Medicatie bij angst: wel of niet gebruiken?

Medicatie bij angst

Er bestaan diverse soorten medicatie bij angst. Deze medicinale hulpmiddelen zijn te koop bij de drogist. Toch wordt aangeraden om bewust met medicatie om te gaan. Want zulke hulpmiddelen bij het verhelpen van een fobie zijn vaak van tijdelijke duur. Het lost de angst niet op, maar verdooft het tijdelijk vanwege de stoffen die in het pilletje zitten. 

Toch grijpen veel mensen vaak naar medicatie om een angst te verlichten. Als het pilletje is uitgewerkt, dan is de angst nog niet weg. Zonde, want medicijnen zouden toch moeten helpen om fobieën de baas te zijn? Uiteindelijk blijft de angststoornis in het hoofd van de persoon aanwezig. Daarom is het verstandiger om de angst aan te pakken met drie stappen. Maar welke stappen zijn dat en hoe wordt dat gedaan? 

Het zal je niet verbazen dat medicatie of ander soort hulpmiddelen effect hebben op innerlijke processen in het hoofd. Dat is niet altijd in het voordeel. Medicijnen hebben soms (vervelende) bijwerkingen waardoor de angst kan verergeren of een andere angst kan ontstaan. Het is daarom beter om de regie te krijgen over het eigen hoofd, zodat het gebruik van medicijnen niet nodig is.

medicatie bij angst

Een angst is een eigen beleving van een bepaalde situatie. Die situatie kan daadwerkelijk zijn gebeurd of kan mogelijk in de toekomst gebeuren. Het is belangrijk dat de fobie bij de kern wordt aangepakt. Dat gebeurt dus in het hoofd van de persoon met de angst.

Het interne proces wordt beschreven in het MatriXwerkmodel

  1. Stap 1: Ontladen 
  2. Stap 2: Neutraliseren 
  3. Stap 3: Vervangen 

Deze stappen bij ontwikkeld door Ingrid Stoop van het MatriXmethode Instituut. Met de door haar ontwikkelde coachingstechniek wordt een angst verwerkt tot een kaal feit. Daarbij wordt het gebruik van medicatie voorkomen, omdat ze wil dat de cliënt het probleem zelf oplost in plaats van tijdelijk verdoofd. Met de MatriXmethode worden alle zintuigen gebruikt als oplossing voor de angststoornis. 

Stel, je bent bang voor spinnen. Dan heb je daar nu al een plaatje, geluid, gevoel, reuk, geur en/of gedachte bij. Er komt direct een beleving naar voren. Je kunt bijvoorbeeld meteen denken aan de akelige poten. De spin waar je ooit bang voor was, is waarschijnlijk allang dood dus eigenlijk is het raar dat je nog zo angstig bent. 

Toch zit dat ene plaatje nog in jouw langetermijngeheugen. Doordat de professional die de MatriXmethode toepast de cliënt doelgerichte vragen stelt, wordt de angst eerst ontladen. Je hoeft niet te vertellen wat er precies is gebeurd. Daarna wordt dat ene plaatje gewist en de angst geneutraliseerd. Je hebt dan een ander plaatje bedacht. 

Vervolgens moet het onthouden plaatje worden vervangen door een plaatje dat geen lading meer met zich meebrengt. Vervolgens zal je ervaren dat als je weer naar een spin denkt, je daar een andere beleving bij hebt. Je hebt het dan als een neutraal of positief fragment onthouden in je langetermijngeheugen. 

Het gebruik van medicatie bij angst is vaak de meest logische manier om de fobie aan te pakken. Hoewel medicijnen ervoor zorgen dat de fobie tijdelijk verdoofd wordt, is het nog aanwezig als het pilletje is uitgewerkt. En dat is zonde, want de oplossing zit in het hoofd van de persoon met de angst. 

Met de MatriXmethode wordt de angst op een krachtige manier ontladen, geneutraliseerd en vervangen doordat er specifieke vragen worden gesteld. Het gebruik van medicatie speelt daarbij geen rol en iemand wordt dus daar niet van afhankelijk.

------------

Ben je een professional en wil je het verschil maken? De MatriXmethode biedt een kortdurende, veilige en doelgerichte coachingsinterventie. Uit onderzoek en ervaringen blijkt dat cliënten vaak binnen één tot drie sessies van hun hulpvraag af zijn.

Ook interessant:

Reactie plaatsen

MEER WETEN?

Effectieve gesprekken en blije cliënten krijgen?

Krijg inzichten in hoe je je cliënt effectief begeleidt naar zijn eigen oplossing bij IQ- en EQ-hulpvragen. Zonder dat je belast hoeft te worden met de probleeminhoud.

Of ontdek live en online hoe de veilige gesprekstechniek werkt, inclusief expertsessies met ontwikkelaar Ingrid Stoop.

Download over de MatriXmethode