Gespecialiseerde hulp, zonder gebruik eigen risico
02 juni 2020 
in Emotie
4 min. leestijd

Gespecialiseerde hulp, zonder gebruik eigen risico

Of het nu een burn-out, depressie, angstklacht, trauma en tinnitus is… Huisartsen krijgen dagelijks te maken met cliënten die met emotionele problemen kampen. Velen van hen worden verwezen naar een psycholoog als de juiste hulp niet aanwezig is in de huisartsenpraktijk. Maar hoe vind je goede, gespecialiseerde hulp en blijft het eigen risico in tact?

Veel cliënten zijn helaas vaak afhankelijk van langdurige trajecten en lange wachtlijsten. Soms duren deze trajecten meerdere maanden. Deze hulp gaat vaak van het eigen risico van de cliënt af, omdat er niet eerstelijnszorg maar tweedelijnszorg wordt geboden. Verwijzingen en wachtlijsten helpen cliënten vaak niet in dit proces. Want als iemand nu met een mentaal of psychisch probleem zit, is het belangrijk om zo snel mogelijk goede, specialistische hulp te bieden. Het liefst zonder wachtlijst en het gebruik van de eigen risico.

Gelukkig is deze hulp sneller beschikbaar dan veel cliënten op dit moment denken.

Het belang van de POH-GGZ

In Nederland bieden steeds meer POH’ers-GGZ (Praktijk Ondersteuner Huisarts-Geestelijke Gezondheidszorg) hulp aan in de huisartspraktijk. Dat wordt de eerstelijnszorg genoemd. Tijdens de gesprekken met cliënten wordt iemand dan geholpen. Daarmee kan een verwijzing naar de tweedelijnszorg worden uitgesteld en soms zelfs voorkomen.

Effectievere hulp in de praktijk is belangrijk om iemand niet te hoeven doorsturen naar een psycholoog. Want als iemand niet lang in trajecten hoeft te zitten, biedt dat veel voordelen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je iemand echt verder helpt? Dat de patiënt zulke stappen zet dat verdere behandeling niet meer nodig is? En hoe zorg je ervoor dat de hulpvrager niet veel hoeft te praten over het probleem?

En vooral: welke extra kennis en vaardigheden heeft de specialist nodig om iemand te helpen op een veilige manier effectieve resultaten te krijgen?

Het goede nieuws is: dat kan.

Effectieve interventie

Steeds meer praktijkondersteuners maken gebruik van de MatriXmethode. Een laagdrempelige, aantoonbaar effectieve methode waarmee de professional de cliënt helpt met zijn of haar emotionele hulpvragen, angsten, trauma’s of een vol hoofd. Deze manier van vragenstellen is no zo krachtig door jarenlange ontwikkelingen. En het is prima toe te passen naast alles dat de professional al succesvol doet.

Wat is deze oplossing? De MatriXmethode bestaat uit een eenvoudige visualisatie waarbij de cliënt niet hoeft te vertellen wat het probleem is. Dit maakt het zowel voor de cliënt als de POH-GGZ veilig.

De huisartsenpraktijk in Barneveld en de POH-GGZ hebben al enkele veelbelovende resultaten behaald:

Ook heeft POH-GGZ Adrie van der Wijst een ex-politieagent geholpen die door een trauma niet meer kon werken. Hij vertelde in een brief dat hij zijn leven weer terug heeft, nadat de POH-GGGZ hem heeft geholpen.

Adrie van der Wijst vertelt zelf over haar én zijn ervaring met de MatriXmethode:

Resultaten

Met een efficiënte interventietechniek wordt de kern van het probleem heel snel opgespoord. Daarop volgt een aantal stappen om precies dat ‘op te ruimen’. Met als gevolg dat een cliënt binnen één tot drie sessies per hulpvraag succesvol is geholpen.

In de afgelopen jaren hebben meerdere cliënten en professionals gezien dat de methode snel werkt, effectief en veilig is. Uiteraard is het geen ‘trucje’ dat iemand leert tijdens een training, maar het is het resultaat van jarenlange ontwikkeling en vele coachingssessies. Daarnaast zijn er nu al enkele resultaten bekend van ons interne onderzoek:

  • Van de 250+ personen die hebben meegedaan aan dit onderzoek had meer dan 36% het mentale of psychische probleem al langer dan tien jaar
  • 35% heeft de MatriXmethode slechts maximaal twintig minuten ervaren
  • 49% is langer dan drie jaar geleden behandeld
  • 57% is van het probleem af door slechts één sessie

Effectiviteit MatriXmethode

 

Intern onderzoek

Alhoewel bovenstaande resultaten een intern onderzoek betreft, geeft het wel aan dat de methode bijzonder effectief is bij ongeveer 250 personen. Ook op langere termijn zorgt dit voor positieve resultaten. Natuurlijk is verder onderzoek nodig om daadwerkelijk aan te tonen hoe effectief het is.

De MatriXmethode zorgt ervoor dat iemand weer (zelf) de regie krijgt over het eigen hoofd. Dit zorgt voor positieve resultaten bij mentale en psychische klachten die cliënten ervaren.

Diverse mogelijkheden

Het MatriXmethode Instituut is open en transparant en wil het liefst de wereld laten zien hoe effectief het is. Daarom organiseren we diverse trainingen en (online) momenten om kennis te maken met de methode. Ook vind je op de site diverse manieren om meer te weten te komen, zoals de gratis PFD-MatriXtoolbox voor de POH-GGZ.


Ook interessant:

Al sinds de ontwikkeling van mijn MatriXmethode vanaf in 1991 gun ik iedereen de regie over het eigen hoofd. Als ontwikkelaar, spreker, auteur en trainer weet ik waarom zelfregie de basis is van een leven zonder complexe protocollen, het bijhouden van dossiers en langdurige gesprekken over de onderliggende oorzaak. Daarom willen professionals hun cliënten kortdurend, veilig en doelgericht helpen met hun mentale klachten. Zie jij ook de meerwaarde? Ik train je graag.
Reactie plaatsen

MEER WETEN?

Wil je je gesprekken effectiever maken?

Ontvang kosteloos één van de digitale boeken in je mailbox. Je weet hoe je jouw cliënt doeltreffender kunt helpen. Zonder langdurige, inefficiënte gesprekken en te worden belast met de probleemverhalen van je hulpvrager.
Downloads MatriXmethode