Hoe een angststoornis behandelen zonder medicatie?

Angststoornis behandelen zonder medicatie

Er zijn verschillende manieren om een angststoornis te behandelen zonder medicatie of andere hulpmiddelen. Vaak worden zulke coachingstechnieken alternatief genoemd, omdat het buiten de farmaceutische industrie omgaat. Medicijnen zijn soms nodig, dat wordt niet ontkend. 

Maar wel zijn vaak medicijnen slechts tijdelijke oplossingen bij het aanpakken van angststoornissen. Een betere, veilige manier om een angst te behandelen is gebruik te maken van coaching. Daarbij wordt de cliënt begeleid naar de eigen oplossing voor het eigen probleem.

In de reguliere zorg (geestelijke gezondheidszorg) en hulpverlening wordt vaak medicatie voorgeschreven bij angststoornissen. Het innemen van een pilletje is één van de meest makkelijke manieren om een fobie aan te pakken. 

angststoornis behandelen zonder medicatie

Toch is zo'n hulpmiddel vaak slechts alleen tijdelijk effectief. Want als de medicatie is uitgewerkt, is de angst weer aanwezig in het hoofd. Daarom is het beter om geen medicatie te gebruiken, maar om de regie te krijgen over het eigen hoofd. Maar hoe doe je dat?

Een manier om een angststoornis te behandelen is door gebruik te maken van coachingstechnieken. De MatriXmethode is een voorbeeld van zo'n interventie. Daarbij geldt wel dat dit hulpmiddel geen behandeling is, maar een manier waarbij de persoon zelf de eigen oplossing bedenkt en toepast. Het is daarbij niet nodig om medicatie te gebruiken of een heftig voorval te herbeleven. Dat is een voordeel ten opzichte van andere coachingstechnieken of behandelwijzen.

Hoe wordt een angststoornis op een veilige, doelgerichte manier aangepakt? Door gebruik te maken van de MatriXmethode krijgt de cliënt de regie over het eigen hoofd. Deze manier van vragen stellen werkt in het kort zo: 

Eerst wordt er gevraagd wat de hulpvraag is. Daarna beantwoord de cliënt kort de vraag of het een situatie is dat in het verleden is gebeurd of mogelijk in de toekomst gaat gebeuren. Daar heeft hij of zij namelijk nu al een beleving bij. Vervolgens wort de ernst van de angststoornis gedeeld, zonder dat de inhoud van het probleem gedeeld hoeft te worden. 

Ook is er geen sprake van medicatie die wordt ingezet tijdens zo'n sessie. De ernst van het probleem kan een 10 zijn, wat zeer erg is. Uiteindelijk worden gerichte vragen gesteld, zodat de persoon de angst neutraliseert totdat het een 0 is. Dan is het een kaal feit geworden. Natuurlijk is het probleem wel ooit echt gebeurd of zou in de toekomst mogelijk gaan gebeuren, maar de beleving kan worden veranderd.

Is het mogelijk om een angststoornis te behandelen zonder medicatie? Jazeker. Door gebruikte maken van de MatriXmethode ontdekt en past de persoon met de angst zelf de eigen oplossing toe. Daarbij is hij of zij niet afhankelijk van medicijnen of andere tijdelijke hulpmiddelen. Die zijn ook slechts tijdelijk werkzaam. Doordat de professional specifieke vragen stelt, wordt de eigen beleving van de angst geneutraliseerd tot een kaal feit.

———
Stel je eens voor dat je een veilige gesprekstechniek beheerst waarmee je direct tot de kern van de hulpvraag komt. Zonder te hoeven verdwalen in andermans probleemverhalen. Zou dat jouw werk prettiger en effectiever maken? Met deze unieke interventie begeleid je jouw hulpvrager naar zijn eigen oplossing voor het mentale probleem (IQ en EQ). Ook online of telefonisch.

Ook interessant:

Reactie plaatsen

MEER WETEN?

Effectieve gesprekken en blije cliënten krijgen?

Krijg inzichten in hoe je je cliënt effectief begeleidt naar zijn eigen oplossing bij IQ- en EQ-hulpvragen. Zonder dat je belast hoeft te worden met de probleeminhoud.

Of ontdek live en online hoe de veilige gesprekstechniek werkt, inclusief expertsessies met ontwikkelaar Ingrid Stoop.

Download over de MatriXmethode