Angsstoornis: dit is een veilig oplossing.

Angststoornis

Is een angst een stoornis die lastig te verhelpen is? Bij veel therapieën en interventies moet vaak inhoudelijk over de fobie gepraat worden, terwijl iemand dat liever niet wilt. Toch is het niet nodig dat langdurig gepraat hoeft te worden om iemand met een angst te helpen. Hoe zit dat precies?

Een angst is een onaangename, emotionele belemmering die zich in het hoofd afspeelt. Vaak is er sprake van dreiging of gevaar. Het wordt een probleem wanneer iemands dagelijkse leven en functioneren negatief wordt beïnvloed.

Als iemand bang is en een angst voor iets of iemand heeft, dan heeft dat te maken met de persoonlijke, mentale overtuigingen. Deze zijn voor iedereen anders. 

Het woord 'stoornis' is een algemene benaming voor diverse soorten klachten zoals afwijking, belediging, black-out of crisis. Toch lijken deze woorden ernstiger dan een angststoornis in werkelijkheid is. 

angst stoornis

Als iemand bang is en een angst voor iets of iemand heeft, dan heeft dat te maken met de persoonlijke, mentale overtuigingen. Deze zijn voor iedereen anders. Wel is het zo dat door angsten het leven ongewenst beperkt kan worden. Wel kan de persoon zelf een fobie op de eigen manier minimaliseren als iemand de regie krijgt over het eigen hoofd. Een manier is de MatriXmethode als coachingsinterventie; hier later meer over.

Angsten zijn mentale blokkades die iemand ervaart op de eigen manier. De inhoud of gedachte is voor iedereen anders. 

Wel kunnen angststoornissen worden gekenmerkt door:

  • Piekergedachten, waarbij er al een voorstelling is gemaakt van een negatieve situatie die mogelijk kan gebeuren
  • Een opstapeling van diverse angstige, gespannen of negatief beladen gedachtes 
  • Lichamelijke klachten zoals trillen, hartkloppingen, zweten of duizeligheid
  • Vermijdingsgedrag

Er zijn diverse soorten interventies die worden toegepast om iemand te helpen met zijn of haar angsten. Sommige coachingstechnieken zijn complex, duren lang en vereisen veel gesprekken. 

Er is een manier waarbij de cliënt niet inhoudelijk over de angst hoeft te praten. Dat maakt het veilig.

Toch is een langdurige aanpak niet altijd succesvol doordat de cliënt liever niet over een probleem praat. Gelukkig hoeft dat ook niet als de cliënt zelf de eigen oplossing ontdekt en toepast. De MatriXmethode biedt een kortdurende, doelgerichte oplossing, want de oorzaak hoeft niet gedeeld te worden.

Bij het aanpakken van angststoornissen met deze interventie horen drie stappen:

  1. Stap 1: Ontladen
  2. Stap 2: Neutraliseren
  3. Stap 3: Vervangen

Deze manier van coaching biedt verschillende voordelen, zoals:

  • De oorzaak van de angst hoeft niet te worden gedeeld
  • Doemscenario's die nu al zijn bedacht krijgen geen lading meer
  • De begeleider stelt de juiste vragen, de cliënt ontdekt en past de eigen oplossing toe

Hoewel iedereen een ander soort angststoornis kan hebben, is er een manier waarbij de cliënt niet inhoudelijk over de angst hoeft te praten. Dat maakt het veilig voor de cliënt en voor de professional.

In de video delen professionals en cliënten waarom de MatriXmethode een goed toepasbare interventie is bij angsten, trauma's en andere emotionele problemen:

Animatie

Er zijn mensen die liever niet een angstige gebeurtenis willen meemaken of herbeleven. En anderen willen liever niet over het probleem praten, omdat ze bijvoorbeeld nu al een doemscenario hebben bedacht. 

Een veilige aanpak is als iemand zijn of haar probleem zelf, dus op de eigen manier, aanpakt. In de animatie ontdek je hoe dit mogelijk is:

Voorbeeld

Je kunt angstig zijn om een auto-ongeluk te krijgen. Daar heb je nu al een plaatje, geluid, gevoel, gedachte van gemaakt. Als je eraan denkt, krijg je het meteen warm of benauwd. Het zou kunnen zijn dat je 120 kilometer per uur rijdt en ineens een vrachtwagen naar links gaat om iemand in te halen. Je hebt al direct een voorstelling van de gebeurtenis.Dit mentale proces kan het leven negatief beïnvloeden en beperken als niet de auto maar het openbaar vervoer wordt genomen om naar een bestemming te gaan.

Een angst is een stoornis die iemand zelf kan beïnvloeden op de eigen manier. Bij dat proces horen drie stappen: ontladen, neutraliseren en vervangen. De cliënt hoeft niet de oorzaak van de angstige gedachten te delen. Hij of zij ontdekt en past zelf de eigen oplossing met behulp van de begeleider/professional/coach die gebruik maakt van de MatriXmethode.

------------

Ben je een professional en wil je het verschil maken? De MatriXmethode biedt een kortdurende, veilige en doelgerichte coachingsinterventie. Uit onderzoek en ervaringen blijkt dat cliënten vaak binnen één tot drie sessies van hun hulpvraag af zijn.

Ook interessant:

MEER WETEN?

Effectieve gesprekken en blije cliënten krijgen?

Krijg inzichten in hoe je je cliënt effectief begeleidt naar zijn eigen oplossing bij IQ- en EQ-hulpvragen. Zonder dat je belast hoeft te worden met de probleeminhoud.

Of ontdek live en online hoe de veilige gesprekstechniek werkt, inclusief expertsessies met ontwikkelaar Ingrid Stoop.

Download over de MatriXmethode