Angst voor controleverlies

Heb je een angst om de controle te verliezen? En wil je deze wel onder controle krijgen of loslaten? Van dat probleem hebben meer mensen last, van jong tot oud. Praten over mentale problemen zoals angsten, trauma's of andere fobieën is vaak niet genoeg. Want de angst zit namelijk negatief opgeslagen in het hoofd. En daar moet het op een oplossingsgerichte manier wordt ontladen, geneutraliseerd en vervangen.

Met deze coachingstechniek als interventie is het mogelijk. Zonder dat de probleeminhoud gedeeld hoeft te worden.

Misschien lijkt een angst aanpakken lastig, maar dat is het niet. Veel professionals en cliënten praten vooral over het probleem, maar dat biedt helaas niet altijd een blijvende oplossing. 

Het is effectiever om de regie te krijgen over de angst en het eigen hoofd. Want een mentale hulpvraag zie je niet, maar ervaar je wel. Dat geldt dus ook voor een angst om te controle te verliezen. Het is een innerlijke beleving die je ervaart en de enige die daar iets kan veranderen, ben je zelf. De angst loslaten op je eigen manier met zelfregie is een manier die blijvend resultaat biedt.

Je hebt een drukke baan als Organisatiemanager en je verwacht 1000 mensen die een presentatie bijwonen. Er kan van alles verkeerd gaan. Je weet dat er een beperkt aantal werknemers is dat aanwezig moe zijn tijdens het evenement. Je ziet er nu al tegenop. 

Hoewel het laatste evenement goed ging, wordt nu meer van je verwacht. Je hebt al allerlei doemscenario's in je hoofd. Er wordt bijvoorbeeld van alle kanten iets van je gevraagd, er zijn technische problemen en de bezoekers krijgen verkeerde informatie door. 

Dat zijn allemaal redenen die er kunnen zijn om de controle te verliezen. Want je ziet nu al de chaos voor je en ontevreden mensen. Dat is het laatste wat je wilt, want je hebt meer te doen die dag. Je hebt liever problemen voorkomen dan dat je geconfronteerd met al die problemen, die er mogelijk niet eens zullen zijn. Maar toch heb je daar nu al een beleving en gedachte bij.

In deze video zie je hoe de interventietechniek van Ingrid Stoop (de MatriXmethode) werkt bij een angst om de controle te verliezen. Ze is een onderwijsprofessional die met veel kinderen te maken heeft die dagelijks veel van haar vragen. 

Tijdens de coaching merk je dat ze niet over de probleeminhoud hoeft te praten of een situatie bewust moet (her)beleven. Dat maakt het veilig voor haar en voor de coach.

Luister naar de vragen die worden gesteld met deze gesprekstechniek als interventie. Aan het eind van de video deelt ze kort haar ervaring van de coaching op haar fobie:

Conclusie: angst voor controleverlies

Er bestaan veel soorten angsten en fobieën. Iemand kan wel meerdere angsten hebben, zowel kinderen als volwassen. Een angst om de controle te verliezen is onprettig als je bijvoorbeeld een belangrijke functie hebt met veel verantwoordelijkheid. 

Toch is die angst een innerlijke beleving: een doemscenario die al is bedacht voor iets dat mogelijk in de toekomst gaat plaatsvinden. Met de MatriXmethode als coachingstechniek is het mogelijk om die angst op een veilige, oplossingsgerichte manier aan te pakken. Daarbij is het mogelijk dat de probleeminhoud privé blijft.

------------
Stel je voor dat je een doelgerichte gesprekstechniek beheerst waarmee je wekelijks kostbare, ineffectieve praaturen bespaart. En je een unieke interventie hebt die direct resultaat oplevert, ook online of telefonisch. Zou dat jouw gesprekken leuker maken? Maak ook het verschil met de MatriXmethode als de meest breed toepasbare coachingstechniek bij mentale problemen.

Ook interessant:

MEER WETEN?

Effectieve gesprekken en blije cliënten krijgen?

Krijg inzichten in hoe je je cliënt effectief begeleidt naar zijn eigen oplossing bij IQ- en EQ-hulpvragen. Zonder dat je belast hoeft te worden met de probleeminhoud.

Of ontdek live en online hoe de veilige gesprekstechniek werkt, inclusief expertsessies met ontwikkelaar Ingrid Stoop.

Download over de MatriXmethode