gedragsproblemen kinderen jongeren verhelpen werkwijze

Hoe gedragsproblemen bij (hoogbegaafde) kinderen en jongeren ontstaan en verholpen worden op een veilige wijze

Door Ingrid Stoop – Ontwikkelaar MatriXmethode

Hoe gedragsproblemen bij (hoogbegaafde) kinderen en jongeren ontstaan en verholpen worden op een veilige wijze

Facebook
Linkedin


Je herkent het vast; kinderen en jongeren met gedragsproblemen. Het lijkt erop dat er steeds meer kinderen en jongeren zijn die met deze hulpvragen zitten.

Je merkt dat er iets in de weg zit, maar je komt er niet achter wat precies. Wat je ziet is de buitenkant zoals: communicatie is lastig, irritatie en frustratie ontstaan om de kleinste dingen, uit het niets zijn ze boos, laten druk gedrag zien of trekken zich juist terug.

De vraag is hoe dat gedrag ontstaat. Wat zit er in de weg in het hoofd van iemand?

Praten doen ze wel of niet en wanneer ze iets vertellen hoeft dat niet te zijn wat er werkelijk speelt. Zie de woorden er maar eens voor te vinden wat er zich in je hoofd afspeelt. Ook bij jou, ook bij mij. Wat je wel kunt doen is specifieke vragen stellen die niet over de inhoud gaan maar wel hoe iets is onthouden.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dit artikel en krijg nieuwe inzichten.

Wat zijn gedragsproblemen en waardoor worden deze veroorzaakt?

Gedragsproblemen Het is een term die vaak met frustratie en onbegrip gepaard gaat. Maar achter elk ‘probleem’ schuilt een kind, een mens, met zijn of haar eigen verhaal.

In plaats van te focussen op het ‘probleemgedrag’, is op zoek gaan naar de persoon achter de facade.

Wat beweegt dit kind? Wat zit er onder de oppervlakte die aan de buitenkant gezien en opgemerkt wordt door anderen?

Met de nadruk op anderen, die daar vervolgens wel/niet een mening of oordeel over hebben. Maar wat je ziet is niet waar ze in hun hoofd mee bezig zijn.

Gedragsproblemen uiten zich in verschillende vormen. Soms is er sprake van driftigheid, boosheid of agressie. Het kind kan moeite hebben met reguleren van emoties en impulsief reageren. In andere gevallen zien we opstandig, dwars of antisociaal gedrag. Liegen, stelen of pesten kunnen hierbij voorkomen.

In dit blog staat het gedrag van het kind centraal. En wat voor kinderen geldt, geldt ook voor jongeren en volwassenen.

In de video leg ik kort uit hoe dat zit op identiteitsniveau:

De oorzaken van gedragsproblemen zijn complex en divers. Meerdere factoren spelen vaak een rol. Denk aan:

  • Een moeilijk temperament: Het kind is extra gevoelig voor prikkels, onrustig of juist erg passief. Naar buiten of juist naar binnen gericht.
  • Neurobiologische factoren: Het brein van het kind werkt anders, waardoor het anders reageert op beloning en straf, of moeite heeft met emoties reguleren.
  • Omgevingsfactoren: Stressvolle thuissituatie, problemen op school, of gebrek aan structuur en duidelijkheid kunnen gedragsproblemen versterken.
  • Psychische problemen: Onderliggende angsten, depressie of trauma kunnen gedragsproblemen als gevolg hebben.

Het is belangrijk om te beseffen dat gedragsproblemen niet bewust worden veroorzaakt. Het kind kiest er niet voor om ‘problematisch’ te zijn.

Vaak zit er onmacht of onvermogen achter het gedrag. Het kind heeft moeite om op een andere manier om te gaan met zijn emoties, behoeften of frustraties.

Een veelgehoorde uitspraken van kinderen en jongeren zijn:

Niemand snapt me, niemand luistert naar me.

Als we gedragsproblemen goed bekijken, zien we een kind in nood. Een kind dat hulp nodig heeft om gewoon zichzelf te kunnen zijn. Door zorgvuldig te luisteren, begrip te tonen en samen met het kind en zijn omgeving te zoeken naar passende oplossingen, blijft het kind juist die eigenheid behouden.

Hulp, begeleiding en ondersteuning bij gedragsproblemen zijn belangrijk. Voor het kind, maar ook voor ouders, leerkrachten en andere betrokkenen. Je kunt je voorstellen dat wanneer de omgeving blijft zoals die was er eerder terugval kan zijn.

Bijvoorbeeld: de altijd dronken vader blijft agressief naar zijn vrouw en de kinderen. De jongen blijft wel meer bij zichzelf en probeert de situatie in huis te normaliseren maar als hij er in zijn eentje voor staat dan is het een zware taak.

Door het hele gezin te begeleiden zal er een positieve verandering zijn.

Hoe ik kijk naar kinderen, peuters en jongeren met gedragsproblematiek?

Mensen zijn divers. Sommigen houden van chaos en verandering, terwijl anderen liever rust en eenvoud opzoeken. Voorkeuren voor timing, eten, hobby’s, dieren en fysiek contact variëren eveneens.

Door elkaars uniekheid en verschillen te waarderen maken we het voor elkaar makkelijker in onze onrustige maatschappij. Kinderen, peuters en jongeren met gedragsproblematiek verdienen een begripvolle en warme benadering. Ook zij willen gezien en gehoord worden.

Met een rijke fantasiewereld die kinderen hebben begrijpen grote mensen kinderen niet altijd. Vaak niet eigenlijk. Wat kinderen en jongeren helpt is in plaats van te focussen op het ‘gedragsprobleem’, ze te zien en te horen.

Wat ik afgelopen jaren in de praktijk leerde geef ik je graag als een aantal aandachtspunten:

  • Herstel een veilige band: Dit is de basis voor verdere communicatie en samenwerking. Laat het kind merken dat je er bent om te luisteren en te helpen, zonder te oordelen.
  • Begrijp hun gevoelens: Erken en benoem de emoties die het kind ervaart, ook als je het gedrag niet goedkeurt. Dit helpt het kind om zijn of haar gevoelens zelf te begrijpen en te reguleren.
  • Zoek naar de oorzaak: Ga op zoek naar de onderliggende behoeften die het gedrag veroorzaken. Is het kind moe, gefrustreerd, angstig of zoekt het aandacht?
  • Gebruik positieve bekrachtiging: Beloon gewenst gedrag met complimenten, aandacht of kleine privileges. Dit stimuleert het kind om herhaling van positief gedrag. Het belonen geeft zelfvertrouwen, erkenning van zijn wie ze zijn.
  • Stel duidelijke grenzen: Zorg samen voor duidelijke regels en verwachtingen die passen bij de situatie. Wees allen consistent in de naleving ervan. Dit geeft het kind structuur en veiligheid. Een voorbeeld daarvan is: ja is ja, nee is nee.
  • Blijf kalm en geduldig: Het kan frustrerend zijn om met gedragsproblemen om te gaan. Probeer kalm te blijven en geduld te hebben met het kind.

Hoe is het voor jou? En ervaar zelf wat het met je doet, er kunnen nog onverwerkte nare gebeurtenissen een rol spelen bij het gedrag wat je zelf laat zien.

Waarom hoogbegaafde (jonge) kinderen hun gedrag zelf kunnen aanpakken

Hoogbegaafde (jonge) kinderen zijn niet alleen intellectueel geavanceerd, ze bezitten vaak ook een sterke mate van zelfredzaamheid. Dit uit zich onder andere in hun vermogen om hun eigen gedrag te analyseren, te begrijpen en bij te sturen.

Bij alles geldt: niet iedereen. Niet iedereen is hetzelfde, iedereen is immers anders. Er zijn geen 2 dezelfde mensen in deze wereld, gelukkig maar. Voor mij is een kind een kind. En ieder kind heeft een eigen gebruiksaanwijzing, eigen talenten, eigen denkwijze. Autonomie en authenticiteit, dat is de kracht van iedereen afzonderlijk. Dat maakt de wereld zo mooi en ook weer complex.

In mijn omgeving heb ik te maken met hoogbegaafde kinderen en hun ouders. Ze kunnen complexe situaties snel analyseren, oorzaken en gevolgen afwegen en abstracte concepten begrijpen. Dit helpt hen om hun eigen gedrag te evalueren en te bepalen wat er anders kan. Ook hier geldt weer; iedereen is anders.

Wat ik merk is dat ze een sterke behoefte hebben aan onafhankelijkheid en autonomie. Eigen keuzes willen maken en staan daar ook achter. Wanneer iets geen doel heeft vinden ze het lastig.

Een voorbeeld daarvan is dat ik een vraag stelde over een situatie die de jongen had meegemaakt en hij meteen een wedervraag stelde:

“Waarom wil jij dat weten?”

Een van de kwaliteiten van deze jongen is dat hij nieuwsgierig en leergierig is. Hij vertelde me ook dat hij iedere dag nieuwe dingen wil leren. En als hij gaat slapen gaat hij het allemaal even op een rijtje zetten in zijn hoofd.

Hij zegt:

“Zo word ik steeds slimmer en dat vind ik fijn!”

Dat mensen hem soms moeilijk vinden boeit hem niet, dat is hun probleem.

“Ik ben alleen verantwoordelijk voor wat er in mijn hoofd gebeurt. En zij zijn dat ook.”

Natuurlijk betekent dit niet dat alle hoogbegaafde kinderen zonder problemen het leven ervaren. Factoren zoals temperament, thuissituatie en leervoorwaarden kunnen hierbij een rol spelen.

Echter, in de meeste gevallen beschikken ze over de capaciteiten om zelfstandig te werken aan hun gedrag. Ouders en begeleiders kunnen deze zelfredzaamheid ondersteunen door open en zonder oordeel de communicatie te stimuleren.

Door met het kind te praten en vragen te stellen over wat ze bezighoudt, waar interesse voor is, waar ze zich in willen verbeteren en wat hun behoefte is. Aandachtig luisteren is horen wat er zich zoal afspeelt in het hoofd van het kind. Ze vertellen niet alles, dat is onmogelijk.

Op het moment dat ze iets vertellen en jij luistert, gebeurt er nog zoveel meer in de hoofden van de verteller en de luisteraar. Het koppelen aan informatie die je al weet, herinnert en als nieuwe informatie verwerkt. Dat is hoe hoofden werken, van ieder mens. Samen of zelfstandig klusjes doen, het helpt het kind om vertrouwen te ervaren en zelfvertrouwen te vergroten.

“Ik kan het zelf!”, dat heb je vast al eens gehoord van een kind dat iets zelfstandig wil gaan doen. Een voorbeeld daarvan is het zelf aankleden waarbij de broek achterstevoren wordt aangetrokken en de linkerschoen aan de rechtervoet onhandig voelt wanneer ze ermee gaan lopen. Dat is leren. En dat willen alle kinderen.

Het zelf doen om ervan te leren hoe ze het daarna handiger zal gaan. Op een eigen wijze, lekker eigenwijs. Onafhankelijk van derden je eigen ding doen, ik houd ervan. En stimuleer anderen dat ook te doen.

Wanneer iets niet handig gaat kun je het gesprek aangaan. Laat het kind nadenken over hoe het in het vervolg handiger zou kunnen gaan.

Hebben we het over gedrag, dan zou de vraag zijn:

“Hoe zou je het voortaan anders kunnen doen?”

Zo worden ze bewust van het gedrag, wat het met de ander doet en hebben ze ruimte om zelf te reflecteren. Dat hebben ze immers hun hele leven nodig. Er komen nog veel, heel veel, andere situaties.

Het kind bloeit helemaal op wanneer er positief gereageerd wordt op het gedrag wat gewaardeerd wordt. Herhaling van dat gedrag levert ze iets op, dus zullen ze het vaker herhalen. Door hoogbegaafde kinderen te stimuleren en te begeleiden in hun zelfredzaamheid, kunnen ze zelfverzekerder en competenter omgaan met hun eigen gedrag. Dit draagt bij aan hun algehele welzijn en geluk.

coaching matrixmethode

Ontdek hoe je met simpele vragen effectieve gesprekken krijgt

  • Hoe je direct tot de kern komt van de hulpvraag, zonder te verdwalen in probleemverhalen
  • Hoe je blijvend positief resultaat krijgt en de persoon de regie behoudt
  • Waarom de interventie veilig inzetbaar is bij mentale hulpvragen


JA, VIDEO’S ONTVANGEN

coaching matrixmethode

Ontdek hoe je met simpele vragen effectieve gesprekken krijgt

  • Hoe je direct tot de kern komt van de hulpvraag, zonder te verdwalen in probleemverhalen
  • Hoe je blijvend positief resultaat krijgt en de persoon de regie behoudt
  • Waarom de interventie veilig inzetbaar is bij mentale hulpvragen


JA, INTERVENTIEVIDEO’S BEKIJKEN

Voorbeeld uit de praktijk

De ouders van de tienjarige Bart weten niet meer waar ze het moeten zoeken. Wat is er aan de hand met hun zoon die op school geweldig presteert, op muziekles uitblinkt, veel vriendjes heeft en toch slecht slaapt. Ze hebben geen idee waar toch steeds zijn korte lontje vandaan komt, vaak uit het niets.

Er hoeft maar iets te gebeuren en hij ontploft. Niet iedere dag, maar het wordt wel steeds vaker. Ook de meester begrijpt het niet.

Het gaat toch goed met hem? Een rustige leerling waar niets op aan te merken was. Zijn inzet was goed, zijn cijfers zijn wel steeds wat minder de laatste tijd. Misschien zat hij ergens mee? Dat spookte wel door het hoofd van de leerkracht.

Op een mooie zaterdag ging Bart met zijn vader Jim fietsen en ze hadden de grootste lol. Tot het moment dat er een dame die voor hun fietste, uitgleed en ten val kwam. Natuurlijk hielpen ze haar met opstaan en er was geen lichamelijk letsel.

Haar stuur stond scheef en die zette Bart heel behendig weer recht. Jim stond verbaasd dat hij dat gewoon even deed en maakte hem een compliment. De vrouw bedankte hun hartelijk en bood ze een koekje aan die ze in haar fietstas had meegenomen. Voorzichtig pakten ze het aan, het waren meer kruimels geworden maar het smaakte lekker.

Beiden pakten de eigen fiets weer uit het gras op en Jim keek naar zijn zoon. Wat hij niet verwachtte is dat Bart in plaats van een blij gezicht iets zag wat vragen bij hem opriep.

Ze stapten op de fiets en al rijdend stelde Jim hem wat vragen over de tranen.

“Ik word gepest, papa. En daar slaap ik slecht van. Ik ben zo bang voor een paar jongens en meisjes op school die mij al zo vaak getrapt hebben als ik naar huis fietste. Meestal blijf op de fiets zitten, maar ik ben ook al zo vaak gevallen. Net zoals die mevrouw van net.”

Die beelden schoten meteen door zijn hoofd. En ‘s nachts komen ze zelfs als een soort nachtmerrie. Daarom huilt hij zo vaak in bed.

“Ik wilde jullie het eigenlijk niet vertellen, maar ik vind het wel fijn dat ik het nu zeg. Over de plaatjes vertel ik niets want daar kan ik gewoon niet de woorden voor vinden. Maar nu weet je wel waarom ik zo handig ben met het stuur van een fiets rechtzetten!

Samen lachten ze. En omhelsden elkaar zoals ze zo vaak deden. Maar dit voelde anders.

Jim zijn hoofd draaide overuren, er viel zoveel op zijn plek nu hij dit hoorde tijdens hun fietstocht waar iets gebeurde waardoor het duidelijk werd waar zijn Bart zijn gedrag vandaan kwam.

Tijdens de dagelijkse gesprekken die ze als gezin aan tafel hebben kwam het niet naar boven, nu is het duidelijk en hebben ze als gezin actie ondernomen waarbij Bart aangaf hoe hij dat wilde. Hij voelde zich gehoord, heeft mooie gesprekken gevoerd met de pestkoppen, de meester. En naast dat hij weer lekker slaapt gaat hij dit jaar weer over!

Hoe deze veilige methode, ook op de basisschool, wordt toegepast

Dat elk kind uniek is, dat weten en zien ouders, leerkrachten en andere professionals iedere dag weer. Kinderen leren ieder moment, waardoor ze zich ontwikkelen in kennis en vaardigheden, op een eigen wijze. Het kan voorkomen dat een kind vastloopt om welke reden dan ook.

Is het lastig om de lesstof te begrijpen? Is er iets gebeurt thuis waardoor het kind niet geconcentreerd is op wat er verteld wordt in de klas? Voelt het kind zich onveilig of niet gehoord?

Juffen en meesters doen er alles aan om ieder kind zich optimaal te laten ontwikkelen. Maar ook op school gebeurt zoveel, net als thuis, net als buiten op straat.

Emotionele of leerproblemen kunnen zorgen voor onbegrip, frustratie en hindernissen in de ontwikkeling. In die momenten kan het stellen van specifieke vragen aan het kind zelf het kind net dat zetje geven of de belemmeringen laten opheffen waar het kind zelf mee zit.

De kern van de hulpvraag van het kind is het interne proces wat speelt in het hoofd van het kind zelf. Het gedrag is slechts de buitenkant. Met laagdrempelige vragen komt het kind zelf snel tot de kern van het eigen probleem wat speelt.

Het kan zijn dat alle informatie van school door elkaar staat in het hoofd, dat het huisdier die ochtend gebraakt heeft en de leerling daarover zorgen maakt.

Of dat de herinnering aan de ruzie tussen papa en mama nog steeds opspeelt met de nare gedachte dat ze gaan scheiden, dat de tafels echt zo lastig zijn met al die kleurtjes en plaatjes.

Zomaar wat zaken waar een kind mee bezig is wanneer lesstof wordt behandeld in de klas op school…

Er wordt op de basisscholen door de individuele leerkrachten en het zorgteam al gebruik gemaakt van die specifieke vragen waarmee de ballast in het hoofd van het kind door het kind zelf wordt opgeruimd.

De leerling zelf is aan zet. Zonder inhoudelijk te vertellen wat er aan plaatjes en gedachtes in het hoofd schieten, gaat de leerling het hoofd zelf ordenen en neemt hij afscheid van overtollige informatie waar ze niets mee willen en kunnen.

In de video legt een hoogbegaafde jongen uit waarom hij snel boos wordt wanneer er teveel van hem gevraagd wordt. En hoe hij een vol hoofd op zijn eigen manier heeft opgeruimd:

 

In het kort: ze gaan zelf ontdekken hoe het hoofd werkt en zorgen er zelf voor dat ze onthouden wat ze willen onthouden en hoe ze dan zelf gaan doen, De kracht van de visualisatie is de tool waarmee ze dat zelf doen. Zonder er inhoudelijk over te vertellen.

Rust en overzicht in het hoofd, dat is het doel wat hiermee bereikt wordt. De vraag: “Mag het kind niets vertellen?” is de vraag die ik vaak krijg. Natuurlijk mag alles verteld worden wat iemand mag, kan, wil en durft te vertellen. De MatriXmethode is een eerstelijns interventie, geen therapie en/of behandeling.

De interventie is de sessie waarbij de focus van het kind zelf en de leerkracht is op HOE het onthouden is en HOE ze het willen onthouden. Wanneer ieder kind deze handvatten heeft, kan het ook klassikaal ingezet worden. De eigenheid van het kind staat hierbij altijd centraal.

Lesmethodes worden door de uitgevers steeds leuker, kleuriger en lastiger te begrijpen gemaakt. Kinderen en leerkrachten zijn daar niet altijd enthousiast over. Laatst hoorde ik van een meisje dat ze weer een nieuwe taalmethode kreeg, maar de juf het zelf niet snapte.

Dus geen laatjes en kastjes en kamers laten maken voor taal en rekenen, juist zelf laten verzinnen en creëren, dat is de kracht van ieder kind. Dan kunnen ze de informatie onthouden en terugvinden. En nieuwe informatie daaraan koppelen.

Kinderen hebben vaak het idee dat het alfabet heel veel letters heeft en dat ze dat nooit kunnen onthouden. Net als bij rekenen het honderdveld. En de tafels. De dagen en de maanden kunnen ook voor kinderen lastig zijn wanneer ze ook nog eens worden verwoord als de groene, blauwe en andere kleuren in plaats van maandag, dinsdag etc.

Lesmethodes worden door de uitgevers steeds leuker, kleuriger en lastiger te begrijpen gemaakt. Kinderen en leerkrachten zijn daar niet altijd enthousiast over. Laatst hoorde ik van een meisje dat ze weer een nieuwe taalmethode kreeg, maar de juf het zelf niet snapte.

Waar kinderen blij van worden is eerst de basis aanleren, memoriseren en automatiseren. Dan heb ik het over het alfabet, woorden, honderdveld, tafels, dagen van de week, maanden van het jaar. Gewoon zoals ze zijn: alfabet in 26 letters, 100 getallen, tafels 1 x 1 = 1, de dagen en maanden zonder afleidende plaatjes. Gewoon als de feiten zoals het is.

Wanneer er toch foute informatie is onthouden, is het belangrijk die te vervangen.

Een voorbeeld daarvan is: Onthouden foute woorden worden uitgegumd en vervangen door de goede woorden waardoor het dictee een stuk makkelijker wordt. En de cijfers omhoog gaan.

Wanneer er nare plaatjes zijn, wordt datgene wat het meest naar is vervangen in het onthouden plaatje. Bijvoorbeeld: de enge hond een dansje maakt, de pester een gekke blauw paarse bikini met bloemetjes aan heeft of het enge monster roze is en met zijn lieve ogen gewoon grappig wordt.

De MatriXmethode is breed inzetbaar bij IQ-gerelateerde hulpvragen, zoals leerproblemen of concentratieproblemen. En ook bij EQ-gerelateerde kwesties zoals angst, boosheid, faalangst of sociale problemen, biedt deze methode een waardevolle tool.

Wanneer nodig, is de volgende stap naar professionele hulp die past en effectief is voor het kind zelf. Door middel van gerichte vragen en creatieve visualisaties, helpt de methode het kind om zijn of haar eigen innerlijke krachtbronnen aan te boren. Het kind leert om anders te kijken naar lastige situaties, emoties te reguleren en oplossingen te vinden die van binnenuit komen.

Gedragsproblemen komen nooit alleen, er is altijd iets waardoor die ontstaan. Uitpluizen met de leerling zelf geeft ze de handvatten er zelf iets mee te doen, op een eigen manier.

De MatriXmethode is breed inzetbaar bij IQ-gerelateerde hulpvragen, zoals leerproblemen of concentratieproblemen. En ook bij EQ-gerelateerde kwesties zoals angst, boosheid, faalangst of sociale problemen, biedt deze methode een waardevolle tool.

Wanneer leerlingen dit zelf hebben ervaren, vertelden ze dat het leuk was om zo met het eigen hoofd te werken. Ze voelen ze zich (weer) de baas in het eigen hoofd.

Leerkrachten vertellen:

“Het is veilig en vertrouwd. Met de eigen speelsheid kunnen ze zelf eigen issues oplossen zodat ze weer mee kunnen in de klas. Ik zet het in wanneer ik een kind moeilijk zie kijken, dan zet ik de anderen aan het werk en ga ik er met het kind zelf even voor zitten. Vijf minuten is vaak al voldoende om die glimlach op het gezicht te zien verschijnen.”

Ook andere onderwijsprofessionals zijn positief verrast. Een voorbeeld is een docente in Zutphen.

Een ander voorbeeld is van leerlingen die problemen hadden met een vol hoofd en leerproblemen. Ze hebben een eigen manier ontwikkeld die werkt om de lesstof te onthouden. Leerlingen willen niet alles van taal in een laatje moeten stoppen of rekenen in het rekenlaatje. Ze willen hun autonomie inzetten die werkt voor de persoon.

Wat wel wordt gedaan, is de individuele leerling een eigen manier te laten bedenken zoals een boom, een voetbalveld, een manege, een huisje van oma. Daar wordt vervolgens alles in of op gezet.

Door de leerkrachten uit te rusten met een set specifieke vragen waar ze zelf de kinderen in de klas mee kunnen helpen als ze vastlopen, creëer je een laagdrempelige manier om ze te helpen. Ze voelen zich begrepen, hoeven niet het hele verhaal te vertellen en hebben zelf de sleutel tot de oplossing van wat ze in de weg zit.

Het ontdekken van de eigen kracht bevordert het zelfvertrouwen en het positieve zelfbeeld. Hoe mooi is dat? Een mooie bijkomstigheid is dat de kinderen elkaar ook kunnen helpen.

Dat hebben de leerlingen in Zutphen ook begrepen en ervaren:

Model

Om de interventie uit te leggen, zijn er diverse modellen die de werking (praktisch) uitleggen. Deze heb ik, net zoals de methode, zelf ontwikkeld en is natuurlijk niet zomaar ontstaan. Jaren heb ik nodig gehad met vooral ervaringen uit de praktijk om deze interventie zo concreet en logisch te maken zoals deze nu is.

In alle beroepsgroepen worden deze MatriXmodellen gebruikt om de werkwijze toe te lichten. Zowel in de niet-geïndiceerde zorg binnen sociaal domein, onderwijs, jeugdzorg en andere gebieden waar mensen gesprekken hebben met elkaar.

werkmodel matrixmethode

Het MatriXwerkmodel

In de video wordt uitgelegd hoe het werkmodel werkt wanneer de MatriXmethode wordt ingezet bij cognitieve hulpvragen:

Wil jij als professional gedragsproblemen doelgericht en veilig aanpakken?

In de dynamische wereld van de zorg, hulpverlening en het onderwijs, waar kinderen en jongeren centraal staan, komen we soms in contact met kinderen die worstelen met gedragsproblemen. Deze problemen kunnen complex zijn en een grote impact hebben op de ontwikkeling en het welzijn van het kind. In die momenten kan de MatriXmethode een waardevolle tool zijn om doelgerichte en laagdrempelige hulp te bieden.

De MatriXmethode training is een praktische training die jou de kennis en vaardigheden biedt om deze unieke methode toe te passen in jouw werk met kinderen en jongeren. In deze training leer je om:

  • De kern achter gedragsproblemen te begrijpen: Je leert om de signalen die kinderen met gedragsproblemen uitzenden te herkennen en te interpreteren. Zo ga je dieper in op de oorzaken van het gedrag en creëer je een breder perspectief.
  • Een veilige en vertrouwde omgeving creëren: Je leert hoe je een veilige en vertrouwde omgeving kunt creëren waarin kinderen zich vrij voelen om te delen en te ontdekken. Dit is essentieel om een optimale leeromgeving te bewerkstelligen.
  • Met gerichte vragen en creatieve visualisaties te werken: De training leert je diverse technieken om met kinderen in contact te komen, patronen te doorbreken en nieuwe inzichten te genereren. Het rescripten van informatie.
  • De kracht van het kind te mobiliseren: Je leert om kinderen te stimuleren om juist zelf op een eigen wijze oplossingen te vinden die van binnenuit komen. Dit vergroot hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid.

Je krijgt meer dan alleen de theorie en praktische oefeningen. De vaardigheden ontwikkel je in de praktijk, tijdens het toepassen. We blijven je faciliteren door samen te werken met je collega’s, onze kennisbank en activiteiten die we organiseren.

In de training leer je om met een open blik en een luisterend oor naar kinderen en jongeren te kijken, en hen te begeleiden op hun unieke ontwikkelingsreis. Deze deelnemers vertellen daar meer over:

Training

Wanneer je met mensen werkt die grip willen krijgen over hun mentale hulpvraag/hulpvragen, dan kan je deze interventietechniek ook inzetten. Het is wel belangrijk dat je hbo-werk-denkniveau hebt.

Onder andere deze professionals hebben veel baat bij de MatriXmethode en volgen de training:

  • Professionals in de niet-geïndiceerde zorg binnen het sociaal domein die kinderen, jongeren en gezinnen begeleiden bij gedrags- en opvoedproblemen
  • Leerkrachten die kinderen in hun klas begeleiden met gedragsproblemen, leerproblemen en volle hoofden.
  • Pedagogen die kinderen en hun ouders ondersteunen bij opvoedingsvraagstukken en gedragsproblemen.
  • Psychologen die met kinderen werken die psychische problemen en gedragsproblemen ervaren.
  • Orthopedagogen die gespecialiseerd zijn in het diagnosticeren en behandelen van leer- en gedragsproblemen.
  • Jeugdzorgwerkers die de jongeren met gedragsproblemen laagdrempelig begeleiden
  • Alle andere professionals die met kinderen werken en te maken krijgen met gedragsproblemen.

Met de nieuwe handvatten die je krijgt, verrijk je je kennis en vaardigheden bij jouw professionele inzet voor de ontwikkeling en het mentale welzijn van kinderen en jongeren.

Door deze training te volgen, ben je beter toegerust om gedragsproblemen doelgericht aan te pakken, en draag je bij aan een positieve ontwikkeling van de mensen waarmee je werkt..

Conclusie: Hoe gedragsproblemen bij (hoogbegaafde) kinderen en jongeren ontstaan en verholpen worden op een veilige wijze

Om gedragsproblemen bij kinderen en jongeren te begrijpen, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Kinderen en jongeren met gedragsproblemen uiten zich op verschillende manieren. Achter elk probleem zit een uniek kind met een eigen verhaal. Als professional kun je hen helpen door een veilige en warme omgeving te creëren.

Samengewerkt met kinderen, jongeren en hun omgeving kan je een veilige omgeving creëren waarin iedereen elkaar beter begrijpt. Door gerichte MatriXvragen te stellen wordt de wereld gegarandeerd een stukje mooier.

Ben je er klaar voor?


Training kiezen
Training kiezen

Over de schrijver

Ingrid Stoop – Ontwikkelaar MatriXmethode


Link


Facebook


Linkedin

Als ontwikkelaar van de MatriXmethode geef ik professionals (hbo-niveau) handvatten om cliënten met mentale problemen doelgericht te begeleiden. Zonder dat de probleeminhoud besproken hoeft te worden. Al vanaf het begin in 1991 gun ik iedereen de regie over het eigen hoofd. Wanneer slaan we samen met jou de handen ineen? Ik train je graag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *