Een depressie. Veel mensen hebben er last van. Soms zelfs jaren. Maar welke aanpak helpt? Wat kan je doen om een depressie aan te pakken? En wat kan je als professional doen, zonder te worden belast met de oorzaak van het probleem van je cliënt?
In dit artikel lees je wat je hoe je anderen kunt helpen met hun depressie.
Aantal personen met depressie: cijfers
“Ik liep al jaren rond met klachten. Ging in en uit de huisartsenpraktijk. Niets leek te helpen, ook niet de medicatie die ik kreeg voorgeschreven. Instanties zeggen mensen met een depressie te kunnen helpen, maar bij mij heeft al die hulp niet geholpen.”
Helaas is het verhaal van deze persoon, een vrouw van 56 jaar, geen uitzondering. Jaarlijks krijgt gemiddeld 5% van de volwassenen te maken met een depressie:
Bovenstaande statistieken geven een schrikbarend inzicht in het aantal volwassenen met een depressie in Nederland. En zolang een depressie niet op de juiste manier wordt aangepakt en geneutraliseerd, blijft het probleem aanwezig.
Ook een depressie heeft te maken met interne, mentale belemmeringen die zich in het hoofd afspelen. Als de kern van het probleem niet wordt aangepakt, dan blijft de depressie aanwezig. Tijdelijks oplossingen zoals medicijnen en praten over het probleem blijken (na langere tijd) vaak niet de oplossing te zijn. En daardoor wordt de kans op terugval vergroot, blijkt uit eigen ervaring.
Dat is ook te zien bij de statistieken van NEMESIS-2 en het Trimbos-instituut over een terugkerende depressie:
Veel behandelingen, weinig resultaat
Het is algemeen bekend dat er diverse soorten hulp wordt aangeboden voor mentale en psychische problemen. Denk aan hulp voor depressie, angsten, trauma’s en andere emotionele problemen.
Vaak is de gangbare manier om te praten over het probleem. Door de psycholoog of psychiater moet daarbij vaak een standaard protocol worden gevolgd. Gezien de langdurige wachtlijsten in de ggz en de vele sessies die nodig zijn, is praten over het probleem vaak geen garantie voor een blijvende oplossing.
Dat blijkt ook uit de resultaten van het Trimbos-instituut over de duur van de depressie:
Effectieve hulp?
Als je bedenkt dat maar ongeveer 50% van de mensen met een depressie na zes maanden is ‘opgeknapt’, dan kan je veronderstellen dat er veel mensen na die periode nog met één of meerdere problemen zitten. Terwijl ook die cliënten graag de juiste, snelle hulp willen.
De stap van de huisarts naar de GGZ is voor veel mensen een grote stap. En door de langdurige trajecten, al dan niet met medicatie, zijn de zorgkosten aanzienlijk hoog.
En dat terwijl het anders kan. Zonder afhankelijkheid van wachtlijsten en langdurig te praten. En binnen de praktijk van de huisarts, waarbij iemand vaak binnen één tot drie sessies succesvol geholpen is.
Wat wél te doen bij een depressie?
Patiënten van de huisartsenpraktijk Saboor Amed in Barneveld willen graag vertellen wat hun ervaringen zijn. Zij hebben de MatriXmethode ervaren omdat ze graag een oplossing wilden voor hun mentale of psychische problemen. Met behulp van de POH-GGZ die werkzaam is in de huisartsenpraktijk zijn er bijzondere resultaten bewerkstelligd.
“Sinds onze praktijkondersteuner met de MatriXmethode werkt verwijzen wij 80 tot 90% minder patiënten door naar de GGZ. Het lijkt wel een wondermiddel”, aldus huisarts Saboor Amed.
Deze huisarts vertelt zelf over de resultaten in zijn huisartenprakijk. En ook de POH-GGZ en patiënten delen hun ervaringen:
Succesvolle gesprekken door de POH-GGZ
Praktijkondersteuner Adrie van der Wijst legt uit: “Ik begeleidde en ondersteunde de patiënten van dokter Saboor Amed waar ik kon. Ik voerde gesprekken en gaf zo veel mogelijk tips. Maar een echte, langdurige verandering bleef uit. Totdat ik met de MatriXmethode ging werken. Nu komen patiënten soms verdrietig binnen en gaan ze een uur later stralend naar buiten.”
Naast de POH-GGZ vertellen ook de huisarts en twee cliënten/patiënten hun ervaringen met de MatriXmethode
Veilig, kortdurend en doelgericht
Ik, Ingrid Stoop, grondlegster van de MatriXmethode, leg dit uit: “Patiënten met een depressie zijn de regie over hun leven volledig kwijt. Ze hebben een druk hoofd en weten van gekkigheid niet meer wat ze met zichzelf aan moeten. In een paar korte sessies, waarbij ze niet eens hoeven te vertellen wat het probleem precies is, scheppen we rust in het hoofd.
We helpen die personen met wat zich in hun hoofd speelt. Daardoor krijgen ze het weer op een rijtje met een eenvoudige, maar heel krachtige visualisatie.
Wij hopen dat alle huisartsen in Nederland de MatriXmethode gaan toepassen. Zo kunnen we patiënten veel sneller helpen, want bij de praktijkondersteuner is er geen wachtlijst. Mede daardoor kunnen de kosten voor de zorg op deze manier drastisch omlaag.”
Hulp in de huisartsenpraktijk
De huisarts Abed vertelt dat méér dan 80% in de huisartsenpraktijk succesvol wordt geholpen binnen slechts drie sessies. Dat is een behoorlijk verschil met de vele behandelingen die nu worden ingezet door de meeste huisartsen of psychologen.
Gelukkig is de MatriXmethode een coachings- of gesprekstechniek die toegepast wordt naast alles wat de professional al succesvol doet.
Enkele voordelen:
- Een cliënt of patiënt hoeft het eigen risico niet te gebruiken
- De sessies zijn kortdurend, veilig en doelgericht
- De professional blijft uit de inhoud van het probleem
Interesse in deze coachingstechniek?
Wil je ook weten hoe je deze coachingstechniek als interventie toepast? En al op korte termijn aanzienlijk verbeteringen ziet, zoals de huisarts Abed en zijn patiënten?
Krijg meetbare resultaten na het volgen van een training. Maak het verschil in jouw werkgebied met mensen die last hebben van mentale en/of psychische klachten.
------------
Stel je eens voor dat je een doelgerichte gesprekstechniek beheerst, zonder afhankelijk te zijn van complexe protocollen, wachtlijsten en dossiervorming. En dat je niet belast hoeft te worden met de oorzaak van het probleem. Zou dat jouw werk leuker maken? Maak het verschil met de MatriXmethode als kortdurende, doelgerichte coachingstechniek bij mentale klachten.
Ook interessant: