hun eigen mentale problemen. Die spelen zich in het hoofd af en belemmert het dagelijks leven.
Methode
De MatriXmethode is een oplossingsgerichte interventie op basis van coaching. Met specifieke vragen wordt de cliënt begeleidt om de eigen oplossing voor het eigen mentale probleem te ontdekken en toe te passen. Daarbij hoeft de persoon zelf niet inhoudelijk in te gaan over wat er precies is gebeurd, met wie, wanneer en waarmee. In de animatie krijg je een korte uitleg over de methode:
Zie je de toegevoegde waarde om de eigen regie te krijgen over je eigen hoofd? Of anderen te helpen de regie te nemen en te behouden over hun mentale problemen? Bekijk de artikelen, inclusief modellen, de methode en resultaten.