Angst voor de tandarts, clowns, kikkers of operatie overwinnen
04 november 2021 
in Angst
26 min. leestijd

Angst voor de tandarts, clowns, kikkers of operatie overwinnen

Een angst of meerdere angsten, tienduizenden mensen hebben er last van. Denk aan een fobie voor de tandarts, clowns, operatie, honden, autorijden of monsters. En zo zijn er nog veel meer. Het is mogelijk dat je al iets vervelends hebt meegemaakt in het verleden en nu bang bent dat het opnieuw gaat gebeurt. Of je hebt nu al een doemscenario bedacht voor iets dat mogelijk in de toekomst gaat gebeuren.

Praten of medicatie verlicht soms wel, maar lost het probleem niet op.

Er worden veel 'oplossingen' aangeboden die simpel en snel te gebruiken zijn. Dat zijn vaak niet de oplossingen die op langere termijn effect hebben, maar wel die iemand afhankelijk maken van iets of iemand.

Praten of medicatie verlicht soms wel, maar lost het probleem niet op. Het echte probleem zit namelijk 'tussen de oren'. En de enige persoon die daar iets aan kan doen, is de persoon die last heeft van het probleem. Een professional kan wel iemand begeleiden om de regie te krijgen over hert eigen hoofd. Maar hoe? En wat is een effectieve manier om dat te overwinnen? 

In dit artikel met video's leg ik het je uit.

Wat is een angst?

Een angst is simpel gezegd een mentaal proces dat iemand ervaart van een vervelende situatie. Dat kan een moment zijn die de persoon al heeft meegemaakt of mogelijk in de toekomst (opnieuw) gaat meemaken. Die persoon, jong of oud, kan daar nu al een nare voorstelling van hebben gemaakt. Die voorstelling bevindt zich in het hoofd, want hij of zij heeft daar een negatieve associatie bij. Straks vertel ik daar meer over.

Een fobie is een angst voor specifieke dingen, dieren of situaties. Deze angst kan samengaan met lichamelijke verschijnselen. Toch gaat het erom dat de kern van de klacht bij de oorzaak wordt aangepakt. Dat is de beleving die iemand ervaart.

Angst voor de tandarts 

Wie is er geen fan van de tandarts? Heel veel mensen zijn angstig voor de behandeling die ze krijgen. Het is niet leuk om in de stoel te liggen als de tandarts aan de gang gaat met vervelende apparaten. Toch is het belangrijk om het gebit te verzorgen om geen gaatjes en andere problemen te krijgen. Dus het is uiterst belangrijk om iets aan die tandartsangst te doen voordat het gebit echt pijnlijk, vies en slecht wordt.angst tandarts overwinnenangst tandarts overwinnenangst tandarts overwinnen

Als je angstig bent voor de tandarts wil je liever überhaupt niet jaarlijks jezelf laten behandelen. Je bent bijvoorbeeld bang dat hij of zij moet boren, je hoort het geluid nu al. Of je ziet die twee ogen en zijn mondkapje, waarbij je niet weet of hij nu vrolijk of boos is. Het kan ook zijn dat je nu al een vervelend gevoel in je maag krijgt als je aan een pijnlijke situatie denkt. Dat zijn allemaal manieren die je ervan weerhouden om een afspraak te maken.

Fobie voor clowns

Neem een angst voor clowns. Verassend genoeg is dat ook een veelvoorkomend probleem. Want ze zijn toch altijd vrolijk, lief en behulpzaam? Nee dus. Vooral kinderen zijn vaak bang als zij een man of vrouw met een rare dopneus of pruik zien. Iemand die daar gevoelig voor is, kan nu al een doemscenario hebben bedacht. 

Toch heeft iedereen vast een ander soort clown in gedachte dan jij, jouw kind, partner o buurman. Misschien vindt jouw kind de rode clownsneus heel eng; dat komt als eerste in hem of haar op. Iemand anders vindt juist die grote schoenen naar om te zien.angst overwinnen clowns

Zo heeft iedereen een eigen beleving en dus een ander soort angst. Vaak durven, mogen, kunnen en willen mensen daar niet over praten. Gelukkig hoeft dat ook niet als gebruik wordt gemaakt van de MatriXmethode.

Tegenwoordig zijn er ook veel films waarbij clowns een negatief imago hebben. Als je als kind daar vatbaar voor bent, dan komt direct een plaatje, geluid, gevoel, reuk, smaak of gedachte in je op. Bijvoorbeeld van een doemscenario dat al is bedacht. Die vervelende ervaring kan mogelijk in de toekomst gaan plaatsvinden.

Iedereen ervaart een angst op een andere manier. Een effectieve oplossing is dus ook voor iedereen anders.

Toch is ook deze fobie een eigen denkproces dat in het hoofd wordt gecreëerd. Als je liever niet daarover wilt praten, dan blijft die vervelende situatie in het hoofd aanwezig. Natuurlijk is de kans groot dat de clown geen negatieve bedoelingen heeft, maar door het doemscenario ervaar je wel die negatieve lading.

Kikkerfobie

Ook al lijkt een kikker klein en ongevaarlijk, er zijn mensen die heel bang zijn voor kikkers. Deze vrouw had een kikkerfobie en wilde daar graag een oplossing voor. Terwijl ze niets over de oorzaak hoefde te vertellen tijdens de coaching, heef ze een eigen manier ontdekt en toegepast om de angst te verminderen en zelfs op te lossen. 

Met de MatriXmethode krijgen mensen weer de regie over hun eigen hoofd. Daardoor is een kikkerfobie of angst voor andere diersoort op een oplossingsgerichte manier aan te pakken. Het is niet nodig om een vervelende situatie te herbeleven of inhoudelijk te praten over de angst. Dit kunnen zowel fobieën zijn die zijn ontstaan voor iets dat is gebeurd in het verleden of een situatie in de toekomst.

In de video deelt deze vrouw haar ervaring met deze interventie voor haar kikkerfobie:

Wat is een angst voor een operatie?

Een andere veelvoorkomende fobie die mensen kunnen ervaren, is de angst voor een operatie. Eerlijk is eerlijk, het is niet fijn als iemand die je niet kent aan de slag gaat met je lichaam. Je hoopt maar dat je in goede handen bent en er geen vervelende complicaties zullen zijn tijdens of na de ingreep. Een kleine fout kan al grote gevolgen hebben.

angst voor operatieangst voor operatieangst voor operatie

Als je overgeleverd bent aan een arts of artsen, dan kan je nu al bang zijn dat iemand je pijn gaat doen. Ook kan je het gevoel krijgen van machteloosheid. Dit zijn mentale overtuigingen waar je voorafgaand de operatie last van kunt hebben. Dat doemscenario speelt nu al in je hoofd. Maar als je de operatie daadwerkelijk ervaart, kan het ook meevallen. Dan is alle commotie voor niets geweest. 

De arts is bijvoorbeeld heel aardig en stelt je gerust. Of de behandeling duurt niet lang en ben je weer snel op de rit. Toch zorgen de negatief beladen gedachten er nu al voor dat je enorm op kunt zien tegen dat ene moment.

Drie minder effectieve manieren om een angst te overwinnen 

Er zijn op dit moment tientallen manieren om angsten te overwinnen. Maar niet iedere aanpak is even effectief, vooral niet op langere termijn. Ik deel drie manieren die vaak na een tijdje ineffectief zijn, ondanks dat dit wel interventies zijn die vaak worden ingezet.

Praten over de angst

Een veelvoorkomend hulpmiddel die wordt ingezet, is praten over het probleem. Er moet bijvoorbeeld precies verteld worden wat er is gebeurd, hoelang je last hebt van het probleem en welke hulp je al hebt gezocht. Toch zal iemand niet alles willen, durven, kunnen of willen vertellen uit schaamte of, je raadt het al, angst. Dus niet alles zal het kind, de jongere of volwassene gaan vertellen. Daardoor blijft het echte probleem in het hoofd van de persoon zitten.gesprek met psycholoog om angst te overwinnen

Medicatie

Hoewel ik mij niet bezighoud met medicatie of andere hulpmiddelen, lijkt het me wel belangrijk om mijn gedachte hierover met je te delen. Vaak wordt namelijk hulp gezocht door een pilletje te slikken. Het is vaak de vraag of iemand daarmee echt geholpen wordt. Want als iemand afhankelijk wordt gemaakt van het gebruik van medicatie of andere hulpmiddelen, dan is dat geen blijvende oplossing. Als het pilletje namelijk is uitgewerkt, is de angst niet verdwenen. Het is niet verwerkt in het hoofd en heeft daardoor nog steeds een rol in het hoofd.angst overwinnen met medicatieangst overwinnen met medicatieangst overwinnen met medicatie

Afleiding

Een andere manier die vaak wordt ingezet bij het overwinnen van een angst, is afleiding. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

 • sporten
 • muziek luisteren
 • koken
 • spelletje spelen
 • gebruik van de telefoon

Daardoor denk je op een bepaald moment niet aan het probleem. Maar als je er wel aan denkt, dan komt dat nare plaatje, geluid, gevoel, reuk, smaak of gedachte weer direct naar boven. Daardoor is deze manier vaak een tijdelijke verlichting, maar geen blijvende oplossing.angst overwinnen muziek luisteren

Symptomen

Veelvoorkomende symptomen zijn van het niet (kunnen) verwerken van angsten zijn:

 • Ontwijkgedrag/vermijdingsgedrag 
 • Hevig transpireren
 • Uitstelgedrag
 • Hartkloppingen
 • Kort lontje
 • Slecht slapen
 • Paniekgevoelens
 • Verdrietig zijn
 • Huiluitbarstingen
 • Drukkend gevoel op de borst

Dit zijn slechts enkele problemen die te maken hebben met het gedrag. Met de MatriXmethode wordt juist de oorzaak van dat gedrag aangepakt. Want zolang die boosdoener niet op een effectieve, eigen manier is verwerkt, uit zich dat vroeg of laat in het gedrag dat iemand laat zien.

Vier effectievere manieren om een angst de baas te worden

Natuurlijk zijn er meer dan vier manieren die ingezet kunnen worden tegen angstige momenten. Omdat wij weten wat de voordelen en effecten zijn van de MatriXmethode, behandel ik deze nu. 

Met behulp van de MatriXmethode hebben ik en collega's die mijn techniek hebben geleerd, al veel mensen succesvol geholpen. We helpen je namelijk om de angst te verlichten tot een kaal feit, zonder inhoudelijk te praten over het probleem. En zonder dat je een nare situatie herbeleeft.

Zelf denkbeeldig de angst tot een kaal feit terugbrengen

De angst ervaar je zelf op een bepaalde manier. Iemand anders ervaart dat ook op een andere, eigen manier. Het kan zijn dat je liever niet wil praten over het probleem. Misschien uit angst of schaamte. Door de oorzaak te ontladen, neutraliseren en te vervangen, is het niet nodig om inhoudelijk alle onderliggende informatie te delen. Dat is veilig voor zowel de cliënt als voor de begeleider.

In de animatie wordt dit duidelijk uitgelegd hoe dit proces werkt:


MatriXemotiemodel

Het MatriXemotiemodel is een door mij ontwikkeld model dat tijdens het gesprek wordt gebruikt om de angst te overwinnen. Daarbij gaat het om de beleving die iemand ervaart op dit moment.

Iedere angst is gebaseerd op ervaringen in het verleden of op momenten die mogelijk gaan komen. We hebben daar nu nog steeds of nu al een beleving bij: we zien een plaatje, horen een geluid, voelen iets, ruiken een geur, proeven een smaak of denken iets. Bij leuke dingen zullen die als prettig ervaren worden, maar bij nare dingen hebben we er last van.

Uitleg MatriXemotiemodel.Uitleg MatriXemotiemodel.Uitleg MatriXemotiemodel.

Dit emotiemodel wordt duidelijk en overzichtelijk toegelicht in deze video:

MatriXwerkmodel

Naast het emotiemodel wordt het MatriXwerkmodel gebruikt. Dat is een model van een hoofd dat is ingedeeld in drie onderdelen: het cognitieve geheugen, het werkgeheugen/kortetermijngeheugen en het langetermijngeheugen. 

Met dit hulpmiddel wordt gebruik gemaakt van de denkbeeldige kracht van de beleving die iemand ervaart. Dat heeft dus te maken met het zien, horen, voelen, ruiken, proeven en denken. Omdat de angst in het langetermijngeheugen staat opgeslagen als een negatief beladen fragment, wordt het daar ontladen, geneutraliseerd en vervangen. Het gedeelte dat wordt vervangen kan iets neutraals of zelfs iets positiefs zijn.

Uitleg MatriXwerkmodelUitleg MatriXwerkmodelUitleg MatriXwerkmodel

Een uitgebreide uitleg geef ik in de volgende video. Daar vertel ik wat het MatriXwerkmodel is, hoe het werkt en waarom het bijdraagt aan het verwerken van emotionele problemen:

MatriXmeter

Een andere manier om inzichtelijk te maken hoe iemand de hulpvraag ervaart, is de MatriXmeter. Dit is een indicatie die wordt gebruikt vóór, tijdens en na de sessie. Met deze meter wordt inzichtelijk welke beleving de persoon heeft bij aanvang en ná de coaching.

Professionals die met mijn gesprekstechniek werken, begrijpen precies hoe dit model werkt. Dit werkt zowel bij angsten, trauma's, rouw en andere emotionele problemen.


(Video) Een praktijkvoorbeeld

Hester, 18 jaar oud, kwam bij mij in de praktijk met emotionele problemen door de scheiding van haar ouders. De MatriXmethode werkte bij haar heel goed en na de eerste sessie was ze er al heel vaardig in. Tijdens een van de volgende sessies gaf ze aan heel erg verdrietig en teleurgesteld te zijn dat haar vader een foto op Facebook had geplaatst van hem en zijn nieuwe vriendin op de boot van het gezin.

Ik liet haar een cijfer geven voor haar teleurstelling, waarbij ‘0’ neutraal was en ’10’ heel erg teleurgesteld. Haar teleurstelling was een 9. Bij Hester kwamen met name plaatjes en gevoelens naar boven, waarbij ze één voor één de trigger heeft weggehaald. Na vijf minuten was haar teleurstelling neutraal geworden en keek ze me opgelucht aan.

Deze manier van vragen stellen werkt ook bij andere fobieën. Zo is een patiënt gecoacht met de MatriXmethode op zijn tandartsangst. Je ziet in deze video welke vragen ik stel, hoe hij reageert en wat het resultaat is van de sessie:

De oorzaak of het verhaal hoeft niet te worden besproken

Bij de MatriXmethode hoeft niet verteld te worden wat de oorzaak van de angst is. Dat is ook niet belangrijk, want iedereen heeft een andere beleving bij een angst. 

Als je bang bent voor spinnen, zie je ze ‘overal’. Heb je er een neutraal gevoel bij, dan merk je ze vaak niet eens op. Je bent er niet meer mee bezig en ze kunnen zonder jouw gegil rustig hun web maken. Ik begeleid cliënten in het proces om er een neutrale beleving, een neutraal feit van te maken. 

Angstcirkel

Hoe een angst ontstaat en de gevolgen daarvan, wordt in kaart gebracht met de angstcirkel. Je ziet daarbij hoe op een veilige, kortdurende en doelgerichte manier iemand weer de regie krijgt over zijn eigen hoofd. Meer over de angstcirkel vind je hier:

angstcirkel

Vele soorten angsten, vele soorten belevingen

Zoals je hierboven kunt lezen is de lijst van type angsten eindeloos. Toch kan een angst iemands leven behoorlijk bepalen. Je kunt er lichamelijke klachten door krijgen en het kan zijn dat je dingen gaat vermijden of ontwijken.

Waarschijnlijk heb je al meerdere goed bedoelde adviezen gegeven, gekregen en geprobeerd om jezelf of iemand anders te helpen.

Want:

 • Wie is er nu bang voor een klein spinnetje?
 • Waarom is iemand bang voor een clown, terwijl het slechts iemand met schmink is?
 • Vliegen is vele malen veiliger dan rijden in de auto, dus waarom zoveel stress?

Als tips en adviezen niet helpen, blijft de angst in het hoofd als een beladen feit aanwezig.

Of het nu gaat om specifieke fobieën, PTSS of andere angststoornissen; een angst blijft voor veel personen een enorme obstakel dat het leven beperkt.

Ervaringen

De kracht van de MatriXmethode is dat de hulpvrager wordt begeleid door de professional. Het doel is om de eigen regie te krijgen over innerlijke denkprocessen. Die eigen strategieën kunnen worden vervangen, zodat iemand met een emotionele hulpvraag weer snel en probleemloos verder kan met zijn leven. 

De cliënt doet het werk in zijn hoofd, de professional begeleidt. Want het is immers het probleem dat de hulpvrager zelf ervaart. En daar kan iemand alleen maar zelf, denkbeeldig, iets aan veranderen.

interventie inzetten bij coaching met Ingrid Stoop

Als je mijn gesprekstechniek toepast, blijf je uit het verhaal. Je stelt daarbij specifieke vragen over de beleving die iemand ervaart. En je vraagt hoe het nu is en wat de persoon zou willen. 

Bij het doorvragen geef je opdrachten en de cliënt doet de rest. Dat is een groot voordeel voor kinderen en volwassenen die niet weer ‘het hele verhaal’ willen doen.

Ook Jeltje Rijks weet waarom ze eerder betere resultaten krijgt, terwijl ze niet inhoudelijk hoeft in te gaan over de onderliggende oorzaak. Ze heeft ervaring met de MatriXmethode en deelt haar inzichten na het afronden van de training:

Omdat de MatriXmethode een gesprekstechniek is, kunnen zowel mensen met cognitieve als emotionele problemen worden geholpen. Het gaat er namelijk om dat je de juiste vragen stelt op het juiste moment bij de juiste persoon. 

Als er geen aansluiting is tijdens het gesprek, is de kans groot dat zowel de cliënt als de professional afhaken. En dat is jammer, want iedereen kan de regie krijgen over zijn eigen hoofd, mits er een hulpvraag is.

Meer video's, resultaten en ervaringen

Op mijn YouTube-account deel ik wekelijks nieuwe inzichten, ervaringen en resultaten. Want ik vind het belangrijk dat mensen gaan inzien dat oplossingen niet in pilletjes of langdurig praten zitten, maar juist in het hoofd van de persoon zelf. En dat complexe protocollen, langdurige wachtlijsten en verwijzingen vaak meer problemen opleveren dan er problemen worden voorkomen. 

Waarom zijn juist moeilijkere interventies minder effectief? De kracht van de logica is namelijk ijzersterk. Dat kan je ook zien met de onderzoeken die er zijn gedaan.

In deze video wordt uitgelegd wie ik ben en wat de MatriXmethode is. Daarnaast delen ook drie professionals hun ervaringen nu ze de MatriXmethode toepassen in hun werk: 

Wil je meer video’s zien over de werking en effectiviteit van de MatriXmethode? Op de site van het MatriXmethode Instituut en het YouTube-kanaal van Ingrid Stoop vind je veel nuttige informatie.

Conclusie: angst overwinnen

Iedere angst is een momentopname van een milliseconde die iemand heeft meegemaakt of mogelijk in de toekomst gaat meemaken. Een angst voor de tandarts, clowns, operatie of iets anders verschilt dan ook per situatie. Om deze soort fobieën te overwinnen, is het belangrijk dat iemand de regie krijgt over zijn eigen hoofd. 

Met de MatriXmethode is dat mogelijk op een veilige, kortdurende en doelgerichte manier. Er hoeft namelijk inhoudelijk niet gepraat te worden over de angst.

Welke angst of angsten heb jij of heeft jouw kind? Bijvoorbeeld voor spinnen, hoogtes of clowns? Of heeft je kind geen zin om een spreekbeurt te houden vanwege de angst om te spreken? Of durf je de auto niet in omdat je bang bent om een ongeluk mee te maken? Laat het weten door te reageren op dit blog, zodat ook jij binnenkort de handvatten krijgt om allerlei soorten mentale klachten de baas te worden.

------------
Stel je eens voor dat je een doelgerichte gesprekstechniek beheerst, zonder afhankelijk te zijn van complexe protocollen, wachtlijsten en dossiervorming. En dat je niet belast hoeft te worden met de oorzaak van het probleem. Zou dat jouw werk leuker maken? Maak het verschil met de MatriXmethode als kortdurende, doelgerichte coachingstechniek bij mentale klachten.

Ook interessant:


Al sinds de ontwikkeling van mijn MatriXmethode vanaf in 1991 gun ik iedereen de regie over het eigen hoofd. Als bedenker, spreker, auteur en trainer heb ik een oplossingsgerichte coachingsinterventie ontwikkeld. Daarmee zie je binnen één tot drie sessies per hulpvraag een blije cliënt, zonder dat de onderliggende probleeminhoud besproken hoeft te worden. Met de duizenden professionals die mijn methodiek inzetten, maken zij nu het verschil in hun werk. Zie jij ook de meerwaarde? Ik train je graag.
Reactie plaatsen

MEER WETEN?

Wil je je gesprekken effectiever maken?

Ontvang kosteloos één van de digitale boeken of publicaties in je mailbox. Voorkom moeilijke, tijdrovende trajecten en protocollen die het gesprek complex maken.

Krijg meetbaar effectievere resultaten met deze unieke en veilige methode, zonder te worden belast met de probleeminhoud.

Downloads MatriXmethode