Interview in 'De Eerstelijns'

Er is kortgeleden een interview in ‘De Eerstelijns’ geweest over de MatriXmethode met ontwikkelaar Ingrid Stoop. Daarbij is beschreven waarom de interventie helpt om mensen te verlossen van hun angsten en trauma’s. Deze coachingstechniek begint in de zorg aan waarde te winnen omdat de waarde ervan wordt ontdekt.

Het artikel en de publicatie die je kunt downloaden is geschreven door Frank van Wijck. Hij is medisch journalist en eigenaar van Eva tekstproducties.

Het is een ander soort interventie dan mensen gewend zijn die hulp zoeken om van een angst of trauma verlost te worden. Ingrid Stoop, die de aanpak ontwikkelde in 1991, legt uit:

“Bij een psychiater, psycholoog of andere zorgverlener is het gebruikelijk het hele verhaal te vertellen, zelfs als iemand dat niet wil of durft. De behandelaar gaat daar uitgebreid op in. Dat is bij de MatriXmethode niet aan de orde. Er wordt één vraag gesteld, er komt een antwoord en dat wordt gebruikt om de volgende vraag te stellen. De cliënt deelt dus niet het hele verhaal van zijn angst of trauma.”

Stoop vervolgt:

“Diep op de inhoud ingaan is juist niet de bedoeling, want dan gaat die inhoud de hoofdrol spelen. Als de behandelaar ingaat op de beschadiging in de basis bij de cliënt, versterkt dat die beschadiging alleen maar. Bovendien geeft hij vervolgens externe adviezen over wat de cliënt zou moeten doen. Maar omdat die adviezen extern zijn, hebben die onvoldoende positief effect. De cliënt raakt dan zichzelf kwijt. Zeker als medicatie-toediening een onderdeel van de behandeling uitmaakt. Het gaat juist om het eigen, unieke leer/denkproces dat zich in zijn hoofd afspeelt. De focus daarop, op die eigen hersenspinsels, is wat de MatriXmethode onderscheidend maakt.”

Aan de hand van het voorbeeld van een trauma legt Stoop uit hoe dit werkt. “Een trauma is een onverwachte, ingrijpende gebeurtenis”, begint ze. “Het doet een inbreuk op je gevoel van veiligheid. Jij bent de enige die dat trauma op een eigen manier heeft meegemaakt én onthouden.

Als professional heb je het niet meegemaakt en ben je dus niet aangetast in je gevoel van veiligheid. Dit besef is essentieel. De cliënt heeft het trauma op zijn eigen manier opgeslagen in zijn langetermijngeheugen. Naar dat traumatische fragment, de milliseconde, gaat de zorgprofessional met de cliënt toe zonder dat het herbeleefd wordt.”

Er is een plaatje, vertelt Stoop, een stilstaand beeld waarin zich een trigger bevindt. “De helpende vraag is: is die trigger een persoon, dier of ding en is het wat datgene doet of hoe het eruitziet? Er worden alleen vragen gesteld over dat specifieke fragment. En de vervolgvraag is: stel eens dat je dat naarste detail kunt uitgummen en vervolgens het hele plaatje wissen en vervangen door hoe jij het wil onthouden. Zou je dat willen? Vervolgens krijgt de cliënt de opdracht zich dit proces in gedachten te visualiseren en precies die stappen uit te voeren.”

Het geluid, het gevoel, de reuk, de smaak en de gedachte komen eveneens aan bod, vertelt Stoop. “Ook deze worden ontlaadt, geneutraliseerd en vervangen.” Ze vat samen: “Het herinneringsbeeld is een plaatje met daarop de details die het naar maken. Aan dat éne beeld zijn emoties gekoppeld, dat wat het oproept. Compleet met het geluid, het gevoel, de reuk, de smaak en de gedachte. Het traumatische fragment wordt een kaal feit, iets wat heeft plaatsgevonden, iets wat is gebeurd. De emotionele lading wordt, zonder herbeleving, aangepakt, dat wat er opkomt wanneer men weer dat ene moment oproept.”

Bestaat er een protocol voor trauma’s, angsten of emotionele blokkades? Omdat iedereen op een andere manier bijvoorbeeld een trauma interpreteert, is het lastig om een standaard protocol te gebruiken. Toch moet de cliënt meegenomen worden zodat de eigen oplossing ontdekt en toegepast wordt.

Bij de MatriXmethode wordt daardoor een aantal stappen gehanteerd:

  1. Stap 1: Ontladen
  2. Stap 2: Neutraliseren
  3. Stap 3: Vervangen

Een groot onderscheid met andere technieken is dat het verhaal – de inhoud/oorzaak van het probleem – niet gedeeld hoeft te worden. Daardoor wordt de professional niet belast, blijft het dossier klein en hoeft de cliënt niet (opnieuw) het verhaal te vertellen waar hij of zij mee zit.

Wil je het gehele interview in ‘De Eerstelijns’ downloaden? Het inspirerende praktijkverhaal over de MatriXmethode sturen we je direct toe per mal als PDF-document:

Publicatie De Eerstelijns downloaden

Heb je zelf deze coachingstechniek ervaren? Of hoor je goede verhalen over de methode als toepassing bij angsten, trauma’s, emotionele problemen of andere mentale/psychische hulpvragen? Op de website staan veel ervaringen over de kortdurende interventie en veilige toepassing ervan.


Ook interessant:

De missie van het MatriXmethode Instituut is dat jouw cliënt weer de regie krijgt over het eigen hoofd. Zonder dat je belast hoeft te worden met de inhoud van het probleem. Wil jij je werk nog leuker en waardevoller maken met deze veilige, kortdurende en doelgerichte coachingstechniek als interventie? Krijg dan alle kennis en vaardigheden om de MatriXmethode op de juiste manier toe te passen in je werk, naast alles dat je al doet.
Reactie plaatsen

MEER WETEN?

Wil je effectieve gesprekken en het verschil maken?

Ontvang kosteloos een download in je mailbox en voorkom moeizame, ineffectieve gesprekken met je cliënt.

Krijg effectieve resultaten door met gerichte vragen direct tot de kern van de hulpvraag te komen. Deze unieke en veilig toepasbare methode bevrijdt jou en je cliënt van gesprekken die gaan over de probleeminhoud.

Downloads MatriXmethode