De MatriXmethode van Ingrid Stoop
05 november 2021 
21 min. leestijd

De MatriXmethode van Ingrid Stoop

Het is goed mogelijk dat je van horen zeggen geïnteresseerd bent geraakt in mijn gesprekstechniek 'de MatriXmethode'. Steeds vaker maken professionals en hulpvragers gebruik van deze coachingsinterventie. Maar wat is de reden daarvan, hoe is de methode ontstaan, wie heeft het ontwikkeld en hoe kan je het gebruiken? 

In dit artikel geef ik een uitgebreide uitleg.

Wat is de MatriXmethode?

De MatriXmethode is een gesprekstechniek op basis van coaching bij mentale klachten. Deze heb ik ontwikkeld na het volgen van diverse opleidingen, trainingen en het coachen van vele cliënten, van jong tot oud. 

De klachten die ze hadden zijn onder andere cognitieve problemen:

 • Moeite met informatie onthouden
 • Leren
 • Mentale overbelasting zoals een vol hoofd
 • Stress

En emotionele klachten:

Simpel gezegd: klachten die zijn ontstaan en ontwikkeld in het hoofd door eigen denkprocessen. Daarbij staat de kracht van de verbeelding en innerlijke beleving centraal. Er wordt gebruik gemaakt van zintuigelijke belevingen die iemand ervaart.


De professional stelt de gerichte MatriXvragen aan de hulpvrager en begeleidt het proces. Door het stellen van specifieke vragen komt iemand direct tot de kern van het probleem. Zonder afleiding, langdurig praten en herbeleving. Er hoeft tijdens dit proces niet inhoudelijk gepraat te worden over de onderliggende oorzaak van het mentale obstakel.

Ingrid Stoop

Het begon met een kasverschil van 0,10 guldencent. Daar ligt een normaal mens niet van wakker. Maar in de tijd dat ik op de ABN werkte, communiceerden we daarover met onze cliënten. We belden ze op omdat hun kasboek dan ook niet klopte. 

Zo kwam de heer J. de Vries aan de balie. We hadden het over waar hij mee bezig was, naast zijn baan in een bedrijf. Dat was met orthomoleculaire geneeskunde. Als natuurgeneeskundig therapeut behandelde hij mensen met lichamelijke klachten. Hj gaf adviezen over vitamines, mineralen en gezonde voeding. 

Ik hing aan zijn lippen, het was zo interessant wat hij mij vertelde. Zeker in deze periode waarin mijn moeder ernstig ziek was en ondersteuning goed kon gebruiken. Ik maakte een afspraak samen met haar bij een collega van hem: een orthomoleculair arts vanwege de combinatie van medisch en alternatief. Haar kwaliteit van leven verbeterde, had minder pijn en meer energie.

In de brochure die hij voor me meenam, was een pagina met informatie over de opleiding. Bij de bank had ik het naar mijn zin, maar was toe aan een nieuwe uitdaging. Ik ging de opleiding doen. 

Van geldzaken en alles wat er in die tijd bij kwam kijken, had ik verstand. Maar van orthomoleculaire geneeskunde nog niet. Het interesseerde me.

"Emoties? Op mijn rug? Daar had ik nog nooit van gehoord."

Tijdens de trainingsdagen kreeg ik te maken met mededeelnemers waarvan de meeste medisch geschoold waren, zoals huisartsen. Dat was voor mij boeiend en ik slurpte informatie op. Ik paste het geleerde meteen toe in mijn omgeving en bij cliënten die op me afkwamen. 

Het was niet meer te combineren met de zorg voor mijn moeder, mijn gezin, de opleiding en mijn nieuwe richting. Het werd allemaal steeds interessanter. Ik kreeg last van mijn rug. De huisarts vertelde dat het een hernia was. Een collega van de opleiding verklaarde dat ik onverwerkte emoties op mijn rug had. Emoties? Op mijn rug? Daar had ik nog nooit van gehoord. 

Toch ging ik op zoek naar iemand die daar iets mee kon: NEI. Dat staat voor neuro emotionele integratie van Roy Martina. Er waren therapeuten die zich daarmee bezighielden en ik maakte een afspraak. Met spiertesten haalde ze uit mijn onbewuste momenten omhoog die ik zelf niet wist en waar ik blijkbaar last van had. 

Er werd geïntegreerd, verwerkt met bewegingen in mijn oren en ik had inderdaad minder last. Dat was interessant en smaakte naar meer. Ook de cliënten die ik ermee hielp knapten op, terwijl ook nog iets anders in de weg zat: een mentale klacht. 

Ik vervolgde mijn carrière qua studies en kreeg meer en meer ervaring in het begeleiden van mensen naar eigen oplossingen. Neuro Linguistisch Programmeren, NLP genoemd, heeft met ons 'denken' te maken. Daar werd ik helemaal blij van. Iets veranderen en verbeteren in je hoofd, hoe mooi is dat? 

Van NLP naar Neurosemantic. Michael Hall gaf zijn training in Zuid-Africa en met veel plezier vloog ik daarheen. Alleen, want mijn kinderen moesten naar school en hun vader paste op. De tijd daar verlengde ik omdat ook daar veel mensen op mijn pad kwamen met mentale problemen. 

"Het begin van mijn uiteindelijke MatriXmethode is dus daar begonnen."

Ze vonden het interessant om hun trauma’s en angsten met een Nederlandse vrouw op te lossen. Blijkbaar had ik iets dat onderscheidend was van de anderen. Het begin van mijn uiteindelijke MatriXmethode is dus daar begonnen. Met die inzichten die ik daar kreeg kon ik net iets anders doen dan men gewend was.

matrix coaching

Na deze trainingen volgende ik nog meer trainingen en opleidingen. Allemaal hadden ze te maken met processen die zich in het hoofd afspelen. 

Uiteindelijk, na honderden kinderen en ouderen gecoacht te hebben, kwam ik tot nieuwe inzichten. Ik ontdekte hoe iemand denkbeeldig zijn hoofd gebruikt met innerlijke belevingen die iemand ervaart. En toen ontwikkelde ik de MatriXmethode.

Wil je meer weten over mij en mijn drijfveren? In deze video vertel ik er meer over:

Ontwikkeling van de MatriXmethode

Natuurlijk begon ik klein en richtte me in eerste instanties op ouders van kinderen met leerproblemen. Simpel gezegd met: "Fix my kid". Ik heb altijd kinderen heel interessant gevonden. Wat ze doen, waarom en hoe. Kinderen hebben een enorm fantasievermogen en ik vind het fascinerend wat zich in hun koppies afspeelt.

Het ontwikkelen tot een concreet product is een creatief proces. In mijn brein ontstond een idee, een gedachte waarmee ik de wereld iets mooier wilde maken en aan mensen kon meegeven. Maar hoe? 

Voor mij heel simpel, blijkt later, om vragen te gaan stellen over hoe het werkt in het brein van mensen. En in het lichaam. Alles wordt immers gestuurd door het brein en daar hebben we plezier of last van. De stappen die ik zette om te komen tot een concrete gesprekstechniek waren de volgende:

 1. Ik ging opleidingen en trainingen volgen in het binnen- en buitenland om bevestiging te krijgen in mijn denken
 2. Ik ging medecursisten coachen; dat was voor mij veiliger dan zomaar cliënten te helpen
 3. Ik ging zorgvuldig te werk met iedere cliënt, iets dat ik ook nu nog altijd doe
 4. Ik belde mijn cliënten na of het probleem waarmee ze kwamen nog steeds was opgelost: na een week, een maand, een jaar, twee jaar

Toen wist ik: mijn methode moet ik de wereld meegeven. Van mensen coachen ging ik professionals opleiden. Want ik kan al die kennis, ervaringen en vaardigheden voor mijzelf houden, maar dan wordt een relatief kleine groep mensen alleen maar geholpen. Liever deel ik het met anderen, zodat zij ook weer vele individuen kunnen helpen.

Training MatriXmethode Ingrid Stoop

Nu, jaren later, heb ik al duizenden professionals opgeleid en dat worden er jaarlijks meer. Deze professionals zijn werkzaam in verschillende werkgebieden zoals de zorg, geestelijke gezondheidszorg, onderwijs, hulpverlening, jeugdzorg, organisaties en coaches met een eigen praktijk. 

Want in elke branche zijn er mensen met mentale hulpvragen die daar snel, veilig en effectief van af willen komen. Zonder langdurig in een traject te moeten zitten of steeds weer opnieuw het hele verhaal te moeten vertellen aan andere deskundigen.

Uitleg: hoe werkt de methode?

Deze interventie is toepasbaar bij diverse soorten mentale hulpvragen. Denk aan angsten, trauma, onverwerkte emoties, stress, moeite met informatie onthouden en leren. Het werkt bij vrijwel alle soorten hulpvragen, mits er geen medische verklaring voor is. 

De methode werkt omdat de persoon met het probleem, de cliënt, weer de regie krijgt over zijn eigen hoofd. Door het stellen van specifieke vragen, wordt het praktische brein geactiveerd. Dankzij de kracht van de verbeelding ontdekt en past de persoon zelf zijn of haar hulpvraag aan op de eigen manier. Daarbij is het niet nodig dat de oorzaak gedeeld hoeft te worden.

In deze animatie wordt uitgelegd waarom mijn gesprekstechniek veilig toepasbaar is:

Een emotioneel probleem wordt aangepakt met drie stappen: 

 1. Stap 1: Ontladen 
 2. Stap 2: Neutraliseren 
 3. Stap 3: Vervangen 

Het zorgvuldig gebruikmaken van deze stappen verhoogt de kans om het maximale uit de coaching te halen. 

Bij IQ-vraagstukken zoals moeite met informatie onthouden en een vol hoofd, zijn er andere stappen van toepassing: 

 1. Stap 1: Clusteren 
 2. Stap 2: Inrichten 
 3. Stap 3: Memoriseren 

Als er een opluchting en een glimlach verschijnt, dan weet je dat de sessie geslaagd is.

Uitleg MatriXwerkmodel

Negatieve ervaringen

Tot nu toe zijn er vrijwel geen negatieve ervaringen bekend. Mensen zullen namelijk niet meer in een depressie raken of decompenseren na een coaching. Ook is er geen heftige herbeleving zoals bij andere therapieën. 

Natuurlijk kan je altijd iemand bellen of benaderen die ervaring heeft met deze gesprekstechniek. Hij of zij zal een goede uitleg kunnen geven over wat de impact en ervaring is van een MatriXgesprek.

"De cliënt kan soms moe zijn na de coaching. En dat is ook goed, want ze gaan zelf aan de slag in hun eigen hoofd" - Adrie van der Wijst, POH-GGZ bij huisartsenpraktijk Abed in Barneveld

Een bijwerking die soms wordt genoemd, is dat de persoon met de hulpvraag moe kan zijn na een sessie. Dat is niet een slecht, maar juist een goed teken. Want hoe doelgerichter iemand denkbeeldig zijn eigen mentale klacht minimaliseert tot een kaal, onbeladen feit, hoe succesvoller de coaching is. Doordat de begeleider specifieke vragen stelt op het juiste moment bij de juiste persoon, is de kans op een succesvolle coaching groter.

Adrie van der Wijst, POH-GGZ van beroep, vertelt zelf over haar ervaringen en wat de mogelijke bijwerkingen zijn:

Is er kritiek en zo ja, welke?

Het is altijd mogelijk dat iemand kritiek of twijfels heeft over de methode. Zolang je het niet zelf ervaart en merkt wat het effect is, weet je niet of en hoe het werkt. Dus een goede stap is om de methode eerst zelf te ervaren en daarna je conclusies te trekken.

Een bezwaar dat iemand kan hebben is:

 • Werkt het echt zo snel?
 • Wat is het effect op lange termijn?
 • Is de manier van vragen stellen zo simpel als dat het lijkt op de video's?
 • Waarom loopt iemand een lange tijd bij een psycholoog, terwijl het mogelijk veel sneller kan?
 • Waarom werkt deze methode bij zowel cognitieve als emotionele klachten?

En zo zijn er nog meer vragen die twijfelaars kunnen hebben. Zoals eerder al gezegd wordt het aangeraden om de methode zelf te ervaren of navraag te doen bij aangesloten professionals en organisaties. Dan weet je of kritiek terecht is.

ervaring matrixmethode

verschillen emdr matrixmethodeervaring matrix methodeAccreditaties na het volgen van de training

De training die het MatriXmethode Instituut aanbiedt, zijn geaccrediteerd bij diverse beroepsverenigingen. Afhankelijk van de soort training en aangesloten beroepsverenigingen krijg je accreditatie-punten. Op de site staat een overzicht van alle geaccrediteerde trainingen en de bijbehorende punten.

Een klein overzicht van enkele accreditaties zijn:

Accreditaties MatriXmethode

Kosten (of investering)

Iedere maand start een nieuwe training met een kleine groep deelnemers. Deze groep is klein zodat je veel vragen kunt stellen, de methode zelf kan ervaren en met je medecursisten zorgvuldig kunt oefenen.

Het volgen van de training is een investering. Het levert veel op, want al binnen enkele dagen heb je de theorie en basisvaardigheden eigengemaakt. Daarmee kan je direct cliënten helpen die last hebben van uiteenlopende mentale klachten.

Eigenlijk is de prijs van de training relatief laag voor wat je allemaal krijgt. Want normaalgesproken volg je en training gericht op één klacht, zoals angsten of trauma's. Maar met de MatriXmethode kan je zowel cognitieve als emotionele klachten aanpakken. Door de brede inzetbaarheid, de ontwikkelingen en de hoge effectiviteit is het aannemelijk dat de prijs wordt verhoogd.

Training MatriXmethode met Ingrid Stoop

De modulaire training is op dit moment 795 euro (vrijgesteld van BTW). Daar krijg je de basiskennis- en vaardigheden bij het verwerken van angsten, trauma's en emotionele problemen. Na deze training krijg je de mogelijkheid om vervolgmodules te volgen.

Ook kun je kiezen om alles van de MatriXmethode te leren. De training op locatie wordt door mijzelf, Ingrid Stoop, gegeven. Op dit moment is de investering 1995 euro (vrijgesteld van BTW), inclusief locatie- en lunchkosten. 

De online training biedt veel mogelijkheden als je niet veel tijd hebt of reizen een obstakel vindt. Een trainer, die door mij persoonlijk is opgeleid, verzorgt deze training. De investering is 1895 euro (vrijgesteld van BTW).

Opleiding tot coach?

Is de training een opleiding tot coach? Daar zijn de meningen over verdeeld, want het MatriXmethode Instituut kent drie soorten professionals:

 1. De zelfstandige, ondernemende professional
 2. De professional in loondienst in een klein bedrijf
 3. De professional in loondienst in een grote organisatie

Al deze mensen hebben één overeenkomst: ze helpen mensen met mentale klachten. 

Eerlijk gezegd is 'coach' een containerbegrip: iedereen mag zichzelf coach noemen. Zelfs al heb je geen gekwalificeerde opleidingen gevolgd. Je kunt een workshop van een halve dag volgen en jezelf een coach noemen.

Iedereen die anderen helpt en begeleidt is dus in principe een coach. Dus de training van de MatriXmethode is geen opleiding tot coach, maar wel een opleiding om de MatriXmethode toe te passen.

We hebben trainers omdat de vraag naar de methode groter wordt. Agnes Meijboom vertelt haar evaringen:

Na de training

Je leert 'MatriXen' al tijdens de eerste dag van de training. Je bent dan bezig met het stellen van de specifieke en concrete vragen, samen met je medecursisten. Je krijgt feedback en je geeft feedback: 

 • Wat gaat goed?
 • Wat gaat minder goed?
 • Wat zijn de verbeterpunten? 

Daar leer je veel van. Je verbetert je vaardigheden met iedere sessie die je hebt. Zowel samen met je collega’s als samen met je cliënten. Veel gebruiken is ervaren en weten wat goed gaat, wat minder goed gaat en wat je nog kunt verbeteren. 

Je kunt je vast voorstellen dat wanneer je de MatriXmethode niet vaak toepast, je wat onzeker wordt over je vaardigheden. Dat is ook zo met autorijden. Als je net geslaagd bent, leer je pas echt autorijden als je de weg op gaat. 

"In de training leek het zo simpel." In het echt is het zo belangrijk de methode juist veel te blijven gebruiken, zodat je er steeds beter in wordt.

matrixmethode ervaring

Intervisiemomenten met je MatriXcollega’s houden je scherp en je krijgt het steeds beter in de vingers. Kijk ook naar de video’s die er zijn. Organiseer activiteiten met je collega’s die werkzaam zijn in hetzelfde werkgebied. Ga samenwerken in multidisciplinaire teams en praktijken. 

Jij onderscheidt jezelf van anderen doordat je de MatriXmethode inzet. Verbeter je MatriXkennis- en vaardigheden met alle mogelijkheden die er zijn. Je collega’s en jij hebben elkaar veel te bieden, méér dan jij wellicht verwacht.

Coaching

Iedere professional die wordt opgeleid krijgt dezelfde tools om anderen te coachen met de MatriXmethode. Er zijn in het binnen- en buitenland diverse professionals actief die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Want de gesprekstechniek is continue in beweging en wordt daardoor steeds concreter.

Wil je gebruik maken van coaching, dan kun je een coach vinden bij jou in de buurt.

niet kunnen praten over trauma

Conclusie

De MatriXmethode is een veilige, kortdurende en doelgerichte gesprekstechniek. Deze is ontwikkeld door mij, Ingrid Stoop, vanaf 1991 tot vandaag. Dankzij jarenlange ontwikkeling is de coachingsinterventie nu zo concreet, effectief en breed toepasbaar bij zowel cognitieve als emotionele klachten. 

Er zijn veel professionals die er (dagelijks) mee werken en toepassen in de jeugdzorg, hulpverlening, hun eigen praktijk, (geestelijke gezondheids)zorg, organisaties en op school. Maandelijks start een nieuwe training, online en op locatie.

Enkele voordelen zijn dat sessies kortdurend zijn, er geen (heftige) herbeleving plaatsvindt, er geen dossiervorming is en de oorzaak van de hulpvraag niet gedeeld hoeft te worden.

------------
Stel je eens voor dat je een doelgerichte gesprekstechniek beheerst, zonder afhankelijk te zijn van complexe protocollen, wachtlijsten en dossiervorming. En dat je niet belast hoeft te worden met de oorzaak van het probleem. Zou dat jouw werk leuker maken? Maak het verschil met de MatriXmethode als kortdurende, doelgerichte coachingstechniek bij mentale klachten.

Ook interessant:

Als ontwikkelaar van de MatriXmethode geef ik professionals (hbo-niveau) handvatten om cliënten met mentale problemen doelgericht te begeleiden. Zonder dat de probleeminhoud besproken hoeft te worden. Al vanaf het begin in 1991 gun ik iedereen de regie over het eigen hoofd. Wanneer slaan we samen met jou de handen ineen? Ik train je graag.
Reactie plaatsen

MEER WETEN?

Effectieve gesprekken en blije cliënten krijgen?

Krijg inzichten in hoe je je cliënt effectief begeleidt naar zijn eigen oplossing bij IQ- en EQ-hulpvragen. Zonder dat je belast hoeft te worden met de probleeminhoud.

Of ontdek live en online hoe de veilige gesprekstechniek werkt, inclusief expertsessies met ontwikkelaar Ingrid Stoop.

Download over de MatriXmethode