Als de bomen en struiken hun bladeren verliezen, komen er processen in ons hoofd naar boven die als onprettig worden ervaren. Die ons bijvoorbeeld een angstig, onzeker, neerslachtig, onrustig of verdrietig gevoel geven.
Waarom dat zo is weet niemand, zelfs de huisarts heeft er geen verklaring voor. Hij weet wel dat hij in deze periode beter niet op vakantie kan gaan. Een lichtpuntje is dat de te drukke huisarts tegenwoordig vaak een professional beschikbaar heeft die snel hulp kan bieden, namelijk een Praktijkondersteuner huisartsenzorg (POH-GGZ). Daardoor kunnen zijn patiënten sneller worden geholpen.
Maar hoe effectief is deze hulp en is dat een oplossing voor de huidige wachtlijst en het hoog aantal verwijzingen?
Waarom de huisarts te druk is
Nog even terug over de drukte in de huisartsenpraktijk. Ook dat heeft natuurlijk een reden en ontstaat niet zomaar, zelfs niet vanwege de verschillende weersomstandigheden.
Er zijn verschillende reden om naar een huisarts te gaan. Als het gaat om een mentale of psychische hulpvraag, dan wordt de patiënt vaak verwezen naar de tweedelijnszorg of krijgt medicatie aangeboden. Veel mensen zitten namelijk mentaal of psychisch in de knel, ze zijn dan de regie over het eigen hoofd kwijt. De vraag is of de oplossing geschikt is voor die persoon en of medicatie ervoor zorgt dat het probleem verdwijnt. Daarnaast kan je jezelf afvragen of tips en adviezen van de professional wel bij die persoon passen.
Tegenwoordig kan er kortdurende hulp worden aangeboden die veilig en doelgericht is. Het is mogelijk in de praktijk van de huisarts, dankzij de hulp van de POH-GGZ. En gelukkig zijn daar al bijzondere resultaten mee behaald, daar zometeen meer over.
Ons hoofd is privéterrein
Het is altijd een flinke puzzel om erachter te komen wat een patiënt nu eigenlijk dwars zit. Konden artsen maar in ons hoofd kijken, dat zou veel tijd schelen.
Gelukkig hebben de meeste artsen praktijkondersteuners die extra afspraken kunnen maken met mensen die net wat meer tijd nodig hebben en die niet meteen doorverwezen hoeven te worden naar hulpverleningsinstanties.
Natuurlijk kun je een MRI scan maken om een hoofd te analyseren, maar die geeft niet weer wat er werkelijk in ons praktische brein gebeurt. Daar zitten issues opgeborgen waar niemand iets van af mag of hoeft te weten. Dat heet privacy.
De fragmenten die zich daar afspelen duren vaak slechts milliseconden en kunnen onmogelijk tot in detail verteld worden. Bovendien laten we de ergste details liever achterwege.
De inhoud is niet relevant
Met de MatriXmethode hoeven die fragmenten ook helemaal niet verteld te worden. Om mentale problemen te neutraliseren, is het niet nodig om naar de inhoud van het probleem te gaan.
Ik heb onze huisarts laten ervaren hoe de MatriXmethode werkt. Hij had ooit iets naars meegemaakt. Zonder er over te hoeven vertellen, heeft hij zelf de pijnlijke details vervangen door neutrale details, zodat het voorval geen rol meer speelt in zijn hoofd.
Het is nu een onbeladen feit. Het is een moment in zijn leven dat hij heeft meegemaakt en waar hij altijd nog aan terug kan denken, maar de lading is eraf.
De ervaring met deze coachingstechniek vertelt de huisarts Abed uit Barneveld. Hij is enthousiast en daarom heeft hij zelfs meer uren beschikbaar gesteld om zijn patiënten te helpen door de POH-GGZ:
Doelgerichte oplossing
Het lijkt er vaak op dat een angst of trauma te verwerken normaalgesproken maanden duurt. Althans in de reguliere zorg. Iemand met een specifieke hulpvraag gaat naar de huisarts, heeft een gesprek, krijgt soms medicijnen of wordt doorverwezen naar een psycholoog. Gelukkig is tegenwoordig ook een professional beschikbaar die werkzaam is in de huisartsenpraktijk. De POH-GGZ ontlast daardoor het spreekuur van de huisarts.
Er zijn manieren om een angst of trauma aan te pakken, zodat het wordt geneutraliseerd tot een kaal feit. Gebeurtenissen zijn gebeurd en kunnen uiteraard niet veranderd worden. Maar wel mentaal, dus wat nu nog staat opgeslagen in het hoofd. Want waarom zou je met een probleem blijven zitten met iets dat in het verleden vervelend was? En waardoor het leven (nu en in de toekomst) wordt beperkt?
Met de MatriXmethode wordt daardoor een vervelend fragment van een specifieke gebeurtenis:
- Ontladen
- Geneutraliseerd
- Vervangen
Het bijzondere aan deze coachingstechniek is, is dat de inhoud van het probleem niet gedeeld hoeft te worden. Daardoor zijn weinig woorden nodig en hoeft er geen groot dossier bijgehouden te worden. Ook vinden veel cliënten het prettig dat er één professional betrokken is bij deze manier van coachen. Daardoor hoeft niet opnieuw het verhaal verteld te worden en wordt voorkomen dat er sociaal-wenselijke antwoorden worden gegeven.
Het is aannemelijk dat iemand weinig zin (meer) heeft om het hele verhaal opnieuw te vertellen, nadat dit al eerder is gedaan bij twee of drie andere professionals. Toch?
Publicatie in ‘De Eerstelijns ontvangen?
Ontdek waarom je als professional minder afhankelijk hoeft te zijn van langdurige gesprekken. Direct in jouw mailbox.
Het zit in het brein
Misschien herken je bij jezelf wel de benaming ‘black box’. Dus de plek in het hoofd waar geheimen staan opgeslagen en waar je liever niet over praat. Eigenlijk heeft iedereen zulke mentale geheimen. Daar praat je niet over, zelfs niet met je grootste vriend of vriendin.
Toch willen veel hulp- en zorgverleners vaak van alles weten van de cliënt. Hoe is iets gebeurd? Met wie? Wanneer? Wat zit er precies dwars?
Wat vaak wordt vergeten is dat iemand daar liever niet over praat en dat ook niet gaat doen. En daardoor het echte probleem in het hoofd van de persoon blijft dwarrelen.
In deze animatie wordt dit uitgelegd:
Hulp in de praktijk
Een waardevolle toevoeging in de huisartsenpraktijk is een POH-GGZ. Daardoor worden kunnen veel problemen in zijn praktijk worden aangepakt, zodat de cliënt na enkele sessies is uitbehandeld.
De POH-GGZ Adrie van der Wijst die in Barneveld werkzaam is, is zelf enthousiast over de toegevoegde waarde van de MatriXmethode. Waar ze eerder vooral gesprekken voerde, heeft ze nu een coachingstechniek in handen die haar veel werkplezier oplevert.
Enkele jaren geleden heeft ze de training gevolgd om deze coachingstechniek toe te passen. Ze kwam namelijk steeds tools te kort om iemand echt verder te helpen. Want praten met de cliënt kan iedereen, maar iemand zelf de juiste stappen laten zetten vereist andere kennis en vaardigheden. Ze wilde iemand echt helpen zodat haar hulp minder nodig is en de persoon zelf weer binnen enkele gesprekken op rit is.
Ze vertelt er zelf over en hoe ze nu cliënten succesvol helpt:
Conclusie
De drukte bij de huisarts komt niet doordat het ineens slechter weer wordt. Wat wel het geval is, is dat huisartsen vaak niet een professional (POH-GGZ) ter beschikking hebben die de juiste zorg kan aanbieden. Dan hebben we het niet over praten en tips geven, maar over de patiënt/cliënt helpen om zelf weer de regie over het eigen hoofd te krijgen. Zodat mentale en/of psychische hulpvragen worden ontladen, geneutraliseerd en vervangen op de eigen manier. Dat is veilig, kortdurend en doeltreffend.
Ken jij een huisarts die de MatriXmethode in zijn praktijk als extra tool inzet door een POH-GGZ? Zo ja, wat zijn de resultaten? En zo nee, zie jij de toegevoegde waarde?
Ook interessant: