Hoe het brein omgaat met een angst voor afwijzing.

Angst voor afwijzing

Een angst voor afwijzing is een klacht die persoonlijke ontwikkeling flink in de weg kan zitten. Een gevolg kan een negatief zelfbeeld of een gebrek aan zelfvertrouwen zijn.

Toch hoeft deze veelvoorkomende fobie niet in de weg te zitten als de persoon zelf de baas wordt over het eigen hoofd. Hoe dat zit, wordt hieronder uitgelegd.

Een afwijzing voor bijvoorbeeld een nieuwe baan is frusterend. In het langetermijngeheugen staat het opgeslagen als een negatief beladen fragment van de situatie die mogelijk gaat gebeuren. Die bedachte doemscenario zit iemand in de weg, terwijl daar soms geen concrete aanleiding voor is. Het is een mentale belemmering die zich in het hoofd afspeelt. 

angst voor afwijzing

Als een werknemer een nieuwe baan zoekt, dan kan hij daarvoor zenuwachtig zijn. De reden van de zenuwachtigheid is de angst om afgewezen te worden. Daar is nu al een plaatje, geluid, gevoel of gedachte bij gemaakt.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat in de mail drie dagen na het gesprek staat dat ze hebben gekozen voor een ander met meer werkervaring. Of omdat het CV niet helemaal voldeed aan de verwachting van de HR-manager. Die momentopname kan al zijn bedacht voordat het gesprek heeft plaatsgevonden, waardoor iemand met een negatief beladen gevoel het gesprek ingaat.

Doemscenario's of angsten voor momenten die mogelijk in de toekomst gaan gebeuren kunnen worden ontladen, geneutraliseerd en vervangen. Doordat de professional de cliënt de juiste vragen stelt op het juiste moment, haalt de persoon zelf de lading van het probleem af. 

Het wordt vervangen door een neutrale of positieve perceptie die juist zorgt voor zelfvertrouwen. Met de MatriXmethode is dat mogelijk, zonder dat inhoudelijk gepraat hoeft te worden over de oorzaak van de angst voor de afwijzing. Daarmee krijgt de persoon de regie over het eigen hoofd.

Een afwijzing is een angst voor een situatie die al is bedacht en mogelijk in de toekomst gaat gebeuren. Daar heeft iemand nu al een plaatje, geluid, gevoel of een gedacht bij. Dit doemscenario kan worden ontladen, geneutraliseerd en vervangen op de eigen manier door de cliënt. Dit wordt gedaan aan de hand van de juiste vragen die de begeleider of professional stelt op het juiste moment.

------------

Ben je een professional en wil je het verschil maken? De MatriXmethode biedt een kortdurende, veilige en doelgerichte coachingsinterventie. Uit onderzoek en ervaringen blijkt dat cliënten vaak binnen één tot drie sessies van hun hulpvraag af zijn.

Ook interessant:

MEER WETEN?

Effectieve gesprekken en blije cliënten krijgen?

Krijg inzichten in hoe je je cliënt effectief begeleidt naar zijn eigen oplossing bij IQ- en EQ-hulpvragen. Zonder dat je belast hoeft te worden met de probleeminhoud.

Of ontdek live en online hoe de veilige gesprekstechniek werkt, inclusief expertsessies met ontwikkelaar Ingrid Stoop.

Download over de MatriXmethode