arrow_drop_up arrow_drop_down
2 juni 2020 

Depressie, wat te doen?

“Ik liep al jaren rond met klachten. Ging in en uit de huisartsenpraktijk. Niets leek te helpen, ook niet de medicatie die ik kreeg voorgeschreven. Instanties zeggen mensen met een depressie te kunnen helpen, maar bij mij heeft al die hulp niet geholpen.”

Helaas is het verhaal van deze vrouw geen uitzondering. Jaarlijks krijgt gemiddeld 5% van de volwassenen te maken met een depressie:

Dat is ontzettend veel… En zolang een depressie niet op de juiste manier wordt opgelost, blijft het probleem aanwezig.

Als de kern van het probleem niet wordt opgelost, dan blijft de depressie aanwezig. Tijdelijke oplossingen lossen niets op, maar verzachten tijdelijk het probleem. Bijvoorbeeld door medicatie of afleiding.

Het probleem blijft aanwezig in het langetermijngeheugen. De patiënt of cliënt blijft mentaal belast en de depressie keert terug:

Veel behandelingen, weinig resultaat

Al jaren wordt er hulp aangeboden voor mentale en psychische problemen, zoals depressie, angsten, trauma's of andere emotionele problemen.

Vaak is de gangbare manier om veel te praten over het probleem. Door de psycholoog of psychiater moet een standaard protocol worden gevolgd. Helaas is een langdurige behandeling geen garantie voor een blijvende oplossing.

Dat blijkt wel aan de resultaten van het Trimbos-instituut bij het behandelen van een depressie:

Hulp bij depressie

Als je bedenkt dat maar ongeveer 50% van de mensen met een depressie na 6 maanden is ‘opgeknapt', dan wil je toch niet bedenken wat er met die andere 50% gebeurt.

Het lijden is groot. De stap van de huisarts naar de GGZ is voor veel mensen enorm. En door de langdurige behandeling, al dan niet met medicatie, zijn de zorgkosten exorbitant.

En dat terwijl het anders kan. Geen wachtlijsten. Gewoon binnen de praktijk van de huisarts een korte behandeling van vaak niet meer dan 3 sessies.

Wat wél te doen bij een depressie?

Patiënten van de huisartsenpraktijk Saboor Amed in Barneveld kunnen er alles over vertellen.  Zij ondergingen een behandeling met de MatriXmethode, gewoon via de POH-GGZ, met verbluffende resultaten.

“Sinds onze praktijkondersteuner met de MatriXmethode werkt verwijzen wij 80 tot 90% minder patiënten door naar de GGZ. Het lijkt wel een wondermiddel”, aldus huisarts Saboor Amed.

Deze huisarts vertelt zelf over deze revolutionaire resultaten. En ook de POH-GGZ en patiënten delen hun ervaringen:

Effectieve behandeling door de POH-GGZ

Praktijkondersteuner Adrie van der Wijst legt uit: “Ik begeleidde en ondersteunde de patiënten van dokter Saboor Amed waar ik kon. Voerde gesprekken en gaf zo veel mogelijk tips. Maar een echte, langdurige verandering bleef uit. Totdat ik met de MatriXmethode ging werken. Nu komen patiënten soms verdrietig binnen en gaan ze een uur later stralend naar buiten.”

Naast de POH-GGZ vertellen ook de huisarts en 2 patiënten hun ervaringen met de MatriXmethode. En de effectiviteit van deze interventie in de huisartsenpraktijk.

Krachtige, bewezen interventie

Ingrid Stoop, grondlegster van de MatriXmethode legt uit: “Patiënten met een depressie zijn de regie over hun leven volledig kwijt. Ze hebben een druk hoofd en weten van gekkigheid niet meer wat ze met zichzelf aan moeten. In een paar korte sessies, waarbij ze niet eens hoeven te vertellen wat het probleem precies is, scheppen we rust in het hoofd.

We helpen ze alles dat in hun hoofd speelt weer op een rijtje te krijgen met een heel eenvoudige maar wel heel krachtige visualisatie.

Wij hopen dat alle huisartsen in Nederland de MatriXmethode in de (geestelijke) gezondheidszorg gaan toepassen. Zo kunnen we patiënten veel sneller helpen, want bij de praktijkondersteuner is er geen wachtlijst. Mede daardoor kunnen de kosten voor de zorg op deze manier drastisch omlaag.”

Hulp in de huisartsenpraktijk

Met de MatriXtoolbox voor de POH-GGZ wordt méér dan 80% in de huisartsenpraktijk succesvol geholpen. In slechts 3 behandelingen. Dat is een behoorlijk verschil met de vele behandelingen die nu worden ingezet door huisartsen of psychologen.

Gelukkig is de MatriXmethode een interventietechniek die toegepast wordt naast alles wat de professional al succesvol doet.

Enkele voordelen:

  • Een cliënt of patiënt hoeft het eigen risico niet te gebruiken
  • De behandeling is nooit heftig
  • Ook instabiele of uitbehandelde personen zijn te helpen
  • De professional wordt nooit belast met de inhoud van het probleem

Het lijkt wel een wondermiddel…

Wil je ook weten hoe je dit ‘wondermiddel' toepast in de praktijk? En al op korte termijn aanzienlijk verbeteringen ziet?

Pas de veilige en bewezen interventietechniek toe in jouw werk met mensen.


Ook interessant:

Over de schrijver
Als ontwikkelaar, trainer en pionier van de MatriXmethode heb ik een missie: al het gedoe tussen de oren de wereld uit. Samen met de MatriXtrainers groeit dagelijks het aantal blijvende glimlachen. De resultaten en onze beloften liegen er niet om. En dat gun ik iedereen.
Reactie plaatsen