Wat is een angst?

Wat is een angst?

Er zijn verschillende interventies waarbij wordt omschreven wat een angst is. Ook lijkt het erop dat elke angst op een andere manier verwerkt moet worden. Toch is dat niet het geval, want een angst is simpelweg een emotionele herinnering van een bepaalde situatie. Het is daarbij belangrijk om de fobie te ontladen, zodat het een kaal feit is.  

Angstige momenten kunnen in het verleden gebeurd zijn en/of kunnen nu al zijn bedacht voor iets dat in de (nabije) toekomst mogelijk zal gaan gebeuren. Deze beladen momenten staan als nare of emotionele fragmenten onthouden in het eigen langetermijngeheugen. Iedereen heeft andere, eigen angsten met een eigen, emotionele en fysieke lading.

In dit artikel krijg je inzichten in wat een angst is, inclusief twee voorbeelden.

Er kunnen meerdere angstige momenten zijn die iemand heeft meegemaakt. Angstige momenten in de toekomst worden in het brein gecreëerd. Dat kunnen er ontelbare zijn. Een voorbeeld is dat alle spinnen in alle situaties wereldwijd heel eng gevonden worden. Dat kunnen ontelbare situaties zijn die nu al bedacht en dus gecreëerd worden.

Bij een herinnering van een vervelend moment in het verleden zorgt de lading voor de angst voor een specifieke gebeurtenis. Een angst voor een persoon, dier of een ding hoeft niets te maken te hebben met iets dat daadwerkelijk gebeurd is. Een concreet voorbeeld wat een angst is voor iets uit het verleden, lees je hieronder.

Iemand kan bijvoorbeeld nu al een angstig gevoel of plaatje krijgen als wordt gedacht aan een gebeurtenis in het verleden, zoals hoogtevrees of claustrofobie. Daarbij hoeft er niet iets specifieks gebeurd te zijn. Wel heeft iemand daar nu (nog) een vervelend gevoel of gedacht bij.

Voorbeeld: angst voor iets engs in het verleden

Je hebt vroeger op vakantie iets meegemaakt, maar is niet daadwerkelijk gebeurd. Toch heb je al een plaatje bedacht. Je weet namelijk nog precies dat je op een berg stond en honderden meters naar beneden keek. In het hoofd heb je al een plaatje bedacht van de angstige situatie. Je hebt al bedacht hoe het zou zijn als je per ongeluk een stap teveel zou zetten, waardoor je honderden meters naar beneden valt. De val naar beneden zie je al voor je; het doemscenario. Je hebt het dus nu al bedacht, maar in werkelijkheid is het niet gebeurd. 

Als je de volgende keer weer de bergen opzoekt, dan kan je worden herinnerd aan die gedachte die je toen had op vakantie. Het hoeft niet te zijn dat je daardoor niet iets durft te doen, maar je denkt er wel extra bij na.

De angst voor iets dat in de toekomst mogelijk een keer gaat gebeuren, kan nu al op het netvlies staan. Een naar plaatje, gevoel of gedachte kan nu al zijn bedacht. Een angst in de toekomst kan met één of meerdere situaties te maken hebben. Het is daarbij niet nodig dat er daadwerkelijk iets is gebeurd of voorgevallen. Toch heb je een er al een bepaalde beleving bij, waardoor je angstig bent.

Je hebt bijvoorbeeld een verhaal gehoord van een inbreker die het huis van een goede vriend volledig heeft leeggehaald. Alle dierbare spullen zijn weg en heeft niet alleen materialistische betekenis, maar ook een emotionele waarde. Gelukkig is dat bij jou nog nooit gebeurd, maar dat kan wel gebeuren in de toekomst. Als je 's avonds laat naar bed gaat, durf je niet onder je bed te kijken of komt er een angst naar boven als je een vreemd geluid hoort op de gang. 

Je hebt dus nu al een specifieke beleving bij die mogelijke situatie zoals een plaatje, geluid, gevoel, reuk, smaak en/of een gedachte. Niet altijd, maar zo nu en dan kan worden herinnerd aan de gebeurtenis die wellicht ooit kan gebeuren.

Wat is een angst?

Door specifieke vragen te stellen aan de cliënt, wordt de angst gereduceerd tot een kaal feit. De lading wordt er van afgehaald door het stellen van specifieke vragen met de MatriXmethode. Een angst is daarbij één specifieke stip. 

Bij het ontladen van een angst wordt er gebruik gemaakt van drie stappen:

  1. Ontladen
  2. Neutraliseren
  3. Vervangen

Een angstig fragment van een bepaalde gebeurtenis wordt doelgericht verwerkt. Het is daarbij niet nodig dat de oorzaak van het probleem gedeeld hoeft te worden. Dat is veilig voor zowel de cliënt als voor de professional/coach.

Bovenstaande uitleg en voorbeelden geeft je een concreet beeld over wat een angst is. Iedereen, ook jij, kan één of meerdere angsten hebben voor iets dat in het verleden is ontstaan. Ook is het mogelijk om een angst te hebben voor iets dat in de toekomst mogelijk gaat gebeuren. Dat wordt een doemscenario genoemd. 

De angst heeft een emotionele lading. De beleving die iemand heeft daarbij de leidende rol in het proces. Dat kan een persoon, dier of een ding/voorwerp zijn. Daarbij worden diverse zintuigen gebruikt: plaatje, geluid, gevoel, reuk, smaak en/of een gedachte.

------------ 

Ben je een professional en wil je het verschil maken? De MatriXmethode biedt een kortdurende, veilige en doelgerichte coachingsinterventie. Uit onderzoek en ervaringen blijkt dat cliënten vaak binnen één tot drie sessies van hun hulpvraag af zijn.

Ook interessant: 


MEER WETEN?

Effectieve gesprekken en blije cliënten krijgen?

Krijg inzichten in hoe je je cliënt effectief begeleidt naar zijn eigen oplossing bij IQ- en EQ-hulpvragen. Zonder dat je belast hoeft te worden met de probleeminhoud.

Of ontdek live en online hoe de veilige gesprekstechniek werkt, inclusief expertsessies met ontwikkelaar Ingrid Stoop.

Download over de MatriXmethode