HBO opleiding jeugdzorg op locatie in Gelderland (Ede) of online (blended-learning)
10 november 2021 
11 min. leestijd

HBO opleiding jeugdzorg op locatie in Gelderland (Ede) of online (blended-learning)

Zoals je weet is de vraag naar professionals die willen werken in de jeugdzorg groot. Het ontbreekt vaak aan doelgerichte hulp die jongeren nodig hebben. Want al jaren zien we problemen en jarenlange vraagstukken. Het is duidelijk dat deze beroepsgroep aan vernieuwing en verbetering toe is. Maar welke HBO-opleiding is geschikt voor professionals in de jeugdzorg? En die online of op locatie (Gelderland, Ede) te volgen is?

In dit artikel krijg je inzichten in een praktische training over een gesprekstechniek die wordt toegepast bij mentale klachten. Met de inzichten krijg je een oplossing voor de huidige problematiek in de jeugdzorg die al jaren mislukt en vastloopt. Ook weet je welke (online) training binnen enkele weken is af te ronden om gesprekken effectiever te maken.

"Met de opleiding voor professionals (HBO-geschoold) wordt duidelijk dat de huidige jeugdzorg aan vernieuwing toe is"

Wat als de jeugdzorg faalt?

Bijna wekelijks verschijnen er nieuwsberichten over de falende jeugdzorg. De mentale gezondheid van jongeren is al jaren een groot probleem. Veel jongeren hebben tijdens de Corona-lockdown vanaf 2019 te maken gekregen met psychiatrische problemen. Ze lijden aan een negatief zelfbeeld, depressie, angsten, trauma's, woede, slaapgerelateerde stoornissen en veranderingen in de thuissfeer.

Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren kampen met mentale problemen:

Cijfers geestelijke gezondheid jongeren volwassenen

cijfers mentale gezondheid jongeren volwassenenCijfers: CBS

Bij 90% van alle jongeren hebben de COVID-19-maatregelen een negatieve invloed op het dagelijkse leven: contact met vrienden, niet naar school kunnen, beperkingen in vrijheid, geen mogelijkheid voor sport etcetera.

Uit onderzoek van Medrxiv in april-mei 2020 (Mental and social health of children and adolescents with pre-existing mental or somatic problems during the COVID-19 pandemic lockdown) blijkt dat er significant meer problemen zijn ontstaan door de lockdown. Alle statistieken van het onderzoek vind je via deze link: https://www.karakter.com/nieuws/lockdown-onderzoek.

Wat is de reden van dit mislukte systeem? Wat zijn de oorzaken van de falende jeugdzorg? In de video krijg je een korte uitleg en een mogelijke oplossing die ingezet kan worden:

Online (blended-learning) training (HBO)

De jeugdzorg heeft al jaren een slecht imago. Er zijn wachtlijsten, hulp is duur en langdurig, en er is een tekort aan goed personeel. Doordat trainingen op locatie niet door konden gaan tijdens de lockdown in 2020, hebben we een online training ontwikkeld voor HBO professionals in de jeugdzorg, onderwijs, zorg (GGZ) en organisaties. De inhoud daarvan vind je ook in dit artikel.

"Ook professionals in een traditionele branche zoals de jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg hebben positieve ervaringen met online trainingen."

Deze manier van online trainen was in het begin relatief nieuw. Vooral in een traditionele branche, zoals de jeugdzorg en GGZ, wekte dit vragen op. Uit ervaring is duidelijk geworden dat deze doelroep de training prima online heeft kunnen volgen.

hbo opleiding jeugdzorg

Die positieve ervaring hebben ook Willianne Verhoog en Jeltje Rijks. De eerstgenoemde werkt met jongeren en kinderen als maatschappelijk werker en schoolmaatschappelijk werker. Jeltje Rijks werkt als jongerencoach en coach voor jeugdzorg.

Ze delen zelf hun ervaringen met de online training over de MatriXmethode die ze hebben gevolgd:


Maar wat maakt dat jongeren in de jeugdzorg terecht komen?

Er komen veel kinderen en jongeren in aanraking met justitie, jeugdzorg en zelfs gesloten inrichtingen.Wat is de reden daarvan? Wat of wie faalt er? Waar gaat het mis?

Een duidelijke verklaring voor deze problematiek ontstaat niet in één dag. Daar zijn jaren aan voorafgegaan. Toch lijken veel problemen met elkaar te maken te hebben én konden zelfs voorkomen worden. Hoe? In de video uitleg krijg uitleg:

Opleiding volgen of stage lopen (HBO)?

Genoeg voor de huidige problemen in de jeugdzorg. Want problemen zijn er om opgelost te worden. En gelukkig is dat mogelijk als je als jeugdzorgwerker of ander soort professional in de jeugdzorg de juiste kennis en vaardigheden beheerst.

Want hoe klinkt het als:

 • Je niet hoeft te verdwalen in de probleemverhalen?
 • Geen wachtlijsten of langdurige trajecten meer het verwerkingsproces in de weg zitten?
 • Probleemgesprekken niet lang hoeven te duren
 • Er geen complex protocol hoeft te volgen?
 • Je van begeleiden en ondersteunen gaat naar een oplossing die direct resultaat biedt?

Het is mogelijk als je de MatriXmethode toepast als interventie tijdens je gesprekken. Ook is het mogelijk om stage te lopen bij het MatriXmethode Instituut. Dan krijg je alle tools waar je voor de rest van je leven plezier van hebt bij het coachen van hulpvragers en het trainen van beroepskrachten.

De trainer Lisette Gastel vertelt waarom ze de opleiding aanraadt:

Omscholen om in de jeugdzorg te werken?

Professionals die werkzaam willen zijn in de jeugdzorg kunnen zich laten omscholen. Het is altijd goed om je kennis te verbreden om jongeren beter, sneller en effectiever te kunnen helpen. Maar bedenk goed welke training, cursus of opleiding je wilt volgen. Want niet iedere studie is even geschikt en zinvol als je het verschil wilt maken in de jeugdzorg.

opleiding jeugdzorg hbo

Een manier om jezelf te laten omscholen is door de MatriXmethode te leren gebruiken. Dan heb je een doelgerichte gesprekstechniek beschikbaar die je vrijwel altijd kunt inzetten tijdens gesprekken.

"Omscholen om in de jeugdzorg te werken? Niet iedere training is even geschikt en zinvol."

Het is ook vaak een manier waarmee je vastgelopen jongeren weer een zetje geeft en blokkades oplossen, zodat ze weer verder kunnen. Daarmee blijven ze niet depressief of angstig, maar zetten ze stappen die nodig zijn.

Salaris voor professionals die werkzaam zijn in de jeugdzorg

Op de website van 'Jeugdzorg Werkt' zie je dat het salaris verschilt per schaal. Er zijn vijftien schalen. Iedere schaal hoger geeft een hoger salaris weer.

Je kunt zien dat jeugdzorgwerker 4% meer verdienen dan het jaar daarvoor. Daardoor vermindert de werkdruk helaas niet, maar het is een goede ontwikkeling. Je kunt alle tabellen en specificaties vinden op de website.

De twee tabellen en alle bijbehorende schalen en tarieven vind je hier:

salaris jeugdzorg tabel

Salaris jeugdzorg tabelWerken bij jeugdzorg per regio

Er zijn veel regio's in Nederland waar jeugdzorg-professionals werkzaam zijn. Een kleine samenvatting:

 • Utrecht
 • Groningen
 • Zwolle (Overijssel)
 • Eindhoven, Tilburg, Breda, Den Bosch, Roosendaal (Noord-Brabant)
 • Apeldoorn (Gelderland)
 • Almere (Flevoland)
 • Leiden (Zuid-Holland)
 • Haarlem (Noord-Holland)
 • Limburg
 • Enschede (Twente)
 • Leeuwarden (Friesland)

Opleiding volgen (met collega's in een organisatie of individueel)?

Voor al deze regio's (en zelfs in het buitenland) biedt de MatriXmethode een goed alternatief voor coachingsinterventies die al worden toegepast. Want het levert veel op als de jeugdzorgwerker niet belast hoeft te worden met de probleeminhoud van de hulpvrager, de wachtlijsten worden verminderd en jongeren doelgerichter worden geholpen.

Er kunnen veel kosten en tijdsuren effectievere besteed worden als mensen de regie krijgen over hun eigen hoofd. Dat komt niet door het aantal betrokken begeleiders te vergroten, maar door deze professionals de juiste tools te geven.

"De opleiding is zowel online als op locatie te volgen. Het biedt een goed alternatief voor coachingsinterventies die al worden toegepast."

Ook in veel organisatie werken mensen die kampen met mentale klachten. De training over de MatriXmethode is niet alleen zinvol om anderen te helpen, maar het is ook voor jezelf en jouw eigen geestelijke gezondheid nuttig.

Zie je de toegevoegde waarde van deze gesprekstechniek? Maak je gesprekken met jongeren effectiever door de MatriXmethode toe te passen.


Conclusie: HBO opleiding jeugdzorg in Gelderland of online

De jeugdzorg loopt al jaren vast. Daarom is het belangrijk om de tools te krijgen om doelgerichter te werken met jongeren en volwassenen. De huidige oplopende wachtlijsten en langdurige trajecten zorgen niet voor oplossingen, maar juist voor meer problemen.

Een manier om dit aan te pakken is door jouw kennis en vaardigheden te vergroten als HBO jeugdzorg-professional. Daarmee pak je mentale klachten van je hulpvrager veiliger, sneller en effectiever aan.

Iedere maand start een nieuwe geaccrediteerde opleiding over de MatriXmethode. Deze training is zowel op locatie in Ede (Gelderland) als online te volgen.

------------
Stel je eens voor dat je een doelgerichte gesprekstechniek beheerst, zonder afhankelijk te zijn van complexe protocollen, wachtlijsten en dossiervorming. En dat je niet belast hoeft te worden met de oorzaak van het probleem. Zou dat jouw werk leuker maken? Maak het verschil met de MatriXmethode als kortdurende, doelgerichte coachingstechniek bij mentale klachten.

Ook interessant:

De missie van het MatriXmethode Instituut is dat jouw cliënt weer de regie krijgt over het eigen hoofd. Zonder dat je belast hoeft te worden met de inhoud van het probleem. Wil jij je werk nog leuker en waardevoller maken met deze veilige, kortdurende en doelgerichte coachingstechniek als interventie? Krijg dan alle kennis en vaardigheden om de MatriXmethode op de juiste manier toe te passen in je werk, naast alles dat je al doet.
Reactie plaatsen

MEER WETEN?

Effectieve gesprekken en blije cliënten krijgen?

Krijg inzichten in hoe je je cliënt effectief begeleidt naar zijn eigen oplossing bij IQ- en EQ-hulpvragen. Zonder dat je belast hoeft te worden met de probleeminhoud.

Of ontdek live en online hoe de veilige gesprekstechniek werkt, inclusief expertsessies met ontwikkelaar Ingrid Stoop.

Download over de MatriXmethode